DINAMITZACIÓ‎ > ‎

Activitats 2018-19

Dinamització Educativa 

Una de les quatre línies principals d'actuació del nostre CRP, és la de 
donar suport  a la comunitat de centres docents i els seu alumnat,fomentant i organitzant activitats de cohesió i intercanvi, ja siguin curriculars, lúdiques, culturals o esportives.  Aquest eix de treball dona resposta a la necessitat d'enfortit la tasca docent competencial i  l'intercanvi d'experiències educatives entre professorat i 'alumnat de diferents centes. 

INSCRIPCIONS a partir 
del 13 de setembre de 2018  
FORMULARI d'INSCRIPCIÖ
La participació a les activitats comportar el compromís de retornar el formulari de valoració de les mateixes

Activitats de dinamització amb professorat  i alumnat 2018-19
Lectura i  biblioteques escolars 
 El Gran llibre secret de les adreces 3r Primària19 1 20 de febrer de 2019 Inscripció tancada
 Hi havia una vegada...  E. Bessol 4 al 24 de gener  2019 Inscripció tancada
 Jocs Florals Escolars de Sarrià-Sant Gervasi EI-EE-PRI-SEC24 de maiig 2019Inscripció abril 2018
 Marató de lectura al carrer 3r/4t Primària30 d'abril de 2019
 Inscripció tancada
     

Convivència i inclusió  
 
  
 La Festa Major de Sarrià a les escoles EI-EE-PRI5 octubre 2018Consultar CRP
 La Festa dels sentits EE-PRImaig de 2019Consultar CRP
 Monestir de Pedralbes, un passeig de percepcions P5 i EE 30/4 a 2/5 de 2019
Inscripció tancada
 Jornada Esport inclusiu  PRI 3r/4t 2, 3 i 4 d'abril  de 2019Inscripció tancada
 Visita taller Art Floral de Flora Miserachs EE Al llarg del cursInscripció oberta


STEAM

La ciència en primera persona
SEC8 novembre de 2018Consultar CRP
 Circuit científic FunBrain PRI 30 de novembre de 2018 Inscripció tancada
 IX Mostra de Recerca Jove a Sarrià-Sant GervasiSEC27 de març de 2019 Inscripció febrer 2019
 Congrés de Ciència a Primària PRI21, 22 i 23 de maig 2019             Inscripció tancada
 Mostra de Robòtica i programació a  Sarrià-Sant Gervasi
EI, EE i PRI
2020                     Biennal


Per inscriure-us, ompliu el formulari
o consulteu al CRP

En cas de dubte podeu trucar-nos per telèfon

93 280 19 76

 


CONCLUSIONS I EXPERIÈNCIES DEL FÒRUM D’EDUCACIÓ I CULTURA POPULAR

11 de des. 2018, 1:39 publicada per SE CRP Sarrià-Sant Gervasi   [ actualitzat el 11 de des. 2018, 7:00 ]El passat 26-28 de gener del 2018 es van presentar les conclusions del Fòrum d'educació i cultura popular a la seu de la Conselleria de Cultura.

A la columna de la dreta, podeu accedir al document on s'hi referencien les diferents ponències i conclusions. A la pàgina  231, trobareu el resum i les conclusions de  la ponència Trenta anys de Festa Major a les escoles de Sarrià. Una vivència compartida que van presentar les escoles de Sarrià:

Escola Costa i Llobera, Escola Dolors Monserdà Santapau, Escola
Orlandai, Escola d’Educació Especial Pedralbes, Col·legi Santa
Dorotea, Escola Tàber, Escola Municipal de Música Can Ponsic

Per a més informació podeu consultar la notícia que van publicar el gener de l'any passat
i el propi espai web del FÒRUM EDUCACIÓ I CULTURA POPULAR  web https://blocs.xtec.cat/educacioiculturapopular/

Novembre mes de Ciència: Circuit FunBrain a Primària

21 de nov. 2018, 4:59 publicada per SE CRP Sarrià-Sant Gervasi   [ actualitzat el 10 de des. 2018, 1:03 ]

   

CIRCUIT CIENTÍFIC MEDI AMBIENT

  30 de novembre del 2018

   Dipòsit del Rei Martí (carrer Bellesguard, 14; Barcelona)


   Adreçat a 5è/6è de PrimàriaEs proposen un seguit d'activitats de caire científic en forma de circuit per acostar a l’alumnat coneixements sobre l’energia el Medi Ambient però des de la cara més divertida de la ciència, l'experimentació.

