ESCOLA FLORESTA

 Contextualització

 Presentació del grup

Som els alumnes de sisè A i B de l'escola Floresta. Ens agrada molt fer activitats en grup i treballar entre tots per a aconseguir un objectiu comú.

Un dels nostres hàbits és fer lectura cada dia quinze minuts al matí i a la tarda. Com que quan agafem un llibre per llegir no sabem si ens agradarà, ni sabem de què tractarà, hem decidit fer un projecte. Consisteix en que et llegeixes un llibre en dues setmanes i després n'has de donar la teva opinió i explicar amb un breu resum de què tracta. Així cadascú sabrà de què parla el llibre i podrà agafar-ne un que sigui del seu estil (aventures, por, misteri, etc.) Presentació de l'activitat

Aquest any hem estat llegint diversos llibres de la biblioteca de la classe i ens hem adonat que, per poder triar un llibre que t'agradi, és molt més fàcil si algú te'l recomana. Així que vam decidir iniciar un projecte: els exploradors de lectura. El nostre objectiu és aconseguir llegir-nos el màxim de llibres possible entre els companys de sisè A i B i poder escriure'n recomanacions per tal que la tria de llibres sigui molt més fàcil.

Ens hem engrescat molt amb la lectura i ara la biblioteca de classe és molt més dinàmica.

Aquí us presentem de quina manera hem anat desenvolupant el nostre projecte.

 Desenvolupament del projecte

 Pas 1. Preparem el racó de les recomanacions

El primer que vam fer per començar el nostre projecte va ser decidir on i com presentaríem les nostres recomanacions. Vam acordar crear un racó de lectura i que volíem tenir una "mascota". De seguida ens vam posar a treballar i amb l'ajuda de les mestres vam buscar un espai al passadís per poder-lo utilitzar.
Paral·lelament, uns quants alumnes vam portar roba vella de casa i amb paper de diari vam construir un ninot que ens faria de mascota.

Un dia vam fer una petita assemblea per posar nom al ninot. Vam decidir que es diria Rodolfa.
Ja teníem el racó a punt per començar a treballar.

Escollint el nom de la nostra mascota: "Rodolfa"
Els alumnes de 6è A i B escollint el nom. Finalment li vam posar "Rodolfa".

 Pas 2. Elaborem les recomanacions

El segon pas va ser repartir-nos els llibres de la biblioteca de classe. Haver de triar un llibre sense tenir gaires "pistes" de com era o de què tractava no va ser fàcil, així que cadascú va fer servir diferents criteris per decidir-se: mirar quina portada o títol semblava més interessant, mirar com era el tipus de lletra o si tenia imatges o no, llegir la contraportada...

Vam acordar que ens deixaríem quinze dies de marge per poder llegir el llibre que havíem escollit. I així ho vam fer, durant dues setmanes vam dedicar unes estones, tant a classe com a casa, per fer lectura.

Per tal de poder escriure les nostres pròpies recomanacions, primer vam buscar alguns exemples i després d'analitzar-los ens vam posar d'acord sobre quins serien els apartats/aspectes que havia d'incloure com a mínim cadascun dels texts.

També vam acordar amb quin format presentaríem els nostres treballs. Faríem fotografies a les portades dels llibres i les enganxaríem, juntament amb la recomanació, en una cartolina allargada en forma de punt de llibre. Les exposaríem totes en un mural al nostre racó d'exploradors de lectura.

Un cop ho vam tenir clar, cadascú va escriure el seu text i, després de ser revisat, vam passar-lo a net i el vam col·locar al lloc acordat.
 

 Pas 3. Decorem el racó

Un cop acabades i penjades les recomanacions, alguns alumnes van comentar que el racó es veia massa seriós i que estaria bé poder decorar-lo més. Així doncs, vam dedicar una tarda a fer diferents decoracions perquè quedés tot ben vistós: dibuixos dels diferents llibres, cadenes de paper de colors...

Aquí ens teniu en plena feina: fem les decoracions             Ara sí que tenim el nostre racó ben acabat!

 Conclusions

 Resultat final i difusió

Finalment, el resultat ha estat uns punts de llibre on es pot observar la tapa del llibre que hem llegit cadascú, a més d'un breu resum i la nostra opinió personal.

Aquest projecte s'ha presentat a altres cursos (5è.), ja que la motivació per la lectura ha estat molt ben valorada i afavoreix molts aspectes de l'aprenentatge dels alumnes. D'aquesta manera, el projecte pot continuar la seva trajectòria i, de mica en mica, anar-se introduint en cursos inferiors. A més a més, el curs que ve, els alumnes que vagin a sisè sabran com són tots els llibres, ja que tindran l'opinió d'un nen de la seva edat i per tant podran escollir més fàcilment quin llibre llegir.

Com a activitat final, es penjarà al bloc de l'escola perquè tota la comunitat educativa pugui conèixer aquesta experiència.

 Valoracions

Ens ha agradat molt aquest projecte perquè ara ja tenim informació de primera mà per poder triar un llibre i ens hem convertit en autèntics crítics literaris, aprenent a fer recomanacions de llibres basant-nos en uns criteris i apartats específics.

D'altra banda, és un treball que fem entre les dues classes i, per tant, podem compartir una activitat, cosa que ens agrada: compartir l'experiència d'intercanviar llibres amb l'altra classe, la possibilitat de descobrir més lectures i de llegir una quantitat més gran de llibres, la creació de la nostra mascota Rodolfa i saber fer la crítica d'un llibre.