Home

Winnaar honingkeuring 2021

De winnaar van zowel de Bep Vos beker als de heidebeker dit jaar is Gertjan Loman uit Blaricum. Gefeliciteerd! Welverdiend! Een prachtige zeer smakelijke honing.
Foto Niki Steneker
o o o o o o o o o o o o o


Doe mee met de honingkeuring en 
 
bepaal mee wie de lekkerste honing heeft!
o o o o o o o o o o o o o

Vele handen maken licht werk

Afgelopen zaterdag werd bijenschans het Paviljoen in Laren opgekuist. Dat vele handen licht werk maken werd hier meer dan bewezen getuigen de onderstaande foto's.o o o o o o o o o o o o o

Groeten uit Laren

Onze voorzitter Johan Calis spreekt met de dorpsradio Laren over de levensomstandigheden van de bijen en het verzoek om in mei en juni niet te maaien. Leuk fragment om even te beluisteren, vanaf 11.40min! 
Naast dit fragment zijn er nog een aantal andere fragmenten te beluisteren die minstens zo interessant zijn. Voor het fragment klik hier.

o o o o o o o o o o o o o

Nationale Bijentelling dit weekend
(ZZZOEE MEE)


Dit weekend vindt de Nationale Bijentelling plaats. Je hoeft maar een half uurtje in je tuin te tellen! Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Op de site van de nationale bijentelling wordt je stap voor stap meegenomen bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je 17 en 18 april in je tuin kunt tegenkomen. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. 

o o o o o o o o o o o o o


"Zonder de bij groeit er geen appel aan de boom"

Leuk verhaal van Johan Calis in het NRC afgelopen weekend. Door op de foto te klikken wordt het artikel leesbaar.


o o o o o o o o o o o o o


Save the date: ALV 8 maart 


Maandagavond 8 maart vindt de Algemene Leden Vergadering plaats. Dit jaar zal de ALV online plaatsvinden vanwege COVID-19. Leden en donateurs zullen de bijbehorende stukken toegestuurd krijgen via de mail, inclusief de link om deel te kunnen nemen. 

o o o o o o o o o o o o o


Cursus bijenhouden 2021 gaat niet door


Bart Vos, docent van de basiscursus bijenhouden, heeft aangegeven dat de cursus die voor dit jaar gepland stond niet door kan gaan vanwege COVID-19. De belangstelling voor de cursus was dit jaar enorm groot. Binnen korte tijd was de cursus vol en ontstond er een wachtlijst. Alle inschrijvers zijn inmiddels hierover geïnformeerd. Wellicht dat er een in 2022 een nieuwe cursus gehouden wordt. Hierover zullen we eind dit jaar nader berichten. 

In het Larens Journaal van 22 januari is een bericht geplaatst over de cursus bijenhouden. Zoals hierboven vermeld is het bericht in het Larens Journaal niet meer up to date en is de bijencursus 2021 helaas komen te vervallen. 

o o o o o o o o o o o o o

Jaaroverzicht 2020

Aan het eind van het jaar kijken we terug op een bewogen jaar, niet zozeer voor de bijen als wel voor onszelf... Hierbij een korte terugblik:


In het voorjaar hebben Fred en Fred hun handen flink uit de mouwen gestoken met het opknappen van de bijenschans Het Spookbos. Het resultaat mag er zijn, een prachtige educatieve bijenschans!

Het schilderij met het schilderwerk van Paul Goyarts is door Paul weer helemaal opgeknapt en ziet er weer uit als nieuw.

Begin maart hebben we elkaar nog gezien tijdens de Algemene Leden Vergadering en alle plannen voor het aankomend jaar besproken. Een week later bleek alles ander te gaan lopen door het coronavirus. Om toch invulling te kunnen geven aan onze voornemens hebben we gezocht naar een andere vorm om onze jaarlijkse activiteiten toch op een of andere wijze te kunnen laten plaatsvinden.