El circuit es planteja com un conjunt de 3 tallers diferenciats on en cadascun  es tracten diferents experiments relacionats amb la temàtica escollida, de forma divertida, experimental i interactiva amb els participants, , l'aigua, l'energia, la sostenibilitat...

 

La durada de cada activitat és aproximadament de 20 minuts.

A continuació teniu el contingut per a cadascun dels Tallers:

 

Energia i Eficiència Energètica

Què és l’energia? Entenem el concepte d’energia, i que l’energia porta associat un moviment. Farem varis experiments curts per veure què és l’energia i quins tipus en coneixem.

 • L'eficiència: es veurà amb una bombeta de Wolframi i una de baix consum. La de wolframi gesta més perquè part de l’energia es perd en forma d’energia tèrmica, de calor.
 • El consum: descobrim que tots els aparells consumeixen energia, què podem fer per estalviar-ne? Utilitzem el Van der Graaf, per parlar de la utilització i estalvi d’energia

Planeta aigua: Contaminació i estalvi

Importància de l’aigua a la nostra vida: usos, recurs escàs, ens fem conscients de les proporcions d’aigua que s’utilitzen en la fabricació de tot allò que utilitzem diàriament.

 • Els residus del sòl i la contaminació de les aigües: observem la infiltració de l’aigua i, com afecten l’aigua, els residus que llencem a terra (experiment infiltració), com podem saber si una aigua està contaminada...(experiment-simulació d’anàlisi de l’aigua, canvi de color).
 • La flor: Veiem com afecten els contaminants, a plantes, animals i a nosaltres mateixos.
 • No la malgastis: Mesurem la quantitat d’aigua que suma al llarg del temps, una aixeta que degota. Una aixeta que degota a raó d’una gota per segon, suposa un consum de 1000 litres mensuals. Recordem formes d’estalvi de l’aigua.

Consum energètic i canvi climàtic

Amb una activitat basada en l’experimentació, l’alumnat podrà comprendre de forma pràctica què suposa el CO2 a l’atmosfera i l’efecte de la seva presència en grans quantitats al mar. També en veurem les repercussions al Mediterrani i la diferència respecte els oceans Àrtic i Antàrtic, alhora que mesuren les conseqüències de l’escalfament global.

 • Conèixer què és i per què es produeix l’efecte hivernacle i veure amb experiments les repercussions de l’escalfament del planeta al mar i desenvolupar actituds de respecte al medi natural.

 

Aquí us deixem algunes imatges de la jornada:

      
                       
           
Día de la Ciència a les escoles 2018

25 d’oct. 2018, 5:08 publicada per SE CRP Sarrià-Sant Gervasi   [ actualitzat el 21 de nov. 2018, 5:01 ]Del 9 al 18 de novembre se celebrarà a Catalunya la 23a Setmana de la Ciència.

Durant la Setmana de la Ciència se celebraran tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats al teu abast.

Els temes centrals de l’edició d’enguany són, d’una banda, el patrimoni cultural, amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la Unió Europea; la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català, celebració promoguda per la Generalitat de Catalunya; i la figura del prestigiós físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, promoguda pel Grup de Comunicació i Divulgació de la Nanotecnologia, EspaiNano.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

El Departament d’Ensenyament organitza amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) diverses activitats educatives emmarcades en la Setmana de la ciència. i per a secundària, una de les iniciatives més destacades és:


   7 de novembre de 2017

El Dia de la Ciència a les Escoles és una de les activitats emblemàtiques del Programa Ciència i Aula. Durant un mateix dia 100 professionals de la recerca fan xerrades simultànies a un centenar de centres escolars per despertar i potenciar l'interès dels més joves vers la ciència i la tecnologia. 

Iniciativa organitzada per l’FCRi en col·laboració amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i adreçada als alumnes de 3r i 4t d'ESO i batxillerat de totes les escoles de Catalunya. 

