Home

Mooi bericht op World Bee Day

Er stierven deze winter minder bijenvolken dan in de vorige winters


Het gaat weer iets beter met de bij. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van de universiteit van Wageningen onder bijenhouders. Afgelopen winter stierf ongeveer 9 procent van de bijenvolken in Nederland. In de twee jaren daarvoor was dat nog rond de 15 procent.


"De mate waarin wintersterfte optreedt, is een indicatie van de gezondheid van bijenvolken", zegt Bram Cornelissen tegen Omroep Gelderland. Hij is bijenonderzoeker bij Wageningen University & Research (WUR). De oorzaak van de daling is niet onderzocht.

Volgens de onderzoeker spelen externe oorzaken zoals ziektes of gif voor gewassen een rol, maar is ook het bewustzijn toegenomen. De afgelopen jaren steeg het aantal imkers en zij worden ook steeds professioneler. "Het begint altijd met het goed houden van dieren. Dat is het belangrijkst."

Ook het bewustzijn onder de bevolking en bij gemeenten zorgt voor een beter landschap voor de bij. "Meer bloemen in de tuin, maar ook het planten van bepaalde bomen langs de weg helpt."

Niet achterover leunen

Tot 2013 was de bijensterfte nog een stuk hoger: meer dan 20 procent. Na een daling was er de laatste twee jaar opnieuw een piek te zien, die nu dus wellicht teniet is gedaan. "Bijenhouders geven zelf aan dat een sterfte onder de 10 procent acceptabel is", zegt Cornelissen. "Het is belangrijk om bijenvolken gezond te houden, ze leveren immers een belangrijke bijdrage aan de bestuiving van land- en tuinbouwgewassen en wilde planten."

Toch zijn de goede resultaten van afgelopen winter nog geen reden om achterover te leunen, vindt voorzitter Jos Lansink van de imkervereniging uit Oost-Gelre. "De monocultuur neemt nog steeds toe, en de biodiversiteit is geminimaliseerd." Hij ziet dat de sterfte van bijenvolkeren heel verschillend is per imker. "De een heeft er bijna geen last van, de ander heel veel. Het is moeilijk aan te wijzen waar het aan ligt."

De universiteit van Wageningen houdt elk jaar een enquête onder Nederlandse bijenhouders. Bijna 2000 bijenhouders met in totaal 15.900 bijenvolken vulden de vragenlijst deze keer in.

(bron: NOS https://nos.nl/artikel/2285556-er-stierven-deze-winter-minder-bijenvolken-dan-in-de-vorige-winters.html), picture afkomstig van FB - Beekeeping.


o o o o o o o o o o o o o
Noteer alvast: 11 maart ALVHou maandag 11 maart vanaf 20.00 uur vrij in je agenda voor de Algemene Leden Vergadering van VBBN Laren Blaricum.


De ALV vindt dit jaar plaats in de Blokhut van Ons genoegen, Smeekweg 104 in Laren.

 


In de loop van februari zullen de officiële uitnodiging, agenda en andere documenten beschikbaar zijn en toegestuurd worden via email. o o o o o o o o o o o o o 

Varroamijt parasiteert niet op bijenbloed, maar op vet

Ecologie Amerikaanse ecologen hebben ontdekt dat de varroamijt die parasiteert op honingbijen het voorzien heeft op het vet van de bij.

Al ruim 30 jaar zorgt hij in Nederland voor grootschalige sterfte onder honingbijen: Varroa destructor, de varroamijt. En al zo’n 50 jaar denken wetenschappers dat deze wereldwijd voorkomende parasiet zich voedt met het bloed van de bijen. Dat blijkt niet te kloppen. De ronde, platte mijt heeft het gemunt op het vetlichaam van de bijen, schrijven entomologen van de universiteit van Maryland in PNAS. Die nieuwe informatie kan in de toekomst wellicht leiden tot effectievere bestrijding van de mijt.

De varroamijt is verwant aan de teek en andere bloedzuigende mijten. Daarom lag het voor de hand dat hij zich zou voeden met hemolymfe, het kleurloze bloed van insecten. Maar opvallend genoeg zijn de uitwerpselen van Varroa destructor heel droog en eiwitrijk – niet zoals je zou verwachten bij vloeistofdrinkende mijten.

De Amerikanen kwamen dus met een alternatieve theorie: de dodelijke parasiet zou zich met vetlichamen voeden. Die komen bij alle insecten voor, en bevatten naast vet ook koolhydraten en aminozuren. Verder zijn ze betrokken bij de afbraak van afvalstoffen; ze zijn te vergelijken met de menselijke lever. Een honingbij met slecht functionerend vetlichaam is vatbaarder voor ziektes en pesticiden, en kan minder goed overwinteren.

Met verschillende kleurstoffen in het vetlichaam en de hemolymfe van de bij toonden de Amerikanen aan dat de mijt inderdaad van het vetlichaam at. In het lab bleek ook dat mijten zich op een dieet van vetlichaampjes succesvol voortplantten.

De Leidse hoogleraar Koos Biesmeijer: „Dit is nu topwetenschap. Stukjes bewijs kloppen niet met de hypothese dat de mijten bloed drinken, je bedenkt dus een alternatief en gebruikt de nieuwste technieken om dit uit te zoeken. Heel goed gedaan!”

