BON INICI DE CURS 2016-2017

ESTRENEM COLORS...

HORARI DE SECRETARIA: 
MATINS: de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 (horari d'estiu)NOTÍCIES DE L'ESTIU:
Actuacions de millora del centrehttp://anoiadiari.cat/ensenyament/ensenyament-engega-nova-fase-millores-ins-joan-mercader/ 


IMPORTANT:

LLIURAMENT DE LLIBRES DEL PROJECTE DE REUTILITZACIÓ AMPA-CENTRE DE 3ESO I 4ESO: Divendres 9 de setembre de 18,00 a 20,00
OPTATIVES DE L'ALUMNAT DE 4ESO: s'han adjudicat totes les optatives segons les sol.licituds lliurades.


DEURES ESTIU, alumnes provinents de 6è de primària (actualitzats)

DEURES D'ESTIU. Enllaç directe al Moodle.

Instruccions bàsiques: 
1. Entreu al Moodle (amb l'enllaç directe)
2. Al desplegable busqueu la pestanya "Deures d'estiu" 
3. Cliqueu a la matèria que us interessa. 
4. L'entrada és sense codis, per tant: "inicia sessió com a visitant"
5. Ara teniu els deures de tots els cursos. Us queda seleccionar, consultar, baixar, imprimir...
 
LLISTATS DE LIBRES 2016-2017 (actualitzats)
 
ACTIVITATS EXTRAESCOLARS, Informacions AMPA
IMPORTANT:  CANVI D'HORARIS DELES ACTIVITATS EXTRAESCOLARS ESPORTIVES. Document nou

 
EXÀMENS DE SETEMBRE (Proves extraordinàries, recuperacions)
 
LLIURAMENT DE BUTLLETINS DE SETEMBRE:
 • 1BATX: dimarts 6 a les 12,30, aula B3
 • 4ESO: dimarts 6 a les 12,30, aula C3
 • 3ESO: dimecres 7 a les 12,30, aula B3 
 • 2ESO: dimecres 7 a les 12,30, aula A2
 • 1ESO: dimecres 7 a les 12,30, aula A1
 
CARTES INFORMATIVES PER CURSOS:
  1ESO    2ESO 
3ESO 4ESO 
1BATX 2BATX
 
FULLS DE TRIA D'OPTATIVES: 2ESO3ESO.
Recordeu que cal lliurar-la el dia de le presentació d'alumnes.
 
PRESENTACIONS DEL CURS 2016-2017 per a alumnat - SETEMBRE:
 Divendres 9  Dilluns 12
09,00-10,00: 4ESO
09,30-10,30: 3ESO
10,30-11,30: 2ESO
 09,00-12,00: 1ESO
09,30-10,30: 2BATX
10,00-11,00: 1BATX

ESPAI NITS DE TEATRE


NOVETATS:

Pluja de sons
El divendres 17 de juny es va fer el sopar de comiat de 2BATX. Hi van assistir alumnes i famílies de 2BATX així com professorat del centre. També hi es va comptar amb la presència de representants de l'Ampa. Tal com esperàvem es va poder fer en els espais exteriors, tot i que cap al final va ploure una mica. Els nois i noies hi van col.laborar molt positivament. 
Agraïm la presència de tots els assitents i esperem que els l'estada en el nostre centre (2 cursos de Batxillerat o 6 entre la Secundària Obligatòria i el Batxillerat) hagi estat profitosa, no només en l'àmbit d'estudi, sinó també per al creixement personal.
Gràcies als nois i noies per haver estat part de les nostres aules. Gràcies a les famílies per haver estat part del nostre centre.Aquesta setmana (13-17 de juny) els alumnes de 1ESO, 2ESO i 3ESO fan el treball de Síntesi. 

Els de 1ESO ha estat al Cap de Creus on han fet la descoberta de l'entorn de costa. Els de 2ESO han estat a la Vall de Núria, estudi de Muntanya.


Els de 3ESO han estat descobrint aspectes històrics, socials, econòmics, demografics i de futur de la ciutat d'Igualada.

