Home‎ > ‎

Archief homepage

Op deze pagina de eerder verschenen berichten:
Daar is hij weer.....
Heerlijk avondje is gekomen.....! (5 december 2015)

o o o o o o o o o o o o o

Jubileumboek bestellen en/of downloaden
Vorige week donderdag is het eerste exemplaar van het jubileumboek VBBN Laren Blaricum door Johan Calis getoond tijdens de honingkeuring.
Vanaf eind deze week zijn de boeken in hardcopy beschikbaar.
Wil je graag een fysiek exemplaar hebben, stuur dan een mailtje naar info@vbbnlarenblaricum.nl.
Het boek kost €20,= voor leden en donateurs en €27,50 voor niet leden.

Mocht je nieuwsgierig zijn en het boek willen inzien, dan is het boek vanaf nu ook te downloaden! Hiervoor klik je op de volgende link. Klik hier om het downloaden te starten.

Via dropbox kun je het jubileumboek VBBN Laren Blaricum downloaden. Wellicht kun je het downloaden direct starten. Indien je lid bent van dropbox kan het zijn dat dropbox je vraagt om je aan te melden. Indien je nog geen lid bent, kun je je gratis registreren bij dropbox door je emailadres in te voeren met een zelfgekozen wachtwoord. Nadat je lid bent geworden, kun je het jubileumboek downloaden.

Mocht het downloaden onverhoopt niet lukken, stuur dan een email naar info@vbbnlarenblaricum.nl. We sturen je dan zo gauw mogelijk een link, waarin het jubileumboek tijdelijk beschikbaar zal zijn om te downloaden. Heel veel lees- en kijkplezier! (17 november 2015)

o o o o o o o o o o o o o


Bollen in de grond

Op een winderige zaterdagochtend togen 15 imkers met dozen vol bollen naar de Leemzeulder. Met vereende krachten werden meer dan 10.000 bollen in de grond gestopt. Voorjaarbloeiers die voor de insecten aan het begin van het seizoen van levensbelang zijn: krokussen, blauwe druifjes, anemonen, sneeuwklokjes en nog veel meer z.g. stinzeplanten.

Fred en Fred in actie. 

De imkers werden in raad en daad bijgestaan door enkele leden van de ledenraad van de Rabobank Noord Gooiland die dit door een gulle bijdrage mogelijk hadden gemaakt. Ook sponsor Leo Vos kon zijn professionele hulp bieden.

Leo Vos met leden Rabobank Noord Gooiland

Ook enkele gemeenteraadsleden maakten zich verdienstelijk en lieten hun groene vingers zien. Opvallend dat de neo-liberalen, lokale liberalen en klassieke liberalen kennelijk andere bezigheden hadden. Maar ook zij kunnen volgend jaar een kleurig tapijt gaan bewonderen. (16 november)

o o o o o o o o o o o o o

Verdiende winnaar van de Bep Vos wisselbeker nog niet met een boek naar huis

Het waren gisteravond vier imkers die met de hoofdprijs naar huis zouden kunnen gaan: Martin Zwanikken, Johan Duurland en het imkersduo Fred Reijmerink en Fred Horst, de winnaars van vorig jaar. De keurmeester hadden de door hen ingeleverde honing allemaal met het hoogst mogelijke cijfer beoordeeld: een tien! Vanuit kwaliteitsoogmerk dus allemaal perfecte honing waar helemaal niets op aan te merken valt, behalve misschien een ding: de smaak.

De rol van de aanwezigen gisteravond in de Blokhut was dus buitengewoon groot. Hun rol was om te bepalen welke honing de lekkerste was en daarmee medebepalend voor de winnaar van de hoofdprijs, de Bep Vos wisselbeker. Nu valt er over smaak te twisten maar als een grote groep honingliefhebbers een favoriete smaak aan kunnen geven dan zal die waarschijnlijk door veel anderen ook erg lekker gevonden worden.
Uiteindelijk was de imker met de mooiste honing uit 2015 Martin Zwanikken met een gemiddeld smaakcijfer van 7,5 voor een heerlijke cremehoning.  De concurrenten Johan Duurland en het duo Fred en Fred zaten daar niet ver achter met allebei een 7,1. Het was al de vijfde keer dat hij/zij met de hoofdprijs naar huis gaat. Door de uitslag van de proevers gaat hij dus met de prijs voor de wisselbeker naar huis.

Andere winnaars in de andere categorieën waren: Opnieuw Martin Zwanikken voor de mooiste gekristalliseerde honing, Kees Bakker voor de mooiste heidehoning. De imkers die ook mede (honingwijn) geproduceerd en ingeleverd hadden waren ook afhankelijk van de publiekssmaak aangezien er geen grote aanwijsbare kwaliteitsverschillen geconstateerd konden worden. Uiteindelijk bleek de lekkerste mede uit het vat van te komen van Kees Bakker. Niet de allermooiste én lekkerste, maar de lekkerste bleek de lindehoning van Leo Vos.

