BIBLIOTECA

Sant Jordi 2018

L’Illa dels Llibres ofereix cada any, una tria amb 23 recomanacions de cara a la celebració de Sant Jordi. Aquí us els deixem. Val la pena!


L’ordre del dia /El orden del día
Éric
 Vuillard

Edicions62 Tusquets

Novel·la avalada amb el darrer Premi Goncourt 2017, narra la implicació dels industrials en l’ascens de Hitler al poder.
L’any 1933 en el Reichstag es va fer una reunió secreta que no estava inclosa a l’ordre del dia on industrials alemanys de destacades empreses com OpelKrupp, Siemens, IG FarbenBayerTelefunkenAgfa i Varta va fer grans donacions econòmiques a Hitler. Hermann Göring i Adolf Hitler van demanar als industrials que financessin la campanya nazi a les eleccions legislatives a canvi de prometre una suposada estabilitat que no arribaria mai.
En poc més de 140 pàgines, l’autor francès descriu aquest passatge històric amb dues dates clau, la reunió realitzada l’any 1933 i l’annexió d’Alemanya a Àustria l’any 1938.

Quan surt la reclusa /Cuando sale la reclusa
Fred Vargas
Amsterdam / Siruela

Possiblement una de les millors novel·les de l’escriptora francesa. ‘Quan surt la recluosa’ és la novena novel·la protagonitzada pel comissari Adamsberg.
Vargas ofereix una novel·la  que inclou una mena de joc amb la mitologia i les llegendes on el  comissari Jean-Baptiste Adamsberg haurà de resoldre unes misterioses morts aparentment produïdes per la  picada d’una aranya reclusa. Tot i que la picada d’aquestes aranyes no és mortal, el comissari voldrà resoldre que s’amaga darrere de les morts, malgrat els dubtes del seu equip.

 

Actes humans /Actos humanos 
Hang Kang
Rata

L’autora de ‘La vegetariana’ premiada amb el Man Booker 2016 presenta una novel·la punyent. A ‘Actes humans’ ens situa al maig del 1980, a la ciutat de Gwangju quan l’exèrcit sudcoreà va sufocar una revolta popular provocant milers de morts.
‘Actes humans’ reviu aquells fets terribles a través de les experiències de set personatges diferents: la tortura, la por, l’angoixa de no trobar els desapareguts, el dol, el sentiment de culpa del supervivent, els malsons, les ferides, les seqüeles, els retrobaments…
Com assenyala Mar Abad als paratextos de la novel·la ‘Han Kang parla des de la pell de les persones que van ser abatudes en una protesta a favor de la democràcia. Parla pels que no poden fer-ho; dona veu als sense veu’.

De tot cor / A corazón abierto 
Anna Gavalda
Edicions 62 / Seix Barral

Anna Gavalda es va donar a conèixer l’any 1999 gràcies al recull de relats ‘M’agradaria que algú m’esperés en algun lloc’. Gairebé 20 anys després publica un nou llibre de relats sota el títol de ‘De tot cor / A corazón abierto’.
L’autora de novel·les com ‘A gust amb la vida’ El consol’ o ‘Billie’ ofereix uns relats sobre la solitud i l’emoció que segons paraules de l’autora ‘no són històries poblades de personatges, són gent. Autentica gent. Perdó, gent autèntica, persones de carn i ossos..’
Gavalda també explora sobre la felicitat d’escriure, el fet de trobar-se amb un desconegut, l’amistat de dues dones, la descoberta meravellosa de la paternitat, tot sobre la mirada habitual de l’escriptora francesa.

La dona a la finestra
A. J. Finn
Rosa dels Vents/Grijalbo

A J. Finn pseudònim de Daniel Mallory, signa uns dels thrillers de la temporada inspirat en ‘La finestra indiscreta’ de Hitchcock. L’autor narra la vida d’una dona que pateix agarofobia i decideix no sortir de casa i espia als seus veïns des de la finestra. Tot canvia el dia que arriben al barri els Russell: una parella i el seu fill adolescent. Tot i semblar una vida perfecta, una dia veu des de la seva finestra alguna cosa que no hauria d’haver vist.
PerdudaLa noia del tren o Ho sé tot de tu són altres de les inspiracions de la novel·la que ja ha venut els drets per una possible adaptació cinematogràfica i traduccions a 38 idiomes.

La extraordinària família Telemacus 
Daryl Gregory
La Campana /Blackie Books

Daryl Gregory ens presenta una família molt diferent i poc convencional a la novel·la. El Teddy Telemacus  és un artista de la prestidigitació que es guanya la vida fent trampes amb les cartes. Un bon dia després de veure  un anunci on busquen persones amb poders mentals, darrere hi està involucrada la CIA, li canviarà la vida. Coneix a la vident Mo amb qui es casa i tenen tres fills prodigiosos: la Irene, que detecta les mentides; el Frankie, que pot bellugar coses amb la ment, i el Buddy, el més petit, que veu el futur.
La família mostrarà les seves habilitats en  diferents escenaris del país, però vint anys després, aquell èxit ja no és el que era. Malgrat tot, la CIA vol tornar a comptar amb la familía Telemacus pels seus experiments…

Tots els contes 1
Víctor Català
Club Editor

L’editorial catalana ha decidit publicat tots els contes de l’autora de ‘Solitud’. El primer dels volums inclou Jubileu (1951) i Vida mòlta (1950), els últims que va escriure Caterina Albert durant el bienni 1948-1949.
Al llarg del 2018-2019 sortiran en tres volums organitzats per èpoques, de la més recent a la més llunyana: els contes de postguerra (JubileuVida mòlta), els de la Belle Époque (ContrallumsLa Mare Balena) i els de començament de segle (Drames ruralsOmbrívolesCaires vius).

Jo soc aquell que va matar Franco
Joan-Lluís Lluís
Proa

L’autor de Perpinyà  ha rebut amb aquesta novel·la el Premi Sant Jordi. Joan-Lluís Lluís ens presenta una ucronia que juga amb la hipòtesi de l’assassinat de Franco i com hauria canviat el curs de la història.
L’any 1940 Franco decideix declarar la guerra a l’exercit aliat i s’uneix a la causa de Hitler. La guerra no acaba al 1939 i Franco decideix travessar els Pirineus i bombardejar el camp d’Argelers.
El protagonista de la novel·la és un jove anomenat Agustí Vilamat, apassionat pels llibres i la llengua  que arribarà a Barcelona per fer de corrector lingüístic, per després acabar a Argelès. Serà qui acabarà amb Franco i també coneixerem que hagués passat si……

L’aroma del temps
Núria Pradas
Rosa dels vents / Suma de Letras

L’aroma del temps ens trasllada a la de Grasse, bressol de l’alta perfumeria, a la Barcelona de postguerra, i el París de Coco Chanel.
Núria Pradas ens mostra en un dels moments més glamurosos del segle XX de la mà del personatge de Pablo Soto, un jove que es queda orfe als onze anys i ha de viatjar, en temps de la Gran Guerra, fins a Grasse, la ciutat francesa capital del perfum.
A França, en Pablo  troba l’oportunitat d’endinsar-se en el món de la perfumeria sota el mestratge del gran perfumista francorus Ernest Beaux, amb qui coneixerà Coco Chanel. És el moment de la creació d’un perfum que farà història: Chanel Nº 5.

Philip Kerr
Falso nueve
RBA

Kerr ha estat un autor conegut gràcies a la sèrie protagonitzada pel personatge de Bernie Gunther, però l’any 2015 començava una nova sèrie amb aires de novel·la negra ambientades en el món del futbol. Després de ‘Mercado de invierno’ i ‘La mano de Dios’, totes dues publicades a RBA, l’autor escocès publicava aquest 2018 el tercer lliurament ‘Falso nueve’. Kerr demostrava que la bona novel·la negra no està renyida amb el futbol.
Scott Manson, exfutbolista i entrenador haurà d’investigar el segrest o assassinat d’una jove estrella del Barça que ha desaparegut sense deixar-ne rastre.
Philip Kerr va morir el mes de març, poc després de la publicació de la novel·la.

