ESCOLA JOAN SALLARÈS I PLA

 Contextualització

 Presentació del grup

Hola! Som els nens i nenes de cicle mitjà de l'escola Joan Sallarés i Pla. La nostra escola està situada al barri de Campoamor, a la zona sud de Sabadell, just davant del Parc Central del Vallès.

Des de fa uns anys, i durant tres hores a la setmana, al nostre centre realitzem unes activitats que anomenem "ambients", en les quals participem alumnes de tots els cicles.

En cada cicle es realitzen 6 ambients diferents i, per això, ens dividim en 6 grups heterogenis amb alumnes dels dos nivells de cada cicle. En el nostre cas, els nens i nenes de 3r. i 4t. ens barregem, formant grups de 10 o 12 alumnes, per treballar junts durant aquestes hores.

Un dels ambients que més ens agrada és el de biblioteca, en el qual fem activitats com teatre, lectura de contes o llibres, etc. Aquest any estem treballant la comprensió lectora a través de la lectura del llibre titulat Antònia Purpurina.

 Presentació de l'activitat 

A partir del llibre Antònia Purpurina de l'escriptora Maria Espluga, publicat per l'Editorial Barcanova en la col·lecció Sopa de Llibres, des de la biblioteca s'ha elaborat un material per tal de fer un treball de l'obra d'una manera més profunda.

El motiu de fer un material exclusiu va ser per poder treballar temes com els valors i els sentiments, ja que normalment als quaderns de comprensió lectora que faciliten les editorials es limiten a aprofundir en el lèxic, l'ortografia i el sentit literal del text.

La història de la protagonista explica la vida d'una nena que viu amb la seva àvia, perquè la seva mare, actriu de teatre, sempre està fora de gira. Aquesta nena té un desig: anar a l'escola. Tot el que sap ho ha aprés de la seva àvia Matilde i de la seva mare, i això la fa una nena molt especial. La seva timidesa no li permet acostar-se a cap nen i, per aquesta raó, no té cap amic. L' oportunitat d'anar a l'escola no només li permetrà aprendre un munt de coses, sinó també relacionar-se amb els seus iguals per primera vegada.

Al llarg de l'obra, els protagonistes creen moments de valoració de les relacions entre familiars (pares, fills, avis) i també entre companys (a l'escola). Són aquests els moments en els quals ens plantegem, a nivell personal, com som nosaltres amb el món que ens envolta. De vegades cal aturar-se i pensar que, potser, hauríem de dir que els estimem a persones molt properes, o plantejar-nos que els qui es riuen dels altres ho fan perquè tenen un públic que riu, i si els deixessin sols potser no ho farien.

Totes aquestes qüestions i moltes més les posem en comú, capítol rere capítol, a més de proposar preguntes més personals, en les quals els nens donen la seva opinió i es plantegen què farien ells o com se sentirien.


Antònia Purpurina

 Desenvolupament de l'activitat

El llibre té tretze capítols i l'ambient dura entre dotze i tretze sessions, així que farem un capítol al dia, i alguns dies dos, per tal que a la primera sessió s'hi pugui fer una introducció i a l'última unes conclusions.

 Pas 1

Cada alumne té un exemplar del llibre i comencem la sessió fent una lectura individual del capítol o capítols que toquin aquell dia.

 Pas 2

A continuació es fa una lectura col·lectiva i tots en llegeixen un parell de paràgrafs. Depenent del tema que es tracti fem una posada en comú o passem a fer la fitxa.

A les fitxes, sempre hi ha alguna pregunta sobre el que succeeix en aquella part de la història, algun exercici per buscar els adjectius, paraules al diccionari, etc.

 Pas 3

Al final és quan plantegem la pregunta de tipus més personal, com per exemple:

- "I tu com et sentiries si no poguessis anar a l'escola?"

Les diferents respostes són les que motivaran el debat que es fa al final de cada sessió.

 Conclusions

El fet de fer una lectura més profunda del text i treballar d'una manera personal els valors i els sentiments, fa que aquesta obra sigui com una nova amiga que ens fa obrir els nostre cor al món que ens envolta.

 Resultat final i difusió

A continuació us deixem un model del dossier que utilitzem per treballar la comprensió lectora en aquesta activitat:

 Valoracions

Aquestes són algunes de les valoracions que han fet els alumnes de cicle mitjà sobre aquesta activitat:

"M'han agradat molt totes les coses que sap fer l'Antònia Purpurina."

"El millor va ser el dia que, després de parlar dels jocs del pati, la mestra ens va ensenyar el joc d'arrencar cebes..."

"És un llibre molt bonic, segurament l'agafaré de préstec per llegir-lo una altra vegada."

"El dia que van parlar de com demostrem a algú que l'estimem, vam acabar fent-nos abraçades entre tots,... això mai ho fem al cole...."