Home

SAVE THE DATE!

op 24 november vindt onze jaarlijkse succesvolle honingkeuring plaats met dit jaar bijzondere bijdragen en fantastische prijzen

maak de honing gereed voor de keuring en zet de datum in je agenda!

o o o o o o o o o o o o o 

Oktoberfest Laren

De organisatie van het Oktoberfest Laren, kiest elk jaar een goed doel waarvoor de bezoekers van het Oktoberfest een bijdrage kunnen doen in een daarvoor bestemde bus. 

Dit jaar heeft de organisatie van dit Larense feest aan onze imkervereniging gedacht als behoeder van de bijen die zo'n belangrijke functie vervullen als bestuivers van gewassen en de wilde flora. Nu hebben gerst en hop geen insectenbestuiving nodig, maar allerlei andere voedselgewassen wel. Daarbij gaat het om de zetting van vruchten of de productie van de groentezaden!

Kennelijk is het belang van een goede bijenstand diep doorgedrongen in de samenleving en wij nemen graag deze geste ter ondersteuning van onze activiteiten in ontvangst. Het is fijn als mensen die niet direct bij de bijenteelt zijn betrokken publiekelijke belangstelling tonen voor ons werk. Binnen het bestuur is nagedacht over een bestemming van de donaties en er is gekozen voor een bestemming waarbij we ons publiek kunnen dienen met een kijkje in het bijenvolk; een nieuwe observatiekast! 

Er zijn de laatste jaren twee observatiekasten in gebruik geweest bij presentaties zoals het schapenscheerdersfeest van het GooischNatuurReservaat, de oogstdag van de Soll en de dag van het Blaricumse Werkpaard, die goede diensten hebben bewezen maar nu echt aan vervanging toe zijn. Wij kijken ernaar uit om het meest geschikte type te laten kopiëren, waarbij we hopen dat we de kosten met deze donatie kunnen bekostigen.

Als je zelf tijdens het Oktoberfest een duit in het zakje zou willen doen verwijs ik jullie met plezier naar de website http://www.oktoberfest-laren.nl/.

De organisatie van het Oktoberfest is een kleine club Larense vrijwilligers die naast de organisatie ook werk verrichten bij het opbouwen en inrichten van de tent. Een extra handje zou enorm gewaardeerd worden door de organisatie van het Oktoberfest. Vanaf ca. 11.00 en gedurende de zaterdagmiddag kan men een handje toesteken bij het sjouwen van meubilair of andere onderdelen van de inrichting. Ook wanneer je maar weinig tijd beschikbaar hebt ben je welkom. Frank Smit is contactpersoon van de organisatie van het Oktoberfest.

o o o o o o o o o o o o o 

Wat heeft de hei fantastisch gebloeid

Er zullen niet veel imkers zijn die geen ramen met heerlijke heidehoning hebben. Heel erg lekker, zeer gezocht maar ook moeilijk uit de raten te krijgen.

Gelukkig dat wij enkele jaren geleden dankzij de Rabobank een prachtig kolbtoestel aan hebben kunnen schaffen. Het blijft nog steeds een heel karwei maar het is beter te doen.

Hoe gaan we het aanpakken?

Op het Schoolpad komen twee elektrische slingers te staan. Juist als bij andere honing worden de raten ontzegeld en in de eerste slinger zoveel mogelijk leeg geslingerd. Waarschijnlijk zal alleen de niet-heide-honing eruit gekomen zijn en de heide in de raten zijn blijven zitten.

Na de raten gekolbd te hebben worden de raten in de tweede slinger vervolgens leeggeslingerd.

Het resultaat: een hoeveelheid heide-melange-honing, een hoeveelheid heidehoning en lege raten! Tussendoor hoeft de apparatuur niet helemaal schoon gemaakt te worden maar wij gaan ervan uit dat iedereen alles netjes achterlaat

Het slingeren kost op deze manier nogal wat tijd en het zal nodig zijn een rooster op te stellen. Het slingeren start a.s. zaterdag 17 september en hier op de site zullen we een overzicht van de gereserveerde dagen plaatsen.