La novel·la de Sant Jordi
Màrius Serra
Amsterdam Llibres

L’escriptor publica una sàtira en clau de novel·la negra sobre la festa literària amb l’especialista en jocs Oriol Comas com a personatge destacat.
Ambientada en una dia de Sant Jordi, la novel·la arrenca amb un enigmàtic ‘és Sant Jordi, i l’assassí encara dorm’. Màrius Serra a través de la novel·la ens presenta uns personatges vinculats al sector editorial com escriptors, caps de premsa, editors i periodistes.
La trama de la novel·la està farcida d’enigmes que planteja la mort d’una sèrie d’escriptors a les mans d’un grup de poetes furiosos guiats per un joc anomenat Eleusis, on autors supervendes acabaran assassinats.
Màrius Serra ens ofereix llibres, enigmes, jocs, assassinats i  sàtira en una frenètica jornada de Sant Jordi. +INFORMACIÓ

Un amor
Alejandro Palomas
Destino

Una de les protagonistes de la novel·la, Amalia, de més de 70 anys, vetlla per la felicitat dels seus dos fills, especialment de Fer, el petit.
La novel·la, ‘Un amor’ ens situa en el dia de les noces d’Emma però no tot serà felicitat a la família.  L’obra amb un cert aire de comèdia d’embolics ens portarà a ser testimonis d’un retrat familiar amb personatges que apareixien a les anteriors novel·les de l’autor; ‘Una mare’ i ‘Un gos’.
‘Un amor’ d’Alejandro Palomas, guardonada amb el Premi Nadal 2018. +INFORMACIÓ

La primavera pendent
Ada Castells 
Comanegra

L’editorial Comanegra inicia amb ‘La primavera pendent’, el projecte “Matar el monstre” que finalitzarà amb la publicació de set novel·les independents ambientades entre el 1818 i el 2018 a Barcelona.
Ada Castells, Mar Bosch, Julià de Jòdar, Miquel de Palol, Susanna Rafart, Núria Cadenes, Jordi Coca han estat els autors escollits d’aquest projecte editorial on cadasquna de les novel·les comparteix un misteriós personatge que  va canviant de nom, però no d’aparença, i que amaga un secret que només es podrà esclarir amb la lectura de tots els títols, descobrint, així, una història paral·lela amagada. + INFORMACIÓ

La fugitiva
Blanca Busquets
Proa

Mireia, una dona de 92 anys, solitària, marcada per un fort caràcter i poc donada a les relacions socials protagonitza la novel·la ‘La fugitiva’
L’obra aprofundeix en temes com el pas del temps, la solitud i també l’envelliment. L’àvia viu sola en un pis de Sarrià i és cuidada per unes assistentes amb qui demostra el seu mal caràcter i amb qui manté una gran desconfiança. Espia als seus veïns amb uns binocles i es parla amb els seus fills des de fa molts anys.El seu pis es convertirà en el seu refugi i només aconsegueix relacionar-se amb la seva neta Sònia qui la visita de tant en tant. Pàgina a pàgina, el lector anirà coneixent aspectes del passat de la Mireia i arribarà a entendre el perquè del seu comportament i els secrets que amaga.  +INFORMACIÓ

Mary Shelley i el monstre de Frankenstein 
Ricard Ruiz Garzón
Angle editorial

Coincidint amb el bicentenari de la publicació de ‘Frankenstein’, el periodista i escriptor Ricard Ruiz publica un assaig  on reivindica l’obra de Mary Shelley.
El 1816 va tenir lloc la famosa trobada a Vil·la Diodiati de Lord Byron, John William Polidori, Percy Shelley i una jove Mary Shelley. Dos anys més tard, el 1818 es va publicar l’obra Frankenstein i donava pas a un mite que 200 anys després encara continua despertant interès amb noves adaptacions.
Ricard Ruiz, bon coneixedor de l’obra de Shelley ens apropa al mostre però també a l’escriptora oferint detalls de la seva biografia. Frankenstein no serà l’únic monstre del llibre perquè l’autor també ens parla d’altres mites com el Golem, King Kong o els vampirs.


Orhan Pamuk
La dona pèl-roja
Més llibres / Literatura Random House

La desena novel·la del premi Nobel de Literatura reinterpreta mites d’Orient i Occident.
La trama de la novel·la es basa en la relació entre un mestre constructor de pous Mahmut i el seu nou aprenent Cem Celik, quan són contractats per trobar aigua en una terra erma en una ciutat als afores d’Istanbul.
Mentre lluiten contra la calor de l’estiu, excavant un pou, el mestre constructor i l’aprenent, desenvolupen un vincle paternofilial que cap dels dos ha experimentat mai. Gràcies a aquesta relació, l’autor reflexiona sobre diferents formes de paternitat, inclosa l’autoritària.
Un tercer personatge és cabdal a la novel·la es tracta d’una dona pèl-roja que coneixerà el noi arran de la visita d’una companyia de teatre ambulant.  El noi se sent atret per la dona pèl-roja, però quan una distracció seva li provoqui un accident fatal al mestre, fugirà per tornar a Istanbul. I només molts anys més tard descobrirà si va ser responsable de debò de la seva mort i qui era realment aquella pèl-roja tan captivadora. +INFORMACIÓ

Jo us salvaré a tots
Émilie Frèche
Bromera

L’autora francesa aborda a ‘Jo us salvaré a tots’ el tema de l’islamisme radical entre els joves.
La jove Éléa poc abans dels atemptats de París a la seu de la revista Charlie Hebdo, l’Éléa desapareix de casa. Aviat, la policia suggereix als pares que la filla s’ha degut enrolar en un grup radical islamista, però ells es resisteixen a creure-ho. Al cap d’una setmana, reben una trucada des de Síria, on l’Éléa els explica que com a «bona musulmana» que és no podia fer res més que anar a fer la jihad per «poder-los salvar a tots».
La novel·la ens dona detalls dels motius de la jove Éléa per formar part d’Estat Islàmic i dels mètodes de captació.
Émilie Frèche combina els diaris íntims de la jove, la mare i el pare per oferir-nos tota mena de detalls.

La noia que volia dibuixar
Roser Capdevila
Angle

L’autora de Les tres bessones ha decidir escriure o millor dit, dibuixar, la seva infància i ho fa amb ‘La noia que volia dibuixar’ on el lector coneixerà de primera mà  les seves experiències i fins i tot sabrà l’origen de la Bruixa Avorrida.
Després d’una vida dedicada als lectors més joves, Capdevila ha volgut oferir un regal als lectors adults amb un llibre il·lustrat on fa un repàs per determinats moments de la seva vida amb els records de la postguerra, on assegura que els van ensenyar a obeir, però no a pensar’.  Malgrat tot això, Roser Capdevila va ser una nena feliç i també una mica entremaliada,però sobretot va ser una nena que volia dibuixar i finalment ho va aconseguir. +INFORMACIÓ

El conte de la serventa
Margaret Attwood
Quaderns crema /Anagrama

Margaret Atwood publicava l’any 1985, ‘The Handmaid’s Tale’ que en català s’ha traduït sota el títol d’El conte de la serventa. L’adaptació televisiva de la novel·la ha tornat a posar d’actualitat la novel·la d’Atwood.
Quaderns Crema publica per primera vegada en català ‘El Conte de la serventa’ amb traducció de Xavier Pàmies.
Des de la seva publicació el 1985, El conte de la serventa ha esdevingut un veritable clàssic de la literatura en llengua anglesa, i és que aquesta sàtira colpidora del fanatisme religiós i el totalitarisme interpel·la més que mai el nostre present i ens fa considerar la fragilitat dels nostres drets i llibertats més preats. +INFORMACIÓ

La força d’un destí
Martí Gironell
Planeta
Gironell es posa en la pell del jove Ceferino Carrión que amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni.
A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon  i després viatjarà a Los Angeles on es convertirà en amic i confident de les estrelles de Hollywood.
Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Gary Cooper, Clark Gable, Liz Taylor, Natalie Wood, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy.
La novel·la ha rebut el premi Ramon Llull 2018.  +INFORMACIÓ

