Descobrim la distància de l'horitzó amb el Klaus

Els nens i nenes de 3r B a principi de curs ens vam plantejar una sèrie de preguntes sobre la Terra. Entre aquestes preguntes en va sorgir una més complicada perquè ja veureu què ens va passar.

Vam fer grups i cadascun d'ells es va responsabilitzar d'un grup de preguntes. Un dels grups es va encarregar de buscar informació sobre la distància que hi havia fins l'horitzó. 

Aquest grup, però no acabava d'entendre la informació que van trobar. És per això que van escriure un email al CRM per demanar-los ajut.

El cap d'uns dies ens va venir a visitar en Klaus i ens va resoldre els dubtes que teníem. Va ser molt interessant!


El Klaus a la nostra classe.

Per poder entendre la informació que havíem trobat, el Klaus ens va dir que ens havia d'explicar com ho va fer un grec fa molts anys. Aquest grec es deia Pitàgoras.

En klaus va enganxar uns triangles i uns quadrats a la pissarra:


Després de parlar-ne una estona vam veure que la suma era veritat.

Vam anar un pas més endavant i va tornar a posar un dels triangles verds que havia tret abans. Vam comprovar que cadascun dels costats del triangle mesurava el mateix que el costat d'un dels quadrats. Fixeu-vos-hi.


Mesurava 3 cm. Com ho vam fer?
Dins al quadrat de 4 cm de costat podíem posar 16 quadrats d'1 cm de costat i en el de 5 cm podíem posar 25 cm. 
si restàvem 25 - 16 sabríem que en el quadrat vermell hi cabien 9 quadrats. 
Llavors calia resoldre:
                                                       - x_ = 9
Per això podíem saber que mesurava 3 cm.

Finalment vam tornar a la nostra pregunta i vam comprovar que aquesta distància depenia de l'alçada de la persona que mirés l'horitzó.I ens va preguntar si els dos quadrats que s'havien format eren iguals? De seguida vam comprendre que sí que eren iguals.
Llavors va treure tots els triangles verds i ens va preguntar aquesta suma era veritat:


Resulta que els costats del quadrat blau mesuraven  4 cm i els del quadrat groc 5 cm. Com ho podíem fer per saber quan mesurava el costat del quadrat vermell?