Computació física a l'ESO i Batxillerat: de Lego a Arduino passant per Scratch i App Inventor

Carolina Crespo (@Tecno_Logics) i 6 alumnes d'ESO i de batxillerat de l'institut. Institut Bellvitge, L'Hospitalet de Llobregat

A la matèria de Tecnologia programem comportaments d'objectes físics amb l'objectiu d'entendre el funcionament automàtic del nostre entorn d'una manera activa, creativa i divertida. Es divideix aquest entorn en dos grans grups: el de les màquines automàtiques (robots) i el de les instal·lacions intel·ligents (domòtica).

A 3r d'ESO treballem la robòtica amb Lego Mindstorms. Programem amb Enchanting, aplicació lliure de programació leJOS sota l'aparença visual d'Scratch. El tercer trimestre del curs tenim previst treballar el telecomandament dels robots creant aplicacions que permetin el seu control des del mòbil.

A 4t d'ESO treballem la domòtica i aprenem sobre electrònica amb Arduino. Programem amb Scratch for Arduino (S4A). Dedicarem el tercer trimestre a la realització d'un projecte d'habitatge domòtic. Treballarem el control remot a partir d'una app creada per un ex-alumne de l'institut basada en l'enviament de missatges mitjançant el protocol html.

A 1r de Batxillerat, tot i que no estava programat a començament de curs, a petició dels alumnes estem dedicant 1 hora setmanal a treballar la robòtica amb Arduino. El programem amb el codi específic Arduino de manera molt creativa i sobre la marxa anem proposant-nos reptes (de muntatge i de programació) i el millor de tot, solucionant-los! Aquests alumnes estan molt engrescats, i volen aprofitar el Treball de Recerca per aprofundir en el tema. El seu objectiu: un robot imprès amb la nostra pròpia impressora 3D (la seva construcció forma part del mateix TR) i programat amb Arduino.

Tecno-Blog