(Bron: artikel NRC 18.01.2019)

o o o o o o o o o o o o o

Plezierige dagen 


Plezierige dagen en alvast een prettige jaarwisseling.
 (foto: bron FB: niet commercieel gebruik toegestaan).

o o o o o o o o o o o o o


Oxaalzuur druppelen


Oxaalzuur druppelen.MOV


Thijmen Jacobse heeft een leuk filmpje gemaakt tijdens het oxaalzuurdruppelen afgelopen zaterdag. Thijmen bedankt!

o o o o o o o o o o o o o 

Planten winterlinde in G&E
Bron: Vrijdag 14-12-2018 in Gooi en Eemlander

o o o o o o o o o o o o o 

Nieuwe winterlindeWethouder Ton Stam plantte gisteren met Johan Calis van de imkervereniging VBBN een bijenboom. De boom, een winterlinde, is een cadeau van de imkervereniging aan Laren en geliefd bij de bijen.

Naast het planten van de boom gingen ook duizend bij-vriendelijke bloembollen de grond in. Hiermee start de campagne ‘Het zzzoemmt in Laren’, met aandacht voor de honingbij en wilde bij.

Met een ‘bijenlint’ aan activiteiten wil de gemeente samen met de imkervereniging, volkstuinders en bewoners van Laren een bijenvriendelijke gemeente maken.
(Bron: Laarder Courant de Bel)
o o o o o o o o o o o o o 


We gaan weer druppelen...


Zaterdag 15 december vanaf 10.00 uur gaan we de volken op het Paviljoen behandelen met een oplossing van oxaalzuur.Tegelijkertijd ook een mooi moment om het Paviljoen op te kuisen. 

Aan het eind van het seizoen wanneer de volken geen broed meer hebben, is het een uitstekend moment voor de behandeling. De bijen zitten op een tros en kunnen dan goed behandeld worden tegen de varroamijt door te druppelen met een oplossing van oxaalzuur in suikerwater. Een goede start van een nieuw imkerseizoen!

Om toepassing binnen de vereniging te stimuleren wordt de vloeistof gratis aangeboden aan leden. Indien je hiervan gebruik wilt maken, neem dan contact op met Johan Calis of stuur een email naar info@vbbnlarenblaricum.nl. Tip: neem glaswerk mee 15 december om het oxaalzuur in te doen.Een injectiespuit is verkrijgbaar bij de apotheek.

o o o o o o o o o o o o o 

Uitnodiging: VBBN schenkt Laren bijenboom

Beste Imkers en Bijenvrienden,

Tot mijn groot genoegen kan ik aankondigen dat het aanbod van een lindeboom door onze Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland Laren-Blaricum, door de Larense Gemeente enthousiast is ontvangen. Dit aanbod was deel van een brief waarin we de gemeente verzoeken bij-vriendelijk groenbeheer en aanplantbeleid te waarborgen. Ook daar is een positieve actie aan de gang binnen de Bel gemeenten; ook met verwante imkerverenigingen.

Van het bestuurssecretariaat, Linda Verkroost, kwam het volgende bericht:”Mijn collega, Charlotte van der Hulst, heeft ons laten weten dat dit feestelijke moment plaatsvindt op woensdag 12 december a.s. om 10.30 uur. De locatie is Evertas hoek Graafland nr. 33/34. Tegelijkertijd met het planten van de bijenboom, worden er ook vriendelijke bloembollen geplant.”

Ik nodig onze leden en donateurs van harte uit om dit feestelijke moment mee te beleven.We hebben de boom besteld bij Gerard van den Tweel, een hovenier die de bijen een warm hart toe draagt. Onze werkgroep Vitale bijen heeft eerder van zijn bedrijf een substantiële bijdrage gekregen voor het werk aan varroatolerantie.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw heeft groenbeheerder van Aalten, indien de locatie geschikt was, gekozen voor aanplant van de Winterlinde, Tilia cordata, hij wist toen al dat deze inheemse lindeboom de beste keuze was als het gaat om bloemrijkheid en nectarproductie, waar bloembezoekende insecten baat bij hebben. Op de kwekerij van Henk van den Brink heb ik zelf bossen zaailingen van deze soort helpen opkweken. Deze zijn geplant op diverse locaties in het dorp. De eerste, van onze vereniging, is door Ruth Wikkerman midden jaren tachtig geplant op de hoek van de Noolse weg en de Legrasweg. Een mooi voorbeeld van hoe onze nieuwe boom kan worden.

Gerard is op zoek gegaan naar de beste optie:”Ik heb met een aantal kwekers overlegd en de conclusie is eigenlijk dat de Tilia cordata Böhlje de beste keus zou zijn. Dit is een zeer sterk cordata-type, ongevoelig voor bladluis en ik hoor van verschillende kwekers dat ie ieder jaar waanzinnig door bijen bevlogen wordt.” De Tilia cordata Böhlje is van origine een natuurlijke zaailing die verder is geteelt door de Duitse kweker Böhlje in Westerstede vanaf eind 1800. Gerard meld verder dat:”De betreffende boom wordt door de kweker zelf voor jullie uitgezocht. Hij begrijpt het belang dat het een extra mooie solitaire boom moet zijn en hij zorgt ervoor dat er een mooi betakt exemplaar komt met een mooie evenwichtige kroon. Kortom een feestje!

