Escola del Taulí

Contextualització

Presentació del grup


Com ja sabeu, a l'Escola del Taulí, podem tenir nenes i nens, nois i noies de totes les edats, simultàniament.Aquest projecte vol incloure el màxim de criatures i, per això, en les seves diferents fases permet la participació d'alumnes de P.3 fins a 4t. d'ESO. Impossible? Nooo. Seguiu-nos i ho veureu.

Gràfic 1Elecció del tema

Com que no tenim un grup classe fix el tema l'hem triat les mestres l'Anna i l'Aurora: 

  

Com que som les mateixes des de fa tretze cursos coneixem força bé el que es "bull" cada dia a la nostra Aula Escolar, la feina que hi hem anat fent i  la que ens agradaria fer encara. 

Per això, quan tot just acabàvem el curs passat  ja vam veure que aquest podia ser un projecte engrescador per als nanos, les seves famílies i per a nosaltres mateixes!

Volíem que el projecte anés  "de dins cap a fora", és a dir: començaríem amb una activitat individual com és el dibuix d'un arbre (o l'arbre personal act.1), passant per l'arbre de les estacions de la Planta de Pediatria, i  finalment acabar coneixent millor els arbres de "més enfora" que serien els del Parc Taulí. 

Coneixements previs

Pel que fa a la part del projecte que té a veure amb el coneixement del Parc Taulí com a Parc, estàvem interessades en saber què era el que en sabien els nostres alumnes, tenint en compte que molts no són de Sabadell. Per això, abans de fer l'activitat 3 els convidàvem a omplir el següent qüestionari:

Coneixements previs horitzontal


Possible handicap per una part del treball. 
Volíem que les imatges dels arbres que tenim al parc no fossin imatges penjades a Internet, sinó que fossin dels nostres arbres tal i com són i en el lloc que ocupen al Parc. Ens trobem que la majoria dels nostres alumnes NO poden sortir a l'exterior. Com fer-ho? Doncs,  els nens amb diabetis (que els aconsellen fer passejades), o els que es desplaçaven amb cadira de rodes i els ho permetien, i també les seves famílies (que sovint es beneficien de tenir un parc tant bonic a la vora), ES VAN CONVERTIR EN ELS NOSTRES FOTÒGRAFS! I allà on no van arribar ells ho vam fer les mestres.


Desenvolupament del projecte

Activitat 1.- L'arbre personal

Com ja sabeu el dibuix de l'arbre és una activitat que sovint els docents (i sobretot els terapeutes)  fem servir per a conèixer una mica més als nostres alumnes. Encara que no de forma sistemàtica, nosaltres feia ja alguns cursos que, davant de situacions molt concretes, proposàvem aquesta activitat a determinats alumnes.

Aquest any s'ha convertit en l'activitat inicial d'aquest projecte. Els alumnes més petits s'han quedat en aquesta primera fase del projecte, i els nens de més edat han pogut fer també les següents.
Us mostrem amb molta satisfacció el "nostre bosc" d'arbres tan diversos. Diversitat d'arbres, com diversitat d'alumnes. 
Alguns d'aquests arbres ens han deixat llavors per a germinar... perquè ells ja no hi són.

ELS NOSTRES ARBRES DEL TAULÍ


Activitat 2.- L'arbre de la planta de Pediatria

Només arribar a la planta de Pediatria, tot just sortiu dels ascensors, us queda a l'esquerra un gran arbre de més de dos metres que us dóna la benvinguda. No li cal aigua, ni llum del sol per a viure, com els de veritat........

 .........Necessita als nens de l'Escola del Taulí que, amb les seves mans sovint plenes de vies i benes, el van plantar, i fan canviar de color la seva capçada, fulla a fulla:

Fem les fulles amb plastilina 

 A mida que passen els dies, els mesos, les estacions...igual que els seus germans del parc, també es muden de fesomia.

   

         

Potser el veureu millor quan marxeu. I si us hi fixeu bé veureu que el seu tronc ha patit diferents "erosions" externes. Però segueix allà.

 I  un preciós poema d'en Jordi Bordas, titulat Tots som un tros de tots, l'acompanya.


 Un poema que encapçala una activitat JClic que us enllacem i que ens recorda un treball fet amb una alumna que, fa un temps, ens va deixar definitivament.

Activitat 3.- Els arbres del Parc

Procés creació d'un Google Maps amb el títol del projecte.

a.  Petita enquesta de Coneixements previs sobre el Parc. (veure gràfics)


T'agrada passejar pels parcs?

Saps que aquí a prop n'hi ha un, de parc? Saps com es diu?

En coneixes algun?


 

Quins?

Quants arbres creus que hi podria haver en total en aquest parc?

  
b. Breu explicació als alumnes del que es pretén fer: amb el seu petit treball de recerca és enriquir el mapa del Parc Taulí que tothom pot veure quan navega, és a dir fer-ne una realitat augmentada.

c. Tria individual de l'arbre del parc, del llistat que ens va proporcionar  la cap del CISC de l'Hospital

d. Cerca on line d'informació, per omplir una petita taula d'informació bàsica, sobre l'arbre escollit.

