Tineret în Acțiune

Asociaţia noastră îşi propune să lucreze cu tineri de toate vârstele, aplicând principiile voluntariatului şi ale incluziunii în comunitatea locală. De aceea, am cerut şi am fost acreditaţi pentru a participa la Serviciul European de Voluntariat (SEV), parte a programului european „Tineret în Acţiune”. Codul asociaţiei Villa Wellmer în cadrul acestui program este 2012-RO-10. Intenţia noastră este ca o parte a proiectului „Casa Greavului” să fie cofinanţat de acest program european, prin intermediul taberelor de vară organizate de Villa Wellmer în parteneriat cu alte organizaţii europene specializate în selecţia şi trimiterea de voluntari

Doriţi să cunoaşteţi mai multe despre acest program?

Primul proiect aprobat spre finanţare s-a intitulat Tabăra de tineret „Casa Greavului” şi a început în primăvara lui 2013 cu patru voluntari, doi din Italia, unul din Franţa şi unul din Turcia. Proiectul a cuprins o serie de activităţi care i-au purtat pe voluntari departe în trecutul Felmerului, făcându-i părtaşi la ideea de reconstituire a momentului colonizării apusene din secolul al XII-lea. Băieţii au defrişat şi curăţat de mărăcini o zonă din terenul destinat proiectului, folosind unelte de mână ce nu au evoluat prea mult în ultimii 800 de ani: topoare, seceri, fierăstraie şi foarfeci. Au măsurat terenul şi au proiectat gardul ce urma să împrej-muiască viitorul complex. Au tăiat şi ascuţit stâlpi din lemn, au început împletirea gardului cu ramuri şi crengi din materialul lemnos rezultat în urma defrişării terenului. Până la sfârşitul stagiului, cei patru sub îndrumarea meşterului lor au reuşit să împletească 40 m de gard la înălţimea de 1 m.Aceasta nu a fost decât o latură a activităţii lor. Acţionând ca factori de vizibilitate ai proiectului, voluntarii au participat la numeroase întâlniri cu tineretul satului, au vizitat gospodării ale localnicilor în vârstă, au organizat şi supravegheat desfăşurarea unei competiţii hipice, cursa de galop „Trofeul Primăverii”, care s-a bucurat de un mare succes de participare şi de public. Ca parte a procesului lor de învăţare prin luarea contactului cu civilizaţia Ardealului de Sud, au vizitat sate şi oraşe, biserici fortificate şi cetăţi.

            Al doilea stagiu de voluntariat organizat de Asociaţia Villa Wellmer cu finanţare asigurată prin programul Tineret în Acţiune s-a derulat în perioada 1 august 2013-30 iulie 2014. Au luat parte trei voluntari, din Spania, Italia şi Franţa. Păstrând ideea de reconstituire a vieţii colonistului felmerean din secolul al XII-lea, tinerii au luat parte la finalizarea împrejmuirii viitorului muzeu în aer liber Casa Greavului, aplicând metode de lucru medievale bazate pe principiile arheologiei experimentale. 

În afara lucrărilor de împletire a gardului, ei au participat la conceperea planului arhitectonic al muzeului, contribuind la desenarea turnului-locuinţă, al zidului exterior, curţii interioare şi a complexului de clădiri specifice unei gospodării de colonist. În plus ei au făcut cunoştinţă cu locuitorii satului Felmer şi cu regiunea, făcând numeroase excursii în zonă. Au vizitat bisericile fortificate din Felmer, Viscri, Cincu, Nadeş şi Brădeni, studiind caracteristicile arhitectonice şi stilul specific de lucru cu lemnul şi piatra în Ţara Oltului. 

În timpul stagiului de voluntariat, asociaţia a organizat împreună cu dascălii şcolii primare expoziţia fotografică „Chipuri şi imagini din Felmer”, iar în a doua zi de Paşte concursul hipic „Trofeul Primăverii”, ambele bucurându-se de un mare succes de public.Alte multe imagini privind acest al doilea proiect puteţi găsi pe pagina noastră de Facebook: 

https://www.facebook.com/AsociatiaVillaWellmer             Prima echipă de voluntari finanțată de Tineret în Acţiune prin Serviciul European de Voluntariat: 
        patru tineri europeni și meșterul lor local (de la stânga Adrien, nea Petrică, Alberto, Nurul și Antonio)                                                                      

Astfel au putut să îşi facă o idee despre ceea ce a însemnat în Evul Mediu relaţia complexă dintre coloniştii apuseni şi locuitorii autohtoni, despre modul în care aceştia au convieţuit şi colaborat de-alungul istoriei, învăţând unii de la alţii tehnici de construcţie, de practicare a agriculturii şi meşteşugurilor.

 

 
 
 


Echipa de voluntari din al doilea stagiu
A doua echipă de voluntari (2013-2014): Juan-Manuel, Marco și Adrien

           
          
   

Ċ
Tiberiu Frățilă-Felmer,
19 dec. 2013, 14:20
Ċ
Tiberiu Frățilă-Felmer,
24 sept. 2014, 13:17
Ċ
Tiberiu Frățilă-Felmer,
24 sept. 2014, 13:22
Ċ
Tiberiu Frățilă-Felmer,
24 sept. 2014, 13:22
Comments