Reserveren kan d.m.v. het sturen van een bericht aan

info@vbbnlarenblaricum.nl

Hopelijk gaan er veel kilootjes geslingerd worden!


dag

ochtend

middag

avond

Zaterdag 17 september

Fred en Fred

Fred en Fred

 

Zondag 18 september

Joke o.v. 

Joke o.v. 

 

Maandag 19 september

Pam 

Pam 

Johan D.

Dinsdag 20 september

Gert-Jan Johan D

Gert-Jan Johan D

 Johan D.

Woensdag 21 september

Floor Bart

Bart Floor

Joke 

Donderdag 22 september

 Pam

Pam 

Pam 

Vrijdag 23 september

 Wim v. D.

Wim van D. 

 

Zaterdag 24 september

 

 

 

Zondag 25 september

Martin  

Martin 

 

Maandag 26 september

 

 

 Milja

Dinsdag 27 september

Pam 

Pam 

 Pam

Woensdag 28 september

GertJan 

GertJan 

 

Donderdag 29 september

 Pam

Pam 

Pam 

Vrijdag 30 september

 

 

 

o o o o o o o o o o o o o 

Zondag VBBN BBQ-dag

Dit jaar organiseren we de jaarlijkse BBQ van onze vereniging op zondag 4 september in de tuin van de familie Zwanniken. Graag willen we met leden, donateurs en hun partners en kinderen het afgelopen imkerjaar laten passeren onder genot van een lekker hapje en een goed glas. Tot zondag!

o o o o o o o o o o o o o

Vitale bijen hebben de toekomst
Lid Pam van Stratum heeft een interessant artikel geschreven in Bijenhouden 5.  
Klik op de foto om het artikel te lezen.
o o o o o o o o o o o o o

Al suiker besteld?

Zaterdag 27 augustus wordt er suiker gedraaid bij de fam. Zwannikken op de Schoolstraat door Ronald Assenberg.  

Voor een volk is 15 kg suiker nodig. In 2 emmers van 8.5 liter zit 15 kg suiker. Dus voor 1 volk heb je 2 emmers nodig. De prijs van 1 kg suiker is 1 euro. Per emmer is dat 7.50 euro, dus per volk 15 euro.

Betalen kan contant bij aflevering. Graag de oude emmers inleveren, voorzien van naam, voor 27 augustus. Indien er geen emmers zijn, doen we de suiker in emmers van de vereniging. Deze emmers kosten 1,50 euro per stuk.

Zouden jullie voor 12 uur de suiker willen komen ophalen? Hulp is altijd welkom!

o o o o o o o o o o o o o

Deze week in het nieuws
Klik hier om het artikel te lezen. (bron: BEL-nieuws 29-06-2016)
o o o o o o o o o o o o o
Opknapbeurt voor Paviljoen

Maandag 27 juni 19.30u gaat het eindelijk gebeuren, het Paviljoen krijgt een opknapbeurt. Het hout wordt in de beits gezet, de vijver uitgemest en de groenstrook wordt bijgesnoeid en geharkt.

Alle leden en geïnteresseerden zijn meer dan welkom om de handen uit de mouwen te steken. De huidige bewoners van het Paviljoen worden voor korte tijd geëvacueerd, om vervolgens terug te keren naar een prachtig en gefatsoeneerd plekje aan de Leemzeulder in Laren. 

o o o o o o o o o o o o o
Schaapscheerfeest 2016
Het Goois Natuurreservaat (GNR) vierde gisteren voor de 25e keer het schaapscheerfeest bij de schaapskooi in Blaricum. En natuurlijk waren wij er ook bij. 

Pam had het weer uitstekend geregeld met:
Een heuse demonstratie korven-vlechten, virtueel imkeren met de bijenkast met foto's, diverse honing om te proeven, een observatiekast en voor het kleinere volk kaarsen rollen van bijenwas.

En uiteraard honing, waskaarsen en bijenwas om zelf kaarsen te rollen voor de verkoop.

