ÚLTIMA HORA

Aquesta web és un projecte que realitzem l'alumnat de l'institut. La finalitat és informar sobre els projectes, sortides i activitats que anem realitzant durant el curs. Ho fem a través de corresponsals d'aula i amb el suport d'alguns professors i professores. A través d'aquest projecte desenvolupem la competència comunicativa, digital i també la personal.  Volem aclarir que la informació que publiquem no és d'ultimíssima hora perquè abans fem un procés de revisió. Per aquest motiu a més del web també podeu seguir-nos al twitter @castelldelquer i a l'instagram castelldelquer


15M ATUREM EL CANVI CLIMÀTIC 

BERTA BAUCELLS / 2N BATXILLERAT Avui dia 15 març tots els estudiants estem convocats a la revolta estudiantil contra el canvi climàtic. Els sindicats estudiantils de tot Europa han demanat que es dediqui el dia a exigir als nostres governants que apliquin d’una vegada totes les promeses establertes en els diferents pactes per aturar el canvi climàtic.  Per aquest motiu des del sindicat d'estudiants del Lluçanès s’ha volgut fer un acte de conscienciació i de compromís per contribuir amb les nostres accions diàries a aturar el canvi climàtic.  Per a dur a terme aquest acte s'ha comptat amb la participació de l'alumnat de Geografia de segon de batxillerat, els quals han fet una conferència de 15 minuts explicant què és el canvi climàtic, quines són les causes i les conseqüències. 
Finalment, s'ha reptat a tots els alumnes d'ESO a escriure en un paper el seu compromís per aturar el canvi climàtic. Un compromís que suposa realitzar una acció durant la setmana vinent relacionada en la reducció d'emissions de gasos efecte hivernacle. Aquesta acció es pretén que no sigui puntual sinó que generi un hàbit de conducta. Aquestes accions es penjaran a davant de consergeria i en les xarxes socials amb el hastag #aturemelcanvilimàtic.


GREASE, EL MUSICAL TORNA AL LLUÇANÈS
49 alumnes participem d’aquest projecte interdisciplinari


NÚRIA ARMENGOU I CARLA MONZÓ// Com cada any -i aquest ja serà l’19è consecutiu-, els alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Castell del Quer preparem un muntatge teatral per tal  de desenvolupar la capacitat de treballar en equip, d’organitzar-nos, de prendre iniciativa i ens posem el repte de pujar a l’escenari a interpretar un personatge, cantar en directe i ballar.  Alguns de nosaltres, també ens responsabilitzem d'altres tasques: buscar empreses col·laboradores i realitzar accions de publicitat, dissenyar el  cartell, cercar i crear l’atrezzo, ...

En total som 49 alumnes que participem en el projecte. No només ens ho passem molt bé assajant, sinó que també adquirim nous coneixements i afavorim la cohesió de grup. Però en aquest repte no estem sols:, a banda dels professors i professores de l’institut que ens dirigeixen, també comptem amb l col·laboració dels nostres pares i mares en l’escenografia, el vestuari, el muntatge tècnic de so i llum, la perruqueria i maquillatge, etc. 

Aquest any, el musical que presentarem és Grease. Està basat en la pel·lícula estrenada al 1978 que porta el mateix nom. La versió que interpretarem és una barreja dels guions del film original, del musical i de la versió de Grease Live de 2016. Tot aquest “mix” l’hem amanit amb un toc personal per adaptar-lo a les característiques del nostre grup. 

La trama narra la història d’amor entre un jove americà (en Danny Zuko) i una noia australiana (la Sandy Olson) i es situa en un institut de Nord Amèrica.  Al llarg de l’actuació, els i  les alumnes cantarem en directe les conegudes cançons d’aquest film, i traduïdes al català.

Estan previstes un total de quatre representacions; els dies 16 i 17 de març a la Sala Polivalent de Prats de Lluçanès, el dia 23 de març al Centre de Sant Boi de Lluçanès i el dia 24 de març a l’Ateneu de Sant Feliu Sasserra. El donatiu d’entrada per persona és de 8€; a més, s’oferirà servei de bar. La recaptació va destinada al finançament del viatge de final de curs de 4t d’ESO a Itàlia. 

Des d’aquí volem donar les gràcies a totes les persones que ens han acompanyat en el projecte: als directors del musical, el Lluís i la Judit; a altres professors de l’institut; a l’equip de decorats i attrezzo; a l’equip de vestuari, maquillatge i perruqueria; als pares, mares i altres familiars i a totes les empreses que han col·laborat en el musical.

Finalment, convidem a tothom a assistir a aquest esdeveniment tan especial per nosaltres i al qual hem dedicat tot l’esforç, el temps i l’amor possibles.

Presentació de personatges
- Ha arribat l’hora d’iniciar la presentació dels personatges del musical! I, per començar, ens endinsem a la secretaria de l’Institut de Rydell. Us 
presentem a la Directora Srta. Maggie i a la seva secretaria, la Blanche.


