vagó_cua_abril_2018

Us volem recomanar un seguit de materials per a treballar la figura d'en Pompeu Fabra

  • Com ja sabeu, l'any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra. Així ho va acordar el Govern de Catalunya l'agost passat per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana.  En aquest enllaç podreu trobar les activitats que al llarg de l'any s'aniran organitzant. 
  • XTEC- Pompeu Fabra. Recursos didàctics  
Els fonaments del català modern

Pompeu Fabra va néixer a la vila de Gràcia el 1868.

Va estudiar enginyeria industrial a la Universitat de Barcelona (1886-1890), on va entrar en contacte amb el col·lectiu que impulsava la revista L’Avenç, format per  intel·lectuals que aspiraven a convertir el català en una llengua adient a les necessitats comunicatives d’una societat moderna i amb capacitat de donar suport a una literatura, la catalana, que es volia equiparable a la resta de literatures europees de l’època. 

Amb una preparació tècnica i una visió clara del que significa fixar un model lingüístic de referència, Fabra va saber materialitzar, emparat primer per la Mancomunitat de Catalunya i, durant la República, per la Generalitat, el projecte que el país necessitava: posseir un codi formal funcional, modern i autònom. Les tres fites principals d’aquest projecte van ser les Normes ortogràfiques (1913) completades amb el Diccionari ortogràfic (1917), la Gramàtica catalana (1918) i el i el Diccionari general de la llengua catalana (1932).

Després de la Guerra Civil va continuar la seva obra  a l’exili, a París i a Montpeller. Els anys darrers de la vida els va passar a Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, on va morir el 1948.


*** També us volem recomanar aquest llibre que tenim en servei de préstec al Servei Educatiu.

Pompeu Fabra. L'aventura de la llengua. 
Oriol Garcia Quera i Gemma Pauné Xuriguera
Rafael Dalmau, editor

La vida de Pompeu Fabra explicada en una doble versió de text i còmic, els seus estudis, els amics, elaboració del diccionari i les normes ortogràfiques...

El dibuixant especialitzat en el còmic històric català Oriol Garcia dona vida als personatges d’aquesta història, seguint el guió de la filòloga Gemma Pauné. 
La Direcció General de Política Lingüística i la Universitat Pompeu Fabra donen suport a l’edició del volum dedicat a Pompeu Fabra, editat per Rafel Dalmau Editor i l’Institut d’Estudis Catalans.

Pertany a la col·lecció Traç del temps. 


Comments