Een groot aantal bezoekers voor het schaapscheerdersfeest, de ruime belangstelling van alle bezoekers, gezellige sfeer ........        Volgend jaar weer! (5 juni 2016)

o o o o o o o o o o o o o
Jubileum schaapscheerfeest met volle doe-dag

Goois Natuurreservaat (GNR) viert zaterdag 4 juni van 10.00 tot 16.30 uur voor de 25e keer het schaapscheerfeest bij de schaapskooi in Blaricum! Deze jubileumeditie belooft een volle en gevarieerde doe-dag met een historisch tintje te worden voor kinderen, hun (groot)ouders en andere geïnteresseerden. VBBN Laren Blaricum geeft ook acte de présence.

Zonnetje

Tijdens het Goois Schaapscheerfeest worden de schapen van de kudde van GNR met de schaar van hun dikke vacht ontdaan. Knipper van het eerste uur, Piet Kelderman, is er dit jaar voor de 25e keer bij. Daarom wordt hij om 13.00 uur in het zonnetje gezet door Bert van der Moolen, directeur-rentmeester en Karen Heerschop, voorzitter van Goois Natuurreservaat. 

Doe-dag

Bij Piet lijkt het makkelijk, maar dat ambachtelijke knippen van een schaap is nog niet zo eenvoudig. Iedereen die durft, mag het proberen…En krijgt daar dan ook nog een diploma voor!

Met al die vachten die de schapen nu niet meer nodig hebben, kunnen mooie en nuttige dingen worden gedaan. Om dat te illustreren én onder de knie te krijgen, zijn er tijdens het Goois Schaapscheerfeest doorlopende workshops en demonstraties spinnen, vilten en breien. Ook kan er worden geknutseld met schapenwol, een herdersstaf worden gemaakt en een (herders)hut worden gebouwd.

Zijn de schapen eenmaal in hun zomertenue, dan gaan ze om 15.30 uur met herder Daphne de hei op. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om een stukje mee te lopen. 

Historisch

Het jubileum is aanleiding voor een extra historisch tintje aan het Goois Schaapscheerfeest. Zo is er een mini-tentoonstelling en een reportage te zien over schapen en herders in het Gooi door de jaren heen.

De Gooise schaapskuddes zijn altijd een dankbaar onderwerp geweest voor kunstschilders. Daarom organiseren we tijdens dit jubileum een speciale workshop waar naar voorbeeld van o.a. Anton Mauve kan worden geschilderd. 

Natuurmarkt

Verschillende ‘groene’ organisaties uit het Gooi presenteren zich op de Natuurmarkt. Zo bieden onder meer de Imkervereniging Laren-Blaricum, WNF Gooi & Vechtstreek en Geologisch Museum Hofland speciale activiteiten voor kinderen aan.

Stempelkaart

De toegang voor het Goois Schaapscheerfeest is gratis. Voor een aantal activiteiten wordt echter een kleine bijdrage gevraagd. Daarvoor kan een stempelkaart worden gekocht; voor €5,- kan aan vier activiteiten worden meegedaan. Mobiel pinnen is mogelijk.

Bereikbaarheid

De schaapskooi (Oude Naarderweg 3, 1261 DS, Blaricum) is het best wandelend, fietsend of met het openbaar vervoer bereikbaar. Parkeergelegenheid voor auto’s is beperkt. (bron: Goois Natuurreservaat), (27 mei 2016)

Indien je kunt meehelpen om VBBN Laren Blaricum te vertegenwoordigen, geef je dan op bij Pam van Stratum! Alle hulp is welkom.

o o o o o o o o o o o o o


't was nog lang warm in ‘t Goy


Ze zijn weer terug! Het contrast kon bijna niet groter. In alle vroegte op Koningsdag naar het fruit gebracht met nog net geen weeralarm en suiker op de kast. Teruggehaald (althans de meeste bijen, want ze vlogen nog volop) op een van de meest zwoele avonden van dit jaar tot dusver.

Door het geweldig mooie weer had een ware bloesemexplosie in ‘t Goy plaatsgevonden. Na prachtige 15 dagen (appel) konden ze alweer retour inclusief volle honingbakken.

o o o o o o o o o o o o o


Royal reisje naar het fruit

De fruitcommissie had het weer uitstekend geregeld. In alle vroegte togen we met de bijenkasten op weg naar ’t Goy om deze te plaatsen in de appelboomgaard bij  Fruit en Pluimveebedrijf Vernooij.