- Seguim amb les presentacions! Ara és el torn de l’entrenador de l’Institut Rydell, el Sr.Dalton, de amb un dels seus millors atletes, en Tommy.


- I ara, amb tots vosaltres, la representació de l’equip d’animadores! Liderat per, ni més ni menys que la presidenta del consell d’estudiants Paty Simcox, que posa amb la seva fidel millor amiga Jenny Lupa i una de les noies més presumides de l’institut, la Brenda.


- Ha arribat el moment de presentar-vos el grup dels Frikies de l’Institut! Aquest està encapçalat pel divertit Eugine que a la foto apareix amb el seu millor amic, en David.


- Amb tots vosaltres... el noi i la noia més populars de l'institut rival: l'Escorpí i la Chachà també coneguts com els dolents de la pel·lícula.


- I ara és el torn de presentar al grup de nois populars de l’Institut de Rydell: en Kenny, en Danny, en Sonny, en Doody, en Putzie i en Roger. Les seves personalitats et faran riure d’allò més!


- El típic grupet de noies populars dels instituts americans: la Rizzo, la Frenchy, la Marty, la Peny i la Jane. Tot i que una revista de xafarderia i una llima d’ungles també es podrien fer passar per membres del grup!


Darrere el posat sec i tibat de la Rizzo i el posat fatxenda d’en Kenny, s’hi amaga un veritable amor! 


- Com tots ja us deveu imaginar, la Sandy i el Danny són els protagonistes de l’obra. La història d’amor entre aquesta noia australiana i aquest noi americà us atraparà de bon començament!


Els alumnes de 1r de Batxillerat i de 4 d'ESO participarem en un Erasmus dedicat a la memòria històrica

MIQUEL COSTA I MARINA BARRAGAN/ 1R BATXILLERAT -  Fa 30 anys, el 1987, per iniciativa de l'associació estudiantil europea AEGEE i amb el suport especial dels governs de França i Espanya, es va posar en marxa el Pla d'Acció per a la Mobilitat dels Estudiants Universitaris de la Regió Europea, també conegut com a ERASMUS. Gràcies a ell es van establir les bases per permetre els intercanvis de mobilitat internacional d'alumnes i professors entre les institucions d'educació superior en l'àmbit europeu. 

Així doncs, aquest any, l’Institut Castell del Quer ha tingut la oportunitat de participar per quarta vegada en aquest projecte a nivell europeu. Aquest cop, el programa es basa en la memòria històrica: ens endinsarem més enllà del que sabem, coneixent el nostre passat històric a partir de testimonis, vivències, relats, etc.

Aquest projecte el durem a terme conjuntament amb 2 països diferents: Txèquia i Itàlia. D’una banda, rebrem a Catalunya 25 estudiants txecs/es i 25 estudiants italians/es, els quals s’instal·laran en les cases de les famílies dels estudiants que s’han ofert voluntàries a acollir-los, arreu del Lluçanès. De la mateixa manera, 25 estudiants de 1r de Batxillerat i 25 estudiants de 4t d’ESO ens desplaçarem en aquests països durant l’any que ve. En el cas de Prats de Lluçanès, rebrem als estudiants del dia 1 al 5 d’abril de 2019; a Itàlia hi aniran els alumnes de batxillerat a l’octubre d’aquest mateix any, mentre que els alumnes de 4t d’ESO aniran a Txèquia l’any 2020. 


Per tal de poder preparar-nos, per estar dotats d’informació, realitzarem diverses xerrades i cerques sobre la memòria històrica. Un bon exemple seria la visita de Amical de Mauthausen, una associació de persones que van ser testimonis dels camps de concentració de Mauthausen. Els alumnes de Batxillerat que cursen història s’encarregaran de realitzar projectes de memòria oral a tota la gent que va estar present durant la post guerra a la nostra comarca.

A més, durant l’estada dels alumnes vinguts d’Itàlia i Txèquia, a principis d’Abril, farem tot un seguit d’activitats per a estudiar i aprofundir en la memòria històrica:

  • El 2 d’Abril, anirem a la Jonquera, al Museu de l’Exili (MUME), en el que tenim preparada una visita guiada pel museu. A més, visitarem la Maternitat d’Elna, situada a una població anomenada Elna (d’on prové el nom), a la regió de Languedoc-Rosellón. 
  • El 3 d’Abril visitarem el Museu d’Història de Barcelona, a Barcelona, on donarem a conèixer als nostres visitants diferents trets sobre la història de Catalunya i Espanya. 
  • El dia 4 d’Abril, juntament amb els alumnes de 4t d’ESO, anirem a visitar un búnquer que va ser utilitzat com a refugi durant la Guerra Civil. 
  • Finalment, el dia 5 d’Abril, farem una petita visita a la Fosa de Puig-Vistós, a la localitat de Prats de Lluçanès. Aquest mateix dia acomiadarem als alumnes que hem acollit arreu d’aquest projecte. 
Els nostres objectius en aquest projecte són, doncs, treballar conceptes d’història per tal de conèixer més el nostre passat que ens concerneix i encurioseix. També, al realitzar un intercanvi amb persones d’altres països i haurem de parlar en anglès (la llengua franca), el nostre objectiu és millorar la nostra fluïdesa i parla d’aquest idioma. A més a més, creiem que amb aquest projecte tindrem la oportunitat de conèixer i relacionar-nos amb noies i nois d’altres nacionalitats, cosa que ens farà guanyar maduresa i autoestima.   AGENDA

