Vasa 2015

Information om Danmarks Skiforbunds tur til Vasaloppet og køb- salglisten er flyttet til www.langrendsløb.dk 
Hvis du vil skrive dig på ventelisten eller har et nummer, logi eller transport til salg så tryk her

Praktisk information om rejse og Vasaloppet


Her kan du finde lidt praktisk information og nogle gode råd i forbindelse med deltagelse i Vasaloppet. Det er skrevet med fokus på den tur Danmarks Skiforbund arrangerer.


Før løbet

Ganske kort - stå på rulleski. Det er absolut den bedste træning. Vasaloppet er et relativt fladt løb og der er mange moser og søer, hvor der med fordel kan tages dobbelttag - og det er jo netop det som rulleski give en rigtig god træning i. Start gerne på rulleski mens det er sommer og varmt. Der er rart at have en god solskinstur i korte buksen i den mentale bank når der i vinterperioden skal trænes i mørke og modvind.

Der arrangeres en del rulleski konkurrencer i Danmark i løbet af sommerhalvåret, hvor der er plads til nybegynder som den meget øvede. Det er god motivationen for at komme igang med træningen - og så er det sjovt.


Det siger sig selv at et par dage på sne er en rigtig god investering. Din lokale skiklub arrangerer måske en tur ellers følg med på Danmarks Skiforbunds hjemmeside (http://www.skiforbund.dk). Der arrangeres blandt andet i starten af december en teknik og træningstur til Norge - et rigtigt godt arrangement.


Har du muligheden for at løbe et seedningsløb så er det bestemt en god ide - især hvis det er dit første Vasalop. Du vil nemlig blive placeret i startled 10 og det betyder at der er over 10.000 løbere før dig som skal op over den første bakke, hvilket giver en del kø. Løber du et seedningsløb har du change for at blive placeret ind af de andre startled og dermed have færre foran dig i starten. Du kan finde en liste over Svenske seedningsløb her - husk også at 50 km løbet i DM i langrend fungerer som seedningsløb for danskere. På Vasaloppets hjemmeside kan du se en liste over alle seedningsløb og hvad startled en tid gav sidste år

Der er også få rulleskiløb der fungerer som seedningsløb.


Når du er tilmeldt Vasaloppet modtager du et blad fra Vasaloppet med mange træningstips og træningsplaner. Vælg og sorter i forhold til egne ambitioner, tid og lyst. Der findes også facebook grupper for danske vasaløbere, rulleski og langrend.


Ski, stave og tøj skal jo også købes hvis du ikke har det. Her findes der et par gode specialbutikker i Danmark, der leverer udstyr til enhver pengepung.


I ugen op til løbet

Igen er der mange råd at hente i diverse blade, internet og andre erfarne Vasaløbere. Hvis du har ambitioner om en top tid har du nok rigeligt med erfaring fra andre løb. Deltager du for første gang er mit råd til dig - lev og spis normalt op til løbet - men spis rigeligt!

Mht træning så foreslår jeg nogle få lette træningspas med en enkelt eller to fartleg indlagt er en måde til at holde kroppen skarp.


Rejsen

Enten er du tilmeldt bussen fra Jylland eller fra Holte. Du modtager information omkring præcis afgangstidspunkt i ugen op til afgang, men regn med sidst på eftermiddagen fredag.

Jyllandsbussen starter i Aarhus og kører med opsamling i Fredericia og Odense. Busserne er gode hvile-busser med ekstra benplads, men det er desværre ikke muligt at komme til at ligge helt ned. Der sejles over Helsingør/Helsingborg som også er det eneste sted der er mulighed for at købe mad. Så jeg anbefaler jeg at du selv har en madpakke med til turen.

Pak også så du har en sovepose, tæppe og måske en hovedpude med ind i bussen.


De af jer som rejser med luksus hotel-bussen modtager særskilt information om rejse, sovemuligheder og forplejning.

Ophold i Sverige

I Sverige sover vi i Malung, der ligger ca 1 times kørsel fra start.

De som sover på IOGT og Hole Bystugan har mulighed for selvforplejning i et mindre køkken. Sover du på Malung Skole er der ikke mulighed for at lave mad. På Malung Skole er der en kantine som server morgenmad lørdag når vi kommer, frokost og aftensmad lørdag samt morgenmad før afgang søndag morgen. Priserne er rimelige, men husk svenske kontanter.  

Skolen ligger i gåafstand fra IOGT (1 km) og Hole Bystugan (0,5 km).


Åbningstider for mad i Malung skole plejer at være (priser er vejledende)

Morgenmad lørdag, 7:30-9:30. Pris SEK 50

Frokost lørdag, 11:30-15:00. Pris SEK 90

Aftensmad lørdag, 16:30-19:30. Pris SEK100

Morgenmad søndag, 03:00-06:00. Pris SEK 70


Der er supermarkeder for indkøb tæt ved.

Overnatning foregår i fællesrum på egne medbragte soveunderlag.


