Biblioteca i Currículum

Abans de començar, partim d'una base clara: LA BIBLIOTECA ESCOLAR COM A EINA D'INCLUSIÓ

D'aquesta manera, tot el que ve a continuació, serè vist amb mirada inclusiva.

La biblioteca del centre educatiu és l’entorn de recerca per excel·lència: és el lloc idoni on es poden iniciar i desenvolupar les habilitats necessàries per cercar informació per resoldre aquestes situacions, per treballar amb aquesta informació i per transformar-la en coneixement útil, que després s’aplicarà o es comunicarà.

En els currículums d’ensenyaments bàsics la competència específica 6 dins de l’àrea de llengua catalana, aranès i llengua castellana està dedicada a la cerca de la informació i s’hi destaca el paper de la biblioteca escolar:

La BE i els sis vectors del currículum

Els sis vectors que guien els currículums i que s’han de tenir presents en cadascuna de les decisions que orienten en el seu desenvolupament en el centre també són recolzats per la biblioteca:

L’enfocament competencial: en totes aquelles activitats i situacions d’aprenentatge que es desenvolupen des de la BE i a les quals la BE hi dona suport.


La perspectiva de gènere i la coeducació: tant en els activitats i els aprenentatges que es promouen com en la col·lecció, que ha de ser equilibrada i oferir bons models sense caure en reduccionismes. En parlarem més en el mòdul 2.


L’educació lingüística, perquè la biblioteca ha de ser un recurs per afavorir l’aprenentatge de la llengua, tant oral com escrita:

  • Ha d’oferir bons models de lectura, de narrativa oral i de llengua oral.

  • Ha d’oferir materials de lectura que donin suport a l'aprenentatge inicial.

  • Ha de disposar de materials de lectura per a alumnat amb NESE i NEE.

  • Ha de disposar de materials en les llengües d’origen del centre. L’alumnat nouvingut ha de poder trobar materials en les seves llengües d’origen.

El benestar emocional: la BE com a espai de gaudi, de lectura i de treball pot contribuir a la millora de l’autoconeixement i de les emocions mitjançant seleccions de lectures adequades.


La universalitat del currículum: la BE ha de ser un recurs per a la inclusió, accessible a tot l’alumnat i on tothom pugui participar-hi amb tots els drets. En parlarem en el tema 5 d’aquest mòdul.


La promoció d’una ciutadania democràtica, crítica i compromesa amb la consciència global, mitjançant les activitats, les situacions d’aprenentatge que es promouen i la col·lecció de la biblioteca.


Per què la biblioteca escolar és un recurs per a la inclusió?


1. Ofereix espais flexibles i diversos que permeten dur a terme diferents activitats, també de forma simultània. Una de les característiques principals de la biblioteca escolar és la seva flexibilitat i capacitat d'adaptació a les situacions diverses d'aprenentatge ( Espais de lectura informal, espai de treball autònom individual, espai de treball en grup, espai de creació, espai multisensorial, espai multimèdia per a ús autònom, ...). És imprescindible que els espais siguin accessibles per a tothom.


2. Facilita aprenentatges diversos. Des de la biblioteca escolar es dona suport a les situacions d’aprenentatge a les àrees i matèries, i als projectes de centre:

-Activitats de formació d’usuaris

-Activitats de recerca i d’investigació

-Activitats de foment de la lectura i creació d’hàbit lector

-Activitats que donen sentit a la tecnologia dins de la BE: activitats amb codis QR, espais tecnològics, robòtica, espais de ràdio…

-Activitats de creació


3. Incideix en l’autonomia de l’alumnat. A la BE s’afavoreix que l'alumnat sigui el més autònom possible per accedir a la informació i assolir els seus aprenentatges. Amb el suport de la persona responsable de la BE, l'alumnat aprèn a utilitzar el catàleg de la biblioteca, a cercar els materials que necessiten a les prestatgeries, a utilitzar els diferents espais, etc., en un entorn confortable i de confiança.


4. Incideix en l’actitud cap a la diversitat. La biblioteca escolar pot fer d'element normalitzador de la diversitat (llibres de coneixements amb informació veraç sobre la diversitat i la discapacitat que ajuden a visibilitzar-les i col·labora a normalitzar-les, llibres de literatura infantil i juvenil contribueix a visibilitzar i a sensibilitzar envers la diversitat, connecta empàticament amb l'alumnat i afavoreix actituds respectuoses, llibres per a l'alumnat nouvingut en les seves llengües d’origen, que reflecteixen la seva cultura, cosa que permet que se sentin reconeguts i acollits alhora que en facilita el coneixement per part dels altres... així com exposicions, contacontes, club de lectura… i fem especial esment a la inclusió LGBTQ: la biblioteca escolar hi dona suport, proveint de materials divulgatius i literaris adequats a l’alumnat i impulsant activitats que promoguin la igualtat i la inclusió, així com la visibilitat del col·lectiu.


5. Afavoreix la personalització de l’aprenentatge, entenent la personalització com “el procés pel qual els centres educatius, d’una manera sistemàtica i estructurada, ajuden els estudiants a aprendre, a crear plans personals que condueixin a l’assoliment dels objectius, a formular-ne les aspiracions i a donar evidència del seu aprenentatge i avaluar-lo, acompanyats per professors que donen suport i exerceixen de mentors.”

Extret de:

Implementació i dinamització de la biblioteca dels centres educatius

https://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/bib/beid/modul_1/index