ESCOLA JOANOT ALISANDA

 Contextualització

 Presentació del grup

Som els nens i nenes d´educació infantil 4 anys de l´escola Joanot Alisanda de Sabadell. Som 52 de colla, 26 a cada classe i ens diem les Llunes i els Sols. Tot i haver-hi dues classes fem moltes activitats conjuntes: Grups de colors, Tallers, Música, Racons... Aquí ens teniu!
Som la classe dels Sols i les Llunes!

 Presentació de l'activitat

Us volem explicar l´activitat que hem anomenat “CONTES AMUNT I AVALL” i que serveix per afavorir la lectura compartida pares/fills i el gust pels contes. Amb aquest títol volem animar la lectura tant de casa a l’escola com de l’escola a casa.

Els objectius d’aquesta activitat són:

· Contribuir a la presa de consciència de l’important paper que té la família en el foment de la lectura.
· Afavorir el desenvolupament de l’hàbit lector en els nens/es.
· Conèixer llibres adients que transmetin valors: l´amistat, el compartir, l´estima…

Quan arriba el dijous alguns nens i nenes s´emporten a casa dues motxilles i la bossa del conte especial, que han de tornar el dilluns següent.
  • Proposta 1: dues motxilles, anomenades “BIBLIOTECA VIATGERA”.

  • Proposta 2: la bossa del “CONTE ESPECIAL", un conte de casa que comparteixen a l’escola amb els companys.
bossa conte especial

 Proposta 1: Biblioteca viatgera

 Pas 1

Des de l’escola, dins el projecte de fomentar la lectura, es preparen dues motxilles per a cada classe d’E.I. 4.
A cadascuna hi ha 4 contes i una llibreta, on els pares expliquen com ha anat l´experiència.

 Pas 2

Les motxilles estan a casa de dijous a dilluns al matí. Un cop ens hem saludat fem la rotllana i ens preparem per escoltar el que ens expliquen els protagonistes de les motxilles d’aquella setmana. Primer un nen/a i després l’altre ens comuniquen qui els ha llegit els contes, qui més de la família ha participat (germans, avis...), quan els hi han llegit, quantes vegades,... i finalment el conte que més els ha agradat i per què.

Els nens/es no expliquen les històries, ja que aquesta és l’activitat proposada a les famílies.

 Pas 3

A continuació llegim la llibreta a on cada família fa un escrit de com els ha anat l’activitat. Acostumen a dir qui ha participat, l’entusiasme, les preferències i la bona acollida que té. També els nens acostumen a participar en aquest escrit posant-hi alguna paraula, el seu nom o dibuixant-hi algun personatge.

 Proposta 2: Conte especial

Pas 1

El dijous s’escull a la graella quin nen/a s’emporta la bossa. Durant tot el cap de setmana els nens/es decideixen amb els seus pares i mares quin és el seu conte preferit i se’l preparen. És una activitat interessant per a iniciar els infants en l’art de la paraula i potenciar la imaginació amb moments màgics de descoberta d’emocions i sentiments.

 Pas 2

El dilluns retornen la bossa amb el llibre i comparteixen l’experiència explicant-lo davant de tothom. Si volen, poden acompanyar-ho d´algun material de suport que faciliti l´explicació a la classe (titelles, fotos, ninos...) és una estona per a aprendre a pensar, a comunicar i a saber escolar un conte explicat per un altre infant. Una activitat on el nen/a se sent protagonista i s’implica emocionalment en la història.

Aquí teniu dos vídeos d'exemple:


 Pas 3

El conte escollit es queda durant tres dies a la biblioteca de l’aula per poder compartir-lo, se’l tornen a mirar i se l’expliquen.

Per acabar, dir que hi ha un cartell penjat a la classe, a l´abast dels nens/es, a on es posa el gomet de qui s´emporta les motxilles. Com es pot veure a la foto, a més de les tres motxilles, s´enduen també una maleta de música.

 Conclusions

 Valoracions

Tot i que els nens/es puguin tenir contes a casa seva, aquesta experiència de compartir-los els entusiasma: esperen amb il·lusió el moment de rebre les motxilles. Per tal que aquesta activitat tingui bons resultats també és important la implicació de les famílies (retornar les motxilles quan toca, explicar els contes de les motxilles viatgeres, preparar el conte especial perquè els nens el puguin explicar davant els seus companys/es i respectar el material). En el cas de la nostra escola, en general totes les famílies responen positivament.

Pel que fa al conte especial, no tots els infants tenen la mateixa facilitat d'explicar els contes. Tot depèn de la seva facilitat de paraula, del caràcter de l'infant i del grau de preparació a casa. En els casos en què hi ha més dificultat intervé la mestra amb la seva col·laboració.