De wisselbeker werd dit jaar overhandigd door wethouder Tijmen Smit. Hij verklaarde met erg veel plezier de keuring bijgewoond te hebben. Helaas kon hij de winnaars van de publiekprijs en de wisselbeker nog geen exemplaar van het prachtige jubileumboek cadeau doen. Een technische mankement maakte het de drukker onmogelijk om op tijd zijn boeken te leveren, maar gelukkig was er wel één exemplaar beschikbaar zodat iedereen kon zien wat 90 jaar bijenhouden in Laren en Blaricum aan moois en leuks heeft opgeleverd.

Winnaar Martin Zwanikken zal zeer binnenkort het boek krijgen maar ook andere belangstellenden kunnen het boek krijgen. Dat de vereniging inmiddels 91 jaar oud is wil nog niet zeggen dat zij een ouderwetse vereniging is. Het boek is namelijk inmiddels al digitaal beschikbaar en is door iedereen te downloaden vanaf de site van de vereniging: www.vbbnlarenblaricum.nl. Belangstellenden die een echt boek in handen willen hebben zullen dus nog heel even moeten wachten maar kunnen het wel reeds bestellen voor € 27,50 bij de vereniging. (13 november 2015)

o o o o o o o o o o o o o

Kleurige bollen in het bos

De bladeren vallen en snel zullen de bomen allemaal helemaal kaal zijn. Maar al over een maand of drie komen de eerste kleurige bloeiers al weer te voorschijn. Aanstaande zaterdag gaan wij hiervoor zorgen rond onze schans in Laren.

Het afgelopen jaar is het bosje tussen de Leemzeulder en de Paviljoensweg in Laren opnieuw ingericht. Dit mooie kleine bosje vormt de toegang tot het gaspompstation van de Gasunie en bijenschans ’t Paviljoen en is bezit van het Gooisch Natuur Reservaat. Een aantal minder fraaie struiken en bomen is geruimd om meer ruimte, lucht en licht te geven aan de rest van de beplanting en het pad naar het pompstation is vernieuwd. Het perceel is her-ingeplant met dier- en insectvriendelijke beplanting.

De open plekken die ontstaan zijn bieden een uitstekende plek voor een insectvriendelijke onderbeplanting.

Volgend voorjaar zal, mede dankzij een ruimhartige gift van de Rabobank Noord Gooiland, Hoveniersbedrijf Leo Vos uit Laren en Bloembollenbedrijf JUBHolland uit Noordwijkerhout, een prachtige verzameling bloeiende voorjaarsbloeiers te bewonderen zijn aan de Leemzeulder.

Krokussen, sneeuwklokjes, cyclamen, winterakonieten, anemonen, blauwe druifjes, daslook en nog veel meer insectvriendelijke bollen zullen zaterdag geplant worden. Hopelijk gaan de bollen zich de komende jaren op grote schaal vermeerderen zodat een klein Keukenhof gaat ontstaan.  Naast nuttig en oogstrelend ook een tot navolging stimulerend initiatief.

Zaterdag 14 november gaan we om 10.00u de bollen planten. Wij hopen veel leden te zien om te helpen de honderden bollen in de grond te stoppen aan de Leemzeulder in Laren. (9 november 2015)


Honing en was en een boek

De herfst gaat langzaam over in de winter en het seizoen voor onze bijen zit erop. We hebben weer tijd voor andere zaken: honing laten proeven en beoordelen tijdens de traditionele honingkeuring en strijden om de felbegeerde Bep Vos wisselbeker. Extra bijzonder is dat deze keuring dit jaar gecombineerd wordt met twee bijzondere bijzaken: bijenwas en een bijenboek. 

 
 
De winnaars van de Bep Vos wisselbeker 2014, Fred Horst en Fred Reimerink
bij hun bijen aan de Ruiterweg.

Vorig jaar heeft de vereniging met de financiële hulp van de Rabobank een kunstraatpers aan kunnen schaffen. Dit prachtige apparaat zal tijdens de keuring gedemonstreerd worden. Alle imkers en belangstellenden kunnen zien hoe we zelf echte kunstraat kunnen maken. Daarnaast zal een aantal gewone kaarsen van bijenwas gegoten worden.

Het bijenboek is het vorig jaar tijdens het jubileumsymposium aangekondigde boek waarin de vorige negentig jaar van onze prachtige vereniging gepresenteerd worden. Een prachtig overzicht waarin allerlei mooie en minder mooie/memorabele momenten getoond worden. Het boek pretendeert geen volledig overzicht te bieden maar laat wel zien wat er in de Gooische imkerij gebeurd is.

