JORNADA DE SANT JORDI

20 anys d'institut i voluntariat, eixos temàtics de la Diada de Sant Jordi 
 
"20 anys d'institut Castell del Quer" aquest va ser el tema escollit pel Departament de Llengües per a vestir l'acte de lliurament de premis del Concurs literari i de fotografia Isidre Beltrà que cada any fomenta l'art i el gust d'escriure.
Així a l'escenari de la Sala Polivalent un grup d'alumnes de tots els cursos i uns quants professors i professores i mares de l'AMPA van llegir una cronologia de successos locals, nacionals i mundials que s'han donat en paral·lel a la vida acadèmica d'aquest centre de secundària.
Després d'aquesta commemoració, es van procedir a lliurar els premis de les diverses categories. Cal dir que enguany s'havia proposat a l'alumnat el repte de crear textos, poesies o fotografies que versessin sobre el tema Voluntariat. L'elecció d'aquest tema s'emmarca en el treball interdisciplinar que s'està realitzant aquest 2014-2015 i que es continuarà el 2015-2016 amb el rerefons del programa europeu d'intercanvis (Erasmus +).
En aquest context, Lluís Forcada, director de l'institut, va obrir el lliurament de premis amb una breu reflexió sobre el sentit del voluntariat en un món, com l'actual, en el qual les ideologies neoliberals són imperants. Recollim a continuació les seves paraules pel valor educatiu que tenen:


"Aristòtil (340-322 aC) va ser un gran pensador grec que va dir una cosa semblant a: “l’home és un animal social, polític.”
Certament, la condició humana no es pot entendre des de l’aïllament, sí, en canvi, des de la cooperació i la vida en comú. Que l’home sigui un ésser social o polític vol dir que viu en societat i es preocupa pel bon funcionament del món que li ha tocat viure en cada moment de la història. Aquesta preocupació es tradueix en participació i compromís gratuïts, en definitiva: en solidaritat.

No es pot entendre la solidaritat si no som capaços de fer un exercici d’empatia, de posar-nos al lloc de l’altre per comprendre’l, acceptar-lo i així caminar junts, de costat, en una situació d’igual a igual.

En el neoliberalisme imperant que domina el nostre món, i que fomenta l’individualisme, el consum i la competència, la cooperació desinteressada i gratuïta és un valor que cal posar en alça. Estic segur que la contribució dels voluntaris i voluntàries, des de la solidaritat, a millorar el seu entorn és un motor molt potent que ens fa avançar cap a una societat més justa, igualitària i lliure.

Els autors i autores dels més de 70 treballs presentats en el concurs literari i fotogràfic de Sant Jordi-2015 de l’Institut Castell del Quer han reflexionat sobre la solidaritat. Ens trobem amb uns textos ben variats que, tots ells, han aprofundit en algun dels aspectes d’aquesta solidaritat. Enhorabona! (Lluís Forcada i Comas, Abril 2015)
Efectivament 70 treballs presentats "amb bona qualitat" segons va destacar el jurat enguany format per les mares de l'AMPA, ... i els professors Ferran Ferrero, Lídia Miralles, Ricard Torres, Lluís Forcada. Els primers premis de cada categoria van rebre un diploma i 80 euros; els segons un diploma i 40 euros i tots ells han estat publicats en el llibret Sant Jordi 2015   
En la categoria de primer i segon d'ESO, el primer premi de fotografia va quedar desert i el segon se'l va endur la Júlia Cots Solanas de 1r d'ESO; en l'apartat de prosa, el 1r. premi va ser per Joanna Pidelaserra Argilaga i el segon per Marina Barragán Granados, totes dues de 1r d'ESO. Referent a la poesia, el jurat va atorgar el 1r. premi a Eloi Bertrans Vilaró (2n ESO) i el 2n. premi a Júlia Noblom Quintana (1r ESO). 

En la categoria de tercer i quart d'ESO, els premis de fotografia van ser per Mar Pujol Ruiz de 4t ESO (1r premi) i Marc Canadell Salada de 3r ESO (2n premi); les mencions literàries van reconèixer els treballs realitzats també per Marc Candell Salada (1r premi) i per igualtat de mèrits es van donar dos segons premis a Adrián León López i Oriol Vilamú de 4t ESO. En la tipologia de poesia, només es va donar un primer premi al treball presentat per Fiona Sabatés Crowley (4t ESO).

Dels treball presentats pels alumnes de Batxillerat el jurat va escollir com a primers premis la fotografia d'Abril Roma Romero (2n BAT), la prosa escrita per Júlia Paré Deit (1r BAT) i la poesia creada per Anna Soler Vilà (1r BAT), els segons premis van ser per la imatge presentada per Anna Soler Vilà (1r BAT); el text de Judit Solanas Muntadas (1r BAT) i el poema de Nerea Sánchez Moreno (1r BAT) 

Cal esmentar que el departament de Matemàtiques també va fer lliurament de diplomes i les mateixes quantitats monetàries que la resta de premis al dos millors classificats en les proves cangurs del 2015. El primer classificat que va rebre el diploma i 80 euros va ser per Marc Casas Vall (4t ESO) i el segon classificat , reconegut amb un diploma i 40 euros, va ser Albert Sala Juvanteny (4t ESO)