143.000 alumnes d’ESO i batxillerat, 7.000 professors, 1.500 col·legis i 1.000 investigadors han participat a 12 edicions del Dia de la Ciència a les Escoles per conèixer què fan els científics i per què es dediquen a aquesta professió.
 • L’activitat es fonamenta en l’organització de conferències – col·loqui simultànies, adreçades a l’alumnat de 3r o 4t de l’ESO amb el títol genèric “La ciència en primera persona”. 
 • Les conferències van a càrrec de persones dedicades a la investigació que explicaran la seva tasca, tant des del vessant científic com humà.
 • La  finalitat principal d’aquesta activitat és el foment de les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat de secundària  a partir d’apropar científics a les escoles i als instituts. La conferència va a càrrec d’una persona dedicada a la investigació que explicarà la seva tasca, tant des del vessant científic com humà.

El dia 7 de novembre de 2018 a les 11:30 h. a la seu central del Departament d'Ensenyament es transmetrà en directe per streaming per a tots els centres docents de Catalunya la conferència a càrrec de la científica Cristina Ver tsobre el tema Any Internacional del Turisme Sostenible per al desenvolupament. Podeu accedir a més informació i al contingut de la conferència en streaming en aquest enllaç.LA CIÈNCIA EN PRIMERA PERSONA A SARRIÀ-SANT GERVASI


Aquesta any ens ha visitat Ràdio Nacional, i han entrevistat a la conferenciant M. Núria Salán. Podeu escoltar el tall al minut 49:56

Enguany gaudirem d'una conferència dins del programa del Dia de la Ciència 2018 a càrrec de Professora  M. Núria Salán BallesterosDones, ciència i tecnologia: una "carrera" de fons

 M. Núria Salán Ballesteros  es professora de Recerca Professora ESEIAAT-UPC i coordinadora del Programa de Gènere de la UPC.  Professora de Metal·lúrgica i Sotsdirectora a l’ESEIAAT-UPC, experta en anàlisi de fallida i enginyeria forense de components industrials, ha estat coordinadora del Programa de Gènere de la UPC des d’on es van impulsar polítiques d'apropament de la tecnologia a les noies i el programa de mentoria per a noies "M2m”. 

Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, de l'Institut d'Estudis Catalans, treballa per la divulgació de la tecnologia i de la seva vessant més social en forma de conferències, exposicions i projectes, des de la premissa de que la tecnologia és la base de la societat i ens garanteix confort en el nostre dia a dia, sense fer distincions entre homes i dones. L’any 2017 va rebre el premi “Mujer y Tecnología” de la Fundación Orange. Darrerament es dedica molt intensament a la divulgació amb l’exposició sobre “L’enginy (in)visible”, tot destacant la poca visibilitat que han tingut les dones tecnòlogues a la historia.

Breu resum de la xerrada

Actualment homes i dones accedeixen a la formació universitària aparentment en paritat, però a les titulacions de caràcter tecnològic encara no s'ha assolit un mapa de població que reprodueixi els percentatges de la societat. 
En aquesta xerrada es mostra com va ser l'accés de les dones a la universitat en carreres de ciència i tecnologia, quina va ser la resposta de la societat, curiositats, anècdotes, dades numèriques d'abans i d'ara. 
Es posa en relleu la poca visibilitat de les dones a l'àmbit tecnològic i com encara s'arrosseguen estereotips que no afavoreixen l'apropament de la dona a les titulacions tecnològiques.

INS Montserrat. Dimecres, 7 de novembre de 2018 a les 11’30h

A la conferència hi assistiran alumnes de l'INS Montserrat i de l'INS Menéndez y Pelayo
 
Videoconferència en streaming:  
Els ulls de la nanociència
 Es retransmetrà en directe per streaming per a tots els centres docents de Catalunya des de la seu central del Departament d'Ensenyament per la científica Sònia Estradé Albiol.


7 de novembre de 2018, a les 11:30 h, en el marc de l'activitat La ciència en primera persona, i que enguany es planteja com a activitat preliminar de la Setmana de la Ciència.


