L'explosió del vapor

    Conten que el 17 de gener de 1902, festa de Sant Antoni patró dels animals domèstics, l’Esteve un humil pagès de Mura amb el seu ruc anava a portar el menjar a les seves dues filles i a les altres noies de Mura que treballaven a les fàbriques del Pont de Vilomara. Primer va passar per la capella de Sant Antoni a complir com a bon cristià. Quan va arribar a Rocafort alguna gent del poble li va dir:

-Sant Antoni us castigarà per fer treballar el pobre ruc el dia del seu patró.

    L’Esteve els respongué:

-Jo ja he acomplert degudament amb el Sant. D’altra banda bé cal que porti el menjar a les noies!— i va continuar el camí fins al  Pont.

    Quan va arribar a la fàbrica lliurà el menjar a les seves filles i es disposà a retornar a Mura. Quan sortia de la fàbrica va veure com un pobre captaire amb una capella de la Verge que li penjava del pit demanava caritat als obrers que aleshores entraven a treballar. Alguns d’aquests el van fer fora de males maneres tot dient-li:

-Fuig d’aquí gandul, si no vols anar a parar tu i la capella al foc de la caldera!

    El captaire humiliat va marxar capcot i l’Esteve amb el ruc va enfilar en trist silenci el camí que l’havia de portar a Mura.

    Al cap de poca estona una forta explosió va fer aturar la marxa de l’Esteve i el ruc. Havia explotat la caldera de la fàbrica on treballaven les seves filles!.


Més informació: L'explosió del vapor
Comments