De bijenkasten werden overgeheveld naar de kar achter de trekker om deze vervolgens in de boomgaard op een pallet te plaatsen. Onze koninginnen en volken staan op haar tijdelijk domicilie. Wij kunnen naar huis, beginnen aan onze koningsdag. (27 april 2016)


o o o o o o o o o o o o o


Prachtige voorjaarsbloeiers aan de Leemzeulder

 

Het mooie kleine bosje tussen de Leemzeulder en Paviljoensweg is de toegang tot het gaspompstation van de Gasunie en bijenschans ’t Paviljoen en is bezit van het Gooisch Natuur Reservaat. Het perceel is eind vorig jaar her-ingeplant met dier- en insectvriendelijke beplanting.

Mede dankzij een ruimhartige gift van de Rabobank Noord Gooiland, Hoveniersbedrijf Leo Vos uit Laren en Bloembollenbedrijf JUBHolland uit Noordwijkerhout en een groep actieve imkers en belangstellenden, die de bollen in het najaar hebben geplant, is er een prachtige verzameling bloeiende voorjaarsbloeiers te aanschouwen aan de Leemzeulder.


Krokussen, sneeuwklokjes, cyclamen, winterakonieten, anemonen, blauwe druifjes, daslook en nog veel meer insectvriendelijke bollen zijn er te bewonderen. Hopelijk gaan de bollen zich de komende jaren op grote schaal vermeerderen, zodat er een klein Keukenhof gaat ontstaan. Naast nuttig en oogstrelend ook een tot navolging stimulerend initiatief. (25 april 2016)


o o o o o o o o o o o o o


Praktisch imkeren

Halverwege april starten we weer met Praktisch Imkeren. Door samen te imkeren en ervaringen uit te wisselen hopen we gezamenlijk het bijenvolk wat beter te begrijpen. Leerzaam voor beginnende imkers én ervaren imkers.De onderwerpen die aan bod zullen komen zijn: de vitale bijen waarbij de generatiewisseling centraal staat, verschillende bedrijfsmethoden die we uitproberen met volken op het Paviljoen en imkeren met korven, spaarkorven en holle bomen. De locaties zijn rondom het dorp en verschillen per keer, dus als je geïnteresseerd bent (ook als je geen imker bent), stuur dan een mailtje naar info@vbbnlarenblaricum.nl (10 april 2016)

o o o o o o o o o o o o o


Nationale Boomfeestdag


Vandaag hebben we wat te vieren. Het is Nationale Boomfeestdag (tot 1980 werd dit boomplantdag genoemd). Iedere derde woensdag in maart wordt dit feest gevierd. Deze dag werd voor het eerst gevierd in 1957 door het Landelijk Comité Boomplantdag als onderdeel van Staatsbosbeheer. In 1980 is deze traditie voortgezet door de Stichting Nationale Boomfeestdag. Doel van de Boomfeestdag is om kinderen de functies en waarden van bomen in hun directe leefomgeving te laten inzien, door middel van het laten planten van een eigen boom.

Gemeente Laren heeft het geweldige initiatief genomen om vijf prachtige bomen (2 tamme kastanjes, 2 fruitbomen en 1 mooie honingboom) te planten op het Hertenkamp door medewerkers van Sherpa BosHoeve onder leiding van Olaf Schouwer (BEL-gemeente).

We verzamelen in een schraal lentezonnetje. Wethouder Ton Stam, 8 medewerkers van Sherpa, Olaf Schouwer en Bart Vos, Johan Duurland en ikzelf (VBBN). Wethouder Ton Stam reikt een prachtig bijenhotel uit aan de medewerkers van Sherpa. Hij brengt het belang van bomen voor de leefomgeving en daarmee ook het belang van de bijen onder de aandacht. Daarna moedigt hij de medewerkers van Sherpa aan de nieuwe bomen in de grond te voorzien van een goede deklaag. Velen handen maken licht werk en de klus is zo geklaard.