Sònia Estradé Albiolés llicenciada en Física (2005), màster en nanociència i nanotecnologia (2007) i doctora en nanociències (2009) per la Universitat de Barcelona. Professora lectora del Departament d'Electrònica de la UB des de 2014. Especialista en espectroscòpia de pèrdua d’energia dels electrons (EELS) i en microscòpia electrònica de Transmissió (TEM), desenvolupa la seva tasca investigadora en el grup LENS-MIND del Departament d'Electrònica. És membre de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la UB (IN2UB) i de l’Institut Interuniversitari d'Estudis de Dones i Gènere. Forma part del grup d’innovació docent e-Lindo, i participa en diverses iniciatives de divulgació de la Microscòpia Electrònica i les Nanociències (nanoeduca, diezalamenosnueve, toc-toc). Des de 2015 presideix la Comissió d'Igualtat de la Facultat de Física de la UB, i des de 2017 és membre de la junta d’AMIT-Cat, Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues de Catalunya, que enguany ha posat en marxa el Programa STEM amb tu, iniciativa adreçada a l’alumnat de segon i tercer d’ESO de centres educatius de Catalunya.amb l’objectiu de fomentar les vocacions en ciències, tecnologia, enginyeries i matemàtiques, integrant la dimensió de gènere i garantint les mateixes oportunitats d’èxit laboral per noies i nois.Teniu més informació a XTEC <http://xtec.gencat.cat/ca/centres/celebracions/2018/setmana_ciencia_2018>Festa Major de les escoles 2018

26 de set. 2018, 5:55 publicada per SE CRP Sarrià-Sant Gervasi   [ actualitzat el 14 de gen. 2019, 4:49 ]
El 5 d'octubre de 2018, torna la festa major de Sarrià a les escoles. Una vegada més les energies d'uns i altres s'aplegaran per encomanar-nos l'alegria dels costums populars.


Aquesta festa és una activitat educativa que forma part del Programa d'activitats de la Festa Major del Roser de Sarrià i està organitzada, conjuntament, pel professorat de música i d'educació física de les escoles que hi participen.


El Districte de Sarrià-Sant Gervasi hi col·labora donant el suport necessari, conjuntament, amb la Guàrdia Urbana i el Centre Cívic de Sarrià. El CRP de Sarrià-Sant Gervasi hi col·labora coordinant el programa d'actuacions.

Hi participen aproximadament 1700 nens i nenes procedents d'escoles públiques, concertades i d'educació especial de Sarrià. L'activitat requereix d'un treball previ d'aprenentatge de les actuacions i danses a cada escola, de la cercavila format per itineraris confluents i una festa final conjunta.

Durant el trajecte els nens i nenes, al ritme de timbals i gralles, fan diferents actuacions i ballen danses populars i tradicionals de Festa Major, acompanyats per un seguici de gegants, cap-grossos i diables.


En aquest enllaç podeu accedir a algunes imatges de la diada: IMATGES FESTA 2017


Un cop a la pista del Casal s'inicien les actuacions conjuntes de totes les escoles 

Centres participants: Escola Dolors Monserdà-Santapau, Escola Orlandai, IE Costa i Llobera, C Santa Dorotea i l'Escola Tàber i Pedralbes.

També deixem aquí l'enllaç que fa referència a la participació de Fòrum de Cultura Popular on es va presentar la ponència Trenta anys de Festa Major a les escoles de Sarrià. Una vivència compartida i una mostra de les danses.

Comença el termini d'inscripció per a les activitats de dinamització educativa

12 de set. 2018, 1:14 publicada per SE CRP Sarrià-Sant GervasiDinamització Educativa 

Una de les quatre línies principals d'actuació del nostre CRP, és la de 
donar suport  a la comunitat de centres docents i el seu alumnat,fomentant i organitzant activitats de convivència i cohesió ja siguin curriculars, lúdiques, culturals o esportives.  

Aquest eix de treball dona resposta a la necessitat d'enfortit la tasca docent competencial i  l'intercanvi d'experiències educatives entre professorat i 'alumnat de diferents centes. 
Els objectius de la dinamització educativa són els següents:
 • Fomentar la participació activa dels centres per afavorir processos i contextos d'aprenentatge singulars i competencialment enriquits.
 • Potenciar la dimensió social de les persones, afavorint els processos i contextos d'aprenentatge inclusius en els quals  s’accepten  les diferències i es respecten les singularitats, tot posant èmfasi en les valors i les emocions.
 • Potenciar i canalitzar la creació i expressió artística i cultural de l'alumnat


INSCRIPCIONS a partir 
del 13 de setembre de 2018
La participació a les activitats comportar el compromís de retornar el formulari de valoració de les mateixes

Amb el suport del Districte de Sarrià-Sant Gervasi

Jornada d'Inici de curs 2018-2019

26 de juny 2018, 5:04 publicada per SE CRP Sarrià-Sant Gervasi   [ actualitzat el 19 de set. 2018, 2:11 ]

El proper 6 setembre de 2018 tindrà lloc la Jornada d'inici de curs, una trobada pedagògica per als centres docents de Sarrià-Sant Gervasi. En aquesta ocasió ens acollirà El Dipòsit del Rei Martí

Es presentarà al professorat les principals novetats i es lliurarà informació de l'oferta educativa (formació, dinamització i programes) per al curs 2018-2019.