Manuel de Pedrolo, manual de supervivència
Sebastià Bennasar
Meteora

Coincidint amb l’any Pedrolo, Sebastià Bennasar reivindica la seva obra amb un manual on descriu la importància i vigència de l’escriptor català.
‘Mecanoscrit del segon origen’ ha estat per molts lectors la porta d’entrada a l’univers de Manuel de Pedrolo. Molt pocs coneixen l’extensa obra de l’autor, que compta amb més d’un centenar de títols publicats amb una varietat de gèneres literaris.
Pedrolo ha estat oblidat durant molt de temps i el centenari del seu naixement vol reivindicar la seva obra per mitjà de reedicions i actes dedicats a la seva figura.
L’escriptor i periodista Sebastià Bennasar, coneixedor de l’obra de Manuel de Pedrolo,  vol ajudar a aquelles persones que vulguin entrar de ple a l’univers pedrolià i per aquest motiu publica ‘Manuel de Pedrolo, manual de supervivència’ (Meteora), una guia que ens permetrà conèixer a fons el seu llegat. +INFORMACIÓ

Taxi
Carlos Zanón
Salamandra
L’autor d ‘Tarde, mal y nunca’, ‘No llames a casa’, ‘Yo fui Johnny Thunders’ o ‘Marley estaba muerto’ publica nova novel·la per s’endinsar-se en la història del taxista Sandino per explorar novament la ciutat de Barcelona i oferir-nos una novel·la on les referències musicals formen part també del seu paisatge.  Sandino, un taxista trist, malenconiós i faldiller que farà tot el que pugui per no tornar a casa després de la sospita que la seva dona el vol deixar, després que aquesta hagi deixat anar la frase de «Hem de parlar». Durant la nit, Sandino es trobarà amb la seva amiga taxista Sofia que haurà de donar explicacions a la policia després de la mort d’un passatger al taxi i haver-hi deixat una bossa. +INFORMACIÓ

El ferrocarril subterrani
Colson Whitehead 
Edicions del Periscopi / Random House

Colson Whitehead  ha escrit una de les novel·les de la temporada literària. El ferrocarril subterrani parteix de la història real de la xarxes de solidaritat més importants dels Estats Units que va aconseguir que molts esclaus negres poguessin viure en llibertat i escapar-se de l’esclavitud.
El ferrocarril subterrani va existir i el seu nom era una mena de metàfora per referir-se  a la xarxa de cases i refugis que els abolicionistes feien servir per a ajudar als esclaus que volien fugir. Es calcula que més de 100.000 esclaus van aconseguir la llibertat gràcies al ferrocarril subterrani que ara, Colson Whitehead, converteix en un ferrocarril real.
La Cora és una jove esclava, després d’una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani. Però la seva escapada es veurà marcada per la persecució salvatge d’en Ridgeway, un caça-recompenses, que farà que la noia s’embarqui en un viatge frenètic a la recerca de la llibertat.
SANT JORDI 2017 


 L'activitat editorial durant els quatre primers mesos del 2017 serà frenètica. Hi haurà novetats de Jaume Cabré, Xavier Bosch, Javier Cercas, Enrique Vila-Matas, Han Kang, Ian McEwan, Jean Echenoz, i Yasmina Reza. L’allau de novetats previstes per al primer trimestre de l’any que tot just comença confirma que el sector editorial es recupera i torna a pitjar l’accelerador. Després de reduir la productivitat durant l’últim lustre, les grans editorials tornen a apostar fort per valors de la casa, com passarà amb Jaume Cabré, Empar Moliner, Xavier Bosch i Sílvia Soler a Grup 62 o Albert Espinosa, Javier Cercas i Stephenie Meyer -que va vendre més de 100 milions de la saga vampírica Crepuscle - a Penguin Random House. L’any que Jordi Herralde ha deixat de ser director d’Anagrama, tot i que continua sent president de l’editorial, arribaran novetats prometedores d’Ian McEwan, Yasmina Reza, Gonzalo Torné i Luis Goytisolo: nascut el 1935 -igual que Herralde- el barceloní presenta un experiment narratiu en què abunda l’humor absurd i el sarcasme.

L’HORA DE LA PENOMBRA

Jaume Cabré torna a la narrativa sis anys després de ‘Jo confesso’

“Un nen poruc que es rebel·la contra la tirania d’un mestre. Un assassí que es confessa davant la pròxima víctima. Un lladre xuclat pel quadre que acaba de robar. Un escriptor que amenaça l’editor de suïcidar-se”. Així descriu l’editorial Proa els nous relats de Jaume Cabré, que no publica ficció des de Jo confesso el 2011. La novel·la el va confirmar com un dels autors més internacionals de les lletres catalanes: traduïda a una vintena llarga de llengües, se n’han venut centenars de milers d’exemplars. Quan arriba la penombra -que llança Proa el 5 d’abril- és un recull de narracions sovint interconnectades, “tocades per la foscor i per la ràbia, però també per la ironia i el joc”. ¿Podria ser que per primera vegada en molt de temps un llibre de contes sigui el més venut de Sant Jordi?

POPULARITAT ASSEGURADA

L’amistat segons Bosch i Soler i el debut ‘negre’ de Jordi Basté

Jaume Cabré tindrà uns quants competidors que també aspiren a vendre desenes de milers d’exemplars de les seves novetats. És el cas de Xavier Bosch, de qui Columna publicarà el 15 de març la novel·la Nosaltres dos, que parteix d’una pregunta: ¿és possible l’amistat entre un home i una dona? Un mes abans, Sílvia Soler presentarà una història “generacional que mostra una evolució vital, realista i emocional alhora”, protagonitzada per cinc antics estudiants de belles arts a qui va marcar un viatge de joventut a París. El llibre porta per títol Els vells amics i el publica Columna, editorial que també llançarà La senyora Stendhal, de Rafel Nadal (18 de gener), i De què fuges, qui et persegueix?, en què Empar Moliner “escriu com corre (o corre com escriu): amb sensibilitat, passió i sinceritat” (8 de febrer).

Després del recent i controvertit volum de consells d’autosuperació, Albert Espinosa torna a la novel·la amb El que et diré quan et torni a veure (Rosa dels Vents, 23 de març), en què un pare i un fill “emprenen una cerca desesperada i valenta”. Jordi Basté i Marc Artigau han escrit a quatre mans Un home que cau (Rosa dels Vents, 9 de març), en què un detectiu privat investiga el cas d’un home desaparegut al Port Olímpic i acaba descobrint una “història familiar fosca de l’alta burgesia”. Paral·lelament arribaran novetats de referents internacionals del gènere negre, com és el cas de Jo Nesbo, que publica La set (Proa, 22 de març), i el prolífic Andrea Camilleri, de qui últimament els llibres arriben de dos en dos: en aquest cas aborda la desaparició d’una dona casada a Deixa’m anar (Edicions 62, 1 de març) i un nou cas del comissari Montalbano, Un cau d’escurçons ( Edicions 62 / Salamandra, 5 d’abril). Alrevés continua apostant per la novel·la negra des de la col·lecció crims.cat: aquest gener arriben 'L'imperi dels lleons', del prolífic Sebastià Bennasar i 'Metròpoli', de Flavio Soriga, que participarà al festival Tiana Negra (20 i 21 de gener).

També torna Marc Pastor amb Farishta (Amsterdam / Catedral, febrer), ambientada a la Polinèsia durant els experiments nuclears francesos. Hi haurà aventures i intriga a partir de la següent premissa argumental: “En un món en què l’espècie humana podria extingir-se, què faries per tenir un fill? Quin seria el límit del teu sacrifici?”

En el camp de la indagació històrica, Javier Cercas evoca la Guerra Civil amb El monarca de las sombras (16 de febrer), sobre un oncle falangista que va morir durant la Batalla de l’Ebre. “El llibre narra la recerca del rastre perdut d’aquell noi anònim que va lluitar per una causa injusta i que va morir al costat equivocat de la història”, avança Literatura Random House. Enrique Vila-Matas també té novetat: Mac y su contratiempo (Seix Barral, 14 de febrer) explica el dia a dia d’un advocat que es decideix a reescriure -i millorar- la primera obra fracassada d’un escriptor de prestigi.

