ESCOLA CREU ALTA

 Contextualització

 Presentació del grup

Salutacions a tots els lectors i lectores de la revista La Ceba.

Som els nois i noies de cicle superior de l’escola Creu Alta de Sabadell i volem compartir amb vosaltres una de les activitats que realitzem a la nostra escola.

 Presentació de l'activitat

Des de fa ja molts anys, la nostra escola realitza diferents activitats per fomentar la lectura entre els alumnes.

· El servei de préstec de llibres de la biblioteca.

· Per Sant Jordi fem un intercanvi de llibres que ens hagin agradat i que estiguin en bon estat.

· Les classes de 4t., 5è. i 6è. fan de padrins lectors dels nens i nenes de P5, 1r. i 2n.

· A l’estiu, quan fa molta calor, tenim un raconet al pati per fer lectura a la fresca.

· Cada dia, cada dia del curs, quan entrem a classe fem una estona de lectura individual.

 Lectura individual

És precisament d’aquesta última activitat que us volem parlar.

Ja fa un munt d’anys la nostra escola va tenir la iniciativa d'augmentar la quantitat de temps que els seus alumnes dedicaven a la lectura i van pensar que, una miqueta cada dia, al final de curs seria un cúmul d’hores dedicades a la lectura.

I així ho van fer.

Per conèixer millor com funciona aquest procés de crear afició per la lectura, els nois i noies de cicle superior hem fet un treball de recerca, preguntant a mestres i alumnes dels diferents cicles i així poder constatar que aquest sistema té uns resultats positius i que crea lectors per a tota la vida.

 Desenvolupament de l'activitat

 Infantil

En aquest cicle el temps de lectura és lliure. De fet, els nens i nenes encara no saben llegir; tot i això es treballa de forma conscient perquè es familiaritzin amb els llibres. En arribar, al matí i a la tarda, l’alumnat d’educació infantil disposen de llibres d’imatges dels quals poden fer ús de forma lliure. Les mestres també utilitzen aquesta estona per llegir en veu alta en rotllana i mostrar les diferents imatges del conte. També és el primer contacte que tenen aquests nens i nenes en la vida escolar per començar a conèixer les primeres lletres.

Un cop per setmana van a la biblioteca de l’escola i disposen d’un espai a terra amb coixins per llegir i mirar contes.

Cicles inicial i mitjà

A cicle inicial és on cal consolidar la lectura.

En la classe hi ha una biblioteca que disposa de llibres amb lletra lligada i lletra de pal.

Dos cops per setmana es fa lectura col·lectiva amb un llibre que tenen a classe tots els alumnes.

Durant l’estona de lectura els nens i nenes poden comentar en veu baixa amb els companys de la taula el que llegeixen, però sempre amb respecte.

Al cicle mitjà ja es considera aquesta estona com un temps de lectura individual, on es disposa de llibres editats en lletra d’impremta en diferents llengües: català, castellà i anglès.

Tres dies a la setmana els nens i nenes poden anar a la biblioteca a agafar un llibre per llegir. Des d’allà es fa un seguiment de les tipologies de llibre que cada alumne escull. No poden triar sempre el mateix tipus de llibre, els han d’anar alternant.

També hi ha revistes a classe per poder llegir articles d’investigació.

 Cicle superior

Quan arribem a aquest cicle ja tenim l'hàbit molt consolidat. En arribar a l’escola i deixar les motxilles anem directes al nostre lloc i agafem el nostre llibre, que tenim al calaix. La veritat és que és molt agradable perquè tothom, en silenci, dedica aquests minuts a la lectura per estar en harmonia amb el seu espai de descoberta, amb allò que l’autor del llibre escollit ens vol compartir.

Passats uns minuts, comencem les classes, ja sigui de llengua, de matemàtiques...

A més, cal destacar que, si la sessió que segueix just després de la lectura és la classe d’anglès, la lectura ha de ser en aquesta llengua. Si la sessió és d’educació física, la mestra porta una lectura de l’actualitat relacionada amb l’àrea, que pot ser un esdeveniment esportiu important, biografies d’esportistes d’elit, regles d’esports o jocs...

Us podríeu preguntar si a aquestes alçades us trobeu davant d’un lector habitual, d’un amant de la lectura i, sens dubte, la nostra resposta és SÍ. Ens agrada llegir, gaudim del fet de la lectura i recomanem molt el sistema d’incentivació de la lectura que segueix el nostre centre, ja que ha fet de nosaltres uns grans lectors.

 Conclusions

Ja veieu amb quina estimació cuidem la lectura a la nostra escola i com li donem tants espais com podem. Per a nosaltres és un gust ja que com deia el premi Nobel de Literatura, Mario Vargas Llosa: “Seríamos peores de lo que somos sin los buenos libros que leímos, más conformistas, menos insumisos y el espíritu crítico, motor del progeso, ni siquiera existiría."