Met hartelijke groet

Johan Calis

(voorzitter)

o o o o o o o o o o o o o

Feestelijke honingkeuring

Johan Duurland wint Honingkeuring;

Gouden speld voor voorzitter Johan Calis

Terwijl Gert-Jan Loman van de jury ook de hoogste waardering had gekregen, kreeg Johan Duurland als winnaar de Bep-Vos-wisselbeker uitgereikt in de Blokhut van ‘Ons Genoegen’ op maandag 5 november. Johan had niet alleen de honing volgens de hoogste standaard gebotteld, maar bleek ook  honing ingeleverd te hebben die net even beter in de smaak viel dan die van Loman. Toen het publiek als smaakpanel alle ingeleverde honing had geproefd en beoordeeld, bleek dat hij in de smaaktest een nipte overwinning had behaald op de andere bekerkandidaat. De wisselbeker mag een jaar op de schoorsteenmantel. ‘Met twee foutloze inzendingen een fraaie overwinning’ oordeelt keurmeester Bart Vos, ‘Het niveau van de inzendingen was gemiddeld erg hoog, mede dankzij het gunstige honingseizoen van 2018. Alleen de categorie heide ontbrak door de droge zomer.’ Foto: Gertjan Loman.

Johan Calis, voorzitter van onze vereniging, werd deze avond in het zonnetje gezet door de burgermeester van Laren. Mevrouw Kruisinga reikte hem een speldje uit voor zijn 40 jarig jubileum. Johan is dit jaar 40 jaar lid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. De burgemeester van Laren heeft een bijenvolk in haar tuin, dat Johan voor haar verzorgt. De burgermeester stond stil bij de start van zijn carrière van professioneel imker (samen met zijn vrouw Pam van Stratum) en alle verdienstenvoor de vereniging. Hij is al jaren voorzitter van de vereniging, verzorgt mede de honingkeuring, is een van de drijfveren achter de vitale bij, trekker van het praktisch imkeren en is vraagbaak voor heel bijenhoudend Nederland. Foto: Studio Kastermans.

Bevorderen van (wilde) bijen in Amsterdam :

Florinda Nieuwenhuis, stadsecoloog van de gemeente Amsterdam, hield een inspirerende presentatie over beheersmaatregelen die worden toegepast in onze hoofdstad om de biodiversiteit te bevorderen. En met succes! Het aantal voorkomende bijensoorten is met 45% toegenomen sinds 2000. Amsterdam investeert flink in nieuw groenbeheer waarbij de norm verschuift van traditioneel naar ecologisch beheer. Foto: Floor Karnebeek

Presentatie imkermethode:

Johan Calis, van imkerij Inbuzz Extra uit Laren, presenteerde een imkermethode die veel structuur geeft de omgang met de bijenvolken. Hij deed dat in imker tenue  met behulp van echte bijenkasten, maar gelukkig  zonder levende bijen. De imkers kregen de imkermethode als hand-out mee terwijl de methode ook op de website van de imkervereniging is te vinden.

Aandacht voor bijen wasfiguren:

Voorzitter Johan Calis, had als demonstratie een aantal fraaie wasfiguren meegenomen.. Prachtige blokken bijenwas en mooie kaarsfiguren. Ook Martin Zwanikken had een prachtig blok zuivere bijenwas ingeleverd. Het werken met eigen bijenwas als kunstraat in het midden van het bijenraam is weer op de agenda gezet, nadat in de vereniging imkers waren getroffen door de sjoemelwas affaire: malafide met kaarsvet verdunde bijenwas gaf een slechte broedontwikkeling.

Verkiezing publieksfavoriet:

Het publiek vormde een panel om de lekkerste honing vast te stellen. De deelnemers vond het erg leuk om al die verschillende smaken van honing over de tong te laten gaan! De publieksfavoriet was een inzending van Wim van Dorst die hiermee ook de categorie Vloeibaar had gewonnen. De uitslag was, na gelijke uitslag van de jurykeuring, ook nodig om de winnaar van de beker en de categorie vloeibaar vast te stellen. Johan Duurland won de beker doordat zijn voorjaarshoning hoger scoorde dan die van Gert-Jan Loman. Hierdoor won hij ook de eerste prijs in de categorie vloeibare honing, met overigens een miniem verschil met Gert-Jan Loman. In de categorie kristalliserende honing won de combinatie Fred Reijmerink/Fred Horst de eerste prijs met hun foutloze inzending. Johan Calis won een eerste prijs in de categorie Mede die met de hoogste score werd beoordeeld en bovendien het beste uit de smaaktest kwam. Foto: Floor Karnebeek


Met twee foutloze inzendingen en de verkiezing tot publieksfavoriet kreeg Johan Duurland aan het eind van de avond de Bep-Vos-wisselbeker uitgereikt door burgemeester Rinske Kruisinga. Bijenproducten zijn het visitekaartje van de imkerij. Het bestuur organiseert de honingkeuring zodat de imkers zich kunnen bekwamen in het voldoen aan de eisen van de warenwet en eer doen aan het mooie natuurproduct honing en andere bijenproducten. Elke inzending kreeg een keuringsrapport. Alle inzenders mochten een imkerartikel van de rijk gevulde prijzentafel uitzoeken. ‘We kijken terug op een mooie, gezellige verenigingsavond waaraan ook bezoekers van naburige verenigingen en andere belangstellenden deelnamen’ aldus voorzitter Johan Calis. 

o o o o o o o o o o o o o

5 nov verenigingsavond honingkeuring! 

