Software

Der findes et hav af software meget er gratis og andet må man betale for.

Scratch har dannet grundlag for rigtig meget software til blokprogrammering af hardware, bl.a. Micro:Bit og LEGO Wedo, LEGO Boost og de seneste versioner til LEGO Mindstorm. Jeg vil derfor varmt anbefale at man starte med Scratch/Scrathc Jr hvis man ikke har erfaring med programmering.

Skoletube har i deres portofolio CodingLab. CodingLab adskiller sig fra Scratch ved at startet spriten er en pingvin og ikke katten. Derudover er der forskel på, hvordan man opretter klassekonti og deler materialer. Forskellen er dog minimale og udlignes hele tiden.

Kriterier/parametre for valg af software

  • Platformsuafhængighed

  • Differentiering/progression/udfordringer

  • Tilgængelighed - hvor hurtigt kan man få en succesoplevelse, herunder hvor meget undervisningsmateriale findes der på dansk

  • Kreativitet - kan man skabe noget og ikke blot løse en opgave!

  • Transfer/overførbarhed - kan den viden og de færdigheder, man opnår bruges i andre sammenhænge

  • Pris

Links til spændende hjemmesider om programmering

Teksperiementet er et undervisningsforløb over 4 dage på 3 niveauer og med forskellige teknologier.

På dag 1 og 2 lærer man en teknologi at kende, på dag 3 og 4 arbejder man med en innovationsproces, hvor man løser en autentisk udfordring.

Der henvises mange steder til Teksperimentet fra dette site.

Teknologiforståelse – en alment dannende, kreativ og skabende faglighed

Inspiration til undervisning i forsøgsfagligheden teknologiforståelse: Undervisningsforløb og materialer fra den treårige forsøgsperiode.

Materialerne skal inspirere lærere, vejledere, ledere og forvaltningsrepræsentanter, give dem nye indsigter og styrke deres arbejde med teknologiforståelse.

Materialerne er gennemarbejdede, afprøvede og lige til at omsætte til brug på den enkelte skole. Målet er i sidste ende få eleverne til at forholde sig kritisk til teknologi og forme den frem for blot at bruge den.

46 skoler har gennem et treårigt forsøg (2018 – juni 2021) været med til at udvikle materialerne, der blandt andet rummer film, inspirationsartikler og konkrete undervisningsforløb til undervisningen i teknologiforståelse. Tekforsøget.dk formidler viden om og erfaringer med at undervise i og implementere forsøgsfagligheden.

Forsøget med teknologiforståelse i folkeskolens obligatoriske undervisning er blevet slutevalueret i oktober 2021. Læs pressemeddelelsen

 • Project

 • Passion

 • Play

 • Peer

Distance Learning through Play er et eksplorativt projekt, hvor lærere i Danmark inviteres til at blive en del af et digitalt fællesskab. Her undersøges, hvad god digitalt understøttet undervisning er, hvor legende kvaliteter som kreativitet, samarbejde, engagement og nysgerrig undersøgelse er bærende.
Sitet blev udviklet under nedlukningen som følge af restriktioner i forbindelse med COVID-19. Der er rigtig mange spændende ideer, som også kan anvendes i den almindelige undervisning.

Se bl.a. under fanen: Kom selv i gang
Distance Learning Through Play tager udgangspunkt i de 4 P'er


Hour of code

Her er der mange eksempler på kodning fra 2. klasse og op.

Hour of Code er en global bevægelse, som når ud til millioner af elever i 180+ lande. Alle, hvor som helst, kan organisere en Hour of Code begivenhed. Én-times introduktioner findes på mere end 40 sprog. Ingen erfaring er nødvendig. Fra 4 til 104 år.

Grasshopper

Grasshopper er en app til IOS og Android, hvor man lærer at programmere.