Eindredactrice Hedwig Zwanikken (foto)heeft er een verantwoord en aantrekkelijk geheel van gemaakt. Dit prachtige boek is voor iedereen na de keuring beschikbaar in digitale vorm. Maar speciaal voor de keuring zal zij enkele tastbare exemplaren aanbieden.

Eén exemplaar zal zij overhandigen aan de winnaar van de Bep Vos wisselbeker, de winnaar die de mooiste honing van het Gooi aangeboden heeft. Een tweede exemplaar zal naar de winnaar gaan van de publieksprijs: de aanbieder van de honing die het allerlekkerste gevonden wordt. 

Extra reden dus om dit jaar weer mee te doen met onze eigen keuring! 

Drie hoogtepunten op deze avond dus: de keuring van de mooiste en lekkerste honing van het Gooi, een demonstratie kunstraat en kaarsen maken en de presentatie van een prachtig bijenboek.

Alle reden om aanwezig te zijn op donderdag 12 november in de Blokhut van Ons Genoegen aan de Smeekweg in Laren.

De toegang is gratis en start om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom!

Honing voor de keuring kan aangeboden worden op zaterdag 7 november tussen 12.00 en 14.00 uur bij Johan Calis, IJsbaanweg 8 of bij Bart Vos op de Melkweg 12.

Honingkeuring 2015

Donderdag 12 november vindt onze jaarlijkse honingkeuring plaats. Noteer de datum en maak de honing keuring gereed!

Spoedig meer informatie met betrekking tot de honingkeuring,... maar hou de 12e november vast vrij in je agenda!


Stichtse Honingdag

De Stichtse Honingdag wordt door de Bijenhoudersvereniging Utrecht georganiseerd en vindt op 17 oktober in de prachtige Botanische Tuin van Universiteit Utrecht plaats. Het wordt een interessante dag over het thema honing met een echte Honingkeuring.

De lezing van Jaap Kerkvliet zal gaan over zijn ruim 40 jaar ervaring in de keuring en vervalsing van honing. Johan Calis zal een presentatie geven over de winning, productie en verkoop van honing.

Ook wordt u uitgenodigd mee te doen aan de keuring van Bijenproducten. Hiervoor kunt u producten aanleveren die uiteen kunnen lopen van honing, honingcake tot honingwijn en honingbier...etc.

Voor meer informatie over deze dag, klik hier. (28 september)

Gediplomeerde imkers

Aan het slot van een gezellige maar ook leerzame avond kregen gisteravond zestien kersverse imkers in de blokhut van Ons Genoegen een diploma overhandigd. Examinator en professioneel imker Johan Calis mocht de cursisten het bewijs van hun doorzettingsvermogen en kennis geven. In het afgelopen voorjaar en zomer hebben 17 aspirant imkers onder leiding van docent Bart Vos zich de kennis en vaardigheden eigen gemaakt om zelf een bijenvolk te behandelen. Dat ging uiteraard met vallen, opstaan en natuurlijk steken gepaard maar nagenoeg alle cursisten hebben in de loop van de cursus een volk gekregen waarmee ze aan de slag kunnen.

Dat imkers niet alleen meer bebaarde grijze mannen met geitenwollen sokken zijn is heel duidelijk als je naar de gediplomeerden kijkt. Twintigers en dertigers en bijna de helft vrouwen. Daaruit blijkt dat het houden van bijen door velen als een plezierige en zinvolle bezigheid wordt gezien. Dat geeft de imkerij weer toekomst.

Bijenhouden staat volop in de belangstelling en de nieuwbakken imkers waren enthousiast over hun introductie: “als beginnend imker is deze cursus zeker een aanrader. Een korte theoretische basis gevolgd door een zeer leuk praktijkgedeelte waarbij de docent alle ins en outs van het vak behandeld.”

Maar behalve leerzaam waren de bijeenkomsten ook heel gezellig zoals een deelnemer het krachtig samenvatte “Ik vond de cursus heel inspirerend en ik had er altijd veel zin in er heen te gaan.”

De imkerij heeft er weer een aantal nieuwe enthousiastelingen bij. (23 september)


Slotbijeenkomst basiscursus bijenteelt

Volgende week dinsdagavond is de slotbijeenkomst voor de cursisten. Kennis en vaardigheden worden getoetst, waarna een officiële diploma-uitreiking zal plaatsvinden. En daarna wordt het natuurlijk gevierd! Succes allemaal (en vooral veel plezier)!

(17 september 2015)

Nieuw op de website
Al een tijdje niet meer op de website gekeken?
Er staan foto's en een slideshow van de VBBN BBQ bij Activiteiten.
Kijk ook eens wat we met Praktisch Imkeren hebben gedaan.

