Șantier medieval

Există astăzi în lume câteva proiecte de arheologie experimentală şi evocare medievală în derulare, care se bazează pe participarea voluntară a zeci de „frumoşi nebuni”, oameni pasionaţi de Evul Mediu şi de recreerea atmosferei de muncă şi viaţă din perioada respectivă. Aceste proiecte, în special cele care se concentrează asupra secolelor XI-XIII, au constituit pentru noi o importantă sursă de inspiraţie şi ne facem plăcuta datorie de a le prezenta succint în continuare.


Guédelon-Chantier médieval  (www.guedelon.org)

La iniţiativa lui Michel Guyot, o echipă de 50 de voluntari construiesc în mijlocul unei păduri lângă Treigny, în Burgundia, Franţa, o cetate de secol XIII folosind materialele, mijloacele şi metodele timpului. Proiectul a început în 1997 şi e prevăzut să dureze 25 de ani. Între timp, fiind vizitabil, şantierul oferă o rară oportunitate curioşilor să observe pe viu diferitele stadii de construcţie ale unei cetăţi medievale. Sute de mii de oameni au vizitat până acum locaţia, transformând Guédelon într-un adevărat fenomen naţional. De asemenea, prin voluntariat a fost asigurată constant forţa de muncă necesară, zeci de entuziaşti amatori şi artizani profesionişti perindându-se, câştigând experienţă de lucru, dar şi deosebita mândrie de a fi participat la un proiect de asemenea anvergură.Ozark Medieval Fortress   (www.ozarkmedievalfortress.com)

În Munţii Ozark din Arkansas, SUA, a luat naştere în 2008 geamănul american al proiectului Guédelon, tot pe „filiera franceză” a lui Michel Guyot. Desigur, voluntarii care meşteresc acolo sunt americani, oameni la fel de pricepuţi şi pasionaţi de medieval ca şi cei de pe bătrânul continent.  Meşteri pietrari, zidari, tâmplari, sforari şi olari şi-au dat mâna pentru a ridica ceea ce va fi prima cetate medievală americană, aflată într-un cadru natural de poveste. Neliniştitor este că în 2012 au anunţat că şantierul este complet închis publicului. Sperăm să se răzgândească şi le urăm ca proiectul să continue fără obstacole până la finalizare.


 

Curia Vitkov-Wothanburg   (www.curiavitkov.cz)

Mai aproape geografic de noi se află ideea lui Ladislav Tomic şi a altor câţiva entuziaşti cehi de a construi pe un deal deasupra localităţii Vitkov o reşedinţă seniorială din Boemia secolului al XII-lea, cuprinzând locuinţa nobilului, anexe gospodăreşti şi zona atelierelor meşteşugăreşti. Deşi am aflat despre ei după ce proiectul Villa Wellmer prinsese deja contur, similitudinea contextului istoric este remarcabilă. Diferenţa este dată de materialele utilizate, la construcţia Wothanburg-ului folosindu-se mult lemnul. Proiectul a început în anul 2008, ridicându-se până în prezent o biserică, o împrejmuire cu palisade şi şanţ de apărare, două case ale meşteşugarilor. Se lucrează la locuinţa seniorului. Din 2009, Asociaţia Sf. Martin foloseşte spaţiul Curiei pentru evocări de bătălii şi turniruri.


The Wychurst Project   (www.wychurst.co.uk)

Societatea britanică de evocare medievală Regia Anglorum a început în 1999 în Kent un proiect arhitectonic foarte interesant, intenţionând să construiască o locuinţă fortificată de tip „manor” din secolele X-XI, perioada saxonă de dinaintea cuceririi normande. Complexul cuprinde trei elemente: locuinţa propriu-zisă, împrejmuirea fortificată şi turnul de poartă. Desigur, şi aici proiectul se bazează pe munca voluntară a membrilor societăţii, care se adună în concedii comune de câte 7 zile. Deşi site-ul nu a mai fost actualizat din anul 2007, când se finisa locuinţa seniorială, am aflat că echipa lui Kim Siddorn a încheiat lucrările principale în 2010, iar locaţia este deja folosită de Regia Anglorum pentru întruniri şi evocări medievale. Detalii despre progresul lucrărilor se găsesc pe site-ul Regia Anglorum, //regia.org. 


Cité d’Antan   (www.citedantan.org)

Nefiind un proiect arhitectural în sine, ne-am apropiat sufleteşte de aceşti oameni datorită seriozităţii şi autenticităţii evocărilor lor medievale. Francezii din Asociaţia Cité d’Antan au ales să reconstituie modul de funcţionare a comunei Senlis în sec. al XIII-lea, sub domnia regelui Ludovic al IX-lea (Saint Louis), prin reflectarea vieţii cotidiene a cetăţenilor, cu meşte-şugurile, activitatea militară, regulile şi cutumele epocii lor. Membrii asociaţiei conduse de Philippe Cornetet au fiecare câte o biografie „de epocă" și fac împreună turnee de animaţie, participând cu recuzita şi abilităţile lor la reconstituiri, festivaluri şi târguri medievale din Franţa.