ESCOLA AGNÈS ARMENGOL

 Contextualització

 Presentació del grup

Som els nens i nenes de 1r. B de l'escola Agnès Armengol i estem treballant el projecte d’higiene i salut de les nostres dents. Aquest tema ens interessava molt a tots i a totes, per això vam decidir fer un projecte per poder saber moltes més coses d’hàbits saludables i beneficiosos per a la nostra salut

Si voleu veure algunes coses que hem treballat ho podeu mirar al nostre bloc:

http://blocs.xtec.cat/inicialagnesarmengol/

 Presentació de l'activitat

Us volem explicar que, treballant el projecte d’higiene, la nostra mestra ens va llegir un conte: El hermano de Juan el sucio, el qual no tenia imatges, i entre tots vam decidir fer el taller de visualització. Visualitzar ens ajuda a entendre més les històries que llegim: consisteix a imaginar dins del nostre cap el que llegim nosaltres mateixos i el que ens llegeix la nostra mestra, per desprès fer el dibuix. Des que treballem d’aquesta manera és més fàcil entendre el que llegim, estem molt contents i contentes!

 Taller de visualització

 Què farem?

La nostra mestra ens va dir un bon dia:

"Avui llegirem un conte que parla del germà d’un nen. Els protagonista és un nen que es diu Juan i no és massa net. Com que estem treballant els  hàbits d’higiene i ja sabem moltes coses no ens serà difícil imaginar què li passa al Juan.

A mida que anem llegint ens anirem imaginant, és a dir visualitzant, el que ens explica el narrador per ficar-nos en la pell del personatge, no perdre el fil de la història i entendre millor el text.

Aquesta estratègia es diu visualitzar i vol dir anar-se imaginant al nostre cap allò que anem llegint.

Farem un dibuix, el qual ha de recollir el que hem llegit al conte, i que a la vegada ens ajudarà a comprendre millor el conte."

 Què vol dir "visualitzar"?

Primer de tot la mestra ens va llegir tot el conte i nosaltres escoltàvem molt atents.

També ens va ensenyar com posava en pràctica l’estratègia de visualitzar, perquè desprès ho poguéssim fer nosaltres.

“Primer, em fixo en el títol “El hermano de Juan el sucio” Aquest títol ja m’informa de què anirà el conte, imagino que m’explicarà coses sobre un nen que es una mica brut i el seu germà. També ens fixem en la forma del text: comença “Una vez había un niño" i acaba "Colorín colorado, este cuento se ha acabado..." per tant dedueixo que es tracta d’un conte.”

 Visualitzem i dibuixem

Ara ha arribat el moment de fer-ho nosaltres:  llegim el primer paràgraf del conte, amb ajuda de la nostra mestra, i hem de dibuixar l’habitació de Juan el sucio”. Hem d’estar molt atents a la lectura, perquè al dibuix hi haurà de sortir tot el que explica el text .

 I així continuem treballant els següents paràgrafs. Ens organitzem en grups de 4, cada grup fa un paràgraf i desprès ens expliquem els uns als altres què hem visualitzat i ens ensenyem els nostres dibuixos.


Per acabar, llegim el conte sencer amb totes les il·lustracions fetes, ens han quedat fantàstiques!

 Conclusions

 Resultat final

Aquí podeu veure com ens ha quedat el conte desprès de fer el taller

el hemano de juan el sucio

 Valoracions

Ens agradat molt treballar el conte amb l’estratègia de visualitzar i imaginar, perquè ens permet com a lectors endinsar-nos dins d'ell.

D’aquesta manera podem entendre i compartir els sentiments que experimenta el personatge i així fer-ne una lectura més profunda.