SORTIDES I ACTIVITATS DEL CENTRETrobada d'Educació Física amb les escoles de primària

Al Lluçanès ens orientem 

Un projecte innovador pels centres del Lluçanès

 

Els alumnes del Lluçanès han estat protagonistes aquest curs d’un projecte pioner que vol potenciar l’exercici de cos i ment de manera equilibrada, donant èmfasi al contacte dels nens i nenes amb l’entorn i la natura. Aquest projecte es gesta en el Pla de Formació permanent del professorat  d’Osona, concretament en seminari de coordinació primària secundaria de les escoles del Lluçanès el curs 2015-20016, format pel professorat d’educació física. Amb l’objectiu  de coordinar competències bàsiques i currículum d’educació física d’una manera transversal, es decideix  portar a terme i compartir entre altres temàtiques  el projecte innovador d’Orientació  a les escoles: Al Lluçanès ens orientem 
L’Orientació és un esport que estimula la concentració, la percepció de la realitat i la presa de dacions. De la mateixa manera que passa a la vida adulta, els infants es troben en petits problemes que han d’analitzar, resoldre i executar sobre el terreny. El treball personal i la confiança en un mateix són aspectes claus en la seva pràctica. Per això és tant interessant treballar-ho en edats escolars on l’infant es troba en un procés de desenvolupament personal que els determinarà la resta de la vida.

El llarg d’aquest curs 2016-2017 és quan es desenvolupa el projecte: Al Lluçanès ens orientem. Fer arribar les competències que aquest esport ens ofereix a tots els nens i nenes. I ho fa amb professionals de l’esport, formant els mestres d’educació física, fent els mapes dels patis i entorns del centres i utilitzant les últimes eines tecnològiques disponibles en aquest àmbit. Després de la fase inicial de formació al professorat per tal de poder impartir les classes i de realitzar un mapa específic de cada centre i entorn, el projecte va arrencar amb una activitat dirigida de la mà de professionals on tots els nens i nenes van poder posar en pràctica totes les habilitats apreses  al llarg del curs.

Com a punt i final de totes les iniciatives dutes a terme a cada poble, es va realitzar una Trobada Esportiva dels alumnes de Cicle Superior de Primària de les escoles:  Lluçanès i FEDAC-Prats de Prats de Lluçanès, Terra Nostra d’Olost , La Monjoia de Sant Bartomeu del Grau, Llevant d’Oristà, Els Roures de Sant Feliu Sasserra, Heurom de Perafita, Aurora de Sant Boi de Lluçanès, La Forja d’Alpens, i Gafarró de Santa Eulàlia de Puigoriol i dels alumnes de primer Cicle d’ESO de l’Institut Castell del Quer de Prats, centre de secundaria del territori.

Els 221 alumnes  per grups van desenvolupar diferents activitats  esportives al Camp de futbol, pavelló, patis escoles i l’activitat principal el circuits   d’orientació a la Font de les Coves.

Les activitats  a part de promoura l’activitat física i intel.lectual van  servir també per conèixer l’entorn, treballar les interaccions socials entre alumnes de diferents edats i escoles i, gràcies al treball col·lectiu, aconseguir un objectiu comú.

Aquest projecte s’ha portat a terme pel Club d’Orientació del Berguedà (COB) amb al suport i coordinació de Centre de Recursos Pedagògics d’ Osona Extensió  a Perafita, l’ajuda i la col·laboració del Consorci del Lluçanès,  de l’ Ajuntament de Prats i dels ajuntaments de cada municipi.

 Certamen literari i tallers per celebrar la Diada 2019

Dimarts 23 d'abril. Avui l'alumnat de l'institut hem modificat el nostre dia a dia per a poder celebrar la diada de Sant Jordi. Els alumnes de primer de Batxillerat a proposta del Departament de llengües hem preparat diverses presentacions i actuacions per a poder acompanyar el lliurament de premis del Certamen Isidre Beltrà i després els alumnes de segon de Batxillerat han organitzat un seguit de tallers. 
L'acte de lliurament de premis s'ha iniciat amb una lectura de cartes enviades a la bústia de l'amor. 