Uitnodiging

‘Bloemzoekende insecten; hoe bevorder je deze’

Thema van de jaarlijkse honingkeuring

Maandag 5 november vanaf 20.00 uur

In de blokhut

Smeekweg 104, 1251 VK te Laren

De bladeren verkleuren en de bomen worden kaal. De immen gaan zoetjes aan in de winterstand. De laatste honing is geoogst. De hoogste tijd voor onze jaarlijkse honingkeuring: onze gezellige en feestelijke verenigingsavond.

Presentatie  ‘Bloemzoekende insecten; hoe bevorder je deze?’

Begin september verscheen er in Amerikaanse media (nbcnews.com) een artikel met de titel ‘Bees are dying at an alarming rate. Amsterdam may have the answer‘. In dit artikel werd aangegeven dat overal ter wereld de solitaire- en de honingbij afnemen, maar dat deze in Amsterdam juist blijken toe te nemen. Een goede reden om Florinda Nieuwenhuis, stadsecoloog van Amsterdam met de bij als aandachtsgebied, uit te nodigen om wat meer te weten te komen over deze Amsterdamse aanpak. Wat kunnen we met dit gedachtengoed in Laren als bewoner en als gemeente?

De gemeenteraad van  Laren heeft in 2014 het bijenconvenant aangenomen. Onze vereniging is in overleg met de gemeente betrokken bij de boomfeestdag en acties met betrekking tot biodiversiteit. Op deze manier proberen we de bijenteelt te bevorderen in samenwerking met de gemeente. Dit jaar hebben we een brief gestuurd aan de gemeente waarin we vragen om bij-vriendelijk beleid vast te stellen en te borgen.

Presentatie bedrijfsmethode

We hebben veel nieuwe imkers in onze vereniging mogen verwelkomen. Bij het praktisch imkeren is een bedrijfsmethode getest die veel structuur geeft aan het imkeren. Deze methode is op onze website te vinden: http://www.vbbnlarenblaricum.nl/Home/clubs/cursus-bijenhouden/imkermethode. Johan Calis zal deze bedrijfsmethode presenteren.

Inzendingen

We roepen onze leden en donateurs op om hun beste beentje voor te zetten bij het aanleveren van inzendingen voor onze jaarlijkse honingkeuring. Bijenproducten zijn het visitekaartje van de imkerij. Het bestuur organiseert de honingkeuring opdat de imkers zich bekwamen in het voldoen aan de eisen van de warenwet en eer doen aan het mooie natuurproduct honing.

Je kunt de potten met honing inleveren op zaterdag 3 november bij de keurmeesters Johan Calis (IJsbaanweg 8, Laren) en Bart Vos (Melkweg 12, Laren) tussen 10.00u en 12.00u. Bij het inleveren graag drie potten honing inleveren, waarvan een is voorzien met etiket. Iedere inzending kost € 1,= bij lidmaatschap/donateurschap. Iedereen die zijn honing inlevert ontvangt een keuringsrapport. Andere bij-gerelateerde producten zoals mede, was en honingraat zijn natuurlijk ook meer dan welkom. Op de website van de Stichting Nederlandse Commissie voor Bijenprodukten zijn het Keuringsreglement en Handboek Keuringen 2017 te vinden volgens welke gekeurd gaat worden: https://www.bijenproducten.com/keuring/.

Publieksfavoriet:

Het publiek vormt het panel om de lekkerste honing vast te stellen. Vaak is deze uitslag ook nodig om de winnaar na gelijke uitslag van de jurykeuring vast te stellen. Daarnaast is het erg leuk om al die verschillende smaken van honing over de tong te laten gaan! Tot 5 november!

 Met hartelijke groet namens het bestuur

Johan Calis

Voorzitter

o o o o o o o o o o o o o

5 nov verenigingsavond honingkeuring! 


Maandag 5 november vindt onze jaarlijkse honingkeuringsavond plaats. Alle onze leden, donateurs en belangstellenden zijn dan van harte welkom in Ons Genoegen, Smeekweg 104, te Laren.
Tijdens deze avond zal uiteraard weer uitgebreid worden geproefd en gekeurd door het publiek om de lekkerste  honing te bepalen.  Voorafgaand aan dit weekend wordt de honing gekeurd door de honingkeurmeesters. Leden, donateurs, doe mee! 
Binnenkort ontvang je een email  hoe je mee kunt doen. Het belooft ook zeker een interessante avond te worden. Meer informatie hierover ontvang je binnenkort met de officiële uitnodiging. Noteer je de datum vast?!

o o o o o o o o o o o o o


Feestelijke examen avond

Alle aspirant-imkers die gedurende het gehele jaar de beginnerscursus Bijenhouden hebben gevolgd, hadden gisteravond de laatste beproeving. Docent Bijenteelt Bart Vos onderwierp de cursisten en genodigden aan een heuse kennisquiz. Met veel humor en enkele flinke breinbrekers werden alle aanwezigen op de proef gesteld.

