Presentació


Jornada "La ràdio a l'escola"
La veu de les escoles i els instituts a la xarxa
15 de novembre de 2014, Vilafranca del Penedès

#jradioiescolaLa ràdio és un mitjà de comunicació amb un gran potencial educatiu i dinamitzador. Ja des dels seus inicis el 1924, a Catalunya, hi ha hagut experiències radiofòniques en l’àmbit escolar. Les emissores radiofòniques catalanes, ja siguin municipals, institucionals, privades o creades a les escoles i instituts són moltes i constitueixen un patrimoni col·lectiu imponent.

La ràdio també s’ha adaptat a l’era digital. A través de la xarxa ofereix molts avantatges: immediatesa, la ràdio a la carta, elaborar podcasts en línia, emetre des d’un dispositiu mòbil... La ràdio com a eina pedagògica té un valor important ja que fomenta el desenvolupament de la competència comunicativa (lectura, escriptura, expressió oral...) a través d'una activitat viscuda i motivadora, que afavoreix el compromís de l'alumne amb allò que escriu i difon, a més de suposar la necessitat de conèixer l'entorn que l'envolta per tal de poder crear els programes radiofònics.

Us animem, a totes les escoles i instituts, a tirar endavant iniciatives radiofòniques participatives i estimulants. També, a participar a la Jornada “La ràdio a l’escola. La veu de les escoles i els instituts a la xarxa” per compartir experiències de ràdio escolar i oferir l'oportunitat de conèixer diverses eines tecnològiques per fer ràdio.

Us hi esperem!
Una mica d'història


El 1988  es van fer unes jornades de ràdio a les escoles, organitzades pel Departament de Presidència i el Departament d’Ensenyament.

El 1998 el Departament posa en marxa el projecte
XTEC Ràdio amb un servidor d'Streaming. El 2005 s'activa la universalització del projecte augmenta el nombre d’emissores escolars i es viu un moment fèrtil i vigorós en aquest àmbit. La Jornada de ràdio i escola del setembre de 2005, organitzada conjuntament pel Departament d’Educació i la Facultat de Ciències de l’Educació de l’UAB i la Mostra de produccions audiovisuals escolars, del 2007 al 2010, en són un bon exemple.

L'any 2006 es crea un grup de treball, el grup de treball XTEC Ràdio, integrat per una dotzena de docents que participaven en experiències radiofòniques i tres tècnics del Departament d’Educació, que durant un parell de cursos van gestionar i coordinar esforços en aquest àmbit.

El curs 2006-07 es procedeix a una dotació de 152 maletes de ràdio XTEC Ràdio a centres i serveis educatius.

Actualment l’espai XTEC Mèdia incorpora XTEC Ràdio i en aquest espai es troben tots els recursos necessaris per fer la ràdio als centres: la col·laboració amb les emissores locals, el podcast, els treballs curriculars, la creació d’espais sonors, els materials, els concursos...

Des del Departament d'Ensenyament  ( SSTT Barcelona Comarques, el CRP de l'Alt Penedès i l'Àrea TAC) sorgeix la iniciativa de tornar a posar en marxa un grup de treball de ràdio per tal de, a partir de les experiències més properes, coordinar i dinamitzar les iniciatives radiofòniques de l’àmbit educatiu català. Com a primer pas es considera oportú convocar una jornada de ràdio dirigida a escoles i a instituts.

Objectius de la jornada

  • Recuperar les Jornades de ràdio a l’escola i posar en contacte els centres i persones que ens aquests moments estan fent ràdio en escoles i instituts.
  • Revisar els nous estàndards de ràdio a Internet amb els dispositius mòbils.
  • Detectar noves experiències, recursos, aplicacions,...
  • Posar en contacte serveis educatius interessats  en muntar un grup de treball de ràdio que generi mecanismes de coordinació entre les diferents iniciatives radiofòniques de l’àmbit educatiu català.

Destinataris

Docents d'escoles i instituts que estiguin fent ràdio a l'aula o que tinguin ganes de començar de fer-ne, i serveis educatius que dinamitzin experiències de ràdio a la seva zona.