Diada de SANT JORDI 2017

El passat 21 d'abril vam lliurar els premis corresponent el Concurs Literari i de Fotografia Isidre Beltrà (2017), a la sala Polivalent de Prats,on alguns alumnes van fer un homenatge a diversos músics que ens van deixar el 2016. També es van portar a terme diferents actuacions musicals protagonitzades per alumnes de 2n Batxillerat i de 4t ESO. En acabar el certamen literari es van realitzar diferents xerrades i tallers relacionats en l'àmbit artístic. Així, per exemple, els alumnes de 1r ESO van decorar els bancs del pati del nostre institut; els de 2n ESO van fer un taller de fotografia; els de 3r ESO van assistir a una xerrada sobre un projecte de recerca de 4t ESO,portat a terme per quatre estudiants que van escriure un llibre conjuntament que posteriorment va ser publicat; els de 4t ESO van veure el documental Fugir de l'oblit sobre la història personal d'un exiliat de la Guerra Civil Espanyola; els de 1r de Batxillerat van portar a terme una visita guiada a Prats sobre el Modernisme i Carlisme; i els de 2n de Batxillerat van fer un recorregut per recordar diferents esdeveniments relacionat amb la Guerra Civil al poble de Prats.
1r BATXILLERAT escrit per alumnes de 1r de Batxillerat. El passat dia 21 d’abril, amb motiu de la celebració de Sant Jordi a l’Institut Castell del Quer, vam celebrar la diada de forma diferent. Les dues primeres hores vam fer classe, i després vam esmorzar gràcies a l’esforç dels i de les alumnes de tercer d’ESO per fer diners pel seu viatge de final de curs. Seguidament, vam anar a la Sala Polivalent de Prats de Lluçanès allà es van donar diferents premis, en que el nostre curs van guanyar : 1ra classificada de Narrativa: Paula Icart; el 2n classificat en la mateixa categoria: Marc Canadell; el 2n classificat de Poesia: Raül López; i, finalment, en les proves cangur, va resultar premiat en Roger Casals.

Després d’aquest lliurament de premis vam anar a la Plaça Vella de Prats de Lluçanès i ens vam trobar amb en Jordi Plans que ens va fer un recorregut per Prats sobre la Guerra de Successió, les Guerres Carlines i el Modernisme. Aquesta activitat va ser dinàmica ja que vam passejar pel poble, vam adquirir nous coneixements que de ben segur  ens resultaran útils l’any vinent a la matèria d'Història.  Així doncs, el grup de 1r de Batxillerat valora molt positivament  totes les activitats portades a terme al 21 d'abril i esperem fer-ne més xerrades/activitats d’aquest estil.Malgrat el mal temps hem celebrat el carnestoltes 

TXELL PLANS / 2N D'ESO  A petició i iniciativa del Consell de delegats, enguany hem destinat un parell d'hores del divendres 24 de febrer a celebrar el carnestoltes. Això ha suposat que cada classe s'ha hagut d'organitzar per a poder pensar i acordar una disfressa col·lectiva que no s'hagués de comprar sinó que prioritzés l'originalitat. 
Tot i que a moltes de la classes ens fa costar decidir-nos finalment tothom es va disfressar de maneres molt originals. Els de 1rA, que van ser proclamats els guanyadors, es van disfressar de submarinistes fent servir unes ampolles d'aigua pintades com a bombones d'oxigen. Els de 1rB es van posar els pijames i van fer una divertida guerra de coixins. Els de 2nA van interpretar el Flautista d'Hamelin encarnant els personatges principals; l'alcalde, les rates, els nens i el flautista. Els de 2nB van mostrar el que està passant actualment els Estats Units amb el canvi d'Obama a Donald Trump. Els de 3rA van fer-se unes originals disfresses de fantasmes i de caçafantasmes. Els de 3rB van manifestar un stop als problemes del món tractant temes com; la pobresa, la violència de gènere, les guerres i el racisme. Els de 3rC van fer unes originals meduses amb paraigues fent un original fons marí. Els de 4tA van representar l'arca de Noè on cada alumne es va disfressar d'un animal i un d'ells va disfressar-se de Noè. Els de 4tB es van treure la vergonya i van fer canvi gènere; disfressant-se els nois de noies i a la inversa. Els de 1r de Batxillerat van interpretar un original Rei Lleó i finalment els de 2n de Batxillerat van recrear un casament amb un molt divertit discurs del tutor que feia el paper del jutge de pau i una gran interpretació de la coordinadora.