Hoewel de nationale boomplantdag met de schoolkinderen van de Ploeg niet kon doorgaan, zijn de bomen geplant op de driehoek Mendes da Costalaan / Frans Langeveldlaan. 

Praktisch imkeren heeft een andere vorm gekregen. Via WhatsApp is er voor de minder ervaren imker een hulplijntje geweest, dankzij Gert-Jan en Johan, waarin iedereen toch zijn vragen kwijt kon. Pam heeft het extra leuk gemaakt met wat vragen en voorbeelden van bijzondere situaties die een imker kan tegen kan komen met extra 'food for thought'. De app groep bleek een succes en is nog steeds in de lucht!


We hebben helaas moeten constateren dat onze bijenschans het Paviljoen voor overlast zorgt bij het zwembad van de nieuwe buren. Het zwembad en de druppelaars in de tuin hebben hun aantrekking op de bijen niet gemist. Dankzij de inspanningen van met name Rik is er kans gezien om een tijdelijke dependance te creëren op de Groene afslag, totdat we een nieuwe locatie hebben gevonden. Het Paviljoen is sinds oktober weer in gebruik en we zijn op zoek naar een goed alternatief.

We hebben dit jaar weer samen suiker kunnen draaien in augustus op initiatief van Ronald. Van deze collectieve actie hebben veel leden wederom gebruik gemaakt en het heeft ook een positief effect gehad voor de verenigingskas. De borrel hebben we helaas moeten overslaan, maar daar vinden we vast een gepast moment voor in 2021!

In september is collectief geslingerd en hoewel er bij de meesten wat minder heidehoning in de kasten zat dan gehoopt, bleek de belangstelling groot. Gebruikmakend van de ruimte van Martin en de slingers van Fred & Fred en Johan & Pam konden we met behulp van het Kolb-apparaat (Rabobank) aan de slag. In kleine groepjes hebben we elkaar geholpen met het ontzegelen van de ramen, kolben, slingeren en opruimen. 

VBBN Laren Blaricum heeft twee prachtige lindebomen geschonken aan de gemeente Laren. De locatie is bepaald, de actie is in verband met het coronavirus doorgeschoven naar het volgend jaar. 

De honingkeuring kreeg dit jaar wel een hele speciale invulling. Dankzij het geniale idee van Bart om de honingkeuring online te houden is er toch enigszins een verenigingsmoment geweest. Het aantal inzendingen was hoog en Johan en Bart hebben echt een bijzondere honingkeuring neergezet. Met de burgemeester van Laren aan tafel als een van de keurders en een groot aantal leden en belangstellenden online, kon het een waar feestje worden. Floor was deze keer de gelukkige winnaar van de Bep Vos beker.

Bijen en imkeren staan weer volop in de belangstelling mogen we zeker constateren op basis van de grote belangstelling voor de basiscursus in 2021. De basiscursus zit al helemaal vol en er is een wachtlijst.

Afgelopen weekend is er oxaalzuur in drive-in-vorm verstrekt door Johan op het Paviljoen aan een ieder die zich daarvoor heeft opgegeven. Onze bijen kunnen we daarmee in ieder geval alvast een goede start van 2021 geven!

De bijen hebben een goed jaar achter de rug, en hoewel wij ons flink hebben moeten aanpassen is het een geslaagd imkerjaar geweest. Wij willen iedereen enorm bedanken voor alle inspanningen die zijn geleverd afgelopen jaar om er samen wat moois van te maken.

De allerbeste wensen voor nu tijdens de donkere dagen, blijf met jullie naasten in goede gezondheid verkeren en alvast het allerbeste toegewenst voor 2021!

Bestuur Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt Laren Blaricum

 o o o o o o o o o o o o o

Zeer terechte winnares Floor Karnebeek van de Bep Vos Wisselbeker

Dat de jaarlijkse honingkeuring ook mogelijk is in tijden van corona heeft de Larense imkervereniging afgelopen zondag bewezen. Een hybride evenement waar minstens vijftig “keurmeesters” via het beeldscherm verbonden waren om met elkaar de mooiste en lekkerste honing van 2020 te kiezen.