16 de març
Teatre 4 ESO a les 9 del vespre a Prat de Lluçanès

17 de març
Teatre 4 ESO a les 6 de la tarda a Prat de Lluçanès

21 de març
Proves cangur

23 de març
Teatre 4 ESO a les 9 del vespre a Sant Boi Lluçanès

24 de març
Teatre 4 ESO a les 6 de la tarda a Sant Feliu Sasserra

19 de març
Formació tutors individuals i de grup 3r ESO. Tallers Amor és l'opi de les dones. 

20 de març
Taller Juntes farem la nostra nit. 1a Sessió (4t ESO)

21 de març
Proves Cangur

22 de març   
Sortida al Saló de l'Ensenyament (4t i 2n Bat)
Final 2n trimestre (1r, 2n i 3r ESO) 

25 i 26 de març   
Junta d'avaluació (1r, 2n i 3r ESO) 

26 de març
Taller Juntes farem la nostra nit. 2a Sessió (4t ESO)

29 de març
Taller l'Amor és l'opi de les dones . 1a Sessió (3r ESO)

1-5 d'abril 
Recepció del alumnes xecs i italians. Erasmus + (4t ESO) 

2 d'abril
Sortida a la Colònia Vidal (3r ESO)

5 d'abril
Taller l'Amor és l'opi de les dones . 2a Sessió (3r ESO)

6-12 d'abril 
Viatge a Itàlia (4t ESO) 

8 d'abril 
Visita a l'empresa SEAT (1r Bat tecnològic i econòmic) 

9 d'abril 
Taller Juntes farem la nostra nit. Primera sessió (1r Bat) 

Del 15 al 22 d'abril 
Vacances de Setmana Santa (ambdós inclosos)

23 d'abril 
Diada de Sant Jordi

24 d'abril 
Taller Juntes farem la nostra nit. Segona sessió. (1r Bat) 

27 d'abril
PAP (2n Bat)

30 d'abril 
Sortida al Tibidabo (1r Bat científic i tecnològic) 
Sortida a la Zona Volcànica de la Garrotxa (1r ESO)

Del 2 al 14 de maig 
Matrícula PAU  (2n Bat)

3 de maig 
Mercat laboral al Lluçanès (4t ESO)

7 de maig 
Xerrada sobre cicles formatius (1r Bat)
Xerrada Enfocar el futur (2n Bat)

10 de maig  
Fi 3r trimestre 2n Bat

Del 13 al 17  de maig  
Recuperacions 2n Bat

14 de maig  
Sortida a Empúries (1r ESO)
Visita al Museu Episcopal de Vic i a Sant Pere de Casserres (2n ESO) 
Xerrada sobre mercat laboral al Lluçanès (1r bat)

20 de maig  
Xerrada Què ens venen del tabac? (1r ESO)

21 de maig  
Joc de rol sobre com buscar feina (1r bat)
Junta d'avaluació 2n Bat

21 al 24 de maig  
Sortida del projecte Camino de Santiago (3r ESO)

22 de maig  
Taller sobre tabaquisme. Sessió 2 (2n ESO)

28 de maig
Visita a la Sagrada Família i al Museu d'Història de Catalunya (4t ESO) 
Xerrada sobre professions de futur (1r bat)

4 de juny 
Per treballar què cal saber (4t ESO)

12, 13 i 14 de juny 
Proves d'Accés a la Universitat

12 de juny  
Fi 3r trimestre 4t ESO i 1r Bat

Del 13 al 20 de juny  
Projecte de recerca (4t ESO)

14 de juny  
Fi 3r trimestre (1r, 2n i 3r ESO)

Del 14 al 20 de juny  
Treballs de síntesi (1r, 2n i 3r ESO)

14,17 i 18 de juny  
Recuperacions  i millores 1r Bat

17 i 18 de juny  
Recuperacions 4t ESO

19 de juny  
Junta d'avaluació 1r Bat
Junta extraordinària d'avaluació 2n Bat

20 de juny  
Junta d'avaluació 4t ESO

21 de juny 
Fi de curs

del 21 al 26 de juny  
Junta d'avaluació ESO

28 de juny 
Lliurament butlletins notes