  


 l'Adoberia-Estudi Ribaudí                               
 l'Adoberia Bella-
Clúster de la pell                                                          Cal Granotes


                     
                   

                                           


Adoberia actual, Cal Badia                                             Excursió fins els 
Esgavellats, vista de la ciutat

Exposicions del Treball de Síntesi: Ciutat d'Igualada


L'alumnat de 4ESO és de viatge de final d'etapa a Astúries durant la setmana del 13 al 17 de juny. Resum de la programació:
 • Primer dia: arribada fins a Cangas de Onís on s'allotjen amb parada intermitja a Llanes. 
 • Segon dia: senderisme pels Picos d'Europa visitant Covadonga i els llacs Enol i Ercina. A la tarda, visita guiada per Oviedo.
 • Tercer dia: descens en pirgüisme pel riu Sella i iniciació a l'espeleologia. A la tarda, visita a la vila de Llanes.
 • Quart dia: parc d'aventura i visita a Cangas de Onís.
 • Cinquè dia: viatge de tornada.

FOTOS:
Els dies 14, 15 i 16 de juny es fan les Proves d'Accés Universitari 2016 al nostre centre, com és habitual des de fa 16 anys. Alumnat de diversos centres públics i concertats de la comarca hi estan fent els exàmens de les diferents matèries. També és seu de Proves l'Escola d'Enginyeria d'Igualada.
Aprofitant els dies del REC.0, edició de juny 2016 des d'Igualada Ciutat Amiga de les Persones Grans van prepapar un grup, per fer un itinerari per la zona del Rec que va sortir de l'Adoberia Bella. L’objectiu era apropar el Rec a les persones grans i posar en valor la memòria i vivències de persones que van donar sentit a aquell context. Alhora els participants es van nodrir d’aquests sabers, anècdotes i coneixements, tot fent l’itinerari pel Rec en quan a espai físic i espai social, i van aportar els seus sabers, En aquesta activitat van participar i gaudir dues alumnes de 1BATX del nostre centre (Maria Fernàndez i Judit Corrochano)

 

 

Rodona Ciutat Amiga (1).png
Àlex Robles alumne de 2BATX, 8è classificat de les Proves Cangur 2016 va recollir el seu premi acompanyat per la seva família i el seu professor de matemàtiques en l'acte organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques el dia 25 de maig a la Sala Arnau de Vilanova al Campus de la Universitat Autònoma de Bellaterra.Trobada de joves per la Convivència.  Regalem Temps

El passat 25 de maig, els alumnes de la Comissió de Convivència, juntament amb els instituts Pere Vives, Pla de les Moreres i Montbui, van aplegar-se a Can Papaseit  per a regalar el seu  temps a diferents espais i entitats de Vilanova del Camí: Llars d’infants el Molinet i la Baldufa, escola Marta Mata, Banc d’ aliments i Banc de la Teca, Casal de la gent gran i el Parc Fluvial. Després d’esmorzar i exposar a la resta de companys la feina feta, la trobada va comptar amb l’assistència de la pallassa Pepa Plana, que va explicar la seva experiència en el projecte solidari Pallassos sense Fronteres.La mediació com a eina de resolució de conflictes 

Aquest trimestre deu alumnes voluntaris de 3r d’ESO del nostre institut s’han format com a mediadors i mediadores per formar part del grup que el curs vinent impulsarà el projecte de mediació escolar, amb l’objectiu de prevenir la violència i difondre la cultura de la pau i el diàleg entre els joves.

Aquests alumnes han assistit a l’Espai Cívic Centre on han rebut quatre sessions de formació a càrrec de Helena Castellano, del Servei de Mediació de l’Ajuntament d’Igualada.
Èxit de participació en el projecte “Internet segura, de Tu a Tu”

Una trentena d’alumnes de 3r d’ESO van participar en el projecte “Internet segura, de tu a tu” impulsat pel cos dels Mossos d’Esquadra.

Els alumnes van rebre una formació de quatre sessions en les quals van poder prendre consciència dels riscos que pot generar la Xarxa, i a la vegada, aprendre a crear hàbits  saludables en la utilització d’Internet i les xarxes socials.