Niet de blokhut van Ons Genoegen was dit daar het strijdtoneel van een heel spannende wedstrijd maar de ongeveer twintig keukentafels waar de imkers en honingliefhebbers met elkaar verbonden waren om alle honingmonsters te proeven en te beoordelen. Aan de centrale keukentafel zaten de keurmeesters Johan Calis en Bart Vos in het gezelschap van burgemeester Nanning Mol om de leuke, bijzondere en gezellige wedstrijd in goede banen te leiden.

De honing was ook dit jaar van een uitstekende kwaliteit en de kopers van die zoete heerlijkheden hoeven zich ook bepaald niet bekocht te voelen. De imker met de mooiste heidehoning was dit jaar Johan Duurland en de fraaiste cremehoning was gemaakt door Martin Zwanikken. Meeste honing was aangeleverd door de imkerende zwagers Fred Horst en Fred Reijmerink die ook de mooiste gekristalliseerde honing ingeleverd hadden, naast twee flessen voortreffelijk smakelijke mede.

De lekkerste honing was aangeleverd door Menno Noordervliet uit Hilversum die in gezelschap van zijn kleindochter Jasmijn duidelijk verrast en blij was. Jasmijn: ”Ik had niet eens op de honing van opa gestemd!”

Uiteindelijk ging de hoofdprijs van dit jaar naar Floor Karnebeek. In het gezelschap van een aantal andere imkers die om de hoofdprijs streden bleek zij uiteindelijk de meeste stemmen gekregen te hebben met betrekking tot de smaak én kwaliteit. Zij kreeg de mededeling van de burgemeester dat zij de zeer terechte winnares was van de Bep Vos wisselbeker. Daarmee neemt zij de prijs over van de winnaar van vorig jaar Wim van Dorst. In de toch al heel lange traditie van deze keuring  (sinds 1977) is zij de eerste vrouwelijke bezitter van deze beker.

Om vijf uur werden de schermen uitgezet en werd nog aan de verschillende keukentafels nagepraat over een bijzondere zondagmiddag. Een mooi alternatief voor de gebruikelijke keuring, maar hopelijk volgend jaar weer een echt treffen.

Auteur: Bart Vos, Fotograaf: Tiemen Venema

o o o o o o o o o o o o o

Bericht FB 29.11.2020 Burgemeester van Laren, Nanning Mol

o o o o o o o o o o o o o


Welke imker wint dit jaar de felbegeerde 
Bep Vos beker?


Vandaag hebben alle imkers die meedingen naar de felbegeerde Bep Vos beker honing ingeleverd bij honingkeurmeesters Johan Calis en Bart Vos. Op de foto Wim van Dorst die in 2019 de wisselbeker won en hem vandaag weer kwam inleveren. Deze week wordt de honing door de honingkeurmeesters gekeurd en van een rapport voorzien. 
Volgende week zondagmiddag vindt de publiekskeuring van de honing online plaats. Deze twee uitslagen samen bepalen wie de Bep Vos beker wint. En dat is ook dit jaar weer spannend! 

Fotograaf: Niki Steneker

o o o o o o o o o o o o o

Er start weer een nieuwe cursus bijenhouden!

Imker worden, geïnteresseerd in bijen of gewoon veel belangstelling voor de natuur? Dan is dit de cursus om actief aan de slag te gaan met deze fascinerende insecten. De basiscursus bijenhouden is vooral een ervaringsgerichte training met theorie- en praktijkbijeenkomsten van maart tot oktober, parallel aan het bijenjaar.

De cursus bestaat uit vier theoriebijeenkomsten over bijen, bloemen, honing, kasten, gereedschappen en alle zaken die je zou moeten weten om het gedrag van de bijen een beetje te begrijpen. Daarna volgen een tiental praktijkbijeenkomsten waarin je onder andere met een bijenvolk leert om te gaan, hoe je zwermen kunt voorkomen en hopelijk honing moet slingeren.

