ESCOLA CONCÒRDIA

 Contextualització

 Presentació del grup

Hola, ceballuts i ceballudes!

Començarem per presentar-nos. Els qui escrivim això som els alumnes del cicle superior de l'escola Concòrdia i estem encantats de mostrar-vos l'activitat que més ens apassiona de totes les que fem a l'escola (i us assegurem que en fem moltes i molt interessants).

Quan les nostres tutores ens van proposar fer aquesta activitat ens va semblar emocionant i també vam creure que serviria per fer una cosa diferent a l'hora de biblioteca. Al poc temps estàvem entusiasmats.
Per què ens agrada tant? Perquè ens fa sentir molt bé participar en l'aprenentatge dels nostres companys i companyes més petits. Ens sentim responsables dels seus avenços i també aprenem moltes coses d'ells i d'elles.
   

   
 
   

 Amics lectors

PUNT DE PARTIDA:
A partir del Projecte d'autonomia de centre, i per tal de millorar la cohesió social, uns dels objectius del PAC, l'escola va iniciar un seguit d'activitats. Des de la comissió de biblioteca van proposar d'iniciar-nos en l'apadrinament lector (cicle cuperior - cicle inicial) ja que les experiències d'altres centres que coneixien havien estat molt positives. Un cop ens vam posar a fer feina, vam veure que es tractava d'una activitat molt enriquidora perquè no només permetria millorar la cohesió social sinó que, amb la seva posada en marxa, estaríem treballant altres objectius.

OBJECTIU:
Aquesta activitat permet abordar tres objectius fonamentals:

- Millorar la cohesió social:
El vincle que s'estableix entre l'alumnat dels dos cicles perdura en el temps i traspassa l'acte estricte de la lectura.

- Millorar la competència lectora dels alumnes tant de cicle inicial com de cicle superior:
Els alumnes de cicle inicial estan iniciant-se, millorant o consolidant el seu procés d'aprenentatge de la lectoescriptura. Aquest procediment, els alumnes de cicle superior el tenen assolit, però per tots és sabut que ensenyant s'aprèn.

- Fomentar la responsabilitat:
Per una banda, els grans es responsabilitzen, en part, del procés d'aprenentatge dels més petits mentre modelen la seva lectura, corregeixen els seus errors, els animen a millorar... Per l'altra, els alumnes de cicle superior intenten ser un model per al seu "fillol" pel que fa al saber estar a l'escola (anar caminant pels passadissos, seure bé, parlar amb un to de veu adequat...)

 Desenvolupament de l'activitat

 Organització

A partir de l'horari setmanal dels alumnes dels dos cicles, les tutores de cicle inicial i la responsable de l'activitat al cicle superior, acorden la sessió en què es desenvoluparà l'activitat de "l'Amic lector". Els alumnes de cinquè faran les lectures amb els de primer i els de sisè ho faran amb els nens i nenes de segon.

Setmanalment, les tutores proposen la lectura, que pot ser un llibre o un text en un full.

 Primera trobada

A partir d'aquí, fem una sessió inicial per trobar-nos amb ells a la seva aula i donar-nos a conèixer. Fem les presentacions i expliquem què farem al llarg del curs. 

 Comencem les sessions setmanals

A la setmana següent ja comencem l'activitat. Dura aproximadament 40 minuts.

Els alumnes de cicle superior (a la classe que li correspon fer la sessió d'amic lector) van a la biblioteca amb la mestra responsable de l'activitat. Un cop allà, els alumnes fan lectura lliure de les propostes que la biblioteca té en el seu fons.

En petit grup (5-6 alumnes), van a l'aula dels seus amics lectors. Els acompanyen a l'espai assignat (passadissos, aules, biblioteca...) i fan la lectura proposada.


 
 

Un cop acabada, els alumnes més grans disposen d'una graella de valoració en la qual expliquen de forma resumida com ha anat la sessió. Es valoren aspectes com ara: actitud de l'amic lector, velocitat, entonació, o altres aspectes que ells consideren que les tutores dels seus amics haurien de saber.

