Micro:Bit

Om Micro:Bit

British Broadcasting Corporation, nok bedre kendt som BBC har i samarbejde med en række partnere udviklet og distribueret en lille computer ud til en million elever i de britiske skoler. I løbet af 2016 fik alle 4. klasses elever i England en Micro:Bit, i 2018 har alle danske 4. klasses elever samme muglighed. Micro Bit har 25 programmerbare led-pærer, to programmerbare knapper, indbygget accelerometer, kompas, temperatur- og lyssensor, USB-port, Bluetooth og fem ind- og udgange, der kan tilsluttes med krokodillenæb. Micro:Bit forsynes med strøm via USB-stikket eller via en AA-batteriadapter.

Platforme

Micro:Bit kan programmeres via computere, chromebooks og tablets. Anvender du tablets skal Micro:Bits være tilsluttet batteriadapteren.

Micro:Bit kan programmeres med flere forskellige sprog. Der skal ikke installeres særskilt software, det hele foregår online.

Undervisningsmaterialer og inspiration til arbejdet med Micro:Bit

Der er meget inspiration at hente på nettet, jeg har samlet lidt forskelligt her på siden. Jeg har valgt kun at linke til det materiale, jeg synes er bedst og nyest. Jeg vil anbefale, at man deltager i diverse facebookgrupper for hele tiden at få ny inspiration.

DR Ultra:bit

Ultra:bit er DR's navn for deres Micro:bit projekt, hvor de sammen med CFU'erne udvikler undervisningsmateriale til arbejdet med Micro:bit i forskellige fag.

Der kommer hele tiden nyt materiale på siden, så der er meget inspiration at hente. Hvorefter man selv kan vælge, hvilke områder eller udfordringer man vil tage fat på i sin undervisning.

Der er materialer til mellemtrinnet og udskolingen. Bemærk også der jævnligt er forskellige konkurrencer og events.

Materialet er baseret på tekst og billeder. Nogle steder kan du få teksten læsten op.

Værktøjskassen er et rigtig godt sted at hente inspiration til løsning af udfordringerne.

DR's materiale finder du her

Teksperimentet er 4 undervisningsdage, de første to dage lærer man teknologien at kende. Dag 3 og 4 arbejder man med et innovationsforløb, hvor man løser en udfordring med brug af teknologien.

Teksperimentet

Det jeg godt kan lide ved Teksperimentet er at der nogle forholdsvis lukkede videoguides, efterfulgt af nogle * udfordringer.

Der er tre forløb til Micro:bit.

Grønt for begyndere - her får man til sidst brug for hovedtelefoner eller en anden lydkilde med jackstik.

Gult for letøvede, og man starter med en repetition af om man kan det fra grønt forløb, som man skulle kunne for at gå videre. Senere i forløbet for man brug for Tinker:kit, som er et sæt med diverse enheder til input og output.

Rødt forløb, efter en kort introduktion vælger man selv, hvad man vil gå videre med.

Under fanen til læreren er der en oversigt over videoerne i de forskellige forløb.

Se bl.a. hvordan man kan anvende en Micro:bit til datalogning. Jeg vil specielt fremhæve videoen. Datalogning - at parre Micro:bit. Det sparer dig for hele tiden at skulle downloade og øverføre filen til Micro:bit.

Virker det ikke, må man gå tilbage og se den første video i serien, hvor man lærer at tjekke Micro:bittens firmware og evt. opdatere den.


engineering-day-2019-goer-skolevejen-sikker.pdf

Astra

Astra har udviklet meget forskelligt undervisningsmateriale. Jeg vil anbefale at man søger på microbit eller ultrabit på deres hjemmeside.

Der er forløb fra 3. til 9. klasse.

Se eksempelvis materialet fra engineeringday 2019 - hvor eleverne arbejder med udfordringen: Gør skolevejen sikker.

Mål på dig og dine kammerater

Hvor hurtigt kan de reagere, hvad er deres formåen, hvor lidt søvn kan de klare sig med, og hvordan reagerer de på lys og kost?

Det er i mange situationer vigtigt med en hurtig reaktionstid, eksempelvis i trafikken, i mange sportsgrene, til computerspil m.m.

Når de unge vil optimere deres menneskelige formåen, er søvn er meget vigtig faktor. Andre faktorer er træning og kost. For at blive bedre er det vigtigt, at man kan opsamle data på sammenhængen mellem reaktionstid og disse faktorer, så man kan se, om det er træning, kost eller søvnvaner, der har indflydelse på ens præstation.

I dette forløb arbejder eleverne med opsamling af data på sammenhængen mellem reaktionstid og forskellige faktorer. Ved brug af micro:bit designer de deres eget udstyr til opsamling af disse data.

Der skal ikke bruges andet end en micro:bit og evt. en batteriboks.

Praktisk øvelse: Hvad er din funktion?

Til denne aktivitet kan eleverne arbejde to og to, spiller A og spiller B. Begge skal på skift være funktionsmaskine for deres makker, der skal komme med input, som skal bearbejdes.

Se hele øvelsen her

.


Makecode - kurser på den officielle side

Her er der en række forløb, hvor du lærer mange grundlæggende ting om programmering.

Specielt vil jeg fremhæve, at der til hver lektion er en praktisk/unplugged øvelse.

Materialet er organiseret i 12 lektioner, hver af de 12 lektioner er struktureret således:

    • Introduktion af emnet for lektionen

    • Praktisk aktivitet (30 min.) - Et offline spil eller en aktivitet, der demonstrerer begrebet/emnet

    • Micro:bit aktivitet (45-60 min.) - en aktivitet alle udfører på deres micro:bit, hvor færdighederne fra denne lektion læres.

    • Projekt (60-120 min.) - Et stikord til et originalt projekt, som alle elever skal udføre for at vise, at de har forstået færdigheder og begreber fra denne lektion.

    • Projektudviklinger – Eksempler på ekstra ting, eleverne kan lave for at udvide projektet.

    • Bedømmelse - Et evalueringsskema og vejledning i at bedømme projektet.

    • Standarder – En liste over CSTAK-12 IT-standarder og/eller koncepter indeholdt i denne lektion.

Find det hele her

Micro:Bit in Wonderland, Coding and Craft with BBC micro:bit

En helt anden bog om kodning, hvor kodning bliver brugt i forbindelse med, at man skaber et eventyr med dukker.

Jeg har aldrig før set en bog, hvor kodning bruges narrativt.