Aan het einde van de cursus komen we nog eens bij elkaar om de onderwerpen van het hele seizoen opnieuw met elkaar door te nemen.

Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig bijen te houden en wie weet, aan het eind van het jaar de eerste potjes honing te kunnen oogsten.

Wil je meer weten? Klik dan hier


o o o o o o o o o o o o o

Heide Heide Heide Heide Heide Heide

Johan Calis heeft een filmpje gemaakt van de heide die prachtig in bloei staat en goed bevlogen wordt. Je bent vast al zelf wezen genieten van de heide, zoniet...
geniet dan even mee bij het bekijken van dit filmpje. Klik hier.

o o o o o o o o o o o o o


Filmpje topbarhive

Dit filmpje is afgelopen week gemaakt terwijl Bart Vos zijn bijenvolk in de topbarhive ging bekijken. Kijk je mee? klik hier

o o o o o o o o o o o o o

Suiker bestellen
Op zaterdag 29 augustus gaan we bij de Fam Zwanikken op het Schoolpad 3 in Laren suiker draaien. Heb je jouw bestelling inmiddels doorgegeven?

Hoe kun je bestellen? Als je lid / donateur bent, zie instructies in je mail.

Zouden jullie de suiker op 29.08 vóór 13.00 uur willen ophalen? Hulp is altijd welkom! o o o o o o o o o o o o o

Prachtig zwerm(weer)

Wat gebeurt er wanneer je bijtijds een kunstzwerm maakt in deze periode, maar een dopje over het hoofd ziet bij het uitlopen van de koninginnen? 

Juist: Een deel van het volk trekt er op uit - op zoek naar een nieuw stekkie.
Foto: Bart Vos schept zwerm 17-05-2020, Fotograaf: Floor Karnebeek

De zwerm vestigde zich in dit geval - heel toepasselijk - in een prachtige fruitboom van een van de volkstuintjes 'Ons Stekkie', op de Goyergracht. 
Voor filmpjes van het scheppen van de zwerm en het inlopen van het volk in de kieps, klik hier: Zwerm Goyergracht volkstuintjes 'Ons Stekkie' 

Voor iedereen die wil weten hoe het is afgelopen: de dames zijn inmiddels weer terug op hun oude stek, het Spookbos, in een nieuwe bijenkast.

o o o o o o o o o o o o o


Praktisch Imkeren via app

Het praktisch imkeren wat we jaarlijks op maandagavond organiseren op de bijenschans het Paviljoen in Laren zal deze keer in een ander format plaatsvinden in verband met het coronavirus. 
Voor geïnteresseerden willen Johan Calis en Gert-Jan Loman een whatsapp-groep samenstellen, waarin er vragen kunnen worden gesteld over de eigen volken. Daarnaast zullen zo nu en dan tips en tricks worden gedeeld, met name gericht op de imker met wat minder ervaring. De app-groep is wel gebonden aan spelregels; om ‘onnodig’ app-verkeer te voorkomen. 
Wil je graag in deze app-groep; reageer dan voor zaterdag 25 april met je telefoonnummer met een reply op de mail die je als lid of donateur hebt ontvangen. Begin volgende week wordt de app-groep aangemaakt en zie je deze verschijnen in whatsapp, wanneer je je hebt opgegeven. 
Plaatje afkomstig van FB: imkerij Daan
o o o o o o o o o o o o o


De Nationale Bijentelling: doe mee!

Op 18 en 19 april 2020 vindt de Nationale Bijentelling plaats. 

Kom ook in actie voor de wilde bij en help de bij te beschermen.
 

Je hoeft maar een half uurtje te tellen! 

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet.

Op de site van de nationale bijentelling wordt je stap voor stap meegenomen bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je 18 en 19 april in je tuin kunt tegenkomen. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. 

Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. 

o o o o o o o o o o o o o

Boomplantdag 2020

Daar staan ze dan .. een zestal prachtige drachtboompjes, die eigenlijk door groep 7 van de Ploeg geplant zouden worden op nationale boomplantdag. Het event is voorlopig uitgesteld in verband met het coronavirus. In het najaar zien we wel weer … de boompjes konden daar niet op wachten en zijn alsnog geplant op de driehoek Frans Langeveldlaan - Mendes Da Costalaan. Kijk en bewonder.

o o o o o o o o o o o o o

Algemene Leden Vergadering


De ALV vindt plaats op 9 maart 2020 om 20.00 uur in de Blokhut van Ons Genoegen, Smeekweg 104 in Laren. 

Tijdens deze avond zal het afgelopen verenigingsjaar besproken worden en de plannen en voornemens voor het aankomende nieuwe jaar aangekondigd worden. Bovendien een goede en plezierige gelegenheid om elkaar voor het eerst in het nieuwe jaar weer te zien en te spreken.

De uitnodiging en agenda zijn met de verschillende bijlagen meegestuurd en zullen tijdens de vergadering besproken worden. De bijlagen zijn tevens beschikbaar bij Documenten

We hopen dat de vergadering door een groot aantal leden en donateurs zal worden bijgewoond.

o o o o o o o o o o o o o

Bijenschans het Spookbos 

Bijenschans het Spookbos ondergaat een facelift. Met behulp van de bijdrage uit het Coöperatiefonds van de Rabobank wordt de bijenschans opgeknapt om weer eigentijds en meer toegankelijk te zijn voor geïnteresseerden in de werkzaamheden van de imker en de honingbij.

Dec 2019

Oproep aan onze leden: in je mailbox zit een oproep met een verzoek om extra handjes. Vele handen maken licht werk.
o o o o o o o o o o o o o

Plezierige feestdagen 


Plezierige dagen en alvast een prettige jaarwisseling.
 (foto credit: bron FB Strathcona Beekeepers).

o o o o o o o o o o o o o

Leuk bericht op website gemeente Laren
met prachtige foto van de uitreiking van Bep Vos beker honingkeuring 2019
Fotograaf: Gemeente Laren
o o o o o o o o o o o o o

Wim van Dorst wint Honingkeuring

Gooische Heidehoning Bokaal voor Martin Zwanikken

Publieksfavoriet kwam uit de korven van Floor Karnebeek

Terwijl Gert-jan Loman van de jury ook de hoogste waardering had gekregen, kreeg Wim van Dorst als winnaar de Bep-Vos-Wisselbeker, bij verstek, uitgereikt in de Blokhut van ‘Ons Genoegen’ op maandag 9 december door Locoburgemeester Peter Calis. Wim was op bezoek bij het verlof van zoon Sebastiaan, marinier in de Cariben. Wim van Dorst had niet alleen de honing volgens de hoogste standaard gebotteld, maar bleek ook honing
ingeleverd te hebben die net even beter in de smaak viel dan die van Gert-jan Loman. Toen het publiek als smaakpanel alle ingeleverde honing had geproefd en beoordeeld, bleek dat hij in de smaaktest een nipte overwinning had behaald op de andere bekerkandidaat. De wisselbeker mag een jaar op de schoorsteenmantel. ‘Met twee foutloze inzendingen een fraaie overwinning’ oordeelt keurmeester
Bart Vos, ‘Het niveau van de inzendingen was gemiddeld erg hoog, mede dankzij het gunstige honingseizoen van 2019’. Door fikse regenbuien verspreid over de zomer was ook de categorie heidehoning weer ruimschoots vertegenwoordigd. Er waren maar liefst vijf foutloze inzendingen voor de speciaal in het leven geroepen Gooische Heidehoning Bokaal. De heidehoning van Martin Zwanikken werd door het smaakpanel als winnaar aangewezen. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door Jaap Vlaanderen van het Gooisch Natuur Reservaat. De meest smaakvolle honing van 2019 kwam uit de korven van Floor Karnebeek.

