ESCOLA PAU CASALS

 Contextualització

 Presentació del grup

Som els nens i nenes de P5 de l'escola Pau Casals de Sabadell. Al principi de curs vam fer votacions per escollir els noms de les classes i van guanyar el Minions i els Dofins.

Estem molt contents amb els nostres noms perquè estem aprenent moltes coses sobre aquests personatges tan simpàtics i aquests animals que tant ens agraden. Us convidem a veure en el nostre bloc algunes de les activitats i sortides que hem anat fent al llarg del curs: http://blocs.xtec.cat/pauinfantil/

CLASSE DELS DOFINS
CLASSE DELS MINIONS

 Presentació de l'activitat

Us volem presentar una de les activitats de lectura que més ens agrada: els grups de lectoescriptura. Cada dijous fem tres grups de cada classe de P5 i treballem activitats variades de lectoescriptura. Com que el grup queda tan reduït ens permet fer activitats molt variades en les quals les mestres ens poden ajudar molt: aparellem, classifiquem, responem preguntes escrites, fem descripcions, piquem paraules i moltes coses més. Ho voleu veure?

 Desenvolupament de l'activitat

En les sessions de lectoescriptura fem grups flexibles en els quals cada alumne treballa al seu ritme a partir de diferents activitats motivadores i presentades amb materials diversos. Es presenten racons variats de manera cada alumne trobi aquell que més li agrada, el motiva i l'ajuda a progressar. Al llarg de la sessió els alumnes van passant per espais en els quals es treballen diferents àmbits de la lectoescriptura.

Us mostrem alguns d'aquests racons:


LLIBRETA MENTIDERA


MATERIAL: Llibretes mentideres (hi ha una imatge i una frase que pot ser vertadera o falsa), retoladors i tovalloletes humides.

ACTIVITAT: llegir la frase, si es correspon amb la imatge s’ha d’escriure SI, si no correspon amb la imatge s’ha d’escriure NO.

OMPLIR PARAULES

MATERIAL: Cartronets amb imatge i un puntet per a cada lletra, retolador i tovalloleta humida.

ACTIVITAT: escriure la paraula. També es pot fer amb lletres de fusta o d'imant

NINOS DE GOMA

MATERIAL: Capsa amb ninos de goma, fulls, retoladors, cartronet amb preguntes o amb una frase amb la definició dels ninos

ACTIVITAT 1: agafar un nino de goma i fer-ne una descripció. El mestre o un altre nen llegirà el que ha escrit i ha d’endevinar quin nino és.

ACTIVITAT 2: L’infant agafa un nino i un cartronet amb diferents preguntes, ha d’anar contestant si o no.
 
ACTIVITAT 3: Agafar un cartronet amb la frase que defineix cada nino. Llegir la frase i endevinar de quin nino es tracta.DICTATS MUTS

MATERIAL: Enganxines, cartrons de dictats muts, full per a escriure, llapis i goma.

ACTIVITAT: Escriure al full el nom de l’objecte representat al catronet o enganxina.
 
DESCRIPCIÓ D’IMATGES: QUÈ FAN?

MATERIAL: Imatges d’infants, persones o animals fent alguna acció, full, llapis i goma.

ACTIVITAT: Escriure frases explicant l'acció.
 
APARELLAR IMATGE-FRASE

MATERIAL: Cartronets amb imatges i cartronets amb frases.

ACTIVITAT: Llegir i relacionar cada frase amb la imatge corresponent.
 
CLASSIFICAR PER LLETRA INICIAL O FINAL

MATERIAL: Cartronets amb imatges i lletres.

ACTIVITAT: Classificar totes les imatges que comencen o acaben pel mateix so
 
TROBAR LA PARAULA CORRECTA

MATERIAL: Llibretes amb tres pauraules i una imatge, retolador i tovalloleta

ACTIVITAT: Llegir les paraules i encerclar-ne la correcta.
 
LECTURA DE SÍLABES

MATERIAL: Cartronets sil·labes

ACTIVITAT: llegir sil·labes i confegir paraules.

 Conclusions

 Resultat final i difusió

Com heu pogut veure, es proposen activitats molt variades que permeten els infants avançar segons el seu nivell i motivació, fent que la lectoescriptura s'adquireixi amb naturalitat i de manera amena i divertida.

 Valoracions

Els alumnes gaudeixen d'aquestes activitats perquè, sense cap mena de pressió, es llencen a la lectura i la escriptura fent activitats amb materials molt diversos i amb una atenció de la mestra més individualitzada. Agafen seguretat i perden la por a llegir i escriure, s'adonen que saben molt!