ESCOLA ESPRONCEDA

 Contextualització

 Presentació del grup

Hola a tothom!

Som els alumnes de cicle superior de l’escola Espronceda. Gairebé tots vivim al barri Espronceda, situat al sud de la nostra ciutat, Sabadell.

El nostre cicle està format per 65 alumnes xerraires, amb ganes de treballar, de descobrir i sobretot d’aprendre a través de l’intercanvi amb els altres i l’experimentació.

 Importància de la lectura.  

La lectura apareix directament relacionada amb la capacitat per aprendre i pensar; és a dir, formar alumnes autònoms capaços d'aprendre al llarg de la vida. Per aquest motiu és molt important preparar-los per ser bons lectors.

L'actitud envers la lectura és la disposició per llegir de manera plaent, d'una manera lliure i voluntària, en diferents espais, diferents tipologies... omplint de curiositat i de desig de saber; obtenint una bona satisfacció personal.

En les diferents activitats dutes a terme a l'escola hi participa la dimensió de la comprensió lectora; és a dir, la capacitat d'una persona per entendre, valorar i emprar texts escrits, per tal d'assolir objectius personals, desenvolupar el propi coneixement i potenciar-lo, així com també poder participar en la societat.

Per a la nostra escola la lectura és un llenguatge de gran importància, globalitzat en totes les àrees i activitats. Per aquest motiu us volem ensenyar algunes de les activitats dutes a terme durant aquest any escolar relacionades amb el procés lector.

 Activitats de lectura que fem a l'escola

 1/2 hora de lectura al matí

Cada matí comencem l'escola a partir de l'hàbit lector. D'aquesta manera ens despertem, ens relaxem i ens disposem a omplir el nostre cap de nous coneixements.

Ho fem amb texts de diferents tipologies i en formats i suports diferents per despertar sempre l'interès i la curiositat dels alumnes.

Al cicle, disposem de llibres socialitzats: L'Incomparable Bredford Bannings, Konrad o el nen que va sortir d'una llauna de conserves, El talismà de l'Ariadna, El capità calçotets, Billy Elliot, La Colla dels Deu, La Fàbrica de xocolata, Les Buixes, Los futbolísimos; el misterio del portero fantasma... entre d'altres.

Llegim de diferents maneres: a vegades ho fem en veu alta, comentant la jugada, l'acció del personatge o la història, la notícia, l'experiment, la recepta de cuina... d'altres ho fem a través de la lectura silenciosa per gaudir de manera autònoma. També ens agrada molt llegir en parelles perquè aprenem del i amb el nostre company/a de classe.
Però la lectura que ens fa relaxar i emocionar, a vegades, és aquella que fa la mestra.

A la vegada fem l'activitat dels sinònims i antònims que consisteix a ampliar el nostre vocabulari a partir de paraules d'interès de les diferents lectures. Fent a la vegada la nostra caixeta de vocabulari d'aula, on apuntem les diferents paraules apreses que ens acompanyen fins a marxar a sisè.

 Gimnàstica ocular

La gimnàstica ocular la fem una vegada setmanalment tots a la vegada a través de la pissarra digital.
Serveix per treballar els músculs externs de l'ull mitjançant els moviments verticals, horitzontals, diagonals i circulars. Amb aquesta activitat millora l'agudesa visual i s'ajuda a cercar possibles problemes a la vista.
Cada vegada es va complicant més, però els nostres ulls estan entrenant per a totes les dificultats!

 Lectura a l'hora de biblioteca. Opinions i recomanacions als nostres companys

Cada setmana baixem una hora a la biblioteca de l'escola. Un espai diferent de l'aula, un lloc on el silenci és el millor acompanyant per gaudir de la lectura. Allà disposem de lectures més variades, com ara còmics, contes infantils, revistes, llibres de fantasia, novel·les ... a més a més, fem el préstec del llibre per poder llegir durant les estones de lleure. Un cop llegit el recomanem o no als nostres company/es. 

 Lectures diferents

Una novetat d'aquest any és la lectura de diaris o revistes amb tauletes. És una manera divertida i entretinguda de conèixer les notícies que ens envolten a la nostra ciutat o a altres llocs del món.

 El còmic dels alumnes de cinquè

Per enriquir el projecte d'aula, ja que el cicle superior són els superherois, els alumnes de cinquè van decidir treballar el còmic en algunes de les sessions de biblioteca.

Les sessions van quedar dividides de la següent manera:
 1. Sessió de presentació: lectura i observació de còmics amb llibres i tablets.
 2. Creació dels grups de trebal.
 3. Observar i llegir còmics per grups, gaudint de les històries i les il·lustracions.
 4. Decidim! Cada grup escull la temàtica, els personatges, el diàleg... del seu còmic.
 5. Posada en comú del que han observat i fer-ne un mural entre tots.
 6. Amb el suport del mural, construir el còmic amb l'ajuda dels ninos i la camèra de fotos.
 7. Escriure les bafarades.
 8. Passar el còmic creat al programa Còmic Life.
  Aquí us deixem un exemple...

   Obres de teatre

  Un dia fent lectures de contes populars vam tenir la brillant idea de representar els contes als nostres fillols, els nens i nenes de P4 i P5 de l'escola. Així, doncs, vam redactar els diàlegs, vam assajar i vam estudiar a casa i a l'escola per sorprendre els més menuts, els d'infantil.

  Ha estat una activitat genial, divertida i emocionant, perquè ens ho hem passat molt bé recordant els personatges de fa uns anys.

  Aquí us mostrem unes fotografies de les representacions i un vídeo del Patufet fet amb ombres xineses
   
   
   

   Històries de por dels alumnes de sisè

  Durant el segon trimestre, els de sisè hem llegit i escrit històries de por per grups.
  Ha estat una activitat diferent i entretinguda perquè la temàtica ha estat emocionant de preparar i, sobretot, de representar. Ho hem fet a les fosques amb lots per apropar els companys de manera més directa als espais explicats. Us ho recomanem!

  Us deixem uns audios gravats a la ràdio de l'escola ! No us els perdeu!

   Conclusions

  En definitiva, la lectura és un llenguatge utilitzat en totes les àrees i activitats de l'escola.
  Un lector necessita, doncs, reconèixer les lletres, les paraules, les frases, però tambè interpretar el missatge que porta qualsevol tipus de text.

  "El que lee mucho y anda mucho, ve mucho y sabe mucho". Miguel de Cervantes. 

   Vídeos d'algunes de les activitats explicades.