Fitxa arbres en blanc
e. Ensenyar als alumnes a generar "marcador" i omplir-lo amb la informació trobada i la foto o fotos que es tinguin dels arbres.

f. Hem fet un mapa del Parc , de grans dimensions i plastificat, penjat a l'Escola igual que el del G. maps amb el que ells han treballat on line. Seguint les indicacions d'un altre DinA4 on hi ha marcats cadascun dels arbres on estan situats i la quantitat, ells fan el mateix amb el gran: situen la quantitat més o menys exacte d'unitats reals de l'arbre del Parc que han escollit i treballat, representada per una mena de gomet de color similar que ells han pintat prèviament. 

            
                                                                        
Ben aviat, quan entreu al web de la Corporació Sanitària Parc Taulí i cerqueu la seva ubicació, hi trobareu una informació que potser no esperàveu !!!
De moment, fins que la CSPT no doni el seu vist i plau podeu veure-ho AQUIIIII !
Sense pretendre definir específicament aquesta activitat com a APS (Aprenentatge i Servei) SÍ que ens hi hem volgut acostar; en el sentit que l'aprenentatge que han fet els nostres alumnes elaborant aquest mapa on line millora el servei a la comunitat, perquè aquesta guanya en qualitat, i el servei dóna sentit a l'aprenentatge.

Activitat 4.- El punt de llibre de Sant Jordi

Ja és tradició que cada any, al menys des que hi som l' A i A, fem per Sant Jordi, Punts de llibre que intercanviem el dia de Sant Jordi amb els nens , famílies, personal de planta i d'altres serveis.....

Sempre estan relacionats amb algun esdeveniment que es celebra o que ha passat a Catalunya, o a la resta del món, durant el curs. 

a- Aquest curs, i en relació amb aquest projecte, vam pensar que la part més vinculada a les Competències artístiques la podríem fer estampant  fulles dels arbres del nostre Parc  Taulí. 

     Sis Punts de fulles
   Molts junts !             

b. A l'altra cara del punt,  per celebrar l'Any Vinyoli, vam buscar amb els més grans, poemes on hi aparegués la imatge de l'arbre. En vam triar dos, que vam anar repetint amb diferents tipologies de lletra, que us els mostrem en foto:

Poemes dels Punts           

Tot i que també us convidem a donar un cop d'ull a algun d'aquests webs que us ajudaran a entendre i a viure amb més intensitat els poemes de Joan Vinyoli.

http://vinyoli.selvatans.cat/index.htm  

http://lletra.uoc.edu/m/ca/autor/joan-vinyoli

http://joanvinyoli.wordpress.com/

http://www.mapaliterari.cat/ca/mapa/guia/15/joan/itinerari-poetic-joan-vinyoli

https://sites.google.com/site/seselva1/Home/eines-de-dinamitzaci/2014anyvinyoli/any-vinyoli-2014

Conclusions

Valoracions

- Tots els que han participat en el treball del parc "creant" nou espai nou de Google Maps, més ric, amb més "capes",  queden molt sorpresos de que se'n pugui crear i publicar un perquè el vegi tothom.
Alguns ja pensaven en fer-ne un del seu barri o de la seva escola molt engrescats a ensenyar-ho a fer als seus companys d'escola quan hi retornin. 

- En l'activitat de l'arbre personal, quan fèiem la proposta   Ens vols dibuixar un arbre ? i ells responien quin ? i nosaltres El que tu vulguis, el teu ; no hi hagut cap nen que s'hi hagi negat. Si algú no li venia molt de gust i li hem dit si ens el regalava, aleshores l'ha dibuixat. Els seus arbres són un regal ! Són ells !

- Els nostres alumnes i nosaltres mateixes, conjuntament amb ells hem après moltes coses dels arbres del nostre Parc Taulí, ens l'hem fet més nostre. 


Propostes de futur (més o menys proper)!!!

- Fer públic el Google Maps que hem creat , de manera que estigui disponible per qualsevol persona que es connecti amb el web de la Corporació. De manera que, una part del projecte que han fet els nostres alumnes, serveixi a la comunitat per a conèixer millor el Parc Taulí.

- Exposició de tots els arbres personals al vestíbul del Taulí el mes de maig o juny.

    
                
 
    https://docs.google.com/a/xtec.cat/file/d/0B0P6dFX-JC7scHBzYWVhai1ZZlU/edit?usp=drive_web        

JA LA TENIM AL VESTÍBUL !!!

- Continuïtat del Projecte el proper curs a l'espai educatiu de l'HD Salut Mental del nostre Hospital.

Agraïments

-  Pere Vila, mestre de l'HDSalut Mental de la Corporació Sanitària Parc Taulí CSPT.
-  Manela Jaen, cap de  CISC de la CSPT.
- Centre de Comunicació Corporativa CCC de la CSPT.
- CIPO (Fernando i Pilar) .
- I a la Núria Caballeria, del CRPSabadell, per estar sempre disposada a ajudar i a ensenyar !


Bibliografia i webgrafia