Gefeliciteerd
Een van de door VBBN zeer gewaardeerde sponsoren, een familiebedrijf dat ooit is begonnen met handel in oude materialen en afvalstoffen in Laren op de Zevenend, heeft wat te vieren.

Wij wensen Schenk Recycling een feestelijke opening van het nieuwe bedrijfspand … en feliciteren ze met het 25 jarig bestaan in Almere.
(4 september 2015)
Toon van Gestel

Afgelopen donderdag is op 76 jarige leeftijd ons lid Toon van Gestel overleden.

Toon was een man die hield van alles wat groeide en bloeide. Op zijn prachtige landje aan de rand van de eng stonden tussen het groen zijn schapen, kippen, kalkoenen en natuurlijk zijn bijen.

Behalve een  natuur- was Toon ook echt een gezelschapsmens en gezelligheid en plezier waren altijd bij hem in de buurt: een glaasje, een pijp en een goed gesprek.

De VBBN was niet alleen maar een toevallige groep bij elkaar in de buurt wonende imkers, maar werd mede door zijn inzet een groep gelijkgestemden en een echte vereniging met een geweldig tijdschrift.

Behalve door zijn familie en vrienden zal hij ook door ons erg gemist worden.

(20 augustus 2015).

Zoete beloning

Aspirant imkers hebben gisteravond voor het eerst geslingerd in de slingerruimte van de imkervereniging in Bussum. Onder genot van een kop koffie werden eerst ervaringen over de eigen bijenvolken uitgewisseld en de nodige vragen richting Bart gesteld.

Daarna kon het echte werk beginnen. Ontzegelvorken werden gepakt, raampjes ontzegeld en vervolgens geslingerd. En dan eindelijk proeven…..! (13 augustus 2015).


Jaarlijkse BBQ


Zondag 23 augustus gaan we weer barbecueën! Alle leden, donateurs, cursisten met partners en kinderen zijn van harte uitgenodigd!

Onder genot van een goed glas en een lekker hapje laten we het afgelopen imkerjaar de revue passeren. Goede vakantie en tot de 23ste, toch?!
Er kan geslingerd worden!

Alleen de late lindebomen bloeien nog en de bijen zijn al druk aan het verzegelen. Het koude voorjaar is goedgemaakt met een uitbundige lindebloesemdracht. Er kan dus binnenkort geslingerd worden.

Dat kan voor de leden die niet over een eigen slinger beschikken met de slinger van de vereniging. En dat is dankzij een schenking van ons lid Aart Kuipers een heel goed exemplaar. Ook kunnen alle leden en donateurs gebruik maken van een ontzegelbak, ontzegelvork, zeef en afvulvaten. (juli 2015)


Landelijke Open Imkerijdagen

Aankomend weekend is de zesde editie van de Landelijke Open Imkerijdagen. Verschillende imkers houden op zaterdag 11 juli en/of zondag 12 juli 2015 open huis.

Om te zien welke imkers er in de regio meedoen kunt u de kaart raadplegen op de website van de NBV.

Bij de meeste imkers zal ook honing uit de regio te koop zijn. Naast aandacht voor de honingbijen wordt er ook aandacht besteed aan de wilde bijen in Nederland.

Voor meer informatie over de LOI-dagen verwijzen we u naar de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.


Uitreiking cheque Rabobank

De Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt Laren-Blaricum heeft een donatie gekregen uit het Coöperatiefonds van Rabobank Noord Gooiland.

Dit geld zal worden gebruikt om bloembollen te planten ter bevordering van de biodiversiteit van planten en hun bestuivers.

Johan Calis en Johan Duurland hebben namens de vereniging de cheque in ontvangst genomen op het kantoor van de Rabobank in Laren.

Jaarlijks krijgen verschillende maatschappelijke organisaties in de regio een financiële bijdrage uit dit fonds. De 11.000 leden van de bank kunnen elk jaar hun voorkeursstem uitbrengen. Er werden meer dan 3000 stemmen uitgebracht.(juni 2015)Initiatief bloembollen genomineerd

VBBN Laren Blaricum is een van de 29 organisaties die is genomineerd om in aanmerking te komen voor een donatie uit het CoöperatiefondsRabobank Noord Gooiland. Het volgende initiatief is door onze vereniging ingebracht;

Onze imkervereniging wil in overleg met het GNR door het aanplanten van natuurlijk gedijende bloembollen, zogenaamde stinzen planten, het voedselaanbod voor honingbijen en andere bloembezoekende insecten verbeteren.

Deze bloembollen willen we met onze leden gaan planten in het najaar.

Medio juni zal door de Rabobank de uitslag van de stemming omtrent de verschillende initiatieven bekend worden gemaakt.