Naast de imkerwedstrijd was er op de avond van de honingkeuring:

Presentatie Darwiniaanse selectie van varroa-tolerante bijen en verwildering van deze bijen in ‘holle boom’ kasten

Terwijl onze werkgroep 'Vitale Bijen' zich inspant om varroa-tolerantie te bevorderen is Bijen@wur alweer een stapje verder; verwildering van varroa-tolerante honingbijen! Tjeerd Blacquière hield een inspirerend verhaal over geleide natuurlijke selectie van varroa-tolerantie en verwildering van deze bijen in ‘holle boom’ kasten.

Presentaties: Imkers Zonder Grenzen

Imkers van onze vereniging kennen geen grenzen. Bart Vos verhaalde over zijn PUM uitzending voor verbetering van wasproductie in Ethiopië; een heel andere wereld! Wasproductie van honingdrank afval hout gestookt! Pim Hattink verzorgde een kleurrijke presentatie over ondersteuning van een onderwijs project in Nepal; met bundeling van lokale krachten vooruit! Voor het onderwijs project in Nepal werd maar liefst €252,55,- in de glazen melkbus gedaan. Voor €100,- kan één van de vijf bijenkasten voor dit project worden gesponsord! De imker-vereniging deed nog eens €100,- in de bus!

Verkiezing publieksfavoriet:

Het publiek vormde een panel om de lekkerste honing vast te stellen. De deelnemers vond het erg leuk om al die verschillende smaken van honing over de tong te laten gaan! De publieksfavoriet werd een inzending van Floor Karnebeek met de gemiddelde score van maar liefst 7,9 uit 10. De score van het publiek was nodig om de winnaars aan te wijzen in vrijwel alle categorieën. Winnaar in de categorie Vloeibare Honing was ook Wim van Dorst, in de categorie Kristalliserend-Crème Honing Floor Karnebeek met de publieksfavoriet. De Gooische Heide Bokaal werd gewonnen door Martin Zwanikken met een prachtige droge heidehoning. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door Jaap Vlaanderen van het Gooisch Natuur Reservaat.’Dat we deze beker kunnen uitreiken onderstreept de kwaliteit van het beheer van de Gooische heide’ aldus voorzitter Johan Calis. Debutant Niki Steneker won een eerste prijs in de buitencatagorie ‘Raatbrokken in honing’ en de zwagers Fred Reimerink en Fred Horst wonnen een eerste prijs in de categorie Mede. Martin Zwanikken en de eerder genoemde zwagers hadden met 6 inzendingen samen het hoogste aantal inzendingen. Tot slot was de panel-keuring, na gelijke uitslag van de jury-keuring, ook nodig om de winnaar van de ’Bep Vos Wissel Beker’ vast te stellen. Wim van Dorst won de beker doordat zijn voorjaarshoning hoger scoorde dan de zomerhoning van Gert-jan Loman.

Met twee foutloze inzendingen kreeg Wim van Dorst, bij verstek, aan het eind van de avond de Bep-Vos-wisselbeker uitgereikt door Locoburgemeester Peter Calis. Bijenproducten zijn het visitekaartje van de imkerij. Het bestuur organiseert de honingkeuring zodat de imkers zich kunnen bekwamen in het voldoen aan de eisen van de warenwet en eer doen aan het mooie natuurproduct honing en andere bijenproducten. Elke inzending kreeg een keuringsrapport. Alle inzenders mochten een imkerartikel van de prijzentafel uitzoeken. ‘We kijken terug op een mooie, gezellige verenigingsavond waaraan ook bezoekers van naburige verenigingen en andere belangstellenden deelnamen’ aldus voorzitter Johan Calis.