Laren heeft er weer een aantal prachtige bijenbomen bij. En dat vinden ook wij reden voor een feestje! Bij een feestje hoort taart en om het te vieren begeven we ons naar het Brinkhuis, waar heerlijke koeken worden geserveerd.

De gemeente wil samen met VBBN een jaarlijkse traditie maken van de Nationale Boomfeestdag in Laren. Eerstvolgende: 15 maart 2017. (16 maart 2016)

o o o o o o o o o o o o o

Jaarvergadering VBBN 2016

Afgelopen maandagavond vond de algemene ledenvergadering plaats in ‘t Bonte Paard. De plannen voor het komende jaar zijn aangekondigd. Hierover binnenkort meer informatie in de notulen en op de website.

Sinds 2010 wordt de holle boom wisseltroffee uitgereikt voor de meest bijzondere bijenwoning. Vorig jaar vielen Rik Ollebek en GertJan Loman in de prijzen met de aangepaste BEEBOX. Dit jaar kreeg Johan Calis de holle boom troffee uitgereikt voor de ontwikkeling van de Gooische spaarkorf. Meer over de Gooische spaarkorf, klik hier.

Onder genot van een drankje werd het afgelopen jaar doorgelopen en afgesloten met een fotorapportage. (9 maart 2016)


o o o o o o o o o o o o o


Het is mooie warme zwoele zomerochtend: ik voel de zon mild behaaglijk op m’n rug, de kast ruikt zoet-zuur naar honing, de bijen zoemen tevreden en de merels zingen het hoogst lied.

Op ’t Paviljoen haal ik de raampjes uit de kast en ik hoor: “Doen ze 't een beetje?” Onhoorbaar is Ab achter mij komen staan en kijkt over mijn schouder mee. Samen kijken we in alle rust de kast door en we praten over de bijen, de natuur en het weer en ik begrijp dat ie geen kap op hoeft want op zoveel kalmte reageren bijen nooit.

Toen de bijen moesten verhuizen van de remiseweg naar het paviljoen kregen de bijen een mooie nieuwe plek en de imkers een nieuwe collega. Ab was al heel snel een vaste waarde voor alle imkers die bij het paviljoen kwamen. Een rustige plezierige man met belangstelling die veel verder ging als alleen de bijen met een kwispelende Step in zijn buurt.

Afgelopen zondag is ons lid Ab van de Schot in alle rust op 81 jarige leeftijd overleden. Afscheid wordt van hem genomen op zaterdag 5 maart om 10.30 uur  in de St Jansbasiliek in Laren. Aansluitend zal hij begraven worden op het St. Janskerkhof. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in Grand café Eemland in Eemnes.

Ab was een plezierig en bescheiden lid en we zullen hem erg missen.


Het bestuur van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland Laren/BlaricumAlgemene Leden Vergadering

Tijd om met elkaar terug te blikken op 2015 en vooruit te kijken naar 2016. Dat doen we zoals gebruikelijk op onze jaarvergadering: dit jaar op maandag 7 maart vanaf 20.00 uur in café 't Bonte Paard in Laren.

Klik hier voor de uitnodiging en agenda, het jaarverslag 2015 en de verschillende bijlagen.

We streven ernaar om het officiële gedeelte rond 21.30 uur af te ronden, zodat er volop gelegenheid is om te praten en foto’s te kijken. Als je zelf leuke foto’s hebt, dan kun je die sturen naar info@vbbnlarenblaricum.nl (6 februari 2016)

o o o o o o o o o o o o o

Jubileumboek voor B&W

Vanmorgen hebben burgemeester Elbert Roest, wethouders Tijmen Smit en Ton Stam en gemeentesecretaris Garmt Kolhorn het jubileumboek van de VBBN Laren Blaricum ontvangen uit handen van de voorzitter Johan Calis en de penningmeester Johan Duurland.