JOVENTUT LITERÀRIA

Nous valors: Jordi Amor, Max Besora i Anna Carreras

El nou premi Documenta, Jordi Amor, narra a El forat -que arribarà a les llibreries al febrer publicat per L’Altra- “la desolació i les vicissituds d’un jove barceloní de la perifèria de la ciutat i destil·la mala llet i desesperança, sense rabejar-s’hi”. Raül Garrigasait debuta en la novel·la amb Els estranys (Edicions de 1984, gener), ambientada l’any 1837, en plena guerra carlina, en què un jove acaba encallat en una ciutat ruïnosa a causa d’un malentès. Adrià Pujol publica La carpeta és blava al febrer i Anna CarrerasEncén el llum a l’abril, tots dos a LaBreu. Una de les novel·les més ambicioses de l’hivern serà el Joan Orpí de Max Besora, basada en la història real d’un aventurer que al segle XVII va fundar una Nova Catalunya al nord del que avui en dia és Veneçuela.

IMPORTACIONS ESSENCIALS

Arriben llibres d’Ian McEwan, Jean Echenoz i Yasmina Reza

Closca de nou és el títol de la novel·la d’Ian McEwan que Anagrama publica al febrer, i parteix d’un dels punts de vista més inusuals dels últims anys: un nen que encara és a la panxa de la mare explica el Hamlet de William Shakespeare. Del dramaturg anglès arribaran cinc obres de teatre traduïdes per Miquel Desclot a Proa (11 de gener), entre les quals hi ha Romeu i JulietaOtel·lo i Macbeth (Proa, 11 de gener), Tots els sonets, en versió de Gerard Vergés (Adesiara), i La violació de Lucrècia, a càrrec de Salvador Oliva (Ara Llibres, gener).

Després de l’èxit d’ Ànima, Periscopi reunirà en un volum al febrer la tetralogia èpica de Wajdi Mouawad, que inclou Litoral, IncendisBoscos i Cels, titulada La sang de les promeses. També apostarà per un jove valor de la literatura turca, Hakan GündayDaha! (març) parla de la vida d’un nen que viu amb el pare, “un home cínic i brutal que es dedica al tràfic de persones entre Turquia i Grècia”. El llibre promet emocions fortes, tantes com La vegetariana, de la novel·lista sud-coreana Han Kang (Rata, 22 de març), guanyadora del prestigiós Man Booker International. La decisió d’una dona de no tornar a menjar carn converteix la seva vida en un malson de conseqüències inesperades. Amb Enviada especial, que publiquen Raig Verd i Anagrama al març, Jean Echenoz torna al present i a les històries d’espies estranyes i amb sentit de l’humor. També Yasmina Reza té nova novel·la, Babilònia (Anagrama, març), que descriu una festa burgesa que acaba molt malament per culpa d’un malentès.

En l’apartat de clàssics destaca la traducció de L’eclipsi, de Georges Perec (L’Avenç, febrer), novel·la en què no apareix ni una sola vegada la lletra a, l’ Antologia de contes de Víctor Català de Club Editor (5 d’abril), La infantesa del mag, de Herman Hesse (Angle, març), La muñeca de nieve y otros cuentos, de Nathaniel Hawthorne (Acantilado, gener), Frankie Addams de Carson McCullers (L’Altra, gener), la monumental El mar d’Iris Murdoch (Edicions de 1984, 7 de febrer) i Agencia general del suicidio del surrealista francès Jacques Rigaut (Ático de los Libros, gener), un cant a l’elegància de l’autodestrucció.

 Jordi Nopca

(Llegim: Ara.cat)

Sant Jordi 2016
: Publiquem una llista col·laborativa feta per cinc llibreries especialitzades en literatura infantil i juvenil d'arreu del territori: Abracadabra, Pati de llibres, Baobab, L'Aranya i Shalakabula. 

20 títols recomanats per les llibreries infantils i juvenils


Club del llibre
Màrius Serra i Joan-Lluís Lluís, convidats de tardor

El cicle de xerrades amb escriptors promogut per la Diputació de Barcelona amb diverses editorials porta dos nous autors. Màrius Serra, autor de llibres com “Plans de futur” o “Quiet”, serà el proper 19 de novembre al Teatre Monumental de Mataró, mentre que Joan-Lluís Lluís serà a la Biblioteca Mestre Martí i Tauler de Rubí el 3 de desembre per parlar de la seva obra, que inclou títols com “Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos”. Totes dues xerrades seran a les 19h. 

Més informació

Compra la teva entrada
L’Any de les biblioteques tanca amb un concert

La Generalitat de Catalunya va declarar l’any 2015 com a Any de les biblioteques, coincidint amb el centenari del projecte bibliotecari del país. Ara tanca l'efemèride un concert que tindrà lloc dimecres 11 de novembre a les 20h al Gran Teatre del Liceu. Hi participen Raimon, Roger Mas, Gemma Humet i Albert Guinovart. L’acte, conduït per Màrius Serra, també inclourà una lectura literària a càrrec de Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya. L’entrada té un preu de 15 euros. La recaptació es destinarà a la compra de llibres per a les biblioteques. 

Més informació

Entrevistes virtuals
Què vols preguntar a Cristina Fernández Cubas?

Amb el seu debut literari amb “Mi hermana Elba”, Fernández Cubas va recollir els elogis de crítica i públic amb contes ambientats en el gènere fantàstic, que també trobem a la seva darrera obra, “La habitación de Nona”. Fes-li arribar la teva pregunta fins al 22 de novembre i l’autora et respondrà a través de la Biblioteca Virtual.  

Més informació

A la Biblioteca Virtual
Per a tots els gustos

Enguany celebrem el 150è aniversari d’un dels simfonistes més importants del segle XX, Jean Sibelius. Al prestatge de música repassem les seves obres, que podràs trobar a les biblioteques. També tracem un extens recorregut per la carrera del cineasta i escriptor Pier Paolo Pasolini, i t’expliquem què és la biblioteràpia i per què cada cop se’n parla més. 

Més informació

Lectura fàcil a la Biblioteca Municipal


El 22 d'octubre, de 9.30 a 11 h,  es fa la primera tertúlia del Club de Lectura Fàcil de Montornès 2015-2016 amb Capitans valents (1897), de Rudyard Kipling, una novel·la d'aventures i aprenentatge.

 

Aquesta petita joia literària narra la història de Harvey Cheyne, un nen ric i consentit que cau al mar des d'un luxós transatlàntic i és salvat per un vaixell  bacallaner. Al llarg de més de tres mesos treballarà amb els mariners. Aquesta experiència el canviarà del tot. Fets fantàstics, perills inesperats, reptes de superació personal i una amistat per a tota la vida l'esperen al mar. La versió que llegirem està adaptada a Lectura Fàcil per José Aranda.

 

L'autor, Rudyard Kipling, va néixer a Bombai (Índia). De família anglesa, va créixer entre els exuberants paisatges de l'Índia, on el seu pare era conservador del Museu de Lahore. A sis anys es traslladà a Anglaterra per estudiar. Deu anys després, va tornar a la Índia i va fer de periodista. Després de viatjar per tot el món  com a corresponsal finalment es va establir a Anglaterra.D'aquesta novel·la,  el 1937 se'n va fer una pel·lícula amb el títol de Captains courageous, dirigida per Víctor Fleming i protagonitzada per Spencer Tracy i Freddie Bartholomew. Nominada a diversos premis de l'acadèmia de Hollywood l'any 1938, va guanyar l'Òscar al millor actor principal (Spencer Tracy).

 

Un club de lectura fàcil uneix persones interessades a llegir i comentar literatura escrita en català amb l'objectiu de practicar la llengua, per tant l'activitat s'adreça  a persones que coneixen poc la llengua catalana i volen millorar-ne la comprensió lectora i l'expressió oral. Per participar-hi només cal demanar informació a l'Oficina de Català o a la Biblioteca i inscriure's gratuïtament.