El resultat final va ser molt bo, ja que els alumnes ens ho vam passar molt bé i els professors van riure molt. Animem al professorat a participar l'any que ve.Ens sumem a la reivindicació d'un món en pau 

MARIA FONT/ 1R BATXILLERAT El passat 30 de gener es va celebrar a tot Catalunya el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau. L’Institut Castell del Quer també es va voler sumar a aquesta celebració per tal de fer reflexionar sobre l'estat de pobresa que es troben moltes persones, pensar sobre la situació dels refugiats, comprendre els efectes de la guerra, etc.

El matí va començar amb una recapta d’aliments, en la qual es van aconseguir 160kg, que van ser donats a Càrites per subministrar a aquelles famílies que més ho necessiten.

El següent acte va ser la lectura del manifest durant el segon patí. Un representant de cada curs va llegir un fragment del discurs reivindicatiu que denunciava la precarietat i la manca d’ajudes als refugiats, l'augment de les desigualtats, la pobresa, ....

Finalment, les dos últimes hores del matí, van destinar-se a un seguit de xerrades: 1r d’ESO, Pallasso sense Frontera; 2n d’ESO, Pro-Active Arms; 3r d’ESO,Creu Roja; 1r Batxillerat, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme a Osona i GLORR; i finalment, 4rt d’ESO i 2n de Batxillerat, Maternitat d’Elna i Assumpte Montallà.

Els corresponsals de l'institut aprenen a fer entrevistes 
Durant el primer trimestre hem dedicat tres sessions a explicar als corresponsals d'aula com utilitzar una entrevista per presentar una persona i la tasca que està desenvolupant. La Núria Robles els ha preparat un material i els ha impartit un parell de sessions orientatives, després els hem fet una proposta per a cada un d'ells. A les corresponsals de 2n d'ESO, Marina Chicano i Meritxell Plans  els hem proposat de posar en pràctica els coneixements adquirits sobre aquesta tipologia textual, presentant a l'educadora Rosa Pujol que enguany a engegat un nou projecte a l'institut, l'USEE; a la Joana Pidelaserra de 3r d'ESO li hem demanat que entrevisti a l'Àngels Vilarrassa, secretària de l'institut fins aquest desembre, i que durant la seva estada al centre ha fet un treball sord però importantíssim de documentació;  a en Yonus  Azzarouali també de 3r d'ESO li hem suggerit que entrevistes a algun de les professores de català per a poder comprendre millor què està passant amb els accents diacrítics i a l'Eudald Rovira, l'hem enviat a 2n de Batxillerat perquè ens presenti l'experiència pre-universitària d'en Marc Canadell. 

ENTREVISTA de MERITXELL PLANS I MARINA CHICANO / INS Castell del Quer - 16/12/16

“Els adolescents esteu en una edat amb molts canvis d’humor i si a més tenen
altres dificultats afegides hi ha moments que no és fàcil.”

La Rosa ja fa 16 anys que treballa de professora d’orientació educativa, durant els quals ha estat a 6 instituts diferents. Aquest any ha arribat a l’institut Castell del Quer i es fa càrrec, juntament amb la Judit Alcantarilla, de la USEE que és un recurs pioner a l’institut, per donar suport intens a alguns alumnes que els hi costa seguir el currículum ordinari.

- Quin és el projecte que tens pensat per l’institut?
No és un projecte només meu, és un projecte de centre que té com a objectiu ajudar intensivament a persones que requereixen suport perquè pugin estar en una escola ordinària.  Aquesta ajuda la fem adaptant la manera de treballar segons les necessitats dels alumnes que tenim a l'aula. 

- Creus que funcionarà positivament aquest projecte?
Esperem que sí.

- Tens pensat fer més projectes?
Sí, per què no?

- Et sents a gust a l’institut?
Molt. És un centre amb gent molt agradable i treballadora. Sí, sí, m’hi sento molt bé.

- És fàcil tractar amb adolescents?
Hi ha moments de tot, els adolescents esteu en una edat amb molts canvis d’humor i si a més tenen altres dificultats afegides hi ha moments que no és fàcil. Però això no vol dir que no sigui interessant, és una feina molt maca.

- Has treballat amb nens petits?
Sí, vaig treballar-hi un parell d’anys.

- De quines edats a quines has treballat?
De 3r de primària a 4t d’ESO

- Amb quins t’ha agradat més?
A mi m’agraden més els adolescents.