Hopelijk volgend jaar tussen het Paviljoen en de Leemzeulder een bloemenzee aan voedsel voor de bijen en voor iedere voorbijganger een genot voor het oog!


Kennismaken met je eigen bijenvolk –
voorjaarsinspectie aspirant imkers

Zaterdag 18 april ter hoogte van de Leemzeulder komt de lucht van de beroker je al tegemoet al voor je het Paviljoen betreedt. Zo’n 16 aspirant imkers in stralend witte imkerpakken starten met de voorjaarsinspectie onder begeleiding van Bart Vos en Rik Ollebek. Ze maken vandaag voor de eerste keer kennis met hun eigen bijenvolk, dat ze met hun collega-imker het hele seizoen zullen blijven volgen. Opvallend is het aantal cursisten dat het aandurft om met blote handen te werken in de bijenkast.Vanmorgen is eerst gestart met de instructie rondom een lege kast en vervolgens met de wijze waarop je deze schoonmaakt. Daarna kon eindelijk het ‘echte werk’ beginnen: de bijenkasten mochten worden geopend. De ramen worden intensief bekeken: het stuifmeel, hoeveelheid honing, ramen met broed geteld en hier en daar wordt zelfs de koningin gezien.

Aan het eind van de eerste praktijkdag zijn de eerste bijensteken gevallen en daarmee is het eerste echte imkeren een feit.

De eerste ervaringen onderling worden alvast uitgewisseld (best lastig, spannend, wat interessant, leuk etc.). Aan het eind van de praktijkles wordt richting Bart kort samengevat wat er bij de voorjaarsinspectie is geconstateerd. Over 14 dagen is de volgende bijeenkomst. Dan wordt er gekeken of de volken enigszins gegroeid zijn en of er honingkamers kunnen worden geplaatst. (april 2015)

Lezing kleine bijenkastkever

Op verzoek van Studiekring Utrecht, het Gooi en Flevoland heeft onze vereniging een presentatie georganiseerd over de kleine kastkever. En daarmee hadden we de primeur! Ruim 40 belangstellenden hadden zich verzameld in de Blokhut te Laren. Bram Cornelissen heeft twee uur lang een boeiende presentatie gegeven over wat er inmiddels bekend is over de bijenkastkever.  Voor degenen die verhinderd waren of de presentatie nogmaals willen inzien, klik hier.

Uitnodiging lezing
"Zijn we klaar voor de komst van de kleine bijenkastkever?"

Woensdag 1 april organiseert onze vereniging op verzoek van Studiekring Utrecht, het Gooi en Flevoland een presentatie over deze nieuwe parasiet. De kleine bijenkastkever kan aanzienlijke schade toebrengen en dient daarom zeer serieus genomen te worden.


Bram Cornelissen (Bijen@wur, Wageningen) verzorgt de presentatie. Kosten voor het bijwonen van de lezing zijn €5,=, te voldoen bij binnenkomst in de zaal. De presentatie wordt gehouden in de Blokhut, Smeekweg 104 te Laren, aanvang 20.00 uur tot ca. 22.30 uur.

In verband met de organisatie en de te verwachten belangstelling verzoeken wij u zich op te geven via ons emailadres: info@vbbnlarenblaricum.nl

Voor de officiële uitnodiging en de samenvatting van de lezing door Bram Cornelissen, klik hier.

Jaarvergadering VBBN 2015

Afgelopen maandagavond vond de jaarvergadering plaats in het Bonte Paard te Laren. Tijdens de jaarvergadering werd uitgebreid stil gestaan bij het afgelopen jubileumjaar van de vereniging. 

Daarnaast werd de holle boom wisseltroffee voor de meest bijzondere bijenwoning uitgereikt aan Rik Ollebek en GertJan Loman voor hun aangepaste BEEBOX. Voor de totstandkoming van de BEEBOX en het verslag van de vergadering (maart 2015), klik hier.

Etiketwijzigingen
Alle imkers moeten vanaf nu (2015) volgens de nieuwe voorschriften van bijenproducten, waaronder honing en mede, gaan etiketteren. De nieuwe voorschriften staan bij Activiteiten. Om de nieuwe voorschriften direct te bekijken, klik hier.

Jaarvergadering VBBN Laren Blaricum

Op maandagavond 2 maart 2015 start om 20.00 uur de jaarvergadering van onze vereniging. De vergadering zal plaatsvinden in 't Bonte Paard te Laren. We kijken terug op ons mooie jubileumjaar en blikken vooruit naar hopelijk een fantastisch bijenseizoen. Hierbij de link naar de documenten voor de ALV.

Bijenschans Paviljoen e.o. opgeruimd!

