ESCOLA CATALUNYA

 Contextualització

 Presentació del grup

Som els més petitons de l'escola Catalunya de Sabadell. Som molt eixerits i ens divertim molt aprenent i jugant. Ens agrada molt sortir a jugar al pati i escoltar contes, tenim moltes joguines i racons interessants... ens voleu conèixer? Doncs aquí va: el grup de P3 som els esquirols i els óssos, els de P4 ens diem tortugues i pingüins i els més grans, els de P5, som els mag i els bruixots.

 Presentació de l'activitat

Us volem explicar algunes activitats que ens ajuden a aprendre a llegir i escriure. Es un procés llarg, sembla que serà molt difícil i ens costarà molt d' arribar-hi, però, sabeu què? de mica en mica cada dia en sabem més. Fem moltes activitats que ens ajuden. Ara us volem ensenyar els racons.

 Per què fem racons.

Els racons ens permeten organitzar l'aula en diversos espais on els alumnes, distribuïts en petits grups, realitzen activitats simultànies de manera autònoma. Els nens i nenes tenen la necessitat constant d’actuar, i en aquesta etapa aquesta necessitat es concreta principalment en el joc. El joc es converteix en l’eix vertebrador de les diferents activitats programades a l'aula, ja que potencia el desenvolupament global del nen, és una forma de relacionar-se amb el món i alhora és el camí per a l’adquisició dels aprenentatges.

El paper del mestre és dinamitzar els aprenentatges i animar els alumnes a participar en tots els espais per tal d'anar construint coneixements.

Des d'aquest plantejament es cedeix a l'alumne un gran protagonisme: participa activament en el seu aprenentatge, pot ser model i guia dels seus propis companys, pren consciència de les seves possibilitats, accepta i aprèn dels seus errors...

Plantegem l'aprenentatge de la lectoescriptura des d'una mirada constructivista. Partim del més proper al nen, el seu nom i el dels seus companys, el nom de la classe. Les lletres abans de tenir so, tenen pertinença, "és la lletra del Joel..." Comencem treballant la lletra de pal i introduïm la lletra lligada a P5. A tots els nivells treballem la motricitat fina amb la major quantitat possible de materials.

 Desenvolupament de l'activitat

Fem racons quan tenim suport a l'aula o bé grups reduïts. Cada nivell els organitza en funció del suport i de les necessitats dels nens. Molts dels racons són lliures, permeten als infants treballar de manera autònoma un cop han après la dinàmica, d'altres són més dirigits i requereixen més l'ajuda de l'adult, d'aquesta manera podem dedicar una atenció més individualitzada a cada nen/a.

L’estona de racons és un bon moment per treballar l’expressió oral (és potencia molt a P3), el racó permet establir converses en grups reduïts i facilita la participació de tots els alumnes, mentre juguen o quan s’acaba, amb l'explicació sobre a què han jugat.

El vocabulari i els conceptes és presenten col.lectivament a la classe i el racó permet aprofundir-ne.

 Els racons a P3.

Cada matí en arribar a l'escola ens saludem i ens preparem per afrontar el nou dia .

En primer lloc fem una rotllana i, després de cantar la cançó del bon dia i de passar llista, els nens expliquen les coses que els han passat, coses que són importants per a ells, mentre la resta del companys escolten. Aquest és un moment fonamental del dia en què els infants comparteixen les seves inquietuds i en el qual l’expressió oral juga un paper clau, perquè els ajuda a expressar allò que és de vital importància per a ells.
  
A les nostres classes de P3 tenim els nens dividits en tres grups: grocs, blaus i vermells, amb nens de les dues classes per tal de fomentar el coneixement i les relacions socials més enllà de la pròpia aula.

I ara ja podem començar a jugar als racons. La mestra de suport recull un grup de cada classe (cada dia un color) per sortir a l'aula de psicomotricitat o vila, que és l'espai de racons de joc situat fora de l'aula. D'aquesta manera el grup d'infants dins de l'aula es redueix en un terç durant l'estona del matí. Els nens escullen lliurement el racó al qual volen anar.

Alguns racons són fixes i d'altres són temàtics i tenen a veure amb les festes, les estacions o la feina del conte que es treballa. Cadascun d'ells té una finalitat en si mateix i alhora pretén treballar els hàbits d'ordre i relació propis de l'edat i el llenguatge oral, tan importants en aquest nivell.
 • Racó dels contes: Es tracta d’un racó fix durant tot el curs escolar. Els nens tenen al seu abast els contes que anem treballant com a fil conductor de la programació, contes relacionats amb la temàtica o festivitat corresponent i també d’altres populars. Pretén estimular la imaginació, fomentar el gust per la lectura, crear un espai de tranquil·litat.
 • Racó de la caseta: El joc simbòlic per excel·lència dels nens i les nenes de P3. Aquest racó està format per la cuina amb tot d'eines necessàries, la taula amb cadires, les nines amb el seu cotxet, bressol, vestits, una escombra, etc. És un lloc ideal per a treballar el llenguatge.
  