Onder veel gelach en met voor alle geslaagden een persoonlijk woord kregen de cursisten dan eindelijk hun felbegeerde diploma uitgereikt. Laren is weer een aantal imkers rijker.

Binnenkort kun je deze imkers herkennen aan het embleem met het blauw-gele logo van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt Laren Blaricum op hun steeds minder wit wordend imkerpak. 

o o o o o o o o o o o o o

Nazomerborrel


Zondag 2 september zijn alle leden en donateurs van harte uitgenodigd om een nazomerse borrel te drinken op het afgelopen imkerjaar in de prachtige tuin van de familie Zwanikken. 
Laat je in verband met de organisatie even weten of je erbij kunt zijn? Tot zondag!

o o o o o o o o o o o o o

Praktisch Imkeren op excursie

Daar staan we dan, aan het eind van de wereld. In de verte tonen zich een aantal herkenningspunten; de basiliek van Laren, de Stichtse brug en de kerktoren van Eemnes. Om ons heen rechts de Eem en links maisvelden met daaromheen prachtige groenstroken. Verderop zijn de stroken rondom de akkers ingezaaid met allerlei bloemen die hier nog uitbundig bloeien vanwege de kleigrond. Hier zoemt van alles in de korenbloemen, klaprozen en zonnebloemen en in de lucht hangt de geur van dille en kamille.

Praktisch imkeren gaat op excursie naar dit idyllische plekje waar de vitale bijen staan. De vitale bijen staan afgezonderd op een locatie, zodat de jonge koninginnen alleen met darren kunnen paren uit de vitale lijnen. 

Johan Calis vertelt voluit over de start van de proef in 2009, de eerste heftige uitval in de eerste jaren erna en de huidige staat van de vitale volken die het ontzettend goed doen. Meer over de vitale bijen kun je hier vinden.

Maandagavond wordt er in de volken gekeken om de staat van de volken te bepalen. Zijn de koninginnen goed aan de leg? Hebben ze voer nodig, misschien nog een paar extra raampjes om door te kunnen groeien. Bij elk volk hoort een verhaal. Gelukkig is Johan Calis een uitstekend en kundig verteller. 

o o o o o o o o o o o o o

Al suiker besteld?

Alle leden hebben een email ontvangen waarin staat waar en hoe je voor 1 augustus suiker kunt bestellen.

Zaterdag 1 september wordt er suiker gedraaid bij de fam. Zwannikken op de Schoolstraat door Ronald Assenberg.  

Voor een volk is 15 kg suiker nodig. In 2 emmers van 8.5 liter zit 15 kg suiker. Dus voor 1 volk heb je 2 emmers nodig. De prijs van 1 kg suiker is 1 euro. Per emmer is dat 7.50 euro, dus per volk 15 euro.

Betalen kan contant bij aflevering. Graag de oude emmers inleveren, voorzien van naam, voor 1 september. Indien er geen emmers zijn, doen we de suiker in emmers van de vereniging. Deze emmers kosten 1,50 euro per stuk.

Zouden jullie voor 12 uur de suiker willen komen ophalen? Hulp is altijd welkom!

o o o o o o o o o o o o o

Zwaard van Damocles

“Een continu dreigend en acuut (levens)gevaar, te midden van voorspoed, volkomen onbeheersbaar en onafwendbaar. Dit spreekwoordelijk onheil wordt aangewend als zinnebeeld voor een prangende situatie”.

Dit gold eigenlijk ook vanmorgen, toen de cursisten van Bart Vos na de varroa-controle op de schuiflade hun eigen volken gingen controleren. 

Vrijdag 8 juni hebben ze hun net geboren koninginnen laten uitlopen in hun volken. Die nacht kon er maar een de sterkste zijn. Na een kleine week was de jonge koningin geslachtsrijp en is ze op bruidsvlucht gegaan. Tijdens die vlucht is ze bevrucht door een flink aantal darren, voor wie dit verhaal meteen na de daad minder heroïsch afliep, en teruggekeerd naar de kast om eitjes te leggen.

Vandaag was het de dag des oordeels voor de aspirant imkers, om te zien welk lot hen, of liever gezegd hun koningin en volk, was toegedaan.

In de meeste kasten was de koningin goed aan de leg. Er werden eitjes, larfjes en gesloten broed gezien op de ramen. In twee van de gevallen was het lot minder gunstig. Ergens in de afgelopen weken was het niet goed gegaan. Was de koningin verongelukt op haar bruidsvlucht? We zullen het nooit weten. 

Toch geluk bij een ongeluk, want nu kon er meteen een demonstratie plaatsvinden wat je kan doen om het lot een handje te helpen. De bijenkast zonder koningin voeg je  samen met een kleiner volk met een goede koningin, in deze periode door er een krant tussen te plaatsen met een paar gaatjes erin.

