ITINERARI PEL POBLENOU DE 1898. Taller d'Història de l'Institut Salvador Espriu (BCN)

Som un grup de 50 nois i noies que, en el marc d'una matèria optativa de tercer d'ESO, anomenada Pràctiques de Comunicació, i de les classes d'Història de quart d'ESO, ens hem proposat aportar el nostre gra de sorra al coneixement del Poblenou, barri on vivim aproximadament la meitat de tots nosaltres. 

OBJECTIUS

1. Conèixer la situació econòmica i social del Poblenou en el tombant del s. XIX. 

A mitjan segle XIX Poblenou s'havia convertit en un espai manufacturer de primer ordre, conegut com el "Manchester català". Els fabricants d'indianes aviat van descobrir els avantatges d'uns terrenys situats a prop de l'urbs barcelonina i ben proveïts d'aigua. Així, durant la primera meitat del s. XIX, els sectors anomenats del ram de l'aigua el blanqueig, l'estampat i la tintoreria van experimentar un impuls  notable. Sabem que, l'any 1888, 152 dels 243 magatzems i de les fàbriques de Sant Martí se situaven al Poblenou. I així, a mesura que noves fàbriques s'anaven instal·lant en el seu espai geogràfic, la població del Poble Nou dins l'aleshores municipi de Sant Martí de Provençals―, anava augmentant.

El tèxtil va ser el sector més important, però també van tenir una implantació significativa les adoberies i les indústries química, alimentària i metal·lúrgica.

La indústria proporcionava treball a una part substancial dels martinencs, adults i nens, en un moment en què les lleis encara no eren prou protectores envers la infància. I sabem que les condicions de vida i de treball d'aquests obrers eren molt dures llargues jornades, salaris ínfims, alimentació inadequada i infucicient,... i que es complicaven en situacions extremes, com la generada per l'epidèmia de còlera de 1885.

Una data important va ser la de l'agregació de Sant Martí de Provençals a Barcelona (1897) Poblenou va passar a ser un barri més de la ciutat i la desfeta de Cuba (1898), anys molt intensos i situats en aquest tombant de segle que volem estudiar.

HIPÒTESIS DE TREBALL

METODOLOGIA2.Elaborar diferents itineraris pel patrimoni històric del Poblenou:

Pel patrimoni industrial (espais productius + xemeneies).
Pels diferents oficis artesans i professions (tallers, botigues, altres serveis).


3. Dissenyar un recorregut històric pel Poblenou de finals de segle XIX. Geolocalitzar i documentar adequadament els diferents punts de l'itinerari.


Can Felipa, dibuix d'en Xavier Badia, arxiu núm. 8, p. 9.

Boters del barri de la Plata, 1900. Font: Arxiu Històric del Poblenou.

Nuclis de població del municipi de Sant Martí de Provençals l'any 1897.

FONTS D'INFORMACIÓ

BADIA, Xavier s de mil dispositives de les botigues, magatzems, fàbriques, i altres edificis (culturals, d'esbarjo, educatius, benèfics, de partits polítics i sindicats, etc.) del Poblenou. Tot aquest material inclou una documentació històrica, que l'autor ha obtingut a partir de testimonis orals però també desempolsegant la informació de llibres i de documents dipositats en els arxius. Això ens permet conèixer amb molt detall els canvis en els usos que han anat experimentant molts edificis fins els nostres dies.


Entitats

Arxiu Històric del Poblenou

Ateneu Popular la Flor de Maig (Centre Cívic Can Felipa)

Biblioteca Manuel Arranz

Webs d'interès 

http://lallacuna.org/documentals/#Passejant%20pel Poblenou

http://w1.bcn.cat/barcelonablog/insolit/rutes-per-barcelona-descobrir-el-manchester-catala

http://www.cbsa.es/rutes.asp?id=123

http://issuu.com/bibliotequesbcn/docs/recorregut__literari_poblenou/1

http://www.reocities.com/Athens/Acropolis/3324/icaria.html


[Animeu-vos! --> Altres propostes de treball]