Home

Heide Heide Heide Heide Heide Heide

Johan Calis heeft een filmpje gemaakt van de heide die prachtig in bloei staat en goed bevlogen wordt. Je bent vast al zelf wezen genieten van de heide, zoniet...
geniet dan even mee bij het bekijken van dit filmpje. Klik hier.

o o o o o o o o o o o o o


Filmpje topbarhive

Dit filmpje is afgelopen week gemaakt terwijl Bart Vos zijn bijenvolk in de topbarhive ging bekijken. Kijk je mee? klik hier

o o o o o o o o o o o o o

Suiker bestellen
Op zaterdag 29 augustus gaan we bij de Fam Zwanikken op het Schoolpad 3 in Laren suiker draaien. Heb je jouw bestelling inmiddels doorgegeven?

Hoe kun je bestellen? Als je lid / donateur bent, zie instructies in je mail.

Zouden jullie de suiker op 29.08 vóór 13.00 uur willen ophalen? Hulp is altijd welkom! o o o o o o o o o o o o o

Prachtig zwerm(weer)

Wat gebeurt er wanneer je bijtijds een kunstzwerm maakt in deze periode, maar een dopje over het hoofd ziet bij het uitlopen van de koninginnen? 

Juist: Een deel van het volk trekt er op uit - op zoek naar een nieuw stekkie.
Foto: Bart Vos schept zwerm 17-05-2020, Fotograaf: Floor Karnebeek

De zwerm vestigde zich in dit geval - heel toepasselijk - in een prachtige fruitboom van een van de volkstuintjes 'Ons Stekkie', op de Goyergracht. 
Voor filmpjes van het scheppen van de zwerm en het inlopen van het volk in de kieps, klik hier: Zwerm Goyergracht volkstuintjes 'Ons Stekkie' 

Voor iedereen die wil weten hoe het is afgelopen: de dames zijn inmiddels weer terug op hun oude stek, het Spookbos, in een nieuwe bijenkast.

o o o o o o o o o o o o o


Praktisch Imkeren via app

Het praktisch imkeren wat we jaarlijks op maandagavond organiseren op de bijenschans het Paviljoen in Laren zal deze keer in een ander format plaatsvinden in verband met het coronavirus. 
Voor geïnteresseerden willen Johan Calis en Gert-Jan Loman een whatsapp-groep samenstellen, waarin er vragen kunnen worden gesteld over de eigen volken. Daarnaast zullen zo nu en dan tips en tricks worden gedeeld, met name gericht op de imker met wat minder ervaring. De app-groep is wel gebonden aan spelregels; om ‘onnodig’ app-verkeer te voorkomen. 
Wil je graag in deze app-groep; reageer dan voor zaterdag 25 april met je telefoonnummer met een reply op de mail die je als lid of donateur hebt ontvangen. Begin volgende week wordt de app-groep aangemaakt en zie je deze verschijnen in whatsapp, wanneer je je hebt opgegeven. 
Plaatje afkomstig van FB: imkerij Daan
o o o o o o o o o o o o o


De Nationale Bijentelling: doe mee!

Op 18 en 19 april 2020 vindt de Nationale Bijentelling plaats. 

Kom ook in actie voor de wilde bij en help de bij te beschermen.
 

Je hoeft maar een half uurtje te tellen! 

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet.

Op de site van de nationale bijentelling wordt je stap voor stap meegenomen bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je 18 en 19 april in je tuin kunt tegenkomen. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. 

Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. 

o o o o o o o o o o o o o

Boomplantdag 2020

Daar staan ze dan .. een zestal prachtige drachtboompjes, die eigenlijk door groep 7 van de Ploeg geplant zouden worden op nationale boomplantdag. Het event is voorlopig uitgesteld in verband met het coronavirus. In het najaar zien we wel weer … de boompjes konden daar niet op wachten en zijn alsnog geplant op de driehoek Frans Langeveldlaan - Mendes Da Costalaan. Kijk en bewonder.

o o o o o o o o o o o o o

Algemene Leden Vergadering


De ALV vindt plaats op 9 maart 2020 om 20.00 uur in de Blokhut van Ons Genoegen, Smeekweg 104 in Laren. 

Tijdens deze avond zal het afgelopen verenigingsjaar besproken worden en de plannen en voornemens voor het aankomende nieuwe jaar aangekondigd worden. Bovendien een goede en plezierige gelegenheid om elkaar voor het eerst in het nieuwe jaar weer te zien en te spreken.

De uitnodiging en agenda zijn met de verschillende bijlagen meegestuurd en zullen tijdens de vergadering besproken worden. De bijlagen zijn tevens beschikbaar bij Documenten

We hopen dat de vergadering door een groot aantal leden en donateurs zal worden bijgewoond.

o o o o o o o o o o o o o

Bijenschans het Spookbos 

Bijenschans het Spookbos ondergaat een facelift. Met behulp van de bijdrage uit het Coöperatiefonds van de Rabobank wordt de bijenschans opgeknapt om weer eigentijds en meer toegankelijk te zijn voor geïnteresseerden in de werkzaamheden van de imker en de honingbij.

