Vagó de cua - abril - 2017

Com ja sabeu,  la setmana passada era la setmana del Bullying i us volíem recomanar:
  •  La web de família i escola del Departament d'Ensenyament on trobareu molta informació sobre la prevenció i detecció de l'assetjament.   
  • El programa La gent normal que es va fer el dia 25 de març a TV3, sobre l'assetjament a l'escola.  Si no vàreu tenir ocasió de veure'l,  el podeu recuperar a TV3 a la carta.  

   També, us informem del Simposi contra el Bullying que organitza el col.lectiu Fu i la Fundació FC Barcelona. Trobareu tota la informació en aquest enllaç

Us fem una petita síntesi sobre el programa:  La gent normal de TV3: assetjament a l'escola

Com s'han de tractar els casos d'assetjament a les escoles? L'augment de casos de "bullying" ha fet necessària la creació de protocols, però, són eficients?L'escriptora Lolita Bosch i el fundador de Change.org, Francisco Polo, van ser víctimes de "bullying". Expliquen com els va marcar profundament, la indefensió que van sentir i comparteixen vivències amb Laura Cañas, una jove que encara pateix les seqüeles del fet que cada dia es burlessin d'ella i li diguessin "Betty la fea". El programa es qüestiona quina ha de ser l'actuació dels mestres davant d'aquests casos amb la professora Carme Barceló, que va detectar un cas d'assetjament a l'institut que dirigia i el va abordar d'una manera dràstica i poc ortodoxa. Per entendre quines són les motivacions dels assetjadors el capítol presenta la conversa entre l'Esteban i la Celia, que han fet teràpia per analitzar el seu comportament. L'altra cara de la moneda és el testimoni dels pares de l'Alan, un noi que va ser víctima de "bullying" durant anys, va entrar en una depressió i es va suïcidar. Va ser un cas extrem que va remoure consciències i va posar de manifest la necessitat d'actuar amb contundència davant de l'assetjament escolar.Des d'aquí, també us volem recomanar, tot que ja sabem que molts de vosaltres ho esteu fent, unes eines que van encaminades a ensenyar als alumnes a demanar perdó. 
A manera de reflexió: 
Com aprenem a demanar perdó?
  • El perdó no repara totalment el dany físic o psicològic, no fa desaparèixer el blau ni el mal record del disgust, però facilita la reconciliació i que la situació no es torni a repetir. Però ¿com s’ha de demanar perdó?
    • Reconeguem les conseqüències negatives dels nostres actes. Començar així la reconciliació genera empatia i permet que qui s’ha sentit ferit vegi atès el seu malestar.
    • Expliquem què ha passat o per què ho hem fet. Qui ha causat la molèstia ha de poder explicar si el malentès ha sigut fruit de la seva poca traça i no hi ha hagut mala intenció.
    • Donem a l’altre l’oportunitat de compensar-lo. Qui demana perdó s’ha de mostrar interessat a tenir un gest amb l’altre, mentre que qui atorga el perdó ha de saber que al davant hi té una persona que pot fer un gest per reconciliar-se.
   
Comments