- Durant el curs poden entrar nous alumnes a la USEE o bé sortir-ne?
Sí, es podria donar el cas.

- L’ajuda de la Judit Alcantarilla et va bé?
En el fons les dues formem part de la USEE o sigui que ens ajudem mútuament.

- Perquè és diu així el projecte?
Aviat deixarà de tenir aquest nom i és dirà SIEI que vol dir Suport Intensiu per l’Educació Inclusiva.

- Quan dius Educació inclusiva, a què et refereixes?
Vol dir que tothom pot estudiar els mateixos conceptes però amb els recursos necessaris per cada estudiant.

- Tu pots donar ajudes de gent que no està dins la USEE?
Normalment si els alumnes  tenen problemes parlen amb els tutors, i a més el centre està organitzat perquè la psicopedagoga s’ocupi d’aquests alumnes. Però si algun alumne em demanés consell o ajuda l’escoltaria, cosa que farien tots els professors.

- Has tingut algun alumne molt dur o molt difícil?
Aquí no, però i tant.

- T’has cansat mai d’aquesta feina?
No, no m’he cansat mai de la meva feina. Hi ha temporades molt dures però de seguida em torno a carregar les piles ja que treballo amb nens perquè m’agrada.

- Alguna vegada t’has trobat que no sabies com ajudar a alguna persona?
Oi tant, moltes vegades no saps com ajudar-lo i llavors és quan has de demanar assessorament, per això està molt bé treballar amb equip

- Creus que els alumnes que no estan dins del projecte també podrien col·laborar en que aquestes persones es sentissin més bé?
Sí, sí. De fet ja ho fem. Sempre que veiem que els companys de classe ens poden ajudar, els hi demanem ajuda, i sempre, sempre, sempre ens ajuden, mai m’he trobat cap alumne que em digues que no.

- Els alumnes que estan dins la USEE haurien de tenir vergonya?
No, però com que han de sortir de classe a vegades no ho viuen be perquè es senten diferents. Accepten molt bé el suport però pensen que els companys pensen malament d’ells cada cop que han de sortir.

- La gent que ha vingut de fora i per tant no saben l’idioma ni la cultura del país creus que també haurien de participar a la USEE?
Amb un suport de llengua en tenen prou i això el centre ja ho ofereix.

- Que treballeu dins de la USEE?
Treball en equip, habilitats socials, participar en activitats de centre...


ENTREVISTA de JOANA PIDELASERRA / INS Castell del Quer - 16/12/16

M’agrada estar activa, aprofitar les hores de feina i investigar. Per això vaig decidir fer aquest estudi”

Ángels Vilarrasa, secretaria de l’institut Castell del Quer i autora de l’ estudi de dades sobre l’institut, ens parla avui del seu treball: Quins temes hi tracta, perquè l’ha fet i com s’ha sentit.

- Hola sóc la Joana Pidelaserra, estudiant de 3r d’aquest institut i corresponsal de la meva classe, 3r ESO C. Avui et venia a preguntar algunes coses sobre un estudi de dades que m’han dit que has fet. Jo no en sabia res; per tant, crec que els altres alumnes tampoc... ens podries explicar una miqueta de què va aquest estudi?

Hola, és clar que sí. Pregunteu tot allò que vulgueu saber.

- Que és aquest estudi? - En què es basa?

Aquest estudi és un recull de dades sobre l’alumnat (sobre la seva procedència, els sexes, edats, resultats acadèmics...) des del 1995 al 2011. Aquest estudi tant acurat dóna a conèixer algunes dades sobre els alumnes molt importants, tant per la direcció com per exemple, el consell comarcal. Es troba en un llibre d’unes 200 pàgines que vaig escriure ara farà quatre o cinc anys.

- Quina és la finalitat?- Per què vas decidir fer aquest treball?

Vaig decidir fer aquest treball totalment per voluntat pròpia. Ningú m’hi va obligar i la idea va ser, per dir-ho d’alguna manera, 100% meva. Se’m va acudir fer aquest projecte perquè tenia estones lliures en el meu horari lectiu, i quan vaig veure el desordre que hi havia en les dades de l’insitut vaig pensar “Per què no?”. Des de llavors vaig estar, durant les estonetes de més poca feina, treballant en aquest projecte; buscant dades, investigant, preguntant... No tenia una finalitat clara, però el meu objectiu era trobar una forma d’aprofitar les hores de treball per les qual em paguen i fer alguna cosa de servei per l’instiut.