Zaterdag 21 februari is er veel werk verzet bij bijenschans het Paviljoen. Er is gesnoeid, geharkt en het hek is hersteld. In overleg met GNR en nieuwe bomencommissaris BertJan zijn in het voorliggende bos alle coniferen omgezaagd. In de toekomst worden er besdragende heesters en andere bijenplanten ingeplant. (februari 2015)
Verslag in BIJENHOUDEN:Basiscursus bijenhouden gestart!

Donderdag 19 februari 2015 is de basiscursus bijenhouden van start gegaan in het Brinkhuis in Laren. Een gemêleerd gezelschap is door Bart Vos enthousiast ingeleid in de wereld van de bij en de imkerij.

Aankomende weken verdiepen de 16 cursisten zich klassikaal in bijenproducten en drachtplanten, bedrijfsmethodes en materialen, en (gezond) bijenhouden. Vanaf april kun je de aspirant imkers op het Paviljoen te Laren aantreffen wanneer ze gaan starten met de praktijklessen.

De cursus zit vol. Mocht u vragen hebben, dan kun u een contact zoeken via info@vbbnlarenblaricum.nl. 

IMKER WORDEN?

Bijenhouden is niet alleen een plezierige en boeiende bezigheid vanwege de bijen maar vooral ook omdat er zoveel raakvlakken zijn met allemaal andere aspecten: het weer, bloemen en planten en natuurlijk de omgeving. Daarom gaat imkeren nooit vervelen. Maar uiteindelijk is het natuurlijk om het werken in en met de bijen begonnen. En als dat lukt wacht een zoete beloning: honing van eigen bijen!In februari start in Laren een basiscursus bijenhouden. Geschikt voor iedereen die zich in de toekomst imker wil gaan noemen of nu al een beetje imker is. De cursus bestaat uit vier theorielessen in februari en maart gevolgd door  10 praktijkbijeenkomsten gedurende het bijenseizoen en een slotbijeenkomst in september. (december 2014)


VBBN imkers maken alleen eerste klas honing!

Uit onderzoek blijkt dat er veel mis is met honing die in Nederland te koop wordt aangeboden. De Voedsel- en Warenautoriteiten constateren dat er veel honing aangeboden is waar iets op aan te merken valt.


Maar gelukkig hoeven de klanten van onze Gooische honing zich geen zorgen te maken. Bij de laatste honingkeuring bleek de kwaliteit van de aangeboden honing van een enorm hoog niveau. Bovendien bleek op de etiketten gewoon te staan wat er in zit: natuurzuivere en gezonde honing waar niets mis mee is!

Verkrijgbaar bij diverse Larense en Blaricumse Imkers!


De winnaars van de Bep Vos wisselbeker in de BEL van 4 december 2014

eerdere berichten:

Winnaars tijdens het jubileumsymposium

Tijdens het zeer goed bezochte symposium ter gelegenheid van het negentig jarig bestaan van de VBBN Laren Blaricum afgelopen zaterdag waren er een aantal winnaars. Uiteraard waren dat allereerst de deelnemers aan het symposium die een keur aan voordrachten met betrekking tot de imkerij voorgeschoteld kregen. De meeste belangstelling was er voor de resultaten van de werkgroep De Vitale bij, maar ook de bijdrage van SP raadslid Bianca Verweij over insectvriendelijk groenbeheer gaf stof tot nadenken. 


bezoekers tijdens ons symposium op 22 november

Uiteindelijk werden aan het einde van de middag de bezoekers gevraagd naar de mening over de ingeleverde honing en werd de winnaar van de Bep Vos wisselbeker bekend gemaakt. Bij deze speciale editie van de keuring waren er twee winnaars die de mooiste honing hadden geleverd: Fred Horst en Fred Reijmerink hebben een flink aantal bijenvolken onder hun gezamenlijke hoede en produceerden dit jaar de mooiste honing van de regio.

Kleinzoon van de oprichter van de plaatselijk imkersvereniging Jan van den Brink overhandigde aan de winnaars Fred en Fred  de wisselbeker.

Met behulp van een elektronische stemming leverden de bezoekers opnieuw een tweetal winnaars. Als lekkerste honing van het afgelopen jaar werden de honing van Johan Duurland uit Laren en Menno Noordervliet uit Hilversum verkozen. Deze twee imkers hebben echter geen gezamenlijke bijenvolken en moeten de prijs dus echt delen.

de winnaars van de publieksprijs: Menno Noordervliet (L) en Johan Duurland (R)

Aan het einde van de middag sloot voorzitter Johan Calis de zeer geslaagde bijeenkomst af. Nadat de gasten vertrokken waren togen de leden en donateurs naar de Blokhut om de dag feestelijk af te sluiten.


