Home

De honingkeuring

Honingkeurmeesters Johan Calis en Bart Vos hebben vanmorgen alle inzendingen van honing en andere bijenproducten gekeurd. Bart Vos zegt hierover: "het niveau ligt hoog; ik heb een gemiddelde 9.85 aan de inzendingen honing van de Gooische imkers kunnen toekennen". Maandag 9 december hierover meer tijdens onze honingkeuringsavond. Zin om mee te proeven..., naast de honingproeverij hebben we ook een leuk avondprogramma
o o o o o o o o o o o o o

‘Weerbare honingbijen en Heidehoning-oogst’

Thema’s van de jaarlijkse honingkeuring

Maandag 9 december vanaf 20.00 uur


Fotograaf: Erica Calis
Winnaar Bep Vos beker 2018 Johan Duurland

o o o o o o o o o o o o o

Prachtige foto


Soms heb je ontzettende mazzel dat een bij er bijna voor lijkt te gaan zitten... Het heeft een prachtige foto opgeleverd. Dank je wel Jorinda Setzpfand!
o o o o o o o o o o o o o


Suiker bestellen

Graag dit jaar suiker bestellen voor 1 augustus!
Alle leden en donateurs hebben via de mail informatie gekregen van onze suikerman Ronald Assenberg om suiker te bestellen. 

Graag jouw bestelling doorgeven aan Ronald via mail of app voor 1 augustus.
Op 24 augustus kun je jouw bestelling afhalen op het Schoolpad in Laren.

Hartstikke fijn wanneer je even komt helpen!
o o o o o o o o o o o o o

Podcast: Jortcast over 'bijengif'

Hoe “Europa” het onderzoek van dr. Martina Vijver dreigt te negeren, terwijl het aantoont hoe bestrijdingsmiddelen de natuur vergiftigen. Dr Kelder praat met de eco-toxicoloog over bureaucratie en bestrijdingsmiddelen. (bron: https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-jortcast)

 o o o o o o o o o o o o o

GNR organiseert wederom
het Schaapscheerfeest in de Schaapskooi

01-06-2019 - 10:00/16:30 | Schaapskooi Blaricummerheide
Ook dit jaar organiseert het GNR weer het Schaapscheerfeest! Het inmiddels bekende jaarlijkse evenement met diverse activiteiten voor jong en oud. Iedereen is welkom op zaterdag 1 juni van 10:00 - 16:30 bij de Schaapskooi op de Blaricummerheide. 


o o o o o o o o o o o o o


Mooi bericht op World Bee Day

Er stierven deze winter minder bijenvolken dan in de vorige winters


Het gaat weer iets beter met de bij. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van de universiteit van Wageningen onder bijenhouders. Afgelopen winter stierf ongeveer 9 procent van de bijenvolken in Nederland. In de twee jaren daarvoor was dat nog rond de 15 procent.


"De mate waarin wintersterfte optreedt, is een indicatie van de gezondheid van bijenvolken", zegt Bram Cornelissen tegen Omroep Gelderland. Hij is bijenonderzoeker bij Wageningen University & Research (WUR). De oorzaak van de daling is niet onderzocht.

Volgens de onderzoeker spelen externe oorzaken zoals ziektes of gif voor gewassen een rol, maar is ook het bewustzijn toegenomen. De afgelopen jaren steeg het aantal imkers en zij worden ook steeds professioneler. "Het begint altijd met het goed houden van dieren. Dat is het belangrijkst."

Ook het bewustzijn onder de bevolking en bij gemeenten zorgt voor een beter landschap voor de bij. "Meer bloemen in de tuin, maar ook het planten van bepaalde bomen langs de weg helpt."

Niet achterover leunen

Tot 2013 was de bijensterfte nog een stuk hoger: meer dan 20 procent. Na een daling was er de laatste twee jaar opnieuw een piek te zien, die nu dus wellicht teniet is gedaan. "Bijenhouders geven zelf aan dat een sterfte onder de 10 procent acceptabel is", zegt Cornelissen. "Het is belangrijk om bijenvolken gezond te houden, ze leveren immers een belangrijke bijdrage aan de bestuiving van land- en tuinbouwgewassen en wilde planten."