 

Us animem a participar a la tertúlia encara que no hàgiu llegit el llibre ja que sempre hi sorgueixen temes inesperats i tothom pot acabar intervenint en la conversa. En acabar us podreu endur el llibre de la propera trobada: 19  de novembre: Una Ombra fosca, com un núvol de tempesta, d' Isabel-Clara Simó, amb motiu del Dia contra la Violència de gènere.

 

Calendari i llibres per al curs 2015- 2016

 

22 d'octubre: Capitans valents, de Rudyard Kipling

19  de novembre: Una Ombra fosca, com un núvol de tempesta, d' Isabel-Clara Simó. Amb motiu del Dia contra la Violència de gènere

17 de desembre: Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo. Recordem els 20 anys de la mort de l'autor.

21 de gener: El Violí d'Auschwitz de M. Àngels Anglada. En record de l'aniversari de l'alliberament dels camps nazis

18 de febrer: L'Any de la serp, de Miquel Fañanàs

24 de març: Margarida Xirgu : una vocació indomable, de  Francesc Foguet i Boreu. Amb motiu del Dia Mundial del Teatre

21 d'abril: De Nador a Vic, de Laila Karrouch.Lectura de Sant Jordi

19 de maig: La Volta al món en 80 dies, de Jules  

 

http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlvallesoriental/noticies.html?ID=14365

 LA BIBLIOTECA DEL MARTA MATA US RECOMANA:
 • Dijous 20 de novembre de 9.30 a 11 a la Biblioteca municipal: tertúlia a propòsit del llibre La tempesta, d'Arturo Padilla, amb presència de l'autor (dins els actes contra la Violència de Gènere)

 • Divendres 21 de novembre a les 18.00 a l'Espai Cultural Montbarri: presentació del lèxic Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat. Acte en relació amb el Voluntariat per la llengua i els 25 anys de la colla gegantera. Participació de gegantons, capgrossos i grallers. 

 • Dijous 27 de novembre a les 18.00 a la Biblioteca: tertúlia sobre el món de la immigració a partir del llibre Petita història de Paco Candel

 • Dijous 4 de desembre  a les 18.00 a l'Espai Cultural Montbarri: Vinyoli. Paraules i imatges. Acte a propòsit del centenari del naixement de Joan Vinyoli. Recital poètic amb posada en escena de l'Aula de Teatre i l'Associació Fotogràfica de Montornès. 


Aquesta tardor destacades novetats: 

Clàssics com Marian Vayreda, Thomas Bernhard, Nèstor Luján, Giorgio Manganelli o Peter Handke al costat de  noves veus de la narrativa com Josep Torrent, Juli Alandes, Antònia Carré-Pons, Albert Juvany, Mercè Foradada, Marc Moreno, Anna Maria Villalonga o Carles Zafon.
Aquestes són les novetats de les editorials Alrevés/Crims.cat, L’Avenç, El Gall, Llibres del Delicte, Meteora, Periscopi, Raig Verd, Saldonar i Sembra Llibres

ALREVES/CRIMS.CAT
La sang és més dolça que la mel, Josep Torrent (I premi memorial Agustí Vehí)
Publicació: setembre
Any 2002. Damià Surrell, caporal de la Unitat d’Investigació de Figueres, amant de la bona cuina i del tai-txi, viu exultant després de rebre la medalla al mèrit policial per haver resolt un robatori amb homicidi. Però el que ell no sap ni tampoc la seva unitat policial és que ben aviat tindran a les seves mans un cas d’allò més enrevessat: al Museu Dalí, apareix mort un jove vigilant amb una nota enigmàtica a la boca.

La mirada del cocodril, Juli Alandes
Publicació: setembre
Miquel O’Malley, passat de voltes de gairebé tot, és acaronat pels antidisturbis durant la #primaveravalenciana, com un innocent vianant més, com un pulcre i perillós estudiant. Retirat del cos oficial, sense ofici ni benefici, es veurà involucrat en una conspiració de policies i serveis secrets que s’esdevé a València però que té ramificacions, i arrels, en les primaveres africanes.

 L’AVENÇ
Records de la darrera carlinada, Marian Vayreda

Publicació: 4 de setembre
Amb una mirada desenganyada cap als ideals de la joventut, Vayreda va narrar els diversos episodis, entre caricaturescos i patètics, que va viure a la tercera guerra carlina. Escrits amb vigor i precisió, constitueixen una crònica desencantada i desmitificadora de l’absurd d’una guerra.

Catalunya al mirall de la immigració. Demografia i identitat nacional, Andreu Domingo
Publicació: 25 de setembre
El fenomen immigratori, amb la diversitat poblacional i la càrrega emotiva que comporta, ha estat una constant a la Catalunya de l’últim segle, part fonamental de la seva història demogràfica i de la seva construcció com a nació. El llibre traça una anàlisi indispensable de l’imaginari social bastit a partir dels principals discursos existents sobre immigració i identitat nacional.

EL GALL

Els meus premis, Thomas Bernhard. Traducció de Clara Formosa Plans

Publicació: setembre
Els meus premis recull una sèrie d’escrits inèdits que, amb el seu estil lacònic i concís, ens descriu les circumstàncies que van envoltar als premis literaris que va rebre.

L’aiguamoll definitiu, Giorgio Manganelli. Traducció de Carme Arenas
Publicació: octubre
Aquesta novel·la —l’última escrita per Giorgio Manganelli abans de la seva mort el 1990— és la visió al·lucinada d’un lloc, «en què és difícil entrar i impossible sortir», anomenat l’aiguamoll definitiu.

 LLIBRES DEL DELICTE

Els silencis dels pactes, Marc Moreno
Publicació: 1 de setembre
Un adinerat empresari assassina una prostituta i ha de pagar per aconseguir el silenci de l’home que ho ha descobert, a qui li ofereix participar en un negoci. Les pressions a polítics per obtenir llicències il·legals i les informacions falses esbombades als mitjans formen part d’una investigació en la qual les traïcions, les amistats de conveniència i les mentides es mostren inherents a la condició humana.

La dona de gris, Anna Maria Villalonga
Publicació: 27 d’octubre
L’esperada primera novel·la de la professora i experta en novel·la negra, Anna Maria Villalonga, ens ofereix una aproximació al gènere des d’un vessant més psicològic, i palesa que la literatura negrecriminal és molt més que un mort i una investigació. L’obsessió i l’assetjament d’un home a una dona qualsevol, una dona grisa, és l’argument d’una novel·la plena d‘intrigues i girs inesperats.

METEORA

Rellotges en temps de pluja, Antònia Carré-Pons

Publicació: setembre
A l’aparador d’una rellotgeria vora l’Arc de Triomf de Barcelona, s’hi apleguen moltes coses a més de rellotges, joies o objectes de regal. Els seus vidres ens reflecteixen la vida de la Rita, la Julia, la Poma i el rellotger cinèfil, que ens ofereixen un mosaic narratiu d’amors intensos, d’episodis dramàtics, d’abnegació en la feina diària, de lluites personals contra la crueltat humana o la del destí.

La Barcelona de Nèstor Luján, edició de textos de Nèstor Luján a cura de Jordi Amat i Agustí Pons
Publicació: novembre
Jordi Amat i Agustí Pons ens ofereixen i ens comenten una acurada antologia dels articles que Nèstor Luján va dedicar a la ciutat de Barcelona, a la seva vida social i política i als grans personatges de la cultura catalana que van omplir de claror les dècades més fosques del franquisme. La selecció s’ha fet a partir dels innombrables textos que Nèstor Luján va publicar a la revista Destino des de 1946 fins als primers anys de la transició.

PERISCOPI

El silenci del far, d’Albert Juvany

Publicació: 1 de setembre
L’Anna és la bibliotecària de Húsavík, un petit poble de pescadors del nord d’Islàndia. Quan rep una carta que firma «el teu pare que t’estima», s’obre dins seu una porta que creia que tancada per sempre i que l’obliga a enfrontar-se al passat i redefinir les certeses sobre les que ha construït la seva identitat.