- Què recull aquest estudi?

Aquest estudi recull dades sobre els alumnes (sexe, cursos, aprovats/suspesos...) des que l’insitut va obrir les portes als anys 90.

- Ha servit d’alguna cosa?

Deixant de banda la part de realització personal, aquest estudi va ajudar molt a donar les dades de l’ institut al consell comarcal quan les va demanar en la seva creació. A més, també va ajudar a celebrar els 10 anys d’aniversari de l’institut, ja que es van poder realitzar actes més fàcilment, ja que la informació ja estava arxivada.

- On el podem trobar?

Aquest estudi està guardat en un llibre que està en mans de la direcció del centre. A més, jo també tinc el meu propi exemplar.

- Així que només hi ha dues còpies d’aquest estudi

Sí, una la té la directora i l’altre jo.

- Com és que aquest estudi és tant poc conegut pels alumnes, pares, etc. del centre?

Perquè en ser un treball fet per iniciativa pròpia no hi va haver tant de ressò. Tot i així, en la presentació del meu llibre, que es va fer a Barcelona ara fa una anys, hi van acudir un centenar de persones, entre elles alguns dels professors del centre.

- Vas gaudir d’aquest treball?

Sí, ja que sóc una persona activa i m’agrada anar fent cosetes en les estones buides. A més gaudeixo investigant i recopilant informació que pot ser útil per altres persones.

- Gràcies pel teu temps i per la informació que ens has donat!

Moltes gràcies a tu, ja va bé que els alumnes s’interessin per aquestes coses!


ENTREVISTA de YONUS AZZAROUALI / INS Castell del Quer - 16/12/16

”Els accents diacrítics m’estan bé, trobo que és un canvi de la llengua”

Elisenda Planas, directora i professora de català de l’Institut Castell del Quer, ens ha donat la seva opinió sobre la nova  norma dels accents diacrítics. Tot seguit en podeu conèixer els detalls.

- Què són els accents diacrítics? 

Són uns accents que permeten distingir els mots monosíl·labs d’uns altres.

- En què consisteix aquesta norma? 

Hi ha una sèrie de paraules que per diferenciar-les que es posen aquests accents.

- Per què s’ha canviat? 

Principalment s’han canviat perquè creien que seria més fàcil.

- Ens en podria dir alguns exemples? 

Els que han quedat són: bé, mà, pèl, sí, ús, déu, més, què, són, vós, és, món, sé, té

- Ens voldria donar la vostre opinió? 

Principalment m’agradaria aclarir que no estic ni a favor ni en contra. Ara mateix sóc neutral.


ENTREVISTA d'EUDALD ROVIRA / INS Castell del Quer - 16/12/16

“ Va ser una passada! ”

Aquesta frase la va dir Marc Canadell alumne de 1r de Batxillerat de l’Institut Castell del Quer, a qui vam tenir l’honor d’entrevistar. Com podreu veure a continuació li hem preguntat per les colònies d’estiu en què va participar a la UPC de Castelldefels durant una setmana. 

- Què es la UPC? 
És la Universitat Politècnica de Catalunya i hi ha diferents seus a Catalunya com: Manresa, Castelldefels, Terrassa, etc. 

- En què consistien aquestes colònies? 
Les colònies van durar una setmana i durant aquesta vam realitzar diferents missions científiques, en les quals per sortir del problema havíem de posar en pràctica els nostres coneixements científics. Un dels experiments que em van agradar més van ser: a fora s’acaba el món i hem de construir una ràdio per comunicar-nos amb la gent de l’exterior. 

- On es van desenvolupar aquestes colònies? 
Aquestes colònies es van desenvolupar a Castelldefels durant una setmana. 

- Per què hi vas anar? 
Vaig anar-hi principalment gràcies a l’Esther López. Ella estava mirant la pàgina web de la UPC i em va dir que durant una setmana feien un campus a Castelldefels. Vaig dir que sí només sentir-ho. Però hi vaig anar també perquè m’encanta la ciència. 

- Et va agradar? 
Moltíssim, em va encantar. 

Recomanes aquestes colònies a altres alumnes de d’institut? 
Sí, recomano aquestes colònies a tothom. Ens ho vam passar molt bé. 