Fotograaf: Gert-jan Loman

 o o o o o o o o o o o o o

De honingkeuring

Fotograaf: Floor Karnebeek
Honingkeurmeesters Johan Calis en Bart Vos hebben vanmorgen alle inzendingen van honing en andere bijenproducten gekeurd. Bart Vos zegt hierover: "het niveau ligt hoog; ik heb een gemiddelde 9.85 aan de inzendingen honing van de Gooische imkers kunnen toekennen". Maandag 9 december hierover meer tijdens onze honingkeuringsavond. Zin om mee te proeven..., naast de honingproeverij hebben we ook een leuk avondprogramma
o o o o o o o o o o o o o

‘Weerbare honingbijen en Heidehoning-oogst’

Thema’s van de jaarlijkse honingkeuring

Maandag 9 december vanaf 20.00 uur


Fotograaf: Erica Calis
Winnaar Bep Vos beker 2018 Johan Duurland

o o o o o o o o o o o o o

Prachtige foto


Soms heb je ontzettende mazzel dat een bij er bijna voor lijkt te gaan zitten... Het heeft een prachtige foto opgeleverd. Dank je wel Jorinda Setzpfand!
o o o o o o o o o o o o o


Suiker bestellen

Graag dit jaar suiker bestellen voor 1 augustus!
Alle leden en donateurs hebben via de mail informatie gekregen van onze suikerman Ronald Assenberg om suiker te bestellen. 

Graag jouw bestelling doorgeven aan Ronald via mail of app voor 1 augustus.
Op 24 augustus kun je jouw bestelling afhalen op het Schoolpad in Laren.

Hartstikke fijn wanneer je even komt helpen!
o o o o o o o o o o o o o

Podcast: Jortcast over 'bijengif'

Hoe “Europa” het onderzoek van dr. Martina Vijver dreigt te negeren, terwijl het aantoont hoe bestrijdingsmiddelen de natuur vergiftigen. Dr Kelder praat met de eco-toxicoloog over bureaucratie en bestrijdingsmiddelen. (bron: https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-jortcast)

 o o o o o o o o o o o o o

GNR organiseert wederom
het Schaapscheerfeest in de Schaapskooi

01-06-2019 - 10:00/16:30 | Schaapskooi Blaricummerheide
Ook dit jaar organiseert het GNR weer het Schaapscheerfeest! Het inmiddels bekende jaarlijkse evenement met diverse activiteiten voor jong en oud. Iedereen is welkom op zaterdag 1 juni van 10:00 - 16:30 bij de Schaapskooi op de Blaricummerheide. 


o o o o o o o o o o o o o


Mooi bericht op World Bee Day

Er stierven deze winter minder bijenvolken dan in de vorige winters


Het gaat weer iets beter met de bij. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van de universiteit van Wageningen onder bijenhouders. Afgelopen winter stierf ongeveer 9 procent van de bijenvolken in Nederland. In de twee jaren daarvoor was dat nog rond de 15 procent.


"De mate waarin wintersterfte optreedt, is een indicatie van de gezondheid van bijenvolken", zegt Bram Cornelissen tegen Omroep Gelderland. Hij is bijenonderzoeker bij Wageningen University & Research (WUR). De oorzaak van de daling is niet onderzocht.

Volgens de onderzoeker spelen externe oorzaken zoals ziektes of gif voor gewassen een rol, maar is ook het bewustzijn toegenomen. De afgelopen jaren steeg het aantal imkers en zij worden ook steeds professioneler. "Het begint altijd met het goed houden van dieren. Dat is het belangrijkst."

Ook het bewustzijn onder de bevolking en bij gemeenten zorgt voor een beter landschap voor de bij. "Meer bloemen in de tuin, maar ook het planten van bepaalde bomen langs de weg helpt."

Niet achterover leunen

Tot 2013 was de bijensterfte nog een stuk hoger: meer dan 20 procent. Na een daling was er de laatste twee jaar opnieuw een piek te zien, die nu dus wellicht teniet is gedaan. "Bijenhouders geven zelf aan dat een sterfte onder de 10 procent acceptabel is", zegt Cornelissen. "Het is belangrijk om bijenvolken gezond te houden, ze leveren immers een belangrijke bijdrage aan de bestuiving van land- en tuinbouwgewassen en wilde planten."