L’home pla, de Carles Zafon
Publicació: 20 d’octubre
L’home pla és una novel·la que parla de literatura i en la que es reuneix, al voltant d’una cervesa, a un autor, al seu personatge i al seu lector perquè es trobin cara a cara i perquè parlin de la vida i de l’amor.

RAIG VERD

El vigilant, Peter Terrin. Trad. Maria Rosich

Publicació: 1 de setembre
Dos vigilants, aïllats en un pàrquing d’un edifici de luxe, especulen sobre l’exterior i calculen i delimiten les seves accions. Consideren cada decisió que prenen en funció dels possibles perills que els envolten i obsessionen, prioritzant la seguretat dels seus clients. La por a l’exterior, a l’altre i la necessitat de supervivència fan d’aquesta obra una meravellosa metàfora de la societat actual i sobre l’ésser humà.

La gran caiguda, Peter Handke. Trad. Marta Pera
Publicació: 6 d’octubre
La història d’un actor rebel retirat, en un sol dia, des del matí fins a altes hores de la nit. Caminant a través d’una metròpoli d’estiu, dels marges al centre. Un camí pel mig de les guerres de veïns, d’antics cartells de polítics reclamant el vot, i que travessa els passadissos subterranis d’un altre món. Llampecs al centre de la ciutat. I la cara d’una dona.

 SALDONAR
Com una reina, Mercè Foradada

Publicació: 8 de setembre
Deu narracions que posen el focus damunt la soledat, l’àmbit des del qual Mercè Foradada prova de donar respostes al que ha estat i el que hauria pogut estar la vida. Unes històries en què l’experiència i la quotinianitat busquen un equilibri per trobar el que és rellevant i el que és prescindible.

Els senyors del boom, Gemma Garcia
Publicació: octubre
Contracrònica d’un cicle viscut, ‘Els senyors del boom’ s’endinsa en la febre de l’or immobiliari viscuda als Països Catalans i els seus impactes socials, polítics i econòmics. Confegeix un retaule dels rostres dels que sí que van guanyar i enriquir-se, l’anatomia dels rastres de fraus i corrupcions que van acompanyar el tsunami especulatiu i la cartografia socioeconòmica de les restes d’un naufragi que encara perdura.

SEMBRA LLIBRES

Córrer sense por, Giuseppe Catozzella. Trad. Anna Casassas

Publicació: 4 de setembre
La Samia és una jove somali que sent a les cames les ganes de viure. Conviu amb la guerra des que va néixer, però ja no li té por, i s’obrirà camí entre la violència, la pobresa i la falta d’oportunitats per a les dones. La seva carrera als Jocs Olímpics de Pequín la va convertir en un símbol de tenacitat i superació. Una novel·la commovedora i plena d’humanitat, finalista del premi Strega 2014.

Lluitant contra l’oblit, Laura Ballester. Amb textos de Jordi Évole i Beatriz Garrote
Publicació: 29 de setembre
El 3 de juliol de 2006 hi van morir 43 persones i 47 més en van resultar ferides en l’accident de metro més greu de la història a l’Estat espanyol. Però encara avui no hi ha cap responsable. Aquest treball periodístic explica les claus d’un dels casos més vergonyosos de la història política recent.

Recomanacions dels alumnes

 • Recomanem...

  El Gremi de LLibreters presenta una nova llista dels llibres més venuts del Sant Jordi 2014

  Ficció català

  1- “L’analfabeta que va salvar un país” (La Campana), de Jonas Jonasson
  2- “Desig de xocolata” (Proa), de Care Santos
  3- “L’altra” (La Magrana), de Marta Rojals
  4- “El primer heroi” (Ediciones B), de Martí Gironell
  5- “Eufòria” (Proa), de Xavier Bosch
  6- “Els ambaixadors” (Destino), d’ Albert Villaró
  7- “VICTUS” (La Campana), d’ Albert Sánchez Piñol  
  8- “Dies de frontera” (Proa), de Vicenç Pagès Jordà
  9- “Wonder” (La Campana), de R. J. Palacio
  10- “Primavera, estiu, etcètera” (La Magrana), de Marta Rojals

  Ficció castellà

  1- “Las tres bodas de Manolita” (Tusquets), d’ Almudena Grandes
  2- “La analfabeta que era un genio de los números” (Salamandra), de Jonas Jonasson
  3- “La verdad sobre el caso Harry Quebert” (Alfaguara), de Joël Dicker
  4- “El juego de Ripper” (Plaza&Janés), de Isabel Allende
  5- “Dispara yo ya estoy muerto” (Plaza&Janés) de Julia Navarro
  6- “La lista” (Plaza&Janés) de Frederick Forsyth
  7- “El jilguero” (Lumen), de Donna Tartt
  8- “VICTUS” (La Campana), de Albert Sánchez Piñol
  9- “Amor contra Roma” (Ediciones B), de Víctor Amela
  10- “El guardian invisible” (Destino), de Dolores Redondo

  No ficció català

  1- “Cuina amb Joan Roca” (Planeta), de Joan Roca Fontané
  2- “Si Beethoven pogués escoltar-me” (Ara Llibres), de Ramon Gener
  3- “Com ser un bon català” (Columna), de Quim Morales
  4- “La frontera invisible” (Ara Llibres), de Kilian Jornet
  5- “9N 2014” (Ediciones B), de Jaume Barberà
  6- “Modernet de Merda. El manual” (Fanbooks), de Modernet de Merda
  7- “Les dones del 1714” (Columna), de Patricia Gabancho
  8- “Les ulleres de la felicitat” (Rosa dels Vents), de Rafael Santandreu
  9- “Història de Catalunya (modèstia a part)” (Columna), de Toni Soler
  10- “Els set pecats capitals de la justícia” (Ara Llibres), de Santiago Vidal

  No ficció castellà

  1- “Yo fui a EGB” (Plaza&Janés), de Javier Ikaz/Jorge Díaz
  2- “La gran desmemoria” (Planeta), de Pilar Urbano
  3- “Después de despedirme. Pepe Rubianes inédito” (Alrevés), de Pepe Rubianes
  4- “La jungla de los listos” (Espasa), de Miguel Ángel Revilla
  5- “El mundo en tus manos” (Destino), de Elsa Punset
  6- “No estamos locos” (Planeta), de El Gran Wyoming
  7- “Las gafas de la felicidad” (Grijalbo), de Rafael Santandreu
  8- “Tu idea mola: porqué si quieres, puedes” (Lunweg), de Mr. Wonderful
  9- “Puedo prometer y prometo” (Plaza&Janés), de Fernando Ónega
  10.- “Diario del crash” (Los Libros del Lince), de Santiago-Niño Becerra

  Llibres infantils i juvenils català

  1- “Sant Jordi i el drac” (La Galera), d’ Anna Canyelles
  2- “Un Sant Jordi de bigotis” (Estrella Polar), de Geronimo Stilton
  3- “La llegenda de Sant Jordi. Amb textures” (Estrella Polar), de diversos autors
  4- “La meva primera Història de Catalunya (La Galera), de Toni Soler
  5- “Els acudits més extraràtics” (Estrella Polar), de Geronimo Stilton
  6- “Diari d’una penjada 6. Una trencacors de pega” (Estrella Polar), de Renée Russel
  7- “Divergent” (Estrella Polar), de Verónica Roth
  8- “Diari del Greg 7. El tercer en discòrdia” (Estrella Polar), de Jeff Kinney
  9- “Vuitè viatge al Regne de la Fantasia” (Estrella Polar), de Geronimo Stilton
  10- “Sant Jordi i el drac” (Barcanova), de Núria Pradas

  Llibres infantils i juvenils castellà

  1- “Divergente” (Molino), de Verónica Roth
  2- “Mundial 2014” (Ediciones B), de Francisco Ibáñez
  3- “Los juegos del hambre” (Molino), de Suzanne Collins
  4- “Sinsajo” (Molino), de Verónica Roth
  5- “Leal” (Molino), de Verónica Roth
  6- “El Principito” (Salamandra), de Antoine de Saint-Exupery
  7- “Octavo viaje al Reino de la Fantasía” (Destino), de Geronimo Stilton
  8- “Insurgente” (Molino), de Verónica Roth
  9- “En llamas” (Molino), de Suzanne Collins
  10- “Los chistes más morrocotudos” (Oniro), de Geronimo Stilton  LECTURES RECOMANADES PER ADOLESCENTS


  ELS ULLS GROCS DELS COCODRILS de Katherine Pancole

  "Joséphine Cortès és una dona fracassada: el seu marit l'ha abandonada, la seva filla gran no la respecta, ningú valora la seva feina com experta en història medieval i, a més, ha viscut sempre sota l'ombra dominant de l'èxit de la seva germana, la guapa i rica Iris.