Wilt u zelf in het bezit komen van 90 jaar geschiedenis van de VBBN Laren Blaricum, dan kunt u een mailtje sturen naar info@vbbnlarenblaricum.nl. Indien u graag het boek wil inzien of downloaden, klik dan hier. (12 januari 2016)

o o o o o o o o o o o o o

Een goede start van het nieuwe imkerjaar

Paviljoen, zaterdagochtend 2 januari, 10 uur. Het is koud, het regent licht en er is geen koffie. Toch staat er een behoorlijke groep imkers (oud cursisten, donateurs en leden) enthousiast elkaar een goed bijenjaar en nog meer voorspoed toe te wensen. Ze hebben allen een goede reden ter plaatse te zijn. Een instructie voor het druppelen van oxaalzuur, het in ontvangst nemen van het jubileumboek of het afhalen van oxaalzuur om eigen bijen te behandelen.

Johan Calis toont hoe oxaalzuur moet worden gedruppeld om de varroamijt aan te pakken. Het is een uitstekend moment voor de behandeling. De bijen zitten met koud weer op een tros en kunnen goed behandeld worden tegen de mijten door te druppelen met een oplossing van oxaalzuur in suikerwater.

 

Voor de geïnteresseerden het recept: In 1 liter van een oplossing van 1:1 suiker/water lost men 35 gram oxaalzuur op. (Uit ervaring blijkt 600 gram water uit de waterkoker, 600 gram suiker en 35 gram oxaalzuur in een keer te leiden tot een bovengenoemde oplossing). Met een injectiespuit met maatverdeling (apotheek) kan dan 3 ml per straat worden gedruppeld. In een volk dat op een tros zit gebruik je normaal niet meer dan 20 ml. Zit het volk op twee bakken, dan gebruik je deze hoeveelheid per bak. Laat je niet verleiden om een hogere dosis toe te passen omdat de effectiviteit niet hoger wordt en er dan bijensterfte kan optreden. Na afloop van de instructie wordt er oxaalzuur door Johan uitgedeeld, om de behandeling zelf te kunnen toepassen.

Het jubileumboek wordt gretig in ontvangst genomen. Bart Vos krijgt van zijn cursisten als dank voor zijn inspirerende lessen een cadeaubon van de Bijenkorf. Een deel van de groep vertrekt naar ‘t Bonte Paard voor een kop koffie. Een aantal imkers zijn geïnspireerd en gaan direct aan de slag met hun eigen bijenvolken. De resterende groep imkers zit thuis, lekker aan de koffie bij de kachel te lezen in 90 jaar geschiedenis van de imkervereniging. Voor iedereen een goede start van het nieuwe jaar.

Zelf in het bezit komen van 90 jaar geschiedenis van de VBBN Laren Blaricum kan door een mailtje te sturen naar info@vbbnlarenblaricum.nl. (2 januari 2016)

o o o o o o o o o o o o o

De beste wensen voor 2016!

Namens het bestuur VBBN Laren Blaricum wensen we iedereen een plezierige jaarwisseling en een fantastisch 2016!

Zaterdag 2 januari rond 10.00u hopen we deze boodschap persoonlijk over te mogen brengen op het Paviljoen bij de behandeling van de volken met oxaalzuur als afsluiting van de beginnerscursus van afgelopen jaar.

Het is tevens een geschikt moment om het jubileumboek in je bezit te krijgen. Het jubileumboek wordt ter plekke verkocht,
€20,- voor leden en donateurs en €27,50 (kostprijs) voor andere belangstellenden.
Tot zaterdag! (30 december 2015)


o o o o o o o o o o o o o

We gaan weer druppelen

Zaterdag 2 januari om 10.00u gaan we de volken op het Paviljoen behandelen met een oplossing van oxaalzuur als afsluiting van de beginnerscursus 2015.

Aan het eind van het seizoen wanneer de volken geen broed meer hebben, is het een uitstekend moment voor de behandeling. De bijen zitten op een tros en kunnen dan goed behandeld worden tegen de varroamijt door te druppelen met een oplossing van oxaalzuur in suikerwater. Een goede start van een nieuw imkerseizoen!

Alle leden zijn meer dan welkom om zaterdag 2 januari aan te sluiten. Om toepassing binnen de vereniging te stimuleren wordt de vloeistof gratis aangeboden aan leden. Indien je hiervan gebruik wilt maken, neem dan contact op met Johan Calis. (27 december 2015)   


Voor informatie op de homepage eerder dit jaar, klik op archief homepage hieronder.
Comments