JORNADA DE NADAL

Actuacions per a acomiadar l'any. Dimarts, dia 22 de desembre

Presentació sense títol

Cada any quan s’acosta el Nadal, els alumnes de l’Institut Castell del Quer tenen un repte entre mans, es tracta d'organitzar una actuació per a cada classe a l'entorn d'un tema que és escollit de les propostes que els mateixos alumnes fan en les tutories.  Enguany el tema escollit són les diferents etapes de la història.  Cada classe de cada curs, es prepara una etapa diferent. Els alumnes de primer d’ESO tractaran la Prehistòria, els de segon l’Edat Antiga, els de tercer l’Edat Medieval, els de quart realitzaran una petita demostració de l’obra “Fama” en el context de l'edat contemporània;  primer de Batxillerat posarà a l'escenari l’Edat Moderna;  primer Batxillerat B l’Edat Contemporània i els de segon de Batxillerat enllaçaran tots les etapes i seran els presentadors de l'acte que es farà a la sala polivalent de Prats de Lluçanès. Abans, però, cada classe realitzarà l’amic invisible i els de quart subministraran esmorzars per a poder recaptar finançament pel seu viatge. 

Aquesta és una activitat que tanca la primera part del curs amb una diada festiva i que el professorat trobem important perquè permet a l'alumnat desenvolupar competències que a l'aula sovint queden a segon terme. Així veiem que l'alumnat aquests dies ha de prendre la iniciativa, escoltar-se, arribar a acords, organitzar-se, etc.  

Hem demanat a cada classe que ens presenti el què està fent i comencem a rebre petits escrits de cada corresponsal d'aula. Els podeu llegir a continuació:

L'actuació  de 1r d'ESO A  escrit per Txell Plans

Durant les últimes setmanes els alumnes de trimestre els alumnes de 1r A hem estat preparant la representació de la prehistòria. Al principi va costar decidir-nos, no teniem una idea fixa. Vam proposar de fer dues cançons, una que parlava de la prehistòria i una més actual. Aprenent-nos les coreografies ens ho vam passar genial i vam riure molt. Ens ho hem passat molt bé, esperem que vosaltres també gaudiu amb la nostra actuació.

Directors: Sabí Miguela i Txell Plans
Tècnics de so i de llum: Jordi Bruch i Jordi Bosch
Coreografia: Albera Bonet, Júlia Roma i Txell Plans

L'actuació  de 1r d'ESO B  escrit per Neus Colomer

Durant aquesta última setmana els alumnes de 1r B, hem estat assajant la funció que farem per Nadal. Al principi volíem fer una obra una mica més llarga, però ens semblava llarga i avorrida, així que hem canviat el guió i en presentarem una petita funció de nadal molt divertida. Pel que fa als personatges, quan vam començar a assajar ningú no volia sortir a fer l'obra pero mica en mica vam anar perdent la vergonya.

Els tècnics de so han estat: la Rut Godia i la Nadia Huix.
Les coreografes: la Marina Chicano, la Neus Colomer, la Natalia Fumaña i la Rut Godia.
La resta han estat molt col·laboradors!

L'actuació  de 2n d'ESO A  escrit per Yanela Rimada

Als de 2n d’ESO ens a tocat representar diferents períodes de la Edat antiga. Així que els alumnes hem decidit que faríem la Guerra de Troia. En aquestes últimes setmanes hem estat preparant la obra, i tot el que necessitaríem per representar-la. La obra esta dividida en dues escenes en les quals es representen el gran rapte d’Helena i la gran guerra.

Al principi anàvem molt enrederits i no teníem gaire cosa feta, però aquests últims dies ens hem posat a la feina i ho estem aconseguint! Esperem que us agradi. 

L'actuació  de 2n d'ESO B  escrit per Roger Vilarmau
A l'alumnat de 2n B, ens ha tocat l'època Egípcia, una de les edats més representants de la història. Creiem que la nostra idea és bastant original, ja que barregem diferents conceptes de aquesta edat. Esperem que el public gaudeixi del nostre treball realitzat. Hem treballat molt i ens hem esforçat per a que aquesta representació tingui un bon resultat final 

L'actuació  de 2n d'ESO C  escrit per Joana Pidelaserra
Als alumnes de 2nC ens ha tocat representar l'època romana. Farem una comèdia on i apareixeran el mítics personatges dels còmics d'Asterix i Obelix i també Juli Cesar. L'obra està dividia en dos parts, en la primera representem els gals i la seva batalla contra els romans, i en la segona ballem la cançó de "All I want for christmas is you". El decorat l’hem treballat a l’hora de VIP. 

La tècnica de so es la Sílvia, i no tenim director. Ens ho hem passat molt bé amb les nostres pífies als assajos i fent el decorat a l’hora de VIP. Esperem que us agradi molt i que disfruteu amb la nostra petita comèdia!

L'actuació  de 3r d'ESO A  escrit per Mònica Carrera
El dia 22 de Desembre els alumnes de 3r A vam preparar una obra ambientada en l'Edat Medieval, que també té un toc modern. La història narra la vida d'una princesa que troba l'amor més inesperat. Tot plegat és una obra d'amor, comèdia, drama,...

L'actuació  de 3r d'ESO B  escrit per Eloi Bertrans 

Durant les últimes setmanes, els alumnes de 3r B, hem estat preparant la nostra actuació de Nadal. En primer lloc, volíem fer una obra de teatre, el guió estava elaborat i va ser molt ràpid de fer, però la resposta de els actors (els alumnes de 3rB) no va ser gaire positiva i es va decidir fer un segon guió que tampoc va agradar.  Finalment, es va acordar fer una petita obra de teatre, i seguidament un ball elaborat, amb 4 estils de música diferents. En resum. Les últimes setmanes han estat una mica mogudes, però finalment, està sortint molt bé.

