ESCOLA NOSTRA LLAR

 Contextualització

 Presentació del grup

Som els alumes de 6è. de l’escola Nostra Llar. Aquest any ens han encomanat la feina de donar publicitat a una activitat relacionada amb la lectura que fem a l’escola.

Tots nosaltres i els mestres creiem que la lectura és molt important. Ens ajuda a estimular la imaginació i a comprendre millor el món on vivim.

Per aconseguir-ho, a l'escola disposem d’una sèrie de moments i d'espais que ens hi ajuden:

     
  Tenim espais i racons de lectura repartits per l’escola.    Podem anar a llegir llibres a l’estona del pati.  
   
   
 
   Podem llegir amb la família.    Escoltem històries i fem conversa literària.  
   
   
 
   Fem sessions de lectura matinal en què llegim llibres que nosaltres triem.    Fem lectures col·lectives.
  
 
 
   Anem a llegir a la biblioteca    de l’escola i fem préstec.
 
 
   
 
 
 Participem en el Certamen de lectura en veu alta.

   Preparem lectures en veu alta.  
   
 
  Participem en les Trobades de Poesia a les
biblioteques
i les compartim
amb companys
 d’altres escoles.
 
Gaudim de l’activitat lectora “Llegeix-me el teu conte”.
 


Aquesta última activitat, “Llegeix-me el teu conte”, és la que hem escollit per compartir amb tots vosaltres. Esperem que us agradi.

 Presentació de l'activitat

Tot comença a partir d’un projecte d’expressió escrita que fem cada any els alumnes de 5è. i 6è. dins de la mostra literària dedicada al Ton Creus, que fou escriptor, mestre i director de la nostra escola. Per això l’anomenem Mostra Literària Ton Creus.

La idea de fer aquest llibre va sorgir a partir del concurs que organitzava Caixa Sabadell juntament amb l’Obrador.

 Procés de la Mostra Literària

El projecte consisteix en que cadascú confecciona un llibre, un llibre molt especial perquè està escrit, dissenyat i fet per nosaltres. Comencem el procés al mes de gener i el finalitzem a mitjans d’abril, per poder exposar els resultats durant les portes obertes del dia de Sant Jordi.

Primer, escrivim una història que revisem amb els mestres. Quan ho tenim enllestit, fem les il·lustracions i dissenyem la portada. Finalment, escrivim la nostra biografia i fem la sinopsi.

 Exposició

Un cop estan acabats, els exposem al vestíbul, perquè tothom pugui llegir-los i gaudir-ne.

 Altres dimensions

Fa 5 anys es va proposar l’activitat "Llegeix- me el teu conte", per donar a conèixer la feina que fem els alumnes de  5è. i 6è. i potenciar la lectura a tota l’escola.

 Desenvolupament de l'activitat

 Una setmana abans...

Desmuntem l’exposició de llibres. Els tutors de 5è. i 6è. ens reuneixen i ens proposen per a quina edat creiem que va adreçat el nostre conte.

Per exemple:  si hem escrit un llibre de terror, no seria adequat per als nens de P3, ja que podrien tenir por. Si hem escrit un llibre de fantasia, podria ser massa infantil per als alumnes de 4t.

Llegeix-me un conte


Es fan parelles lectores i se’ns assigna el grup d’edat i l’espai per llegir el conte.

Durant aquests dies també ens preparem la lectura que haurem de llegir en veu alta al grup assignat, tenint en compte:

- Mostrar una bona actitud.
- Llegir d’una manera fluïda, sense entrebancs.
- Llegir amb bona entonació.
- El to de veu adient, que tothom pugui seguir la narració.
- Mentre es llegeix, anar mirant els nens i nenes que ens escolten.

Mentrestant, els tutors de P3 fins a 4t. divideixen la classe en petits grups. A cada grup se li assigna un espai de l’escola i un mestre referent que els acompanyarà.

 Comença l'activitat "LLEGEIX-ME EL TEU CONTE"

A un quart de 10: per megafonia es dóna el tret de sortida.
Els nens i nenes de l’escola, acompanyats pels seus lectors de 5è. o 6è., es distribueixen en petits grups en diferents llocs de l’escola.

Per tota l’escola: passadissos, sala de jocs, classes, vestíbul, terrassa, biblioteca, pista, gimnàs, peixera... es llegeixen i s’escolten moltes històries. Històries de por, de fantasia, de suspens, d’aventures, personals... També s’ensenyen i es miren les il·lustracions d’aquests llibres. Abans de finalitzar la sessió, els autors i autores responen a les preguntes dels companys, que han escoltat atentament els relats, encuriosits per les tècniques emprades.

 Us convidem a llegir-ne un parell.

http://www.calameo.com/read/00235748346ba903fbee8?authid=lMdXCGzrCT9F
http://www.calameo.com/read/00235748349022b38329a?authid=gTfFOnd0MfDD

 Conclusions

 Valoracions

Els alumnes de 5è. i 6è. hem valorat molt haver fet aquest projecte, ja que hem après moltes coses i, amb esforç, hem aconseguit un bon resultat.

La Comissió de la biblioteca va passar una enquesta a tot l’alumnat, que va gaudir escoltant,  i els resultats  van ser els següents:

M’ha agradat molt

No m’ha agradat gaire

No m’ha agradat

80%

(155 alumnes)

18%

(35 alumnes)

2%

(4 alumnes)

  

El claustre també valora com ha anat l’activitat, per tal de millorar les edicions posteriors.Tot seguit podeu      llegir les opinions de la darrera sessió.

Colla de Petits: L’activitat es valora molt positivament, pensem que és una activitat que cal preservar. En la majoria dels casos es va notar que els alumnes de 5è. i 6è. s’ho havien preparat.

Es comenta que, a l’hora de plantejar el treball, cal deixar clar als alumnes que el conte no ha d’anar dirigit a  un familiar menor, sinó que ha de ser de lliure elecció.

Colla de Mitjans: La valoració de l’activitat que fem la colla és molt positiva. Es va generar molt bon                ambient.

Creiem que seria important poder fer activitats similars en altres moments de l’any. Que els nens grans        poguessin baixar de tant en tant a llegir algun conte als nens més petits.

Felicitem a 5è. i 6è. pel treball realitzat pels nens.

Colla de Grans: En general és una activitat que agrada, dóna sentit al procés d’escriptura del Llibre Nou i    és un petit projecte que engloba tot l’alumnat i professorat de l’escola. No obstant, hi ha detalls per concretar   de cara a una millora per pròxims cursos:

-Alguns alumnes només van poder escoltar dos contes perquè no es va fer cap intercanvi amb lectors d’un altre grup. Hauríem d’anar tots d’acord amb això.

-Per a la Colla de Grans, creiem que allargar una mica més l’activitat li dóna més sentit. Hi va haver la sensació que de seguida havíem d’acabar.