Dijous, 6 de setembre de 2018

Dipòsit del Rei Martí.  
Carrer de Bellesguard, 14, 08022 Barcelona      


Gaudirem d'una interessant conferència a càrrec de Jordi DeulofeuGaudir i recrear les matemàtiques

 Programa

09’00  Benvinguda

09’05 Presentació de novetats per al curs 2018-19

09’30  Conferència
10’30  Esmorzar

Si voleu participar a la Jornada, deixeu les vostre dades: 

Inscripció Jornada


El recinte, situat al subsòl entre els carrers de Jaume Càncer i Bellesguard, havia funcionat antigament com un dipòsit d’aigües pluvials. 
Després de molts anys en desús, l’Ajuntament l’ha recuperat per construir-hi un espai cultural polivalent que obrirà les portes el 2016. 

Hi ha documents històrics de l’any 1361 que ja parlen de la seva existència.
ConferènciaGaudir i recrear les matemàtiques

 

Ponent: Jordi Deulofeu 

Llicenciat en matemàtiques i doctor en ciències de l'educació, és professor titular del Dpt. de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals de la UAB des de l'any 1977. Coordina el grup de recerca PREMAT (Resolució de Problemes i Educació Matemàtica), grup de recerca de la Generalitat de Catalunya SGR0364-2009. Actualment es director del Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències de la UAB i director de Màster interuniversitari de formació del professorat de Secundària de matemàtiques.

 

Per gaudir de les matemàtiques només cal un bon problema (si és recreatiu molt millor) i acceptar el repte de resoldre'l. Això són les matemàtiques: plantejar problemes i tractar de trobar les seves solucions. Llavors la pregunta és: quins problemes? I en aquesta cas, la resposta és molt gran, quasi infinita: des dels mes elementals problemes de comptar, fins als més sofisticats per resoldre situacions d'alta complexitat del món d'avui, passant per un gran nombre d'enigmes i reptes recreatius que han fascinat a la humanitat al llarg de la història. I quan pensem en l'aula i en el desenvolupament de competències, constatem que el lligam entre tecnologia, ciències i matemàtiques, amb la finalitat de construir quelcom, són una font rica de problemes i projectes que donen sentit a tot l'àmbit científic. Alguns exemples, tant recreatius com d'aplicació constituiran el nucli de la nostra xerrada.

Us facilitem el document de presentació de la conferència del Professor Josep Deulofeu

 

Matemàtiques i STEAM

El terme STEM és un acrònim que correspon a les inicials de les paraules en anglès Science, Technology, Engineering, Art and Maths. Es tracta d'un model d'aprenentage  interdisciplinari basat en l'ensenyament de les 5 disciplines de manera tranversal.

En el context actual, la ciència i la tecnologia són uns dels motors del desenvolupament econòmic d'un país i, cada vegada es necessitaran més i més persones amb estudis superiors en camps científics i tecnològics,

L’enfocament STEAM vol motivar, inspirar i generar interès als aprenents per les carreres cintifico-tecnològiques de manera que, quan arribin a la universitat,  siguin capaços d'innovar, treballar en equip i resoldre qualsevol tipus 

de problema que se'ls plantegi, impulsant i garantint un futur millor. [Font]


Les habilitats STEAM connecten:

 •  El Pensament científic i  estratègic: Analitzar situacions, detectar necessitats, identificar objectius, formular hipòtesis,  etc.
 • El pensament matemàtic: La distància, el temps, els angles i altres variables són continguts imprescindibles per programar.
 • La Creativitat: Imaginar històries, crear música o dibuixar etc. 


El nostre Servei educatiu dona suport a l'enfocament STEAM ja que fomenta  la curiositat i l’aprenentatge significatiu, potencia les habilitats d'investigació i resolució de problemes, el raonament lògic-analític i el pensament crític. Per tant, ajuda, també, a desenvolupar altres àrees com la filosofia, la lectura, l’escriptura i la comunicació.

Jornada d'Inici de curs 2018-2019


                   
 
                                  
                                      

                                                                    

1-6 of 6