Met aan de ene zijde een krantenartikel over wielrennen en aerodynamica en aan de andere zijde een advertentie voor een reis naar Turkije werd de klus geklaard. Nu is het volgende week weer spannend bij het openmaken van de kast om te kijken of het verenigen van de volken is geslaagd. 

o o o o o o o o o o o o o


Praktisch imkeren

Maandagavond 19.30u Praktisch Imkeren op het Paviljoen in Laren. 
Voor praktisch imkeren heb je niets nodig, behalve je imkergereedschap (kap) en een gezonde dosis belangstelling voor het imkeren. Zowel voor de beginnende imker leuk om wat extra ervaring op te doen en voor de gevorderde imker zinvol en prettig om eens wat nieuwe dingen uit te proberen. Tot maandag?!o o o o o o o o o o o o o


Schaapscheerfeest GNR

Elk jaar wordt er op de eerste zaterdag van de maand juni een schaapscheerfeest gehouden. De schapen worden dan op ambachtelijke wijze, met de schaar, uit hun dikke winterjas geholpen. Er zijn dan kraampjes met informatie van groene organisaties, heerlijke versnaperingen en spannende activiteiten voor jong en oud. De toeloop van honderden volwassenen en kinderen zorgt voor veel gezelligheid.

Dit jaar is VBBN Laren Blaricum natuurlijk ook weer van de partij met een observatiekast. Ter plaatse wordt toelichting gegeven over de vitale bijen. Kinderen kunnen kaarsen van bijenwas en natuurlijk kan er volop honing worden geproefd (en gekocht). Voor meer informatie kijk even bij GNR
(bron en foto: Goois Natuurreservaat).

o o o o o o o o o o o o o


Activiteiten overzicht

Agenda bij de hand?
Hierbij alvast een aantal data van activiteiten in 2018. Uiteraard ontvang je voor de meeste activiteiten als lid of donateur altijd een uitnodiging per email.
Nieuwe ideeën of een aanvulling op de onderstaande activiteiten zijn natuurlijk meer dan welkom!  

Activiteit

 Datum

 ALV

19 maart Ons Genoegen

Workshop Kunstraat gieten

14 april 

Praktisch Imkeren

vanaf 4 juni

 Paviljoen Onderhoud

n.t.b.

 Schapenscheerdersfeest Tafelberg

2 juni 2018


 Teldag Paviljoen

niet van toepassing in 2018

 Oogst dag SOLL

26 augustus

 Suiker draaien

1 sept 2018

 VBBN Borrel 

2 sept 2018


o o o o o o o o o o o o o

Zwerm op de Kerklaan in Laren

Dat je op de eerste Wereld Bijen Dag een buzzy day hebt en kunt zeggen dat je er BIJ was! 🐝😆
Zit je lekker met een tijdschrift van het zonnetje te genieten in de tuin, hoor je ineens een geluid... Zet de buurvrouw de tuinsproeiers aan? Is er iemand met een zaagmachine aan de gang? Is er een auto waarvan de motor blijft draaien? 
Je kijkt op van je tijdschrift en ... wat is dat?! Een hele zwerm bijen raast hard zoemend over je tuin! 😵Zoek dekking!
Snel ramen en deuren gesloten en van de eerste schrik (schrik van angst? Nee...dat niet echt. Maar wel van verbazing!) bekomen kijken we verbijstert naar het schouwspel dat zich in onze tuin afspeelt.
Wat een gezoem! 
Wat een gekrioel!
Wat zijn het er veel!
Bbbzzzz...... 
Waar gaan ze heen?
Wat gaan ze doen?
En... wat moeten WIJ doen?

We bellen een bevriende imker. (Wat een geluk dat we de hobby’s van sommige mensen kennen!). Help! Wat moeten we doen? We hebben een enorme zwerm bijen in de tuin!
Imker: oh! Die zijn vast van de imker bij jullie uit de buurt. Bel hem maar.

Hallo!
U kent mij niet, maar ik heb een zwerm bijen in mijn tuin en...
“Oh! Top! Er vloog er inderdaad zojuist eentje bij me weg!”
Eentje???!!! Ik heb een hele zwerm!
“Geen paniek mevrouw. Ik kom ze ophalen.”
Huh?!
Hoe dan?!

Wat dan volgt is een fantastische biologie-les!
Wat een mooie belevenis!
De imker vindt het een grote zwerm. Een nieuwe zwerm. 
Een rieten mand wordt midden in de tuin gezet. (Ja! Precies! Zo’n heuse bijenkorf-mand! 😍) En na een tijdje zwermen alle bijen hup... de mand in. 

Tussendoor vertelt de imker dat bijen af en toe gewoon even op pad gaan. Weg van de kast waar ze wonen. Verkeerde afslag? Zin in buitenspelen? Achter een nieuwe (wannabee- 😜) koningin aan? Wie zal het zeggen.

Nadat alle bijen netjes in de mand zitten, wordt deze opgepakt en door de imker mee naar huis genomen... Een nieuw bijenvolk van naar schatting zo’n 30.000 bijen is geboren.
En dat in onze tuin. Op Wereld Bijen Dag!🐝

Wij blijven achter met een mooie ervaring... en een potje honing! Als dank van de imker! 😋
Mjammie! 👌🏽 (bron: Facebookbericht M. Maas)

o o o o o o o o o o o o o

Wereld Bijen dag – 20 mei
De Verenigde Naties heeft op initiatief van Slovenië 20 mei tot jaarlijkse Wereldbijendag uitgeroepen. Op 20 mei 2018 vindt de eerste editie plaats, nadat er drie jaar is toegewerkt naar het realiseren van de wereldwijde erkenning.

