Notícies‎ > ‎

Exposició "Terra i guerra. El Vallès 1705-1714".

9 de set. 2014, 8:33 publicada per SE CRP del Vallès Oriental I   [ actualitzat el 9 de set. 2014, 8:41 ]
  Museu de Granollers. 

  Del 4 de setembre fins al 16 de novembre. 

  No deixeu de visitar-la amb els vostres alumnes!!


   Commemoració del Tricentenari dels fets de 1714

   El Vallès ha estat des de l'antiguitat un lloc de pas i Granollers una cruïlla de camins: de França cap a l’interior peninsular, del Pirineu i la Plana de Vic a Barcelona, de la costa del Maresme a la Catalunyacentral. Per la seva situació, el Vallès és un escenari privilegiat per endinsar-se en un moment cabdal de la història de Catalunya com ho va ser la Guerra de Successió.

   El Vallès va viure i va partir una guerra que fou mundial, que va ser civil en el context hispànic i que va tenir a Catalunya la resistència final. Entre la zona dels viguetans - els primers disposats a lluitar contra un rei francès per defensar les llibertats- i la ciutat de Barcelona - seu de les institucions catalanes, de la cort del rei Carles III i del setge que marcaria el final de la guerra- austriacistes i filipistes maldaven per controlar un territori estratègic.
Per aquesta terra hi van passar uns i altres. Es decantà per la causa austriacista , encara que no hi mancaren alguns filipistes circumstancials. Tots els exèrcits n’abusaren i el poble se’n defensava. La maltempsada es va fer sentir molt de temps però la represa s’imposaria malgrat la repressió política i econòmica borbònica.
Resseguim la Guerra de Successió al Vallès a través del record que n’ofereixen les cases, els casals, els castells, les muralles, les places, els personatges sobresortints i la gent comú, la vida quotidiana i els mapes i documents que ens ho expliquen. La petjada de tres-cents anys d’història .
Jaume Dantí
C. d'Anselm Clavé, 40-42
Tel. 93 8426840
Granollers (Vallès Oriental)


Horari
· D'abril a octubre:
De dimarts a dissabtes: de 18 a 21 h, diumenges: d'11 a 14 h i de 18 a 21 h

· De novembre a març:
De dimarts a dissabtes: de 17.30 a 20.30 h, diumenges: d'11 a 14 h i de 17.30 a 20.30 h
Lloc 
 


La nit de l'arxiduc Carles d'Àustria a Granollers
 
Diumenge 28 setembre, a les 11 del matí

Un itinerari comentat i musical que s'iniciarà al Museu de GranollersComments