Op vakantie

Een imker op vakantie komt overal bijen en honing tegen. Zoals hieronder op Kreta, gefotografeerd door Bart.


en de moeder van Judith spotte een aantal bijenkasten in Mongolie.


Oudere/eerdere berichten
Tentoonstelling geopend en klassieke innovatie gepresenteerd

Zaterdag 24 mei is onder een behoorlijke belangstelling onze expositie ter gelegenheid van ons negentig jarig bestaan feestelijk geopend.
Prachtig weer en een uitgebreide aankondiging in de krant lokte een grote groep imkers en niet-imkers naar de Lindehoeve, de prachtige boerderij waar de Historische Kring Laren is gehuisvest. Uiteraard is het meeste te zien in de prachtige tuin van de Lindehoeve.


De buitenexpositie probeert een (bescheiden) overzicht te geven van gebruikte bijenwoningen door de eeuwen heen: van de alleroudste vorm, de klotzbeute, tot de meest moderne, de Segeberger.


Voorzitter Johan Calis vertelt de aanwezigen een en ander over de ontwikkelingen in de imkerij en demonstreert het gebruik van een z.g. Uddeler korf.

Johan dit maal in zijn rol als korfvlechter en ontwikkelaar van de nieuw ontwikkelde Gooische Spaarkorf. Een combinatie van oud materiaal, stro, met moderne losse bouw en voor de eerste maal opengemaakt en gecontroleerd op de aanwezigheid van (virtuele) bijen door een van de leden van het eerste uur dhr. Farwerck.
 

uddeler korven

Bij de ingang van de Lindehoeve kon een prachtig overzicht van Nederlandse en buitenlandse bijenkorven bewonderd worden. Een mooi en compleet overzicht dat voor de gelegenheid door onze zustervereniging van de ANI uit Uddel ter beschikking gesteld was. 
Het prachtige weer lokte veel belangstellenden naar de Lindehoeve. Op de foto een aantal bijen-enthousiastelingen rond de Gooische Spaarkorf
De expositie in de Lindehoeve is nog tot eind september te bezoeken.
de Lindehoeve is iedere zaterdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur.


(De Lindehoeve is gelegen aan de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat 27 - 29 in Laren nh )
op pad met.....

Afgelopen voorjaar reisde ons lid Floor Karnebeek naar Cambodja en bezocht daar een lokale imker die op een milieu en omgevingsvriendelijke manier bijen houdt. Een verslag in woord en beeld:


reuzebij 1

"In de omgeving van Angkor Wat (tempels) (Siem Reap area) ben ik
met een Amerikaanse imker die al 20 jaar in Cambodja woont een
dag op pad geweest.
Hij heeft een lokale imker kunnen overtuigen om Rafter beekeeping op
een duurzame manier uit te voeren. Voorheen werden de complete raten van de rafter gesneden. Bij sustainable beekeeping wordt alleen de honing weggesneden op het juiste moment (februari, maart)

reuzebij 2
Bij rafter beekeeping worden palen dicht bij de grond geplaatst
in een bosje struiken.
Vandaar dat ik ook heel dichtbij kon komen met mijn Ipad.

Wat mij opviel is dat er alleen een mes, aansteker en
een emmer worden gebruikt. De beroker wordt gemaakt van
natuurlijke materialen (takken, bladeren, droog materiaal).
De honing wordt weggesneden en in de emmer gestopt.


reuzebij en honing 1

Stukken raat met honing. Goed te zien waarom dit de reuzebij genoemd wordt.

reuzebij en honing 2

 Vervolgens wordt het gesorteerd (bijen en eventueel broed eruit)
 en in een handdoek gestopt, die wordt uitgewrongen boven
een bak


Die vervolgens in lege waterflesjes wordt gegoten.
Wij hebben er 7 Amerikaanse dollars voor betaald per fles.
De meeste honing gaat naar de hotels met toeristen.
Ter vergelijking... Voor een flesje kun je twee riante
maaltijden eten daar (als je een beetje oplet waar je gaat eten)
Afvullen van de geoogste honing.


De foto met de boomstam met daarop de 'tuitjes' waaruit
de bijtjes vliegen, is volgens mij de stingless bee. (Trigona).
Daarnaast komen ook de Asian honeybee en de dwarfhoneybee in die omgeving voor."


Eerdere berichten


Jaarvergadering

Maandag 17 maart vond de zeer goed bezochte jaarvergadering plaats in café 't Bonte Paard in Laren.
Het begin van een bijzonder en memorabel jaar: in 2014 bestaat onze vereniging 90 jaar. Dus nog slechts tien jaar te gaan tot het grote jubileum.
Tijdens de vergadering werd het jaar 2013 besproken maar vooral plannen uiteengezet met betrekking tot de uitgebreide viering.


