1a setmana‎ > ‎

Activitats 1


1. Participem a la conversa "Comencem les activitats de la primera setmana" dins del Grup "TO: PLE i portafolis" que hi ha a la Xarxa docent.
  • Comproveu que teniu accés  al grup de la Xarxa docent i, a partir de les intervencions fetes a la conversa "Escalfant motors" durant el període d'inscripció aporteu la vostra opinió sobre el PLE.
  • Utilitzeu aquesta conversa per plantejar  dubtes, fer comentaris,  respondre als altres,... al voltant de les activitats proposades tot seguit.

2. Comencem a crear el nostre PLE


Què ens interessa? Com aprenen?  Amb qui aprenen? Hem adaptat el nostre aprenentatge a les eines digitals? Utilitzem xarxes socials per aprendre?
Mireu el vídeo que hi ha tot seguit. Podeu activar i desactivar els subtítols en castellà clicant sobre la icona que hi ha a la barra inferior.
Recordeu que podeu compartir les vostres reflexions en la conversa de la Xarxa docent.


 • Agafeu un full en blanc (de paper o digital). Penseu en les diverses formes com apreneu, especialment en aquelles que es basen en eines i serveis de la xarxa. Podeu fer una categorització com aquesta:
  • Llocs on cerqueu informació a Internet (ho treballarem durant aquesta primera setmana del taller)
  • Aplicacions que us serveixen per tractar la informació (ho treballarem durant la segona setmana del taller)
  • Espais on publiqueu i compartiu les vostres produccions (ho treballarem durant la tercera setmana del taller)
 • Podeu mirar uns quants exemples d'Entorns Personalitzats d'Aprenentatge, i tenint en compte que l'EPd'A serà diferent per a cada persona us proposem que penseu i concreteu les eines/fonts amb les seves funcions, que us ajuden a aprendre a vosaltres.
 • Per a poder concretar aquesta primera branca del vostre PLE, disposeu d'aquesta informació complementària que podeu sumar a les vostres idees inicials: Quines són les vostres fonts d'informació?

  3. Participem en la creació d'una presentació cooperativa exposant quines són les nostres fonts
 


Disposeu d'una presentació on a cada diapositiva presenteu un servei d'Internet relacionat amb les vostres fonts de cerca.
 Cal que a la primera diapositiva lliure poseu el nom del servei, la URL, una breu descripció, una imatge i el vostre nom.
  Aquesta presentació que construïm entre tots i totes la podreu utilitzar per afegir-la al vostre propi entorn personal.

  4. Subscripció a les vostres fonts
En aquest punt haureu de fer les subscripcions a les fonts d'informació que ho permetin emprant la tecnologia RSS. Us haureu de subscriure a aquelles que hàgiu escollit tot llegint els Conceptes Clau. Per fer la subscripció utilitzarem Symbaloo: creeu un webmix de tipus RSS (no blocs) i subscriviu-vos a un mínim de 5 llocs. I compartim!

Quan tingueu fetes les subscripcions:


  5. Anem registrant els nostres aprenentatges: Iniciem el portafolis docent

En anar definint els tres pilars del vostre PLE (ara som al primer, exploració o cerca) és fonamental que tot allò que aneu creant ho aneu enregistrant en el que serà "la vostra casa" a la xarxa: ens referim al portafolis docent.

Cal pensar, també, que la feina més interessant serà, ben segur, la que realitzareu de forma cooperativa amb altres companys i companyes docents, donant per descomptat els treballs en col·laboració amb alumnes, famílies i entorn. Per això heu de tenir molt present que el portafolis docent serà vostre però el que us farà créixer professionalment serà el portafolis de departament didàctic o de matèria, construït amb els professionals que treballen en el mateix centre. Pensem-hi... Som-hi!

Per a posar en marxa el portafolis, podeu seguir els passos següents:
 • Entreu amb usuari i contrasenya XTEC a "la meva XTEC"
 • Accediu a la plantilla https://sites.google.com/a/xtec.cat/formaciotac-ple/ i feu clic a "Utilitza la plantilla". Així ja tindreu el vostre portafolis operatiu.
 • Com que ja teniu una primera llista de llocs on cerqueu informació, anoteu-les a la pàgina "Fonts documentals" del portafolis.Proposta d'activitats d'ampliació


 Compartim les nostres visions sobre el concepte de PLE i com aprenem utilitzant l'aplicació VoiceThread
  Comentem quines són les noves maneres d'accedir, classificar, transformar i compartir la informació. Podeu enregistrar la vostra opinió en format vídeo, arxiu de so o text.
  Per deixar la vostra aportació haureu de seguir els passos següents:
  • Feu clic a Comment (Us demanarà que us identifiqueu o que us registreu, si no ho heu fet abans)
  • Feu clic a Record per afegir un audio o a Type per afegir text.
 
Materials de suport