AMIC LECTOR

CURS 2015-2016

ALUMNE DE 1r.:                                                  ALUMNE DE 5è.:

Data

Valoració

 

 

 

 A final de curs, a mode d'acomiadament, els alumnes intercanvien petits regals fets per ells mateixos.
 
 
 

 Conclusions

  Valoracions de l'alumnat

Cicle inicial:
  •  "Els dijous a la tarda venen els amics lectors que són nens i nenes de sisè que ens ajuden a llegir als de segon. El meu té una altra nena més que es diu Aitana i és molt amiga meva i les dues ens ho passem molt bé."
  • "Els amics lectors ens fan llegir i ens corregeixen les paraules que diem malament. Nosaltres ens ho passem molt bé".
  • "El meu amic lector és molt amable".
  • "M'agraden els amics lectors perquè ens ajuden a avançar la velocitat lectora i aprenem molt amb ells. Són molt amables".
  • "Amb els amics lectors ens ho passem molt bé perquè aprenem contes i a vegades llegendes a la bilioteca."
  • "Els dijous a la tarda llegeixo i aprenc moltes coses amb el meu amic lector."
  • "Jo estic molt content perquè m'agrada molt llegir i el meu amic lector m'ajuda".
  • "Gràcies a la Naiara, que em ve a buscar per llegir i em diu quan he de parar, com es llegeix el signe d'interrogació. Estic aprenent el signe d'admiració i per això m'agrada molt".
Cicle superior:
  • "Aquesta activitat la veig molt interessant perquè ens relacionem amb els nens i nenes de cicle inicial i alhora els fem practicar la lectura. Crec que ells s'ho passen molt bé i fins i tot els agradaria fer-ho més dies. A nosaltres ens agradaria continuar  fent aquesta activitat, però l'any que ve ja anirem a l'institut. Jo penso que s'ha de continuar fent".
  • "L'activitat d'amics lectors és una de les millors d'aquesta escola. És divertit veure com milloren llegint i que ja no comenten errors anteriors. Quan estic assegut a la biblioteca només espero que em cridin per anar-hi, ja que m'ho passo molt bé ensenyant. Per a mi és una bona idea continuar fent-ho perquè m'agrada molt".

  Valoracions del professorat

La nostra satisfacció és total. Els alumnes, grans i petits, gaudeixen d'aquestes estones de lectura i esperen cada setmana el moment d'anar a la biblioteca i retrobar-se. Han creat un vincle afectiu que fa que quan es troben per l'escola o pel carrer se saluden i fins i tot es fan abraçades.
El que va començar per a ells i elles com un joc i un "per provar, a veure com va", s'ha convertit en tot un exemple de treball responsable i seriós que queda compensat pels moments de gaudi que comporta.

L'èxit dels "Amics Lectors" ens ha portat a incloure una activitat de lectura en un altre projecte de l'escola: "Padrins-fillols" en el qual també estan implicats els alumnes de cicle superior, però en aquest cas amb els petits de P4 i P5. Els alumnes més grans apadrinen els alumnes més petits des que entren a l'escola (P3) fins que passen a primària. Al llarg d'aquests tres cursos fan activitats diverses de forma conjunta: dinamització de patis, psicomotricitat-educació física, acompanyants a les sortides, intercanvi de regals fets pels propis alumnes...

Pel que fa a la lectura, la diada de Sant Jordi, els nens i nenes de cicle superior i els d'educació infantil dediquen una bona estona a llegir contes als seus fillols i padrins respectivament. Fan ús d'espais diversos: gimnàs, patis, aules...
 
 
 
Tot plegat ens anima a donar continuïtat a aquests projectes ja que, després d'uns quants cursos posant-los en pràctica, veiem que els resultats obtinguts bé valen la pena.