Enigmes anteriors per a ESO

El tren avançat

1 de maig 2018, 14:12 publicada per JAIME CARRASCOSA OROZCO

Tots els dies a les sis de la tarda, la dona anava amb el cotxe a buscar al seu home a l’estació de tren, i junts tornaven a casa. Un dia el tren es va avançar, va arribar a les cinc i l’home no va poder avisar a la seva dona. Com el dia era assolellat i agradable, en comptes d’avisar a la dona va decidir començar a fer el camí caminant. La dona, que conduïa sempre a la mateixa velocitat i sempre arribava puntualment a les sis a l’estació, es va creuar amb el seu home pel camí, el va recollir, i varen arribar a casa amb 10 minuts d’antelació respecte l’hora habitual. Quant de temps va caminar l’home?


Resposta: 55 minuts

El torneig

3 de març 2018, 2:38 publicada per JAIME CARRASCOSA OROZCO

Entre les normes d’un torneig de tennis, es deia que cada jugador que perdés un partit seria eliminat, i que cada partit s’ha de jugar amb una pilota nova. Varen participar 111 jugadors al torneig. Quantes pilotes noves van fer servir?

Resposta: 110 Pilotes

El cafè amb llet

4 de febr. 2018, 9:38 publicada per JAIME CARRASCOSA OROZCO

Tenim dos gerres en un hi ha un litre de llet, i a l’altre hi ha un litre de cafè; agafem  una tassa, l’emplenem de llet de la primera gerra, la posem a la gerra del cafè i barregem bé, ara emplenem la mateixa tassa amb la barreja i la posem a la gerra de la llet.

Què hi ha més, cafè a la gerra de la llet o llet a la gerra del cafè?

Resposta: La mateixa quantitat.

El guarda-roba

8 de gen. 2018, 9:21 publicada per JAIME CARRASCOSA OROZCO

Totes les camises són blanques, menys dos; totes són blaves, menys dos; totes són verdes, menys dos. Quantes camises n’hi ha de cada color?

RESPOSTA: 1 camisa de cada color.

L’economia de les vaques.

4 de des. 2017, 9:04 publicada per JAIME CARRASCOSA OROZCO

Un pagès va comprovar que, tres de les seves vaques es podien alimentar al llarg de dues setmanes amb l’herba que hi ha en 2 hectàrees de terreny, més l’herba que creix en aquest terreny al llarg de les dues setmanes. També va observar que dos de les seves vaques  es podien alimentar al llarg de quatre setmanes amb l’herba que hi ha en dues hectàrees de terreny, més l’herba que hi creix al llarg de les dues setmanes.

Quantes vaques podria alimentar el pagès al llarg de sis setmanes, amb l’herba de sis hectàrees més la que hi creixés al llarg de les sis setmanes?

RESPOSTA: 5 vaques.

Dades d’una cacera

16 d’oct. 2017, 11:29 publicada per JAIME CARRASCOSA OROZCO

A una jornada de caça, es cacen animals de 3 espècies diferents: conills perdius i llebres. Al final de la jornada sabem que:

Una quarta part dels caçadors van caçar animals d’una sola espècie.

El 35% dels caçadors varen caçar animals de les tres espècies.

Els que varen caçar llebres i conills eren el doble dels que varen caçar perdius i llebres.

Dotze caçadors només varen caçar perdius i conills.

Vuit caçadors varen caçar perdius i llebres.

Quants caçadors varen participar a la cacera?

RESPOSTA: 90 caçadors.

L’estadística del misantrop

6 d’abr. 2017, 9:49 publicada per JAIME CARRASCOSA OROZCO


El 70% dels homes són lletjos; el 70% dels homes són babaus; el 70% dels homes són dolents.

Com a mínim, de 100 homes; quants seran alhora lletjos, babaus i dolents?

Resposta: 10 homes.


El repartiment de la truita

7 de març 2017, 7:56 publicada per JAIME CARRASCOSA OROZCO   [ actualitzat el 7 de març 2017, 7:59 ]

En una excursió, tres amics decideixen ajuntar el menjar dels tres per fer un plat únic. Com que porten ous decideixen que el més pràctic és fer una truita, que es repartirà a parts iguals. En Pere posa 5 ous i en Felip 3, en Joan (que no duia menjar) col·labora amb 8 euros. Repartir la truita no va ser difícil, però amb els euros van haver de pensar fins a trobar una solució justa per a en Pere i en Felip.

Quants euros els hi varen correspondre a cada un d’ells?

RESPOSTA: Pere 7 euros i Felip 1 euro.


Febrer 2017

El lladre penedit

6 de febr. 2017, 1:55 publicada per LAURA MASMITJA PUJOL   [ actualitzat el 7 de març 2017, 7:54 per JAIME CARRASCOSA OROZCO ]

Travessant tres tanques, un lladre aconsegueix arribar a un hort de tarongers i es dedica a robar totes les taronges que pot. Quan torna, al travessar la primera tanca li sembla que en porta moltes, i deixa la meitat de les taronges més mitja, a la segona tanca, cada vegada més penedit de la seva acció, deixa la meitat de  les taronges que li queden menys mitja, i a la tercera tanca deixa la meitat de les taronges que encara li queden més mitja. Si en arribar al carrer, encara té dos dotzenes de taronges i tenint en compte que no talla cap taronja per la meitat, quantes havia robat inicialment?

Engima Gener 2017

Solució 195 taronges

La puntualitat del tren

9 de gen. 2017, 13:48 publicada per Juga Mat

El maquinista d’un tren, que va a 100 km/h, se n’adona de que si manté la velocitat arribarà una hora tard a la seva destinació. Decideix augmentar la velocitat a 150 km/h, però aleshores els seus càlculs indiquen que arribarà a la seva destinació amb una hora d’avançament.

A quina velocitat ha de circular per arribar puntualment a la seva destinació?

Quina és la distància entre el punt inicial i el d’arribada?

Desembre 2016 

Solució 120 Km/h i 600 Km

1-10 of 37