- Quina experiència en treus d’aquesta estada? 
Va ser una passada. Els monitors són molt propers a tu i sempre t’ajuden amb el que faci falta. A part, tots els alumnes que anem a aquest campus tenim la mateixa afició. No parlem de les victòries del Barça o altres fets socials, sinó que parlem de ciència. 

Per acabar l'entrevista, volem transcriure la nota que ha fet arribar la UPC a l'institut en relació a aquesta estada d'en Marc Per a nosaltres ha estat una experiència especial i enriquidora treballar amb nois i noies com en Marc que mostren molt bones capacitats i aptituds envers la ciència i la tecnologia i engresquem a altres joves del vostre institut a participar-hi en altres edicions".  A l'optativa Juguem amb les matemàtiques hem fet un tetraedre de Sierpinski nadalenc
Un fractal és una figura amb una estructura que es va repetint a diferent escales.

A l’optativa, vam fer molt d’esforç per a fer un arbre de Nadal amb estructura de fractal. Vam fer tetraedres sense base amb cartolines de color verd i els vam enganxar de quatre en quatre. Enganxant quatre grups de quatre obteníem un tetraedre de Sierpinski de nivell superior, i així vam fer de manera que al final ens va sortir un arbre de Nadal per a l’institut.

Bon Nadal a tothom!!


Actuacions per a acomiadar l'any. Dijous, dia 22 de desembre

VID-20161222-WA0001.mp4

REDACCIÓ / DESEMBRE 2016 
Cada any quan s’acosta el Nadal, els alumnes de l’Institut Castell del Quer tenen un repte entre mans, es tracta d'organitzar una actuació per a cada classe a l'entorn d'un tema que és escollit de les propostes que els mateixos alumnes fan en les tutories.  Enguany el tema escollit són les cultures dels diversos continents. 
 Cada classe de cada curs, es prepara una etapa diferent. Els alumnes de primer d’ESO presentaran el continent africà, els de segon Àsia, els de tercer Europa i Nova Zelanda;  primer de Batxillerat posarà a l'escenari Amèrica del Nord; els professors i professores Amèrica del Sud  i els de segon de Batxillerat enllaçaran tot l'espectacle  i seran els presentadors de l'acte que es farà a la sala polivalent de Prats de Lluçanès. Els de quart, fora de concurs, realitzaran una petita demostració de l’obra “We will rock you". Abans, però, cada classe realitzarà l’amic invisible i els de quart subministraran esmorzars per a poder recaptar finançament pel seu viatge.

Aquesta és una activitat que tanca la primera part del curs amb una diada festiva i que el professorat trobem important perquè permet a l'alumnat desenvolupar competències que a l'aula sovint queden a segon terme. Així veiem que l'alumnat aquests dies ha de prendre la iniciativa, escoltar-se, arribar a acords, organitzar-se, etc.  

Les fotografies de les actuacions que es van poder veure el dia 22 a la polivalent de Prats les publicarem quan s'iniciï el curs el dia 9 de gener. De moment us  deixem amb el vídeo que els  alumnes de 2n de Batxillerat ens van preparar i que no vam poder passar el dia de la festa a causa d'incidències tècniques amb el projector. Agraïm aquest detall que ens van fer els més grans del centre i el publiquem per tal que se us dibuixi un somriure!! Bones Festes.


L'arbre dels desitjos recapta 430 euros


 REDACCIÓ. Diumenge 12 de desembre, els alumnes de l'institut van ser a la fira de Sant Llúcia de Prats de Lluçanès per dur a terme una campanya solidària en favor de la Marató de TV3. L'activitat consitia en recollir desitjos per el nou any i posar-los a l'abre de la Plaça Nova. Cada persona que penjava el seu desig feia una dotació d'un euro. La bona participació de tots els alumnes de l'institut i dels visitants de la fira va permetre aconseguir 430 euros que seran lliurats com a donatiu de la Marató d'enguany sobre l'Ictus i les lesions medulars i cerebrals traumàtiques. 
Els delegats de classe del Castell del Quer, com a representants de l'alumnat volen agrair la col·laboració en aquesta acció solidària. . 


Projecte bimat: cooperem i aprenem

TXELL PLANS I MARINA CHICANO. CORRESPONSALS 2n / BIMAT és un projecte de matemàtiques que es porta a terme a l’institut des de fa 2 anys i es fa amb l’objectiu de que els alumnes de 2n i 4t d’ESO treballin de manera cooperativa.