Der er meget begrænset mulig for at få bad på skolen og de andre overnattingssteder.


Lørdag og søndag

Efter morgenmad kører bussen til startområdet (ca 1 times kørsel), hvor du henter dit startnummer. Det er lidt forskelligt hvad man skal have med af legitimation. Nogle gange har det været Vasabladet, andre gange en email du har modtaget - så vær opmærksom og husk det som du har fået information om. Og check lige en ekstra gang inden afgang at der nu også står på din tilmelding at startnummer hentes i Sälen.

Efter du har hentet dit startnummer er der mulighed for at handle alt indenfor langrend. Der er en stor Stadium butik, hvor du kan købe det du har glemt eller den smøring du mangler.

Du kan nå en meget kort skitur i sporet, hvis du virkelig drømmer om det, men det bliver max 1 time og du kan næppe nå at opleve bakken.

Bussen kører tilbage til Malung, hvor der vil være mulighed for at blive sat af ved en købmand og handle, hvis behov.

Ellers går eftermiddagen med at smøre ski. Der er et skispor tæt på Malung skole, så hvis du har behov for at mærke sne under skiene så muligheden der.


Smøring af ski er et kapitel for sig. Der er som sagt mulighed for at smøre dem ved overnatningsstederne, men regn ikke med den store flotte smørehal. Det er delvist udendørs eller i en gammel carport. Smører du ikke selv så har du flere muligheder, hvor jeg mener to er de mest realistiske. Enten kan du aflevere dem hos en smøreservice i Malung eller du kan tage dem med op til startområdet lørdag. Der afleveres de til smøreservice og du henter dem søndag morgen. Du skal forvente mellem 350 SEK til langt over 1000 SEK for at for smøringen - afhængigt af hvor meget speed, der skal på. Igen vil jeg anbefale at huske kontanter til dette.


Efter en tidlig aftensmad er det i seng, da bussen kører omkring kl 4 om morgenen - det endelige tidspunkt bliver meldt ud i bussen.

Så tidligt op og ned med en masse morgenmad. Ud i bussen, hvor vi en 1 time senere ankommer til startområdet. Der vælter vi ud af bussen og går op og stiller os i kø til de respektive startområder. Efter at have stået i kø i op til 1 time kommer du ind i området og vælger det spor du vil starte i. HUSK noget bånd, flag eller lign som du kan markere dine ski med. Når du kommer tilbage senere står der 15.000 par ski…

Så går turen tilbage til bussen, hvor du spiser lidt mere og endelig kl 8 står du klar med dine ski på til at starte.

Står du ikke i de første startled så tager det noget tid inden du kommer til at løbe. Du kommer til at stå meget i kø - så er det kold og blæsende kan du måske have planlagt at have en ekstra gammel trøje på som du så smider i en skraldespand ved første væskedepot.

Der er væskedepoter for hver 10 km, hvor der serveres saft, sportsdrik og boller.

Når du kommer i mål bliver du kørt ud på en skole i Mora, hvor der er bad og aftensmad.  Bussen kører ca. kl 22 tilbage til Danmark og vil være i Holte mandag morgen og Aarhus til middag mandag. Der er et stop syd for København, hvor der kan købes morgenmad.


Tasker

Søndag morgen skal du have to tasker. En taske med det du ikke skal bruge mere (liggeunderlag etc.) og så en anden taske som du har pakket med håndklæde, skiftetøj og et par sko/støvler. Denne taske afleveres til en lastbil i startområdet og du får den så udleveret der hvor du går i bad. Jeg vil anbefale at den er vandtæt eller du har pakket i plastic, da den står udenfor hele dagen.


Påklædning

Den påklædning du har på under løbet afhænger naturligvis meget af hvilken fart du holder og hvor koldt eller blæsende det er.  Bemærk at ruten går gennem skovområder, hvorfor der ofte er læ.

Det sker ofte at folk har klædt sig for varmt. Almindeligt løbetøj og langt undertøj under  plus vindtæt jakke plejer at være et godt udgangspunkt, men prøv dig frem når det er kold i Danmark og løb på rulleski i det tøj du forventer at bruge.

Det kan være en god ide at have en lille bælte taske med tørre vanter, smøring og lign. med.


En vigtig ting at huske er varmt overtrækstøj og varme støvler til søndag morgen. Du skal som nævnt stå i kø i den tidlige morgen frost. I bussen efter at have afleveret dine ski skifter du støver ud med skistøvler og putter støvlerne i tasken du får ved mål. Overtrækstøjet beholder du på. Du har nemlig fået udleveret en sæk (med dit startnummer på). 10 min før start putter du overtrækstøj i denne sæk og kaster den fra dig. Så står den sammen med din taske i målområdet.


God tur!Ovenstående er skrevet af Nikolaj Kolte, nikolaj@vogel-kolte.dk. Er der nogle spørgsmål eller har du fundet fejl og mangler så kontakt mig.


Comments