En aquest projecte els alumnes formats van ser els encarregats de transmetre el missatge als companys de 1r d’ESO, a més d’esdevenir referents i assessors per a tots els alumnes del centre durant el curs escolar.

Per a concloure l’activitat, el proper 8 de juny, tots els participants dels diferents instituts de la Comarca tindran el privilegi de visitar l’Escola de Policia de Catalunya, de Sabadell, on rebran un diploma de reconeixement per la feina feta.


Amb el projecte NITS DE TEATRE preparem la sortida del 9 de juny. Anem a veure "El curiós incident del gos a mitjanit" al Teatre Lliure. Més informació

 
Crítica teatral de l'obra amb títol "Et planto" de la companyia El vol del pollastre i dirigida per Clàudia Cedó. Jose Sestelo alumne de 2BATX guanya el 2n premi de crítiques de "La Mostra 2016".  El documentFESTA FI DE CURS

A continuació us deixem la música, lletra i partitura del tema musical "Pluja de sons" per poder assajar-la. Lletra. Partitura. També us deixem un flashmob per poder assajar la coreografia de la tornada.
La Regidora d'Ensenyament i Joventut de l'Ajuntament d'Igualada, Patrícia Illa,  reb les tanques de colors confeccionades pels alumnes del Programa ÀMBITS en el taller de fusteria. Aquests elements són utilitzats per diferents actes de la ciutat, entre ells el Saló de la Infància.


L'EQUIP DE L'INS JOAN MERCADER GUANYADOR DEL CONCURS JOVES DEBAT:

Tres alumnes de 1BATX del nostre Institut van participar el dissabte 21 de maig al concurs que organitza Jove Cambra Internacional d'Igualada amb col.laboració de l'Ajuntament d'Igualada, on a més hi havia equips de: Escola Pia, Institut Milà i Fontanals i Institut Pere Vives Vich.

Durant el matí, a l'Ateneu,  es va fer una sessió de formació en debat a porta tancada, que va conduir Xènia Castelltort, on es va aprofundir en alguns dels temes que s'han tractat en els tallers d'oratòria fets en hores de tutoria a l'Institut i també es va donar informació sobre les normes i funcionament dels debats de la tarda. 

Dissabte a la tarda, de 16:00 a 20:00h, al Museu Comarcal (Auditori) van tenir lloc els debats, tant els classificatoris com els finals on el públic assistent va poder gaudir de les habilitats en oratòria dels nois i noies de primer de batxillerat participants dels diversos centres.

L'equip del nostre centre que va defensar molt bé la seva posició (a favor o en contra), que toca per sorteig, sobre els temes proposats en la primera fase i en la final van estar: Laia Corxet Solé, Marina Díaz Forn i Sara Segura Giménez. 

En la primera fase el nostre equip es va enfrontar a l'equip de l'Escola Pia amb el tema: "whatsapp, una bona forma de comunicació". La Laia, la Marina i la Sara van tenir èxit en aquest debat, de manera que es van classificar. La fase final va tenir lloc entre els equips de l'INS Joan Mercader i Ins Pere Vives Vich amb el tema: " Cal tenir en compte el mercat laborat a l'hora de triar els estudis després del Batxillerat". Van defensar amb molta qualitat la postura en contra (que se'ls va assignar per sorteig), de manera que van ser guanyadores del concurs. ENHORABONA!!

 
 • REPRESENTACIÓ DE L'OBRA "LA NIT DE SANT JOAN" DE DAGOLL DAGOM AL TEATRE DE L'ATENEU IGUALADÍ:
Els alumnes del taller de teatre de l'AMPA dirigits per l'actriu Tàtels Pérez han fet les representacions el dia 20 de maig. 
Tal i com és habitual han realitzat el seu assaig general al migdia on ha gaudit com a públic tot l'alumnat del centre que ha tingut un comportament respectuós de cara els seus companys i realment admirable en general. 
A la tarda s'ha fet la representació oberta a les 20. En aquesta última familiars, amics, exalumnes, alumnes, professors i altres han pogut veure l'espectacle amb el seu millor resultat: Un bon musical!!