Cada quinze dies els alumnes de 4t que tenen facilitat per aquesta matèria es reuneixen amb els de 2n que tenen més dificultats, per parelles realitzen diferents problemes per posar en pràctica els diferents conceptes que es treballen en aquesta matèria. Aquests mateixos problemes els realitzen els alumnes de 2n i 4t que es queden a les seves respectives aules, amb la diferència de que ells els fan sols. 

L’objectiu del projecte és que els alumnes aprenguin a ajudar-se entre ells i aprenguin a resoldre dubtes per sí mateixos, amb l’ajuda dels companys. Tot i que els alumnes de 4t que participen en el projecte diuen que també els serveix per crear-se una idea sobre com ensenyar que els hi pot servir en un futur. 

L’opinió que tenen els alumnes implicats en el BIMAT és majoritàriament positiva, perquè els de 2n aprenen més ja que tenen una ajuda individualitzada i també perquè els de 4t, si ho han d’explicar han de tenir molt clars els coneixements. Tot i que hi ha alguna valoració negativa per part d’alguns alumnes de 4t que consideren que aquest projecte no els hi aporta cap coneixement nou. 

Des del departament de matemàtiques creuen que pot anar bé per tots els alumnes ja que es treballa diferent, es fan activitats on els alumnes tenen més atenció i a més s'aprofita per establir relacions entre diferents cursos. Individualment, els alumnes de 4t han de buscar estratègies per explicar els conceptes i saber-ne visualitzar la dificultat mentre que els de 2n poden tenir un suport.


Els alumnes de l'institut creen un sindicat d'estudiants i l'estrenen anant a la manifestació del 26O escrit per Anna Faja 

El passat 26 d’Octubre, un grup d’estudiants de primer de Batxillerat de l’Institut Castell del Quer, concretament 15 alumnes, ens vam dirigir a la manifestació contra les Revàlides Franquista.  Anteriorment, ja havíem demanat la sol·licitud de vaga per poder assistir a aquesta manifestació que es va portar a terme a la ciutat de Barcelona el dia 26 d’Octubre. Aquest moviment es basava en l’oposició de les nombrades «Revàlides Franquistes». 
Les Revàlides Franquistes es van imposar aquest estiu pel president Mariano Rajoy i suposen multiplicar l’actual selectivitat per tres, establint així un triple filtre amb el qual rebutjarà a centenars de milers de joves d’entre 15 i 17 anys. Hi ha una revàlida per 4rt d’ESO i per 2on de Batxillerat. La revàlida de 4rt d’ESO consistirà en 7 exàmens amb continguts de 3er. i 4art. Qui no la superi no podrà accedir al Batxillerat i tampoc obtindrà el títol de l’ESO encara que tinga aprovades totes les assignatures. És a dir, un estudiant que suspengui aquesta revàlida anirà al mercat laboral sense titulació, i els seus esforços durant quatre anys aprovant tot no serviran per res. Pel que fa a la revàlida de 2on. de Batxillerat es basarà en 8 exàmens sobre continguts de 1er. i 2on. que, de no ser aprovada, ens negarà el títol de batxillerat. És a dir, que s’anirà al mercat laboral únicament amb la titulació de l’ESO. De res servirà haver aprovat totes les assignatures de Batxillerat: si es suspèn aquesta injusta revàlida, dos anys d’esforços per res. A més d’haver d’aprovar la revàlida de Batxillerat, la llei deixa oberta la possibilitat d’una tercera selectivitat a càrrec de la universitat en la qual vulguem estudiar i, com és previsible, de no ser aprovada ens tancarà les portes de les facultats. 

La manifestació de Barcelona va ser molt nombrosa ja que vam ser més de 500.000 estudiant manifestar-nos. Esperem que hi haguin canvis aviat. 

