Els artistes a les escoles

Les manifestacions artístiques formen part del nostre entorn i hem de ser capaços de saber desenvolupar les competències perceptives i d’expressió que ajudin als alumnes comprendre el seu entorn i els mons artístics  i adquirir eines per saber comunicar-se amb els llenguatges de les arts. Quina millor manera de fer-ho que de la mà d’artistes en actiu i del poble que permetin el contacte directe amb la seva creació i amb la seva persona. L’objectiu principal és introduir el coneixement de l’art plàstic per mitjà del coneixement d’un artista local, el qual entrarà en contacte directe amb l’escola.

Comunicació plàstica, visual i de llenguatge és el que es vol oferir amb aquest curs. Les arts permeten accions d’aprenentatge i reptes artístics sense solucions preestablertes i úniques, que són una bona base per preparar individus flexibles i tolerants.

Hem d’ensenyar als nens a veure,  analitzar, comprendre i realitzar imatges.

Llegir imatges, apropar l’art en general al professorat i per tant a l’alumnat per passar després a la concreció de l’obra d’un artista i establir amb ell/a un vincle de comunicació en tots els nivells. La intenció es apropar l’artista als alumnes, la seva tasca i la desmitificació d’ésser “diferent”.

Per poder realitzar aquesta tasca es faran sessions teòriques referents a la lectura-interpretativa d’imatges, incidirem en que l’acte de mirar no es faci de manera irreflexiva sinó que permeti desenvolupar la creativitat de l’alumnat a la vegada que s’adquireixi una memòria visual i s’aprengui a raonar argumentant i defensant la pròpia opinió; unes pautes per treballar amb els alumnes que permetin el desenvolupament d’un treball competencial i interdisciplinari; un seguiment del treball que s’estigui desenvolupant als diferents centres educatius; una entrada en contacte amb l’artista i una exposició del treball realitzat amb l’alumnat com a cloenda del curs i com a eina motivadora pels participants.

Un projecte que es durà a terme al llarg del curs acadèmic.

Els artistes que formaran part d’aquest projecte són: Jaume Casas, Assumpció Espada, Maria Romaní, Jordi Alba, Samuel Moraño, Miquel V. Seuba, Jordi Calvis, Carme Miquel, Teresa Rosario, Victòria Rodrigo, Assutzena Cruz, Iris Ocampo.

Aprendrem a gaudir de l’art que ens presenten aquests artistes i del que nosaltres serem capaços de produir. Desenvoluparem sensibilitat davant les manifestacions artístiques i a la vegada aprendrem a mirar. Implicant a la vegada una sèrie de conductes com l’observació, distinció, relació, interpretació, anàlisi i síntesi.

 

Mila Torres

Doctora en Història de l’art

Subpáginas (1): EXPOSICIONS