JORNADA DE LA PAU

30 de gener. Dia escolar de la no violència i la PAU 

Avui, hem engegat el dia parlant de conviure en pau amb la natura. Els alumnes de 2n de Batxillerat que cursen la matèria de geografia han preparat una conferència sobre l’ús i l’abús que fem dels recursos naturals, la manca de sostenibilitat que això suposa i els problemes ambientals que estem contribuent a agreujar. L’objectiu de la conferència era conscienciar a l’alumnat d’ESO que cadascú individualment pot contribuir a conservar el planeta amb petits gestos quotidians. S’han realitzat 13 xerrades a les diferents aules de l’institut d’una durada d’uns 20 minuts que han versat sobre l’aigua, el petroli o la biodiversitat. Podeu escoltar cada una d’elles al blog Geografia més enllà de les PAU.

Més tard, durant el segon pati, hem dibuixat entre tots un símbol de la pau i n’hem fet una fotografia que enviarem a l’organització Mundo Sin Guerras, sumant-los a la seva Campanya "Formació de Símbols Humans de la Noviolència i de la Pau en els centres educatius".

Finalment, a partir de la una del migdia, l’alumnat de cada nivell s’ha reunit en diverses sales cedides per l’Ajuntament de Prats per assistir a una conferència de temàtica diversa però amb un mateix objectiu de reflexionar sobre les conseqüències de la violència i donar valor a les accions solidàries que s’estan realitzant amb multiplicitat de formes per pal·liar aquests efectes. 

L’Albert Vila de Pallassos sens fronteres, ha explicat als alumnes de primer d’ESO -reunits a la Sala d’exposicions de Cal Bach- l’origen i les actuacions d’aquesta entitat, finançada únicament amb donacions i que deu la seva existència a l’experiència vital de Tortell Poltrona. La finalitat d’aquesta iniciativa és despertar el somriure dels nens i nenes de territoris en conflicte o de post-conflicte per a poder donar-los un respir en un context tant dur. 

A segon, la cineasta Fina Sensada ha versat la seva xerrada en les diverses definicions que li podem donar a la paraula pau: cooperació, tolerància, .... i ha exemplificat cada una d’elles a través de les accions solidàries viscudes i filmades al costat del cirurgià Ferran Fonseca. Per a cada concepte ha escollit una cançó adient i ha tancat la sessió amb una cantada amb tot l’alumnat de la composició de Lennon, Imagine. 

Els alumnes de 3r han rebut la visita del periodista esportiu Pere Flores. Primer de tot, Flores els ha volgut fer entendre que l’esport no només és una pràctica física, sinó que també ajuda a transmetre valors com la solidaritat, la cooperació, etc. Seguidament, ha posat de manifest, a través d’exemples, que els esportistes juguen un paper molt important per a incentivar accions de solidaritat, ja que la majoria d’esportistes famosos són influencers i per tant, quan van a un lloc on hi ha conflicte, o hi ha hagut una catàstrofe i realitzen accions de suport en aquestes zones, creen tendència i provoquen que moltes altres persones facin el mateix. Flores ha destacat que és important veure que aquestes accions solidàries tenen sentit per la projecció internacional que suposen. Finalment, ha tancat l’explicació amb exemples realitzats en el marc del campionat de motos GP i ha regalat un llibre a cada alumne/a per llegir sobre aquestes experiències solidàries. 

L’alumnat de quart d’ESO, després d’haver-se llegit el llibre de la Maternitat d’Elna, han passat una intensa estona a la Sala de ple de Cal Bach, amb l’Assumpta Montellà, autora d’aquest llibre. Montellà amb una narració tremendament descriptiva i emocional els ha transportat cap al context de guerra civil, la retirada i l’exili als camps de refugiats de la frontera francesa. Una magnífica conferència que permet posar-se a la pell dels protagonistes silents d’aquella etapa de la història d’Espanya i alhora de l’actualitat mundial, perquè malauradament es tracta d’una realitat que es repeteix. 

A primer de Batxillerat, l’associació Amical Mathaussen, ha mostrat què van ser els camps de concentració nazi a través del testimoni de dos fills de deportats morts en el camp. A través d’un documental de mitja hora i un posterior torn de preguntes d’una hora, els dos testimonis han fet veure als oients què va ser la barbàrie nazi i com ho van patir les famílies dels presoners i han tancat el discurs amb un clar missatge: “La nostra feina és conscienciar les futures generacions per evitar que això és repeteixi” i han afegit que “Actualment al món encara hi ha camps de concentració, on no es mata amb càmeres de gas però si per abandonament”. 

I a segon de Batxillerat, dos refugiats residents a Catalunya han explicat el conflicte d’on van marxar, la seva arribada a Catalunya, l’acolliment i la seva vida aquí. 

Aquesta programació especial en aquest dia de commemoració està plantejada amb l’objectiu de desenvolupar la competència social i ciutadana de l’alumnat, entenent que cada un d’ells pot contribuir amb empatia i solidaritat a millorar el seu entorn.