 • Participació en la col.laboració pilot proposada pel Departament d'Ensenyament amb l'Escola d'Art Gaspar Camps.
Alumnat de 4ESO de la matèria de Visual i Plàstica i 1BATX de la Modalitat d'Arts plàstiques, disseny i imatge han fet uns exercicis proposats per professorat dels dos centres que podrien quedar validats com a Prova d'Accés a escoles d'art. • Enllacem pàgina web des d'on podreu veure les adaptacions de diferents passatges d'obres de William Shakespeare en què han participat l'alumnat de 2n de BTX A, modalitat d'art i disseny. L'adaptació del nostre institut  és el capítol 2 de l'obra The Merchant of Venice, i l'hem titulada The Merchant of Igualada. Podeu veure el conjunt d'adaptacions dels Instituts participants d'Espanya i Andorra, i esperem que voteu per la nostra proposta. L'activitat s'inclou dins de la commemoració dels 400 anys de la mort del dramaturg anglès organitzada per l'editorial Oxford University Press i adreçada a tots els instituts d'Espanya i Andorra, a través d'un concurs en què cada classe participant ha realitzat un vídeo d'una de les seves obres. El premi per la classe guanyadora és un cap de setmana a Londres.
Mireu i voteu aquí

 • Dissabte 14 de maig es van disputar les finals escolars de futbol sala de l'Anoia. L'equip juvenil de les activitats extraescolars d'aquest esport que organitza l'Ampa va quedar campió comarcal. L'endemà diumenge, a Sant Pedor van competir en la semifinal on els equips classificats eren de les comarques: Bages, Garraf, Penedès i Anoia. També en aquesta fase van quedar campions intercomarcals, de manera que van participar en la final provincial. El resultat va ser positiu i, per tant, fins ara són campions del Barcelonès. Ànims, esforç i seny per a la propera fase!La LAURA SOLÉ MARTÍ de segon d’ESO D ha obtingut un dels premis del 39è PREMI DE RELAT BREU EN CATALÀ del concurs de la Coca-Cola. 

La Laura ha estat convidada juntament amb tres acompanyants a passar un dia a Portaventura.El dissabte 4 de juny és farà el lliurament de premis de les següents fases del concurs al Gran Teatre de la Xina, també podrà gaudir de la representació d’un dels grans espectacles de Port Aventura al mateix teatre, RevolutionEsperem que la Laura gaudeixi d’aquest dia i tingui molta sort a la següent fase del concurs.

 • Dijous 12 de maig, 3 
  També volem agrair el suport dels suplents, Rafa González i Judit Salas, ja que tot i que no han participat activament en el Certamen, han treballat molt per preparar les lectures.alumnes del nostre centre, Elba Roda, Sofia Oliva i Enya del Bello, han participat a les semifinals del Certamen de Lectura en Veu Alta al Caixa Fòrum de Barcelona. Tot i que no han passat a la final, les volem felicitar perquè un cop més han demostrat el seu alt nivell lector.


 • Aquest curs el Ins Joan Mercader ha estat un dels 20 centres seleccionats per a la participació en el programa de nanotecnologia, NANOEDUCA organitzat per la UB, la UAB i el centre de recursos de la Generalitat CESIRE-CEDEC. Hem tingut en préstec una maleta que contenia: nanopartícules de ferofluid, de plata, d'or..circuits amb dispsitius piezoelèctrics, esprais superhidrofòbics i superhidrofílics...Amb aquest material s'ha estat treballant amb l'alumnat de 4ESO en les matèries optatives de Bilogia i Física i Química i l'alumnat de 1BATX de la Modalitat de Ciències. Per completar el treball sobre "NANO" es va fer visita a l'exposició "humans" organitzada per CCCB i posteriorment es va participar en la cloennda del programa on l'alumnat va fer la presentació d'un póster i la seva defensa davat un jurat qualificat. Es poden veure diferents vídeos relacionats amb la jornada de colenda: 
Articles de premsa: Anoiadiari, l'Enllaç (pàgina 32)