Toch zijn de goede resultaten van afgelopen winter nog geen reden om achterover te leunen, vindt voorzitter Jos Lansink van de imkervereniging uit Oost-Gelre. "De monocultuur neemt nog steeds toe, en de biodiversiteit is geminimaliseerd." Hij ziet dat de sterfte van bijenvolkeren heel verschillend is per imker. "De een heeft er bijna geen last van, de ander heel veel. Het is moeilijk aan te wijzen waar het aan ligt."

De universiteit van Wageningen houdt elk jaar een enquête onder Nederlandse bijenhouders. Bijna 2000 bijenhouders met in totaal 15.900 bijenvolken vulden de vragenlijst deze keer in.

(bron: NOS https://nos.nl/artikel/2285556-er-stierven-deze-winter-minder-bijenvolken-dan-in-de-vorige-winters.html), picture afkomstig van FB - Beekeeping.


o o o o o o o o o o o o o
Noteer alvast: 11 maart ALVHou maandag 11 maart vanaf 20.00 uur vrij in je agenda voor de Algemene Leden Vergadering van VBBN Laren Blaricum.

De ALV vindt dit jaar plaats in de Blokhut van Ons genoegen, Smeekweg 104 in Laren.

In de loop van februari zullen de officiële uitnodiging, agenda en andere documenten beschikbaar zijn en toegestuurd worden via email. o o o o o o o o o o o o o 

Varroamijt parasiteert niet op bijenbloed, maar op vet

Ecologie Amerikaanse ecologen hebben ontdekt dat de varroamijt die parasiteert op honingbijen het voorzien heeft op het vet van de bij.

Al ruim 30 jaar zorgt hij in Nederland voor grootschalige sterfte onder honingbijen: Varroa destructor, de varroamijt. En al zo’n 50 jaar denken wetenschappers dat deze wereldwijd voorkomende parasiet zich voedt met het bloed van de bijen. Dat blijkt niet te kloppen. De ronde, platte mijt heeft het gemunt op het vetlichaam van de bijen, schrijven entomologen van de universiteit van Maryland in PNAS. Die nieuwe informatie kan in de toekomst wellicht leiden tot effectievere bestrijding van de mijt.

De varroamijt is verwant aan de teek en andere bloedzuigende mijten. Daarom lag het voor de hand dat hij zich zou voeden met hemolymfe, het kleurloze bloed van insecten. Maar opvallend genoeg zijn de uitwerpselen van Varroa destructor heel droog en eiwitrijk – niet zoals je zou verwachten bij vloeistofdrinkende mijten.

De Amerikanen kwamen dus met een alternatieve theorie: de dodelijke parasiet zou zich met vetlichamen voeden. Die komen bij alle insecten voor, en bevatten naast vet ook koolhydraten en aminozuren. Verder zijn ze betrokken bij de afbraak van afvalstoffen; ze zijn te vergelijken met de menselijke lever. Een honingbij met slecht functionerend vetlichaam is vatbaarder voor ziektes en pesticiden, en kan minder goed overwinteren.

Met verschillende kleurstoffen in het vetlichaam en de hemolymfe van de bij toonden de Amerikanen aan dat de mijt inderdaad van het vetlichaam at. In het lab bleek ook dat mijten zich op een dieet van vetlichaampjes succesvol voortplantten.

De Leidse hoogleraar Koos Biesmeijer: „Dit is nu topwetenschap. Stukjes bewijs kloppen niet met de hypothese dat de mijten bloed drinken, je bedenkt dus een alternatief en gebruikt de nieuwste technieken om dit uit te zoeken. Heel goed gedaan!”

(Bron: artikel NRC 18.01.2019)

o o o o o o o o o o o o o

Plezierige dagen 


Plezierige dagen en alvast een prettige jaarwisseling.
 (foto: bron FB: niet commercieel gebruik toegestaan).

o o o o o o o o o o o o o 

Voor informatie op de homepage eerder dit jaar, klik op archief homepage hieronder.

Comments