 De leden van de VBBN aan de koffie in de grootste huiskamer van Laren: cafe 't Bonte Paard in Laren
Bart Vos ontvangt de holle boom wisselprijs voor de meest originele bijenbehuizing: een z.g. toplattenkast of top-bar-hive.


Uiteraard was er volop ruimte voor discussie en bij-praten. Honingkeurmeester Leo van Dalen en de aandachtig toeluisterende beheerder van de Ludenschans Menno Noordervliet.

(maart 2014)Bijenconvenant


In de raadvergadering van woensdag 5 maart heeft de gemeente Laren besloten om zich aan te sluiten bij het bijen-lint.

In de Gooi en Eemlander van zaterdag 8 maart 2014 het volgende bericht:

Op pad met.....


Onze leden Judith en Rick zijn fietsend door Aziatische landen met exotisch klinkende namen op diverse plaatsen bijenvolken en imkers tegen gekomen. En wat doet een imker dan? Een foto maken natuurlijk. 

Prachtige plaatjes van bijzondere plekken.

Tatjijistan

Bijenkasten in Tajikistan

Reizende bijen in Kirgizië


En bijenkasten (spaarkasten?) in Pakistan


(februari 2014)


Eerdere berichten
Zondag 5 januari is ons lid/donateur Jan Zwannikken op 81 jarige leeftijd overleden.

Jan was een man met een echt groen hart die dicht bij de natuur stond met zijn paardjes, koeien, kippen en konijnen. Op zijn 65e kreeg hij er de tijd voor en breidde hij zijn levende have uit met een aantal bijenvolken. Iedereen die met Jan sprak over zijn volken zag zijn plezier dat hij beleefde aan zijn hobby. Samen met Martin zorgde hij voor de kasten en korven op het Schoolpad.

Dat de imkerij serieus genomen werd bleek wel uit het feit dat zij een aantal jaren de trotse bezitters van de Larense wisselbeker voor de mooiste honing van Laren waren.

We zullen ons Jan herinneren als een aardige en met de natuur begane bijen-enthousiasteling en hij zal gemist worden op het Schoolpad.

(7 januari 2014)


Nog eerdere berichten


Tijd om te druppelen

(21 december 2013)


Het is midwinter en het juiste moment om de varroa nog een keer het leven buitengewoon zuur te maken. Met een oplossing van oxaalzuur kunnen de aanwezige mijten nu heel goed bestreden worden. Bovendien een goede gelegenheid om te kijken hoe de volken er bij staan.Tel het aantal straten en druppel per straat ongeveer 3 milliliter oxaalzuur oplossing. Meer vloeistof is niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn voor de bijen.Nog oudere berichten:


Martin Zwanikken wint opnieuw de Bep Vos wisselbeker, maar Fred&Fred hebben de lekkerste honing.

(november 2013)


Tijdens een zeer goed bezochte verenigingsavond heeft de vereniging tot bevordering der bijenteelt in Nederland Laren-Blaricum de jaarlijkse prijzen uitgedeeld. Behalve imkers uit Laren, Blaricum en andere Gooise plaatsen waren ook veel andere belangstellenden naar de Blokhut gekomen om de wedstrijd bij te wonen en te luisteren naar Urban beekeeper Geert van Kerckhove.

Het afgelopen bijenseizoen was door het koude voorjaar en de erg droge zomer erg matig en de opbrengsten bij de meeste imkers waren minder dan normaal, maar de kwaliteit was zéér hoog volgens de keurmeesters.  Een drietal aangeboden producten kreeg dan ook de maximale toe te kennen score van 100 punten.

Kees Bakker, Elbert Roest en voorzitter/keurmeester Johan Calis

In drie categorieën ging Blaricummer Kees Bakker met de prijs naar huis. Maar helaas voor hem ging de prijs voor mooiste vloeibare honing én de hoofdprijs naar Martin Zwanikken. Hij ontving voor het tweede achtereenvolgende jaar de Bep Vos wisselbeker. Dit jaar overhandigt door burgemeester Elbert Roest die zich erg enthousiast over de bijen, de honing en de imkers uitliet.

Beslissend voor de uiteindelijke toekenning van de hoofdprijs was het smaakpanel dat besliste dat Martins inzendingen een hogere smaakwaardering kregen dan de inzending van Gert-Jan Loman. Beide hadden mooie en lekkere honing aangeleverd maar de allerlekkerste was dat niet. De aanwezigen hadden namelijk ook een belangrijk aandeel  in de toekenning van de prijzen en zij vonden de honing van Fred Horst en Fred Reimerink met voorsprong de lekkerste honing van de streek. 

Burgemeester Elbert Roest en de makers van de lekkerste honing

(18 november 2013)

Voor de complete uitslag: zie honingkeuringIComments