ESCOLA CAN DEU

 Contextualització

 Presentació del grup

Som els alumnes dels nivells de 1r, 2n, 3r i 4t de l'escola Can Deu.
Ja fa molt de temps que, aquí al "cole", realitzem una de les activitats més maques i interessants de lectura, la qual ens agrada molt a tots. A continuació us volem mostrar una pinzellada de com l'hem portat a terme aquest curs en els diferents grups del cicle inicial i mitjà.

 Presentació de l'activitat

L’activitat que us volem presentar consisteix a convidar un autor o autora d’un llibre que prèviament hem llegit a l’escola. La coordinadora de la biblioteca és l’encarregada d’establir el contacte amb l’autor o autora i d’acordar el dia de la visita. Aquesta activitat, que es realitza a la biblioteca del nostre centre, té tot un treball de preparació previ per part dels alumnes.

 Desenvolupament de l'activitat

A continuació us explicarem el procés que seguim per portar a terme l’activitat:
  • LECTURA prèvia del llibre acordat i treball sobre els diferents aspectes de l’obra: argument, personatges, estil narratiu, temàtica, valoracions, realització de la fitxa tècnica... Es dedica setmanalment una sessió a aquest treball.

      


     
  • Informació i DOCUMENTACIÓ sobre l’autor o autora: biografia, llibres editats, curiositats... També ens documentem sobre l’il·lustrador.
  • PREPARACIÓ de la visita. Els alumnes reflexionem i busquem preguntes sobre el llibre (el perquè del títol triat, del tema...) i sobre l’autor (quan temps que fa que escriu, a què més es dedica, si en traurà una segona part, etc.).
  • També es realitzen treballs sobre el llibre i aprofitem per exposar-los a la biblioteca.
       

  • VISITA de l’autor o autora. L’activitat, com ja hem explicat abans, es realitza a la biblioteca del nostre centre. Hi ha una presentació per part de l’autor o autora i per part nostra. A continuació l’autor ens explica molts aspectes del llibre treballat i iniciem una conversa amb preguntes per part dels alumnes, que prèviament hem preparat. Aquesta activitat dura aproximadament una hora.


 L'Elena Bigas amb els alumnes de primer.
 

 En Pere Martín amb els alumnes de segon.


 La Glòria Marín amb els alumnes de tercer


 En Joan de Déu amb els alumnes de quart.

 Conclusions

 Resultat final i difusió

    Els autors:

Compartir una estona amb els alumnes de primer, segon o tercer de primària


Sóc autora de La bombolla de sabó i de La biblioteca abandonada, dos llibres adients per als cursos citats en el títol. Durant el segon i tercer trimestre visito les escoles que l’editorial determina. Els alumnes han d’haver llegit algun dels dos llibres.

Entrar a l’aula i trobar-me unes criatures ben assegudes i aspectants, emociona. Primer parlem del llibre que han llegit, fan moltes preguntes, després els dic algunes endevinalles i algun joc de llengua referent al llibre. Tot seguit els obsequio amb un conte propi amb imatges i per acomiadar-me'n els regalo sabó per fer bombolles o bé lletres per compaginar un títol d’un conte que hauran d’escriure, si a la mestra li sembla correcte.


L’activitat dura, més o menys, una hora. Quan els alumnes ja són al pati a esbargir-se, signo els llibres.


Elena Bigas

Rere un llibre hi ha un escriptor


Però què i qui hi ha rere un escriptor? Quan vaig a visitar els lectors a les escoles, solen tenir una idea fixada de l’escriptor. De vegades penso que m’hauria de deixar perilla, fumar en pipa i portar ulleres. Si en alguna ocasió m’acompanya el meu pare (a ell també li agrada escriure), sempre es pensen que l’escriptor és ell i no pas jo. Un escriptor, en definitiva, és una persona normal i corrent a qui l’únic que li passa és que li agrada imaginar. És bo que els nens i nenes sàpiguen que els llibres són portals màgics que ens condueixen al món de la fantasia. Ens fan imaginar, sentir i pensar.

Escriure, al seu torn, és un joc que consisteix en ajuntar paraules per tal d’explicar històries. Però, per què ens agrada tant que ens expliquin històries? Els avis expliquen contes, al cine i a la tele les pel·lícules ens expliquen històries, els jocs d’ordinador són històries. Els llibres estan plens d’històries... Ens agrada que ens expliquin històries perquè és la millor manera d’aprendre. Amb una història interessant, no sols gaudim, sinó que ampliem l’horitzó, comprenem i sentim. Per això tantes persones volen que els expliquin històries. La finalitat d’escriure, a part de jugar, de passar-s’ho bé, és expressar-se. Tots volem expressar-nos, explicar com veiem les coses. L’escriptura és una forma d’expressió i tothom té la necessitat de dir la seva. Quan un s’endinsa en la misteriosa i fantàstica jungla de l’escriptura, s’adona que no sols ha ordenat la seva ment, sinó que, si s’ho permet, també ha comprès millor els seus sentiments i emocions. I, per tant, comprèn millor la vida.