Pel què fa la coreografia del ball, la primera part està feta per uns coreògrafs professionals que ens la van venir a ensenyar a l'aula, ja que era la més difícil de fer perquè es tracta d'un ball medieval. La segona i la tercera, no la balla tothom, només dues persones. I per acabar es torna a fer un ball final en el que hem decidit crear nosaltres la coreografia per sentir-nos a gust tots plegats.  Els directors i guionistes són el Roger Plans i l’Eloi Bertrans, i el tècnic de so, el Biel Àvila. Esperem que us agradi.


L'actuació  de 4t  escrit per Lluc Corominas
Els alumnes de 4t cantarem i ballarem dues cançons de l’obra que farem ben aviat per a fer diners pel viatge de comiat de l'ESO, concretament el musical Fama. 
 
L'actuació  de 1r Bat B escrit per Judit Sanmiquel
Durant l'anterior setmana, els alumnes de 1r de Batxillerat hem estat elaborant la petita actuació que serà representada el pròxim 22 de desembre.
Cada classe de 1r de Batxillerat s'ha centrat en una època diferent; 1r A realitzarà una petita actuació centrada en l'edat moderna, on es representarà tres fets importants d'aquesta època i 1r B en l'edat contemporània, on també es representeran alguns dels fets més importants.


Guanyadors del concurs de fotografia Matemàtica i Nadalenca

Enguany, el Departament de Matemàtiques va prendre la iniciativa de convocar, a l'institut,  un concurs de Fotografia per estimular a l'alumnat a crear jocs visuals combinant conceptes matemàtics i el Nadal a fi de fomentar la creativitat i l'aprenentatge sistèmic de les Matemàtiques, és a dir, les matemàtiques integrades a l'entorn on vivim. Aquesta és una proposta que fa 17 anys que llença l'Associació ABEAM (Associació de Barcelona per a l'estudi i l'aprenentatge de les Matemàtiques) i que s'ha convocat per primera vegada a l'institut Castell del Quer. Així, els treballs guanyadors en aquesta fase local es presentaran al concurs de fotografia matemàtica de l’ABEAM. 


El jurat de les fotografies presentades pels alumnes ha estat format pel Ferran Ferrero, la Lídia Miralles, El Quim Chaves i l’Ester Bascuas. D’altra banda, de les fotografies presentades pels professors de l’institut, el jurat ha estat format pel Mahmoud Hayoun, la Mireia Berengueras, la Judit Estupiñà, la Jeannie Aymerich, l’Eloi Bertrans, la Mireia Coll i la Patrícia Huete. L'AMPA ha col·laborat en l'acte finançant els premis de cada categoria. 

CATEGORIA A (alumnes de 1r I 2n D’ESO)
1r premi a la fotografia titulada Vint-i-quatre del dotze.  Pseudònim: Daus. Autor: Oriol Tomàs Sabata. 
2n premi a la fotografia titulada Figures geomètriques nadalenques. Pseudònim: X-Mas. Autor: Jaume Sala Boixadé. 

CATEGORIA B (alumnes de 3r I 4t D’ESO): 
1r premi: a la fotografia titulada Funtions, transformem cops en torrons.  Pseudònim: Denis. Autor: Joan Casas Vall. 
2n premi: a la fotografia titulada La fórmula del pessebre. Pseudònim: Gamma-Pi. Autor: Eloi Bertrans Vilaró. 

CATEGORIA C (alumnes de 1r I 2n DE BATXILLERAT): 
1r premi: a la fotografia titulada Flocs de neu hexagonals. Pseudònim: Beefeater. Autor: Marc Casas Vall. 
2n premi: a la fotografia titulada Sumant regals.  Pseudònim: Sine Nomine. Autora: Anna Soler Vilà. 

CATEGORIA D (Professorat i PAS): 
En aquesta categoria no hi ha cap premi econòmic, però la fotografia seleccionada per a participar al concurs de l’ABEAM és la titulada: Nadal, amor sense descomptes.  Pseudònim: Turrons. Autora: Marta Vilardell Panicot. Guanyadors del concurs Actuacions històriques 

El mateix dia que es lliuraven els premis de fotografia matemàtica també es feia públic el guanyador, en aquest cas guanyadors, de la jornada festiva que vàrem realitzar l'últim dia de curs del 2015. És tradicional al nostre institut que els alumnes preparem una actuació en relació a un tema que escollim prèviament per votació popular. Aquest any era la història i cada curs es va ocupar de representar una època.  Podeu llegir una petita crònica del què va preparar cada classe fent clic  aquí. 

Per motivar-nos una mica, els professors i professores (normalment els més nous) constitueixen un jurat que escull la millor actuació i la classe escollida ho celebra amb una esmorzar per a tots que acostumem a fer a Lourdes o a la Font de les Coves o allà on proposem.  Aquest any però, com que l'elecció sembla que era molt difícil, va decidir proposar dos guanyadors: la classe de 2n B que vam posar a l'escena un ball egipci i els més grans de segon de Batxillerat que van ser els conductors de l'acte i van enllaçar les diferents etapes històriques amb un seguit de gags que recollien des del Big ban fins al futur que s'imaginen on encara lluiten per a ser independents.

Si us fa gràcia veure'ns com a prehistòrics,egipcis, romans, cavallers medievals, ... podeu mirar les fotografies fent clic aquí