Toch zijn de goede resultaten van afgelopen winter nog geen reden om achterover te leunen, vindt voorzitter Jos Lansink van de imkervereniging uit Oost-Gelre. "De monocultuur neemt nog steeds toe, en de biodiversiteit is geminimaliseerd." Hij ziet dat de sterfte van bijenvolkeren heel verschillend is per imker. "De een heeft er bijna geen last van, de ander heel veel. Het is moeilijk aan te wijzen waar het aan ligt."

De universiteit van Wageningen houdt elk jaar een enquête onder Nederlandse bijenhouders. Bijna 2000 bijenhouders met in totaal 15.900 bijenvolken vulden de vragenlijst deze keer in.

(bron: NOS https://nos.nl/artikel/2285556-er-stierven-deze-winter-minder-bijenvolken-dan-in-de-vorige-winters.html), picture afkomstig van FB - Beekeeping.


o o o o o o o o o o o o o
Noteer alvast: 11 maart ALVHou maandag 11 maart vanaf 20.00 uur vrij in je agenda voor de Algemene Leden Vergadering van VBBN Laren Blaricum.

De ALV vindt dit jaar plaats in de Blokhut van Ons genoegen, Smeekweg 104 in Laren.

In de loop van februari zullen de officiële uitnodiging, agenda en andere documenten beschikbaar zijn en toegestuurd worden via email. o o o o o o o o o o o o o 

Varroamijt parasiteert niet op bijenbloed, maar op vet

Ecologie Amerikaanse ecologen hebben ontdekt dat de varroamijt die parasiteert op honingbijen het voorzien heeft op het vet van de bij.

Al ruim 30 jaar zorgt hij in Nederland voor grootschalige sterfte onder honingbijen: Varroa destructor, de varroamijt. En al zo’n 50 jaar denken wetenschappers dat deze wereldwijd voorkomende parasiet zich voedt met het bloed van de bijen. Dat blijkt niet te kloppen. De ronde, platte mijt heeft het gemunt op het vetlichaam van de bijen, schrijven entomologen van de universiteit van Maryland in PNAS. Die nieuwe informatie kan in de toekomst wellicht leiden tot effectievere bestrijding van de mijt.

De varroamijt is verwant aan de teek en andere bloedzuigende mijten. Daarom lag het voor de hand dat hij zich zou voeden met hemolymfe, het kleurloze bloed van insecten. Maar opvallend genoeg zijn de uitwerpselen van Varroa destructor heel droog en eiwitrijk – niet zoals je zou verwachten bij vloeistofdrinkende mijten.

De Amerikanen kwamen dus met een alternatieve theorie: de dodelijke parasiet zou zich met vetlichamen voeden. Die komen bij alle insecten voor, en bevatten naast vet ook koolhydraten en aminozuren. Verder zijn ze betrokken bij de afbraak van afvalstoffen; ze zijn te vergelijken met de menselijke lever. Een honingbij met slecht functionerend vetlichaam is vatbaarder voor ziektes en pesticiden, en kan minder goed overwinteren.

Met verschillende kleurstoffen in het vetlichaam en de hemolymfe van de bij toonden de Amerikanen aan dat de mijt inderdaad van het vetlichaam at. In het lab bleek ook dat mijten zich op een dieet van vetlichaampjes succesvol voortplantten.

De Leidse hoogleraar Koos Biesmeijer: „Dit is nu topwetenschap. Stukjes bewijs kloppen niet met de hypothese dat de mijten bloed drinken, je bedenkt dus een alternatief en gebruikt de nieuwste technieken om dit uit te zoeken. Heel goed gedaan!”

(Bron: artikel NRC 18.01.2019)

o o o o o o o o o o o o o

Plezierige dagen 


Plezierige dagen en alvast een prettige jaarwisseling.
 (foto: bron FB: niet commercieel gebruik toegestaan).

o o o o o o o o o o o o o 

Voor informatie op de homepage eerder dit jaar, klik op archief homepage hieronder.

Comments