QUÈ FEM A L'INSTITUT?

Aquesta web és un projecte que realitzem l'alumnat de l'institut. La finalitat és informar sobre els projectes, sortides i activitats que anem realitzant durant el curs. Ho fem a través de corresponsals d'aula i amb el suport d'alguns professors i professores. A través d'aquest projecte desenvolupem la competència comunicativa, digital i també la personal.  Volem aclarir que la informació que publiquem no és d'ultimíssima hora perquè abans fem un procés de revisió. Per aquest motiu a més del web també podeu seguir-nos al twitter @castelldelquer i a l'instagram castelldelquer

Trobada de famílies de 1r d'ESO

El 12 de gener l'#AFA hem fet la 1a trobada de famílies de 1r d'ESO. Gràcies al #CRUC (Coordinació Rural de Catalunya) per presentar-nos el seu projecte i gràcies a tots els que heu participat d'una manera o una altra. L'any que ve, més i millor!!! 

Commemoració del dia de la filosofia amb Josep Ma Terricabres 
MARINA PLAZA/ El passat dijous 21 de novembre, va venir a l’institut un important filòsof, catedràtic i eurodiputat d’Esquerra Republicana des del 2014 fins al 2019: en Josep Maria Terricabras. Actualment treballa com a professor de filosofia a la Universitat de Girona. Terricabras va compartir amb nosaltres les seves inquietuds filosòfiques. A més, ens va voler fer entendre la filosofia com un conjunt de reflexions de les coses que ens passen i que sabem, mitjançant el llenguatge. Altres temes dels quals vam parlar van ser: la veritat de les coses, la importància de la filosofia en el nostre dia a dia i del poc ressò que se’n fa.
Per acabar, ens va explicar la seva experiència en la carrera, com a professor d’institut i d’Universitat, així com també en el món de la política.


Dues conferències del divulgador científic Marc Boada per a commemorar la setmana de la ciència 
ALUMNES DE GEOGRAFIA/  
Avui dia 20 de novembre de 2019, els alumnes de 2n de batxillerat hem assistit a la conferència "energies netes" d’en Marc Boada Ferrer, divulgador científic. Durant aquesta, ens ha explicat els diversos tipus de recursos naturals que des de l’antiguitat hem utilitzat com a font d’energia. 

En primer lloc, ha destacat la facilitat que tenim avui en dia per aconseguir fer un element tant important com és el foc. En canvi, en el passat, degut a la falta dels coneixements científics i tecnològics, resultava una tasca difícil. Doncs, només el podien obtenir amb la combinació del fregament de petites branques amb sílex. Actualment, gràcies a la continua investigació, s’ha pogut resumir l’energia del foc amb aparells com l’encenedor.
Seguidament, i referint-se a l’actualitat, ens ha citat l’energia procedent del gas natural. Sobre aquesta, ha destacat la facilitat que té per ser transportada per diversos continents a través dels gasoductes. Fent referència a altres energies combustibles, a nivell de contaminació és la menys contaminant. Paral•lelament, ens ha parlat d’una de les energies més rellevants, el petroli. Sobre la mostra exposada, ens ha explicat que aquest conté unes partícules que entre elles podien eliminar-se, però a causa dels rajos UVA del sol es desintegraven ràpidament, de forma que es convertien molt contaminants, sobretot en els mars.
A continuació, ens ha exposat una de les energies que va tenir més impacte durant el segle XX amb la revolució industrial. Aquest és un mètode molt eficient per obtenir fàcilment energia però, per contra, és un dels recursos més contaminants. Per aquest motiu, actualment el seu ús s’ha vist molt reduït.
Moltes vegades, l’energia produïda per els recursos esmentats anteriorment, no és utilitzada en la seva totalitat, ja que una gran part causa contaminació a l’atmosfera. A tall d’exemple, observem com un cotxe amb una massa de 2.000 quilograms sols utilitza un 30% de l’energia per transportar una massa de 70 quilograms, mentre que el 70% restant, queda repartida a l’aire produint així contaminació.
Ens ha fet veure que per molt que existeixin les energies renovables, no tenen perquè ser una bona solució ja que tenen algunes conseqüències iguals o pitjors que les no renovables. Per exemple, en el cas de la eòlica, si poséssim molts molins de vent aconseguiríem frenar el vent i canviar les corrents d’aire. O amb les plaques solars, faríem que en molta part del territori no hi toqués el sol per tant destruiríem l’ecosistema, vegetació i fauna del territori, a part de que seria una gran inversió econòmica. Vist això, la millor opció per a fabricar l’energia seria a través de la fusió nuclear, tot i que per a poder sobreviure a partir d’aquesta necessitem continuar investigant i desenvolupant-los.
Per acabar, ha parlat també sobre els mòbils; segurament molts de nosaltres havíem sentit que dormir al costat del telèfon mòbil és dolent per la nostra salut, ja que emet ones, però ell ho ha desmentit. Ha afirmat que, efectivament emet ones, però l’ésser humà utilitza aquesta energia en forma de calor corporal. De fet, les ones que emet no són perjudicials per la nostra salut, el que és realment preocupant no és el fet de dormir al costat del mòbil, sinó d’estar acostumats a tenir el centre d’atenció a aquest.
Com a curiositat, ens ha presentat quin és l’element més car d’aquest planeta. Molts de nosaltres pensàvem que era el diamant, però de fet, l’element més car del planeta és el “Californio”, amb un valor de mercat de 28 mil milions de dòlars per quilo, en comparació amb el diamant que es queda en 15 mil milions. 