Joan de Dèu i Prats

VISITA A L’ESCOLA CAN DEU DE SABADELL


Des del curs 2008-2009 visito anualment l’escola Can Deu, de Sabadell, perquè professores i alumnes han esdevingut fans d’un llibre meu, La tortuga d’en Hans (Barcanova, 2004). No són pas els únics, per sort meva, perquè és un llibre molt llegit, tant a escoles catalanes com de la resta de l’Estat, ja que l’any 2011, l’editorial Anaya en va publicar una traducció al castellà.

La tortuga de Hans. La visita sol consistir en una sessió, d’una hora aproximadament, adreçada als alumnes, què em fan preguntes molt variades, fonamentalment sobre el llibre, i en què parlem de les meves intencions a l’hora d’escriure’l, de si se senten identificats amb el protagonista, de si farien o no farien el mateix que fa ell... Vaja, intentem fer una sessió de comprensió i d’animació lectora que no deixi indiferents els nens i les nenes i que els faci reflexionar. Val a dir que a Can Deu sempre em resulta fàcil, perquè les professores prèviament n’han fet un treball exhaustiu i d’allò més variat. Sempre me n’han cridat l’atenció, especialment, els treballs de plàstica, tan arrelats a l’escola i que en el meu cas solen consistir en murals diferents i de grans dimensions, penjats a la biblioteca, on fem la sessió, i que sempre serveixen per destacar-hi aspectes diversos de l’obra: els sentiments i les emocions, els indrets geogràfics que hi apareixen, la climatologia i les estacions, la tortuga mediterrània i el seu hàbitat...

Jo mateix em sorprenc que un llibre pugui donar tant i tant! No seria així, és clar, sense l’entusiasme, el bon fer i la passió per la literatura i les arts plàstiques de les mestres, els alumnes i l’AMPA de l’escola Can Deu, que espero poder anar visitant uns quants anys més, sigui per aquest llibre, sigui per d’altres dels que he publicat.

Pere Martí i Bertran

 Valoracions

 
 

Els llibres de la Gloria són súper divertits i molt imaginatius. Escriu per tots tipus de persones ja siguin grans o petites. Els seus llibres són: d’aventures, contes, novel·les, etc . És una persona amable, alegre, amb molta imaginació i molt divertida. El llibre que hem llegit a la classe ha estat molt bé, ens ha agradat molt, ja que els seus personatges són estranys, aventurers i divertits per les coses que fan”.

Alumnes de 3r.

   
 

"Ens ha agradat conèixer l’autor que ha escrit el llibre que hem llegit tots a la classe. L’autor ens ha explicat que es va inspirar per escriure El megacapità Fonoll en moltes coses que fem malament els humans, ja que no cuidem el nostre planeta. Va pensar en un personatge que venia d’una altra galàxia. Ens ha dit que va començar a escriure quan era petit, es veu que va veure una pel·lícula amb el seu pare i després va fer una redacció sobre la pel·lícula. Va trobar que això d’escriure se li donava força bé i des de llavors diu que li va picar l’aranya de l’escriptor”.

Alumnes de 4t.
   
 

"Els nens i nenes de Segon hem llegit un llibre que es diu La tortuga d’en Hans, escrit per Pere Martí i Bertran. El dia 26 de gener ens va visitar l’autor del llibre. Ens va ensenyar molts llibres de La tortuga d’en Hans que tenien una portada diferent. També ens va dir que l'havien traduït al castellà, al basc i al gallec. Fins i tot, ens va ensenyar un llibre de La tortuga d’en Hans  que podien llegir les persones cegues. Després ens va signar el llibre i ens vam fer una foto amb ell”.

Alumnes de 2n.
 Bibliografia i webgrafia

  • Bigas i Manyans, Elena (2005) La bombolla de sabó. Editorial BARCANOVA.
  • Martí i Bertrán, Pere (2004)  La tortuga d'en Hans. Editorial BARCANOVA.
  • Marín, Glòria (2005) Skimmer! Editorial BARCANOVA.
  • De Déu Prats, Joan (2001) Les aventures del megacapità Fonoll. Editorial BARCANOVA.