 • MOLTA PARTICIPACIÓ I RESULTATS DESTACABLES EN LES PROVES CANGUR DE MATEMÀTIQUES: 
El passat 7 d'abril es van realitzar les proves Cangur que organitza la Societat Catalana de Matemàtiques que pertany a l'associació Le Kangourou sans frontières (KSF). Aquesta associació, de caràcter internacional, reuneix personalitats del món matemàtic de nombrosos països. Té com a objectiu difondre la cultura matemàtica per tots els mitjans al seu abast i, en particular, per l'organització d'un joc-concurs anual que es desenvoluparà el mateix dia en totes les nacions participants. L'objectiu d'aquesta iniciativa és estimular i motivar tants alumnes com sigui possible i contribueix a la popularització de les matemàtiques entre la mainada i els joves. Es recolza en una participació massiva en un esdeveniment científic i assegura una àmplia base popular a aquesta activitat. El concurs vol atreure el màxim nombre de participants sense cap objectiu de selecció nacional ni de comparació entre països.

Com a novetat, aquest any han pogut participar els alumnes de primer i segon d'ESO. La participació en el nostre centre ha estat d'un total de 175 alumnes, aproximadament un 25% de l'alumnat.
. Els participants per nivells: 1ESO: 34, 2ESO: 35, 3ESO: 21, 4ESO: 45, 1BATX: 24, 2BATX: 16

Respecte les puntuacions hem de destacar especialment els resultats  dels alumnes de segon curs de batxillerat Alex Robles i Dahao Qiu que han assolit les posicions 8 i 23, respectivament. També han estat excel·lents els resultats obtinguts pels alumnes Roger Solà (107) de segon d’ESO i  Marc Colomer (129) de primer d’ESO. A més, altres sis alumnes de primer d’ESO i un alumne de quart d’ESO han quedat entre el 5% millor de cada nivell. 


 • Calendari Matemàtic:
Des de fa tres anys l’Institut Joan Mercader realitza un concurs de matemàtiques anomenat Calendari Matemàtic amb l’objectiu de popularitzar les matemàtiques entre el nostre alumnat. Hi ha tres nivells de participació (primer cicle d’ESO, segon cicle d’ESO i batxillerat) i cada setmana des del mes d’octubre fins el mes de febrer es proposa un exercici a cada nivell i els alumnes participants tenen una setmana per donar les respostes. Com a novetat, aquest any els alumnes amb millor puntuació de cada nivell van disputar el 17 de març una final. Tots els alumnes finalistes van rebre un petit obsequi. Els guanyadors d’aquesta edició van ser l’alumna de primer d’ESO Gal·la Farnós, l’alumne de quart d’ESO Biel Jorba i l’alumne de segon curs de batxillerat Guillem Pont que van rebre com a premi un diploma acreditatiu i una calculadora científica d’última generació . 

El dia 19 d'abril l'INS Joan Mercader va participar en els quarts de final del Certamen Lectura en Veu Alta que va tenir lloc al Museu Comarcal de l'Anoia.  Les lectores participants en el certamen van ser: Laura Solé, per a la categoria de Corsaris (1r i 2n d'ESO), i Sofia Oliva, Enya del Bello i Elba Roda per a la categoria de Tropa de Corsaris (3r i 4t d'ESO) .
Tot i la bona participació de totes les alumnes, volem fer una menció especial a la Sofia, l'Enya i l'Elba per haver passat a les semifinals.
La competició no és l’eix sobre el qual volta el Certamen de lectura en veu alta, però el pas a la fase següent és un reconeixement a l’esforç i a la feina ben feta.
La semifinal en la que participaran tindrà lloc el dijous 12 de maig de 10h a 13h a l'Auditori de Caixa Fòrum de Barcelona.  

ENHORABONA i seguim treballant!


                    
El jurat: Jordi Cuadras, Encarna Navarro i Carme Plassa
Destaquem la participació en el jurat de la professora de Llengua i Literatura Castellana del nostre Institut, que ja gaudeix de la seva jubilació, Encarna Navarro.