 • Racó dels cotxes i trens: Un altre racó que també agrada molt als més petits.
    

 • Racó de les construccions: Racó on els nens i nenes gaudeixen construint tot allò que s'imaginen i on fan un bon treball de motricitat i d'organització.

 • Racons temàtics: Al llarg del curs tenim a la classe uns racons variables que anem canviant en funció de la temàtica treballada. Uns exemples serien el racó de la Granja, el racó de la Tardor, el racó del Pessebre al Nadal, etc.

Aquest temps ens serveix per a introduir la lectoescriptura amb el treball sobre el nom propi de cada nen.

Reconèixer el propi nom i el de la resta dels companys és molt positiu per comprendre com funciona el
sistema d’escriptura. Aquesta és una mostra del treball del nom que fan els nens de P3 de la nostra escola
en petit grup, aprofitant l'estona dels racons.

 Els racons a P4 i a P5:

Continuem amb l'organització dels tres grups a l'aula per fer psicomotricitat, un matí setmanalment. Això ens permet tenir un grup més reduït a l'aula i és l'espai de temps que destinem al treball per racons. A mesura que anem creixent, les activitats orals s'acompanyen d'altres amb materials i/o escrites.

Aquí teniu una petita mostra d'alguns racons que fem destinats a l'aprenentatge de la lectoescriptura.
 • Juguem amb la sorra: lliurement treballem el traç de les lletres i números. També és un moment per fer dibuixos lliures, ratlles, rodones, cares... tot s'hi val!
 • Les pipetes de colors: Serveixen per fer volar l'imaginació i treballar la motricitat fina. Mireu quines coses més xules que fem!
 • Paraules amb pinces: Es tracta de confegir algunes de les paraules que treballem en el projectes, tot jugant. Mireu quantes que en sabem!
 • Qui és? Saps qui són aquests prínceps i princeses? que macos que estan!

 • Racó de la creació. Aprenem el traç de les lletres tot jugant. Fem servir tot tipus de materials, de diferents mides i textures, alguns d'ells comercialitzats: tot ens serveix per practicar un cop i un altre sense por a l'error. L'escuma és molt divertida, no ens cansem mai de practicar sanefes, lletres!
   
 • Investiguem els contes. En aquest racó es tracta de buscar paraules amagades a dins dels nostres contes preferits. De vegades els que s'hi amaguen són els objectes i la nostra feina es trobar-los i escriure'ls perquè no es tornin a escapar.
  

   
 • Qui troba el nom: És un joc molt divertit. Tenim tres jocs de cartronets, un amb lletra de pal i els altres dos lligada. Els jugadors tenen un joc cadascun d'ells (amb lletra lligada i de diferent color). Destapem un nom i es tracta de buscar-lo entre els que tenim. Qui és més ràpid?

  

 • Confegim. T`hi apuntes? Ja sabem escriure força així que ens atrevim a tot. De vegades fem dictats per parelles: ara llegeixo jo i després tu. Començem.
  

    


 • La biblioteca. I tot aquest treball per acabar gaudint dels contes i de les mil i una histories que s'hi expliquen.
   

 Conclusions

Aspectes destacables dels racons

El treball per racons ens permet fer l'aprenentatge a partir del joc espontani dels alumnes: el joc és el motiu i el mitjà per a aprendre.
Aprofitem el joc del racó per a expressar-nos oralment, corporalment, per escrit, per a plantejar situacions matemàtiques, per a treballar la creació artística...

Els aspectes interessants que ofereix aquesta metodologia són:
 • Permet donar resposta a les diferències, interessos i ritmes d'aprenentatge de cada nen i nena.
 • Facilita al mestre/a el seguiment individual dels progressos i dificultats de cada alumne.
 • Permet una certa flexibilitat en el treball dels nens/es a partir de les propostes d'activitats: aprenen a observar, explorar, manipular, experimentar, descobrir, crear. Deixa lloc a la creativitat i a la imaginació i, el que és més important, espai i temps per pensar i decidir.
 • Aconsegueix que els aprenentatges, viscuts d'aquesta manera, esdevinguin realment significatius i funcionals.
 • La interacció amb uns quants companys facilita el fet de compartir, comunicar-se, discutir i respectar les idees dels altres, aprendre dels amics i acceptar el seu ajut.

 Valoracions

Considerem que assolim els objectius que ens proposàvem. Els racons són una manera positiva d'organitzar la feina a l'aula tant per als infants com per a les mestres. Permeten avançar seguint el procés propi d'aprenentatge i potencien la interacció entre iguals. Són moltes les activitats i els materials que es poden utilitzar, només cal triar els més adients pels nostres alumnes i el nostre entorn.