ESCOLA CAN LLONG

 Contextualització

 Presentació del grup

Som dos grups de cinquè de primària de l'escola de Can LLong de Sabadell. Realitzem aquest projecte amb l'alumnat de primer.
         
               El grup  de 5è B amb el de 1rA                                                   El grup de 5èA amb el 1r B

 Presentació de l'activitat

La competència lectora és una habilitat que està molt relacionada amb l'èxit escolar: una bona comprensió lectora ens ajuda a interpretar, la lectura és un aprenentatge cabdal en la societat actual.

La nostra escola realitza un projecte anomenat "Padrins/es lectors/es" als cicles inicial i superior, per tal que l'alumnat es vegi motivat per la lectura donant-li un sentit de compartir i comunicar.

Fonamentació pedagògica

A part de ser un/a lector/a competent, tant a nivell de desenvolupament personal com d'aprenentatge, la lectura ens acompanya durant la nostra vida, ens transmet emocions, ens ajuda a recordar, a conèixer noves vides, a viure aventures i vides que mai viuríem.

A l'informe de la Fundació Jaume Bofill PISA 2009: Avaluació de les Desigualtats educatives a Catalunya, se'ns mostra la relació entre competència lectora i èxit educatiu: el 31% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia, mentre que només el 6% dels estudiants amb baix rendiment llegeixen durant aquest temps.

Això indica que el baix rendiment escolar és conseqüència, entre altres causes, de llegir molt poc. A més, una baixa comprensió dificulta l'assimilació de continguts d'altres àrees.

L'aprenentatge demana una implicació personal; i també, amb una bona motivació cap a la lectura, es genera la inquietud que portarà els infants a cercar més llibres per llegir, encara que no estiguin acompanyats.

Per aconseguir interessar-nos en la lectura cal incentivar, motivar, cercar una experiència per compartir, crear una bona relació; de fet, aquest projecte és una activitat cooperativa. Cada padrí/na adquireix un compromís d'ajut a l'aprenentatge lector del seu/seva fillol/a i intentarà engrescar-lo en el gust per la lectura.

 Desenvolupament de l'activitat

Hem iniciat aquest curs el projecte entre primer i cinquè (segon i sisè continua  amb l'alumnat del curs passat)
A continuació diversos padrins i padrines explicaran com ho treballen:

 Pas 1. Ens Coneixem

Ens coneixem. Aquestes són les fitxes que omplim per presentar-nos i saber més de tots i totes
      

Valoració d'una padrina:

Ana: "El primer dia que ens vam veure em va donar una impressió de que seria una mica tímid però quan a nostra professora va dir que anéssim a  la classe per conèixe'ns la meva impressió va canviar. Em vaig adonar que el meu fillol era un noi molt mogut! Es va passar casi tota l'estona al terra arrossegant-se pel terra però després vam estar parlant molt i vam omplir tota la fulla ràpidament i tot va anar bé!"
 

 Pas 2. Ens desitgem un bon any

Primera activitat: ens desitgem un bon any. Es tracta d'una activitat plàstica i lúdica per conèixe'ns una mica més i passar una bona estona.

 
Carla: "La meva fillola va estar molt creativa però, com jo sóc més gran, em volia copiar. Al final, la vam fer les dues igual."

    Carla i Ainara: "El segon dia que ens vam veure vam fer una postal per desitjar-nos un bon any. Les nostres filloles són encantadores i s'ho prenen molt seriosament. És una experiència increïble i inoblidable . Tenim moltes ganes de fer-ho cada mes."

 Pas 3 . Acompanyem en la lectura

Acompanyem en la lectura: un cop al mes ens trobem i ajudem en la lectura i comprensió d'un conte de classe o lliure, segons el que ens aconsella el /la mestre/a de primer.

Ainara: "La meva fillola és un àngel"

 
Carla: "El meu fillol és molt enjogassat i de vegades molt esverat. Llegeix bé, cada dia que el sento llegir ho fa millor, crec que ha de practicar més però estic contenta amb ell."Raquel: "La meva fillola no és gens tímida però quan llegeix es posa una mica nerviosa. Jo sé que està aprenent i li costa."

 Conclusions

 Resultat final i difusió

Aquest projecte continua el curs vinent.
Realitzem altres activitats conjuntes, a final de curs celebrem el darrer dia fent unes petites dramatitzacions teatrals còmiques. També els hem convidat a participar en l'elaboració dels productes que farem properament per al projecte de "Cultura emprenedora a l'escola".

Els i les mestres de cinquè i primer valorem a final de curs com ha anat el projecte i ens coordinem les activitats durant el curs. Generalment, la valoració és molt positiva perquè, a més del vincle que s'estableix i de les noves relacions, s'ajuden i empatitzen en el lloc d'altri. Sobretot l 'alumnat més gran se sent responsable i es converteix en un model per a l'alumnat més petit , el qual se sent reforçat en aquesta activitat tan important.

Mitjançant la nostra plataforma virtual : http://tutoriacsonline.cat/ les famílies coneixen el que fan llurs fills i filles

 Valoracions

RAQUEL, CARLA I LAURA:

"Aquest projecte és molt interessant i agradable, perquè ajudes a que llegeixin millor i  pots corregir les paraules que pronuncien malament."


CARLA I CLÀUDIA:
"Ens ha agradat molt aquest projecte perquè ens ho hem passat molt bé, hem ajudat els fillols i les filloles, hem establert noves relacions i quan ens veiem dins l'escola ens saludem i ens ajudem."

VALORACIÓ FILLOLS/FILLOLES:

LUCIA: "M'agrada molt l'activitat.  Llegeixo molt."
GABI: "Llegeixo molt amb la meva padrina."
MARTINA: "Llegeixo molt amb la meva padrina i m'agraden les activitats que fem."
MARC: "Podem llegir molt i aprendre més, m'agraden totes les activitats que fem. M'encanta llegir amb ells."
GERARD: "La meva padrina em fa llegir molt."
PAULA : "M'agrada molt estar amb el meu padrí i m'agrada el que fem."