ELS NOSTRES ALUMNES DE LA MODALITAT D'ARTS ESCÈNIQUES, MÚSICA I DANSA PARTICIPEN ACTIVAMENT EN EL DESENVOLUPAMENT DEL CERTAMEN DE LECTURA EN VEU ALTA:
José Sestelo i Èlia Pont van conduir l'acte amb molta naturalitat. Gairebé tots els alumnes de 1BATX i 2BATX de la mateixa Modalitat van representar part de l'obra La Lisístrata mentre el jurat feia les seves deliberacions, de manera que els participants al Certamen i el públic van poder gaudir dels actes més atractius de la comèdia que els alumnes ja havien presentat un dies abans davant els seus companys.
L'acte va ser presentat per dues persones vinculades a l'Institut Joan Mercader: la professora Mireia Galindo i l'ex-alumna Paula Jorba. 
Al llarg de la presentació diferents alumnes de batxillerat de l'IES Pere Vives (Ona Alonso i Rita Bosser) i de l’Institut Joan Mercader (Clara Busquet i Laura Tapiolas) van llegir fragments de l'obra La vida sense la Sara Amat.

 • Programa FITJOVE: L'alumnat de 4ESO participarà en l'experiència pilot que ens ha proposat el Consell Català de l'Esport

 • Per a l' alumnat de batxillerat o cicles formatius: AYUDAS PARA UN CURSO INTENSIVO DE INMERSIÓN LINGÜÍSTICA EN INGLÉS. 
  Convocatòria del MEC per alumnes becats el curs 2015-16. Termini obert fins al 8 d'abril. (Cal abonar una part de les despeses)
  Vegeu tota la informació a la pàgina del Ministerio:  

 • Concurs Fonix: nota de premsa i fotografia dels seleccionats
 • L’ESCRIPTOR PEP COLL VISITA L’INSTITUT:Enguany, els alumnes de 1r d’ESO han llegit la novel·la Què farem, què direm? A l’assignatura de Llengua i Literatura Catalanes. El 10 de febrer, el seu autor, Pep Coll i Martí, ens ha fet una xerrada, en què ha participat l’alumnat de 1r d’ESO i els alumnes de l’optativa de revista de 3r d’ESO. Us deixem la dedicatòria que ens ha fet i algunes fotografies de l’acte (foto1, foto2, foto3)
 • BOOKTRAILER "DIVERGENTS". Les alumnes de 4t d'ESO Anna Gual, Jana Carbonell, Sofia Oliva i Judit Salas han estat les guanyadores del Tu REComanes, el primer concurs de booktrailers de la Biblioteca Central d’Igualada. Felicitats!.
 • El dijous 22 d'octubre l'alumnat de 4ESO va assistir a l'obra de teatre Terra baixa i Lluís Homar. Aquí tenim l'autògraf de l'actor i una fotografia del grup amb ell.

 

INFORMACIONS:
 • Ja hem publicat el PGA (Pla General Anual) del curs 2015-2016.
 • Aquest curs encetem un projecte GEP (Grup Experimental Plurilingüe) que dóna l'opció que algunes matèries treballin amb anglès els seus continguts. Les que comencem a aplicar són: Biologia i geologia en tots els grups de 3ESO, l'optativa de 3ESO de "Pràctiques de física i química" i un dels grups de Psicologia i sociologia de 2BATX. Ja podeu entrar al blog que està enllaçat més amunt.
 • Aquest any el Departament d'Ensenyament, ens ha assignat una USEE (Unitat de Suport a l'Educació Especial). Aquest recurs consta d'una dotació de 30 hores de personal docent especialista en psicopedagogia (una vacant i mitja) i horari lectiu complet d'una mestra d'Educació Especial. Està destinat a l'atenció d'alumnat amb necessitats molt concretes (un màxim de 10) i té per finalitat la facilitació de la seva atenció educativa, la seva inclusió.                                                                                                                                                                                                       

*Consells de seguretat d'Internet Segura adreçat a mares i pares en format PDF.

                                                                                                                                                                                        
ADREÇA DE CORREU DE L'AMPA: 
Ċ
Institut Joan Mercader,
25 maig 2016, 2:55
Ċ
Institut Joan Mercader,
25 maig 2016, 2:55