  Però Joséphine té alguna cosa que l'Iris no posseeix: sensibilitat, bondat i... altres moltes coses que ni ella mateixa sospita.
  Aquesta es la història de la Joséphine. Però es també la història de moltes altres dones, les que som, les que voldríem ser, les que mai serem i aquelles que potser serem algun dia.
  Una novel·la com la vida mateixa."

  SI TU EM DIUS VINE HO DEIXO TOT...PERÒ DIGUE'M VINE - Albert Espinosa     

  En Dani es dedica a buscar nens desapareguts. Al mateix instant que la seva parella fa les maletes per abandonar-lo, rep una trucada de telèfon d'un pare que, desesperat, li demana ajuda.

  El cas el conduirà a Capri, illa on afloren records de la seva infantesa i de dos personatges que el van marcar per sempre: el Sr. Martín i en George. Retrobar-se amb el passat portarà en Dani a reflexionar sobre la seva vida, sobre la història d'amor amb la seva parella i sobre coses que són de veritat importants.

  MITJANIT de Claudia Gray


  La primera novel·la d’una saga trepidant se centra en Bianca Olivier, una noia que sent que no pertany a cap lloc i que els seus pares la protegeixen massa de tot. Ara que ha arribat a Mitjanit; una prestigiosa institució acadèmica en la qual estarà internada durant tot l’any,se sent desplaçada, fora de context en un internat en el qual tots els nois tenen els pectorals quadrats i les noies unes cames de model. Sovint té malsons i té ganes de fugir...

  Però en el moment precís apareix en Lucas Ross, un noi ros, simpàtic però misteriós que tampoc sembla adaptar-se a l’acadèmia. La Bianca anirà traçant plans i s’anirà integrant en aquest internat però caurà inevitablement en les xarxes d’en Lucas. A això se li sumen nous problemes que apareixeran i que tindran a veure amb el nom de Baltasar, amb la sang i amb un petó que podria resultar mortal...

  Mitjanit et deixarà bocabadat/a amb la seva màgia, passió i emocionants aventures que hauran de superar els protagonistes per tal de poder estar junts, per sempre.


  CANÇONS PER A PAULA   

  La Paula, una jove a punt de complir els 17, s'ha citat amb Ángel, un noi de 22 anys a qui ha conegut xatejant. Està nerviosa i il · lusionada. Els minuts passen i el noi no arriba, pel que ella decideix ficar-se en un cafè proper. 

  Té una divertida trobada amb l'Álex, un desconegut, que casualment està llegint el mateix llibre que ella. 

  Tots dos són joves i guapos ... Àlex se n'ha d'anar precipitadament perquè té un compromís. 
  Quan Paula ja e
  s disposa a sortir, apareix l'Ángel i es disculpa pel gran retard. 

  Ell és periodista i aquesta tarda ha hagut d'entrevistar Katia, la cantant de moda ...
  DESPERTA de Beth Revis

  Una nau espacial que és un món diminut. Generacions de tripulants que viuen i moren en ella, amb l'esperança que els seus fills arribin al planeta promès. Una càrrega de persones crionitzades que només despertaran al final del viatge. Tot està perfectament ordenat, tot ha de seguir un guió escrit per endavant. No obstant això ...

  Amy desperta en un moment que no hauria de formar part de la seva vida. Elder ha d'assumir un paper que no vol exercir. Cap dels dos encaixa en el gran trencaclosques de la nau. I hi ha una altra peça solta: un assassí.

  Imagina. Has de triar entre: viure sense els teus pares o abandonar tota la teva vida per seguir-los. Tractar de trobar-te a tu mateix o ocupar un paper dissenyat per a altres, pel bé de la comunitat. Tornar a un somni ple de malsons o romandre en un malson que no és un somni. Lluitar per la llibertat de cadascú o preservar la seguretat de tots.
  I ara, imagina que has de fer mentre un assassí camina lliure.

  PELS PÈLS

  Pels pèls és una novel·la d’humor d’una autora reconeguda anomenada Marian Keyes.

  Aquesta història es centra en tres personatges, Tara: una noia amb seriosos problemes d’autoestima i un nòvio que l’únic que fa és criticar-la perquè s’ha engreixat i no pot deixar de picotejar a totes hores. 

  Katherine: una noia aparentment molt segura de si mateixa i que sempre té un pla per a tot, però que és discapacitada emocionalment ja que no pot establir cap relació amb un home. I en Fintan: un jove gai, amb parella estable, que tracta d’ajudar a les seves dues amigues perquè siguin felices però que rebrà un ensurt.

  Tots ells tenen preocupacions comunes: mantenir una relació estable, el sexe, el pes i el treball i els diners. Encara que també comparteixen aficions com ara: emborratxar-se i explicar-se els seus secrets més íntims. Però no serà fins que un moribund els hi ho demani que viuran la vida i es salvaran pels pèls d’una existència solitària i infeliç.  

  MEMÒRIES D'IDHÚN: LA RESISTÈNCIA de Laura Gallego

  Aquesta novel·la de Laura Gallego se centra en la vida d’en Jack, un noi que és aparentment normal però que un dia, al arribar a casa després de l’escola, es troba amb un noi que ha assassinat els seus pares.
  Perdut, confús i venjatiu haurà de seguir endavant i entrarà en un món del qual no n’havia sentit a parlar mai abans: Idhún. S’instal·larà en Limbhad, una casa en la frontera en la qual els seus assassins no el podran trobar, i és allà on coneixerà en Shail, l’Alsan i la Victòria.

  Ells formen part de La Resistència; són un guerrer i dos mags que combaten contra L’Ashran el Nigromant. En Jack s’assabenta que aquest cruel i despietat traïdor, va aprofitar la Conjunció Astral per eliminar tots els unicorns i dracs d’Idhún i imposar un règim dictatorial dominat pels sheks; unes serps alades de tamany descomunal. D’altra banda, en Kirtash, un enviat de L’Ashran, es dedica a buscar els mags i criatures fantàstiques exiliades que van fugir a la Terra i els està eliminant un a un. L’objectiu d’aquest equip és aturar-los i organitzar una revolta per eliminar a aquest dictador.

  En Jack s’entrenarà per poder combatre algun dia a l’assassí que va matar els seus pares, mentre que, d’altra banda, un fort vincle amorós s’establirà entre ell i la Victòria.

  Una inigualable barreja d’intriga, amor, acció i fantasia que t’enganxarà des de la primera pàgina i amb la qual entraràs a formar part d’un món màgic i encantador.

  ROIG ROBÍ de Kerstin Gier

  Aquesta novel·la de Kerstin Gier, que s’estrenarà una versió cinematogràfica el dia 14 de Març de 2013, ens narra la història de la Gwendolyn Shepherd; una noia molt “normal” que viu amb la seva mare i els seus dos germans en la casa de la seva àvia, amb una tieta prima i estirada, i una cosina presumida i insuportable, anomenada Charlotte, la qual no fa més que molestar-la.

  Bé, tot és habitual, excepte el fet que alguns membres de la seva família han tingut, des de temps immemorables, el do de poder viatjar al passat. Aquesta raresa en principi és de la seva perfecta i desagradable cosina Charlotte, però un dia la Gwendolyn comença a tindre una sensació de mareig, se li encongeix l’estomac i al tancar els ulls, un màgic viatge comença...

