INTERCANVI ALUMNES TXECS

Include gadget (iframe)

El Lluçanès torna a acollir joves de la República Txeca a petició de l'institut Castell del Quer. Malgrat la no concessió dels ajuts del programa Comenius a causa de la situació econòmica actual, l'institut de Prats, de Ostrava i els pares i mares de l'alumnat dels dos centres d'Educació han apostat per mantenir els intercanvis que es duran a terme aquesta setmana al Lluçanès i al juny a la República Txeca. 

Els joves txecs van arribar diumenge 20 cap a les cinc de la tarda i van ser rebuts per les famílies acollidores i els alumnes de primer de Batxillerat. Són quinze alumnes del Gymnázium Olgy Havlové que s'allotjen a les cases de quinze estudiants de primer de Batxillerat amb l'objectiu de compartir experiències, parlar amb anglès i conèixer altres realitats semblant però alhora diferents. Malgrat que la recepció és només de quinze alumnes, el projecte s'emmarca com a proposta educativa de tot el primer de Batxillerat i, per aquest motiu, en les activitats de tota la setmana hi participen la resta d'alumnes del Lluçanès que no acollen un txec a casa però sí participen de la convivència durant el dia a dia.

Després d'aquesta setmana al Lluçanès plena d'activitats està previst que els alumnes de l'Institut Castell del Quer facin una estada a Ostrava (República Txeca) cap a  finals de curs. 
PROGRAMA D'ACTIVITATS 

Dilluns 21 d'octubre  Les activitats d'aquest, diguem, segon dia es va iniciar a les 8.10 del matí amb les presentacions Qui som els catalans? Què és Catalunya? El nostre territori català i el Lluçanès. El nostre sistema educatiu i el nostre institut a càrrec de Maria Canadell, Laia Arufe, Ferran Rovira, Irene Bruch, Eugènia Coma, Susi Soler i Anna Soldevila. 
Després per agafar forces per la caminada que s'havia de fer després, el grup va esmorzar amb coca i fuet típics de Catalunya al mateix l'institut. Seguidament es va donar el tret de sortida a la ruta cap a Santa Maria de Merlès on es va visitar el Centre de fauna Camadoca. El guiatge de la ruta va anar a càrrec de Marta Boixader, Moisès Compta i Ferran Soler.
Al migdia es va fer un dinar de pícnic a Merlès mateix i després d'un descans es van iniciar els jocs de coneixença. Tradicionals jocs de cucanya i bitlles catalanes organitzat tot per els alumnes  Marçal Pujol, Judit Lozano, Aida Domènech, Cristina Núñez, Pau Riba i Arnau Berengueras.  El dia va ser un èxit ja que totes les activitats van servir per fer caure barreres idiomàtiques i de timidesa. Podeu veure una petita mostra de fotografies a la presentació següent:Dimarts 22 d'octubre A les 8.10 del matí,  l'autocar que  havia de portar el grup amb 17 txecs i 25 catalans cap a Barcelona  va iniciar la marxa. Passades les 9.00 es va arribar a Barcelona i es començà la ruta per visitar els punts emblemàtics de la ciutat: la Sagrada Família, la casa Milà (la Pedrera), la casa Batlló i l'Amatller, la Plaça Catalunya, les Rambles, el mercat de la Boqueria fins a arribar arran de mar, al Port Vell. Gairebé tres hores i mitja de recorregut per explicar l'eixample de Cerdà i el primer gran creixement de la ciutat, la ciutat vella i el raval, la ciutat antiga i l'emplaçament de les institucions de la ciutat i del país. Esgotats el grup va fer una pausa per dinar al Maremàgnum. A la tarda, la visita esperada al Camp Nou, un tour experience que no va defraudar gairebé a ningú i que va permetre visitar les instal·lacions i el museu del Futbol Club Barcelona. Durant tot el dia, les explicacions que es van fer amb grups reduïts per aconseguir millor operativitat van anar a càrrec de Júlia font, Genís Canal, Eva Boladeras, Aleida Serra, Ferran Pujol i Marc Rovira que van resultar ser uns excel·lents guies. Dimecres 23 d'octubre  
El matí d'aquest dia els alumnes txecs van fer les seves presentacions referents al seu país, ciutat i institut. Després van voler preparar un tast de productes propis de la seva terra, pastissos, embotit i un contundent però boníssim pa untat amb una mena d'all i oli. Més tard, van mostrar com es ballava la seva polca i un mambo i els alumnes pradencs van ensenyar-los a ballar el contrapàs.   
A mig matí va ser el torn de passejar-se per Prats per conèixer el municipi. El grup format per Maria Bartrons, Ester Fumanya, Nina Valle, Vanesa Acevedo, Fàtima El Bakri van explicar el joc de pista que havien organitzat amb l'objectiu de donar a conèixer els llocs més emblamàtics i els alumnes txecs i catalans amb grups mixtes van anar descobrint cada racó: des de Lourdes fins a la Plaça Vella, des de Ca l'Obradors fins als Safarejos. 
La ruta es va acabar amb un dinar a l'institut a base de pa amb tomàquet, truites de patates, embotits, escalivada i empedrat.
 
Dijous 24 d'octubre  va ser el dia destinat a descobrir la Costa Brava. A les 8.10 del matí, l'autocar va sortir cap al  poble de Tossa de Mar. Durant el trajecte en Ferran Muñoz i Carles Canadell van fer una una explicació sobre els paisatges del litoral català i la seva singularitat. Un cop arribats al poble es va fer una caminada per el camí de ronda que porta al Castell i els més valents van fer un bany.  

Divendres 25 d'octubre va ser el dia de l'adéu o del fins aviat. A les 8.10 del matí, l'alumnat de primer de Batxillerat  amb en Guillem Rossich i  Marc Castany com a representants van  acomiadar-se dels ara ja companys txecs, desitjant-los una bon viatge i emplaçant-los a retrobar-se a Ostrava. 


Podeu consultar més informació sobre altres projectes com aquest que hem desenvolupat a l'institut en altres cursos a l'enllaç Projectes comenius