20 mei is de geboortedatum van Anton Janša (1734–1773), een Sloveense bijenhouder, pionier en autoriteit op het gebied van bijenhouden. De imkerij is in Slovenië een belangrijke bedrijfstak. Om een indruk te krijgen van de ambitie die aan de World Bee Day ten grond slag ligt, klik hier.

Wereldwijd worden er diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor de bij. Conferenties over Global Beekeeping, Ronde tafel events, tentoonstellingen en openingen van bijenstallen zijn hiervan slechts enkele voorbeelden. In Nederland is er een beknopte website www.worldbeeday.nl en wordt dit initiatief georganiseerd door Stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting

Hopelijk groeit deze datum in de toekomst uit tot een speciale dag waarop bijen, zowel de sociale als de solitaire, de extra positieve aandacht krijgen die zij verdienen.

o o o o o o o o o o o o o


Samen bijen tellen in je achtertuin


Aankomend weekend vindt de nationale bijentelling plaats. Iedereen wordt gevraagd mee te doen aan dit landelijke onderzoek om zoveel mogelijk over de bij te weten te komen. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. De site van Nederland zoemt heeft een gemakkelijk stappenplan voor het herkennen van de 20 bijensoorten die je eind april in je tuin kunt tegenkomen. Op 21 of 22 april tel je een half uur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Wil je meedoen?

Voor meer informatie en tips klik hier 


o o o o o o o o o o o o o


Workshop kunstraat gieten voor aspirant imkers


Zaterdag krijgen de aspirant-imkers die de basiscursus bijenhouden volgen bij Bart Vos een workshop kunstraatgieten van Johan Calis en Gert-Jan Loman. 

De personen die zich voor de eerste workshop hebben aangemeld, ontvangen nog een uitnodiging met details.

Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande meer willen weten over de workshop kunstraat gieten, of gewoon een keer mee willen kijken met een imker in een bijenkast, neem dan even contact op via de email: info@vbbnlarenblaricum.nl .


o o o o o o o o o o o o oEven voorstellen..


Deze aspirant-imkers zijn onlangs met de beginnerscursus bijenhouden in Laren gestart. Bart Vos, docent bijenteelt, gaf gisteravond de vierde en daarmee laatste theorieles, die deze keer in het teken stond van bijenziekten.

Binnenkort beginnen ze met hun eerste praktijkles op het Paviljoen, waarbij ze in tweetallen een eigen bijenvolk zullen volgen en begeleiden de komende maanden.


Wij wensen jullie heel veel succes en vooral veel imkerplezier!


o o o o o o o o o o o o oNationale Boomfeestdag Laren


Met een prachtig voorjaarszonnetje werd vandaag de nationale boomfeestdag in Laren gevierd. In Laren is het vieren van boomfeestdag inmiddels traditie. Dit jaar werd dit feest gevierd op de Schapendrift.

Wethouder Ton Stam heette juf Marije Pierik en de kinderen van groep zes van harte welkom. De kinderen hadden mooie tekeningen gemaakt voor de tijdscapsule. Ton Stam vroeg de kinderen naar de toekomst. ‘Over vijftig jaar heb ik parachute gesprongen’ en ‘ben ik dierenarts’, aldus een paar  kinderen. De tijdscapsule werd door een paar kinderen in een buis geschoven en in de grond geplaatst.
Heer Makkinga van Drielandenbomen wees op het belang van de bomen en hoeveel zuurstof ze leveren, wijzend naar de bomen ter plaatse. Johan Calis, voorzitter van imkervereniging VBBN Laren Blaricum, vertelde de kinderen over het belang van insecten voor bomen en bloemen.  Groep zes bleek al redelijk op de hoogte van het belang van bijen voor de bestuiving van gewassen en natuurlijk voor het leveren van heerlijke honing.


Toen werden de handen uit de mouwen gestoken. Kinderen namen de schop ter hand en werden een handje geholpen door Ton Stam. Na het plaatsen van de bomen en de gaten te hebben opgevuld met grond werd een bloemenmengsel door de kinderen over de bodem uitgestrooid.

En na al het werk te hebben verricht kon er door de kinderen en omstanders gesnoept worden van een soepstengel welke rijkelijk gedoopt werd in een prachtige lokaal gewonnen voorjaarshoning.

Wanneer je ooit een boom plant vergeet je dat nooit meer. Alle kinderen zullen bij het zien van deze bomen waarschijnlijk nog terugdenken aan de zonnige ochtend in maart, waarbij voorafgaand aan het planten hun tekening de grond in ging. En wie weet zien ze de tekening in de verre toekomst terug, als dierenarts of parachutespringer. De kinderen kregen nog een leuke attentie mee naar huis; een vlinderstruikje die ze zelf in de tuin of op het balkon kunnen planten, met of zonder tekening.


o o o o o o o o o o o o o


Boomfeestdag in LarenTraditiegetrouw viert Laren Boomfeestdag. Dit jaar op donderdag 15 maart. Wethouder Ton Stam plant dan samen met leerlingen van groep 6 van OBS De Ploeg een aantal bomen en vaste planten aan de Schapendrift in Laren. Ook strooien zij bloemenmengsels uit.  