Els alumnes de 1r de Batxillerat també han pogut gaudir d'una altra conferència en relació al CO2 en breu publicarem la seva crònica 


Una setmana al Delta de l'Ebre 
MARINA PLAÇA/ MARINA CHICANO
Els alumnes de 1r de Batxillerat ens vam desplaçar fins al Delta de l’Ebre per tal d’ampliar els nostres coneixements sobre les espècies invasores i l’efecte del canvi climàtic al Delta i, per altra banda, observar els espais de la Batalla de l’Ebre. Això ho vam treballar amb diferents activitats durant la setmana.

1r DIA 
El 5 de novembre de 2019, vam desplaçar-nos fins a Sant Carles de la Ràpita, on ens vam allotjar en un Camp d’Aprenentatge. Seguidament, vam realitzar una gimcana per conèixer el poble. Ens vam distribuir en grups i vam visitar els diferents espais de la població. Acabada la gimcana, vam anar a veure la Llotja de la població, la qual es tracta del primer mercat de facturació de peix fresc de Catalunya

2n DIA 
El 6 de novembre de 2019, ens vam centrar més en l’àmbit històric i vam anar a visitar diferents espais de la Batalla de l’Ebre: el poble de Corbera d’Ebre, el memorial de Camposines, el campament del XV Cos de l’exèrcit de l’Ebre de Fatarella, les diferents trinxeres i fronts de la batalla, la serra de cavalls, la serra de Pàndols, els refugis antiaeris de Pinell de Brai, Miravet, Benissanet i, per finalitzar, Mora d’Ebre.

3r DIA 
El 7 de novembre de 2019, ens vam centrar en aspectes científics i vam analitzar l’aigua ens les diferents fondàries i sectors del riu Ebre. Durant la tarda, vam observar amb el microscopi els diferents animals i vegetals del riu i vam posar en comú els resultats obtinguts anteriorment. Al vespre, vam anar a fer “postureo” a la platja del Trabucador.

4rt DIA 
El 8 de novembre de 2019 vam fer una ruta en bicicleta per tal d'arribar a la badia dels Alfacs. Allà vam agafar un caiac ens vam endinsar cap al mar per tal de veure les muscleres. Després de les activitats vam tornar en bicicleta cap al Camp d’Aprenentatge i ens vam acomiadar dels professors que vam tenir durant la setmana. Un cop llestos, vam anar-nos-en cap a Prats.

Durant la setmana i després posteriorment a l'aula vam estar treballant sobre el que havíem observat i hem realitzat els següents reportatges.  
En la matèria d'economia i empresa de primer de Batxillerat, el repte era explicar la llotja de Sant Carles de la Ràpita i per altra banda documentar quin tipus d'activitat industrial es realitza en aquell territori relacionant aquesta activitat amb l'entorn, ja que hem après durant aquest trimestre que les empreses es localitzen segons l'entorn. Podeu visualitzar aquests vídeos en els enllaços següents:
 

La llotja de Sant Carles de la Ràpita editat per Núria Armengou, Neus Colomer i Salma Boujloud https://www.youtube.com/watch?v=iT1n4KUJO9k

L’arrós editat per Natàlia Fumaña, Biel Riera i Sabí Miguela  https://youtu.be/xaT-Rnh63UY

Les salinas de la trinitat editat per Marina Baucells, Ruth Godia i Xavier Ballús  https://www.youtube.com/watch?v=eY4B81_9jto 

L’activitat industrial auxiliar a la pesca: reparació d’embarcacions i xarxes  editat per Mariona Coma, Marc Egea i Roger Sala https://www.youtube.com/watch?v=5d7iKd07d5w&feature=youtu.be

En relació al programa Erasmus sobre memòria històrica, els alumnes de la modalitat científica i tecnològica  hem realitzat diversos reportatges  en anglès sobre la batalla de l’Ebre  i les activitats que vam realitzar a la Terra Alta. Properament us penjarem els vídeos

Qüestionari de valoració del Delta de l'Ebre https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSftADZFpzZLooyuf3cd7So5FWSOx79FakfBVBrRmZVGq5gPKA/viewform


AGENDA