Curs 2017-2018

Les germanes Rossinyol guanyen el tercer premi Eustory de la Real Caballeria de Ronda


A proposta i amb l'assorament del professor d'història Marc Pons, l'Anna i la Mercè Rossinyol van treballar, durant el tercer trimestre de 3r d'ESO i  tot el curs passat quan cursaven 4t ESO,  en una investigació sobre la fossa comuna de Puigvistós. De primer es van aproximar al context històric general de la guerra civil, a Espanya, Catalunya, Osona i Prats de Lluçanès. Després van fer un resum i anàlisi d'un informe de la Generalitat en relació a la fossa objecte d'estudi, i també diverses entrevistes a cinc experts en aquest àmbit, des de professors d'universitats, antropòlegs, a la directora de relacions instucionals de la Generalitat. Finalment, van escriure una proposta de noves investigacions que es podrien fer. "Hi ha moltes fosses a Sant Sebastià, per tant, queda molta feina per fer" afirmen. 
L'Anna i la Mercè expliquen que el treball els ha augmentat el coneixement i sobretot l'interès sobre la guerra civil i les fosses i les conseqüències que va tenir tant el conflicte com la seva postguerra, el silenci autoimpusat, el drama dels desapareguts, etc. També asseguren que els ha donat més esperit crític. I ara tenen la certesa que és molt important recuperar la memòria històrica. 
Això és el que han intentat fer elles, i tot i que elles ha estat una gran feinada sentencien que "Desenterrando la memòria és un petit gra de sorra que ens ajuda conèixer el passat i a avançar cap  a un futur on no tinguem el pes de la història  per dignificar." 

Si voleu consultar el treball, el podeu trobar a l'enllaç http://puigvistos.webnode.es