A més, els mateixos alumnes hem volgut crear un sindicat d’estudiants per millorar els drets dels alumnes, informar-nos de totes les lleis i vetllar pel bon estar dels estudiants.  És un sindicat obert a tots els alumnes, així que des d’aquí, us animem a que vingueu en alguna reunió i finalment unir-nos a nosaltres! A reveure! 
Restauració del material d'educació física escrit per Roger Vilarmau

Soc el Roger i he restaurat material d’educació física el qual estava molt desgastat a continuació us explico la meva experiènciaPrimer l’Ester em va proposar de restaurar aquest material, jo vaig acceptar el repte ràpidament. Un cop vam veure el material, cercant per internet, i amb l’ajut de l’experiència del meu pare vam saber el que havíem de fer. La primera cosa que vam fer va ser demanar el material que necessitàvem. Quan vam tenir el material vam començar amb la restauració. Primer amb la llana d’acer i el paper de lija de ferro vam començar a rascar, al principi no m’agradava però quan vaig veure el resultat vaig entendre que s’ha de tenir paciència i es tot  un procés. I que quan mes rasques mes bé queda. Després de rascar vam aplicar-hi el transformador d’òxid. Bàsicament el que fa el transformador del òxid, és fer una capa de color negre perquè no torni a sortir òxid. Quan això va estar sec ja vam poder pintar. Això ja em va agradar més. M’ha agradat molt poder treballar conjunt amb la Judit. M’ha encantat poder experimentar el canvi que li hem donat a aquestes peces.

 Col·laboradors: Carles Vilarmau Riba i Josep (en quan a informació), Judit Alcantarilla i Sussana Ortega.Exposicions de treballs de recerca a l'ajuntament de Prats de Lluçanès

En el transcurs de la Diada de Santa Àgata, els alumnes Jordi Borralleras, Roger Bou i Anna Vila, de 2n de Batxillerat, van presentar els seus treballs de recerca, d’àmbits i temàtiques ben diferents. Les exposicions van tenir lloc el mateix dia 5 de febrer a la Sala de Plens de Cal Bach a 2/4 de 9 del vespre. L’acte, que va comptar amb molta afluència de públic, pretén donar a conèixer les tasques d’investigació que duen a terme els nois i noies de 2n de Batxillerat. Felicitem els tres representants del curs i encoratgem tot l’alumnat a seguir en aquesta línia de superació.


El mateix dia de Santa Àgata el matí els alumnes d'ESO van participar de la tocada de campanes en commemoració a la crema que patí el poble a mans de les tropes de Felip Vè el 1714. Per això, vuit alumnes de 1r vam dirigir-nos a la plaça del poble per tocar les campanes en motiu de la commemoració de l'incendi que van provocar les tropes borbòniques ara fa uns 300 anys. Mentre pujàvem les eternes escales del campanar, els alumnes de primària escoltaven amb molta atenció un animador infantil que els hi va representar la guerra amb rialles i pessigolles. A dalt, no es pot negar que les vistes eren impressionant, però feia un vent que congelava. Quan el rellotge van marcar les 12 vam començar a fer sonar les campanes, mentre dos organitzadors tiraven confeti a la plaça, que més tard nosaltres vam aprofitar, ja que quan vam ser a baix ens vam posar a jugar-hi com nens petits, que en el fons és el què som. Després d'una hora plena d'escales, campanes i confeti vam tornar cap a l'institut, on ens esperaven els nostres companys de classe perquè els hi expliquéssim tot el que us he explicat.

Txell Plans


ELECCIONS AL CONSELL ESCOLAR SECTOR ALUMNES (25 de novembre del 2014)

Aquest matí s’ha realitzat la votació per escollir el representant al Consell escolar del sector dels alumnes. Enguany calia renovar un dels membres del sector alumnes, els dies previs a la votació tres alumnes, tot ells de 1r d’ESO, van presentar candidatura. Els tres alumnes candidats eren: Judit Fumanya (1r B), Clàudia Martín (1r B) i Guillem Solanas(1r B). A les 8.40 s’ha iniciat la votació. Els membres de la mesa, constituïda per Gislèn Huete (4t A) com a secretària i Genís Jové (2nA) com a vocal han vetllat per a que tot el procés es fés correctament. Després que tot l’alumnat emetés el seu vot, s’ha fet l’escrutini i d’aquest se n’ha extret que Guillem Solanas Muntadas, amb 126 vots, sigui l’alumne que representi als alumnes en el Consell escolar, seguit en votacions per Judit Fumanya Font amb 67 vots i Clàudia Martín Comas amb 46 vots. El recompte total de vots ha estat de 249 vots dels quals 3 han estat nuls i 7 en blanc.

Felicitats a tots tres candidats i en especial al Guillem Solanas.