Tijdcapsule

Bij het planten van de bomen stoppen de leerlingen een tijdcapsule in de grond. In de capsule zitten brieven waarin de kinderen beschrijven hoe ze denken dat de wereld er over vijftig jaar uitziet.

 

Ook feest voor de bijen

Niet alleen met de bloemen, maar ook met de bomen en planten helpen we de bijen een handje met het verzamelen van nectar en stuifmeel. Van half april tot en met september staat er altijd wat in bloei. Vanaf het voorjaar ontluikt het bloemenmengsel en bloeien de sierappelbomen. En aan het eind van de zomer bloesemen de bijenbomen. In de periode daartussen staan er steeds andere vaste planten in bloei.  

 

Programma

Wethouder Ton Stam heet de kinderen welkom. Daarna vertelt bomenexpert Hilbert Makkinga (Drielanden Bomen) iets over de bomen die geplant worden. En geven imkers van de VBBN Laren-Blaricum (Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland Laren-Blaricum) de kinderen uitleg over bijen.

 

U bent van harte welkom om aanstaande donderdag aanwezig te zijn.

Locatie: Schapendrift, ter hoogte van de huisnummers 43 t/m 57, Laren.

Aanvang: 10.30 uur. 

o o o o o o o o o o o o o

Vooraankondiging ALV

De jaarvergadering wordt dit jaar gehouden op maandagavond 19 maart vanaf 20.00u in de Blokhut van de buurt- en speeltuin vereniging 'Ons Genoegen' op Smeekweg 104 te Laren.
Alle benodigde stukken worden nog via de mail rondgestuurd. 


o o o o o o o o o o o o o

Workshop kunstraatgieten verzet

De workshop kunstraatgieten van a.s. zaterdag 17 februari gaat niet door. Hierover zijn alle genodigden inmiddels geïnformeerd. Een tweede workshop vindt plaats op 14 april voor de cursisten van onze basiscursus die eind februari van start gaat. Iedereen die zich opgeeft via de mail (info@vbbnlarenblaricum.nl) kan meedoen of meekijken op 14 april en wordt nader geïnformeerd over het juiste tijdstip. 

o o o o o o o o o o o o o

Workshop kunstraatgieten

Zaterdag 17 februari 2018, tussen 10.00 en 12.00 uur
Locatie:  Schoolpad 3 te Laren.

Naast honing is bijenwas een fantastisch bijenproduct. Voor boenwas of kaarsenwas, maar zeker niet in de laatste plaats voor de kunstraat die we gebruiken voor de bijenraampjes. De laatste jaren zijn er veel problemen geweest met vervalste bijenwas. Indien er met deze kunstraat gewerkt werd, was er veel uitval van broed alsof de bijen ziek waren. Er was zoveel stearine en paraffine toegevoegd dat de bijen het broed niet meer normaal verzorgden. Dit hebben we bij het praktisch imkeren versie 2017 bij drie verschillende imkers waargenomen. Naast de ongrijpbaarheid van de wereldwijde handel in bijenwas met altijd de mogelijkheid van vervalsing en chemische residuen, is de zelfvoorzienende geest van de erfgooier oorsprong van de in onze vereniging beschikbare wasgietmal.

Dit apparaat hebben we kunnen aanschaffen dankzij het coöperatiefonds van de lokale Rabobank. Het apparaat wordt door enkele imkers al enige jaren met tevredenheid gebruikt. Naar aanleiding van bovenstaande willen we graag meer bekendheid geven aan de toepassing van de wasgietmal!

Hiervoor organiseren we een workshop kunstraatgieten zaterdag 17 februari tussen 10.00 en 12.00 uur op het Schoolpad 3 te Laren. In principe kan elke imker van onze vereniging op deze locatie zijn eigen was verwerken. We demonstreren het prepareren van eigen was, maar tijdens deze workshop gaat het vooral om het ervaren van het wasgieten. Er is bijenwas uit de imkerij Inbuzz beschikbaar. Voor het gieten van eigen was is een afzonderlijke afspraak nodig. De zelfgegoten kunstraat kan worden afgenomen, maar mag ook worden achtergelaten (€15,- per kilo omdat de verwerking zelf gedaan is. U kunt dezelfde was als kunstraat bij ons kopen voor €17,50 per kilo).

Opgeven: We verzoeken iedereen die aan de workshop wil deelnemen zich via de mail op te geven. (info@vbbnlarenblaricum.nl). Alleen kijken mag ook! 

o o o o o o o o o o o o o


Altijd al imker willen worden?

In februari gaat onze basiscursus weer van start. Voor alle informatie kun je terecht op de pagina basis cursus bijenhouden 2018 (zie menu hiernaast).
Gelukkig Nieuwjaar

Het bestuur VBBN Laren Blaricum wenst iedereen een feestelijke jaarwisseling en een vreugdevol bijenjaar met veel imkerplezier!

De vereniging start het jaar alvast goed met de workshop kunstraat gieten voor onze leden en donateurs en  een basiscursus voor startende imkers.
o o o o o o o o o o o o o

Voor informatie op de homepage eerder dit jaar, klik op archief homepage hieronder.
Comments