  A partir d’aquí ja res serà igual. Coneixerà molta gent nova, com en Gideon; un noi gairebé tant orgullós com ho és d’atractiu amb els seus ulls verd maragda, i haurà de resoldre un misteri que la té molt intrigada i que li desvetllarà els secrets més insospitats...

  És una lectura molt entretinguda, que barreja el gènere de comèdia o humor amb el amor adolescent en un vessant més fantàstic que segur t’enganxarà!

  DELIRIUM de Lauren Olivier

  Abans de que els científics trobessin la cura, la gent pensava que l'amor era bo. No entenien que l'amor - la deliria - floreix a la  teva sang i no hi ha forma d'escapar d'ella. Però ara, tot ha cambiat. Els científics han estat capaços d'erradicar l'amor i els gobernants exigeigen que tots els habitants rebin la cura al complir els divuit. 

  Lena Holway sempre ha esperat amb impaciència el dia en el que seria tractada. Una vida sense amor és una vida sense sofriment: segura, mesurada, predecible i feliç. Però faltant noranta cinc dies per a rebre el tractament, la Lena fa l'impensable; s'enamora.

  Aquest llibre ens panteja una nova societat manipulada. En la que tothom no és més que una peça, a qui controlen.

  És un llibre perfecte per aquells a qui els hi agraden els amors impossibles i per tothom que faria el que fos per amor i per conservar-se a si mateix.

  ELS JOCS DE LA FAM de Suzanne Collins

  Podríes sobreviure tot sol, en un món salvatge, on tothom farà el possible perquè no tornis a veure la llum del día? Vint-i.quatre adolescents forçats a jugar.

  Només un guanyador. Els Jocs de la Fam han començat....

  Ens presenten una societat, del futur, en la que les guerres del passat han fet crear una nova societat en la que el més fort és menja al més petit... O potser no. Sen's presenta a la Katniss, una noia pobre del Districte 12, el de la mineria. Per a poder mantenir a la seva mare i a la seva germana, és veu obligada a incomplir la llei i anar a caçar a les llindes del bosc. A més a més, estan els Jocs de la Fam. Uns sàdics esdeveniments que fannenfrontar a vint-i-vuit nens entre dotze i diviut anys en una lluita a mort en la que només hi pot haver dos guanyadors, però potser això pot canviar.
  Sencillament, és un llibre que ho té tot. Acció, drama, amor... ¡Després de llegir aquest llibre, ets una altre persona! T'ensenya que has de lluitar per tot allò que creus i estimes, a ser fort/a en els moments difícils i a sortir endavant.

  EL CURIÓS INCIDENT DEL GOS A MITJANIT de Mark Haddon

  En Christopher pateix un trastorn mental anomenat Autisme. Viu en el seu món propi: mai poden estar els ingredients d'un plat junts, i cada matí conta els cotxes vermells i grocs per saber quin dia tindrà. 

  Aquest és un llibre per poder entendre millor a aquests nens, i poder ficar-nos una mica més enllà de la seva ment.

  És un llibre molt entretingut i per els que els hi agradi el misteri, les aventures i els "cotilleos", aquest és el vostre llibre.

  TEMPUS FUGIT: EL LLADRE D'ÀNIMES de Javier Ruescas

  "La Hannah, viu en un món en el que domina l'empresa del Tempus Fugit, creadora de les cabines de teletransport. En néixer, a cada humà se li lliurava una targeta de viatge: una mena d'identificador personal mitjançant el qual s'activaven les cabines per poder viatjar on volgués. Només calia ficar-se en una d'aquestes cabines i teclejar a l'ordinador intern la direcció cap a on es volia viatjar, que el sistema de teletransport desintegrava (literalment) la persona i la feia aparèixer en perfectes condicions al lloc desitjat.
  A causa d'un mal funcionament d'un viatge, en Pablo, un jove de l'Edat Mitjana, es teletransportat a Noumón i la Hannah l'haurà d'ajudar a descobrir q


  RACÓ DE POESIA

  CONEGUEM AVUI A......MIQUEL MARTÍ I POL  Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 19 de març de 1929- Vic, 11 de novembre de 2003) va ser poeta, escriptor i traductor. És un dels poetes en llengua catalana més populars i llegits. Als catorze anys comença a treballar al despatx d’una fàbrica tèxtil fins que ha de plegar el 1973 a causa d’una esclerosi múltiple. La seva poesia, d’arrel autobiogràfica, transcendeix la realitat de l’àmbit de la seva malaltia i del temps històric concret, i crea un paisatge interioritzat, que transmet serenitat. El reconeixement públic li arriba amb la publicació dels reculls L’arrel i l’escorça (1975), El llarg viatge (1976) i Amb vidres a la sang (1977) i, sobretot, també, amb Estimada Marta (1978). Intèrprets com Celdoni Fonoll, Lluís Llach o Maria del Mar Bonet han musicat els seus poemes. va ser poeta, escriptor i traductor català, un dels més populars del segle XX.

  Biografia de Martí i Pol en Slideshare: http://www.slideshare.net/AlexCarrillodeLen/miquel-mart-i-pol

  POEMA MUSICAT DEL MES: Dona'm la mà - Lluís Llach

  Poema de Miquel Martí i Pol

  I si voleu sentir a la nostra professora Mari Fernández recintant aquest bonic poema, aquí el teniu:

  Dóna'm la mà - (Miquel Martí i Pol - Lluís Llach)


  Dóna'm la mà
  per fer camí
  cap el gran llac dels somnis,
  dóna'm la mà
  hi ha un horitzó
  que ens crida de molt lluny.
  Tot és pur com el silenci
  que precedeix el cant
  i el temps desfà tendrament els rulls
  que ha de dur al futur desitjat.
  Dóna'm la mà
  i així podrem creure altre cop que
  tot el que hem volgut
  només espera un gest
  com si fos el vent
  que amb el nostre esforç tenaç desfermarem.

  Dóna'm el cor
  per compartir
  projectes i esperances,
  dóna'm els ulls
  i que el desig
  ens marqui un nou destí.
  Més ençà de la incertesa
  que ens va marcir la veu
  els dits pentinen de nou el mar
  com un símbol viu i fidel.
  Dóna'm la mà,
  dóna'm la veu
  i proclamem que
  tot està per fer,
  tot és possible avui,
  fem sentir arreu
  com s'exalta el vell desig d'un món millor.  I com sonaria en anglès?? Aquí teniu el poema traduït i recitat per Mari Fernández

  Give me the hand
  to open the way
  toward the great lake of dreams,
  give me the hand
  there is a horizon
  calling from far away.
  All is pure, like the silence
  that precedes the chanting
  and time gently unties the curls
  that has to take us to the longed for future.
  Give me the hand
  and thus, we will believe once more that
  everything we have wanted
  only awaits a sign
  as if it was the wind
  that we will set free with our resolute effort.

  Give me the heart
  to share
  projects and hopes,
  give me the eyes
  so that our longing points to a new destiny.
  Nearer than the uncertainty
  that made our voice wither
  the fingers comb the sea anew
  like a symbol, alive and faithful.
  Give me the hand,
  give me the voice
  and let us proclaim that
  all is yet to be done,
  all is possible today,
  let us make hear everywhere
  how the old longing for a better world is exalted.

  Publicat a les 13 d’abr. 2016, 1:38 per Institut Marta Mata
 • Harry Potter i la Pedra Filosofal
  Recomano el llibre de Harry Potter i la pedra filosofal perquè és un llibre d'aquells que t'agraden perquè té intriga, però a la vegada et fan riure. És un d'aquests llibres que quan te'ls llegeixes et sembla millor el llibre que la pel·lícula. Aquest és un llibre per als que busquen poder llegir aventures.  Joel Romero i Bru, 1 A

  Publicat a les 10 de març 2013, 14:42 per JORDI DOMENECH CASAL
S''estan mostrant les entrades 1 - 2 de 2. Mostra'n més »