Dec 2019

Oproep aan onze leden: in je mailbox zit een oproep met een verzoek om extra handjes. Vele handen maken licht werk.
o o o o o o o o o o o o o

Plezierige feestdagen 


Plezierige dagen en alvast een prettige jaarwisseling.
 (foto credit: bron FB Strathcona Beekeepers).

o o o o o o o o o o o o o

Leuk bericht op website gemeente Laren
met prachtige foto van de uitreiking van Bep Vos beker honingkeuring 2019
Fotograaf: Gemeente Laren
o o o o o o o o o o o o o

Wim van Dorst wint Honingkeuring

Gooische Heidehoning Bokaal voor Martin Zwanikken

Publieksfavoriet kwam uit de korven van Floor Karnebeek

Terwijl Gert-jan Loman van de jury ook de hoogste waardering had gekregen, kreeg Wim van Dorst als winnaar de Bep-Vos-Wisselbeker, bij verstek, uitgereikt in de Blokhut van ‘Ons Genoegen’ op maandag 9 december door Locoburgemeester Peter Calis. Wim was op bezoek bij het verlof van zoon Sebastiaan, marinier in de Cariben. Wim van Dorst had niet alleen de honing volgens de hoogste standaard gebotteld, maar bleek ook honing
ingeleverd te hebben die net even beter in de smaak viel dan die van Gert-jan Loman. Toen het publiek als smaakpanel alle ingeleverde honing had geproefd en beoordeeld, bleek dat hij in de smaaktest een nipte overwinning had behaald op de andere bekerkandidaat. De wisselbeker mag een jaar op de schoorsteenmantel. ‘Met twee foutloze inzendingen een fraaie overwinning’ oordeelt keurmeester
Bart Vos, ‘Het niveau van de inzendingen was gemiddeld erg hoog, mede dankzij het gunstige honingseizoen van 2019’. Door fikse regenbuien verspreid over de zomer was ook de categorie heidehoning weer ruimschoots vertegenwoordigd. Er waren maar liefst vijf foutloze inzendingen voor de speciaal in het leven geroepen Gooische Heidehoning Bokaal. De heidehoning van Martin Zwanikken werd door het smaakpanel als winnaar aangewezen. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door Jaap Vlaanderen van het Gooisch Natuur Reservaat. De meest smaakvolle honing van 2019 kwam uit de korven van Floor Karnebeek.

Naast de imkerwedstrijd was er op de avond van de honingkeuring:

Presentatie Darwiniaanse selectie van varroa-tolerante bijen en verwildering van deze bijen in ‘holle boom’ kasten

Terwijl onze werkgroep 'Vitale Bijen' zich inspant om varroa-tolerantie te bevorderen is Bijen@wur alweer een stapje verder; verwildering van varroa-tolerante honingbijen! Tjeerd Blacquière hield een inspirerend verhaal over geleide natuurlijke selectie van varroa-tolerantie en verwildering van deze bijen in ‘holle boom’ kasten.

Presentaties: Imkers Zonder Grenzen

Imkers van onze vereniging kennen geen grenzen. Bart Vos verhaalde over zijn PUM uitzending voor verbetering van wasproductie in Ethiopië; een heel andere wereld! Wasproductie van honingdrank afval hout gestookt! Pim Hattink verzorgde een kleurrijke presentatie over ondersteuning van een onderwijs project in Nepal; met bundeling van lokale krachten vooruit! Voor het onderwijs project in Nepal werd maar liefst €252,55,- in de glazen melkbus gedaan. Voor €100,- kan één van de vijf bijenkasten voor dit project worden gesponsord! De imker-vereniging deed nog eens €100,- in de bus!

Verkiezing publieksfavoriet:

Het publiek vormde een panel om de lekkerste honing vast te stellen. De deelnemers vond het erg leuk om al die verschillende smaken van honing over de tong te laten gaan! De publieksfavoriet werd een inzending van Floor Karnebeek met de gemiddelde score van maar liefst 7,9 uit 10. De score van het publiek was nodig om de winnaars aan te wijzen in vrijwel alle categorieën. Winnaar in de categorie Vloeibare Honing was ook Wim van Dorst, in de categorie Kristalliserend-Crème Honing Floor Karnebeek met de publieksfavoriet. De Gooische Heide Bokaal werd gewonnen door Martin Zwanikken met een prachtige droge heidehoning. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door Jaap Vlaanderen van het Gooisch Natuur Reservaat.’Dat we deze beker kunnen uitreiken onderstreept de kwaliteit van het beheer van de Gooische heide’ aldus voorzitter Johan Calis. Debutant Niki Steneker won een eerste prijs in de buitencatagorie ‘Raatbrokken in honing’ en de zwagers Fred Reimerink en Fred Horst wonnen een eerste prijs in de categorie Mede. Martin Zwanikken en de eerder genoemde zwagers hadden met 6 inzendingen samen het hoogste aantal inzendingen. Tot slot was de panel-keuring, na gelijke uitslag van de jury-keuring, ook nodig om de winnaar van de ’Bep Vos Wissel Beker’ vast te stellen. Wim van Dorst won de beker doordat zijn voorjaarshoning hoger scoorde dan de zomerhoning van Gert-jan Loman.

Met twee foutloze inzendingen kreeg Wim van Dorst, bij verstek, aan het eind van de avond de Bep-Vos-wisselbeker uitgereikt door Locoburgemeester Peter Calis. Bijenproducten zijn het visitekaartje van de imkerij. Het bestuur organiseert de honingkeuring zodat de imkers zich kunnen bekwamen in het voldoen aan de eisen van de warenwet en eer doen aan het mooie natuurproduct honing en andere bijenproducten. Elke inzending kreeg een keuringsrapport. Alle inzenders mochten een imkerartikel van de prijzentafel uitzoeken. ‘We kijken terug op een mooie, gezellige verenigingsavond waaraan ook bezoekers van naburige verenigingen en andere belangstellenden deelnamen’ aldus voorzitter Johan Calis.

Fotograaf: Gert-jan Loman

 o o o o o o o o o o o o o

De honingkeuring

Fotograaf: Floor Karnebeek
Honingkeurmeesters Johan Calis en Bart Vos hebben vanmorgen alle inzendingen van honing en andere bijenproducten gekeurd. Bart Vos zegt hierover: "het niveau ligt hoog; ik heb een gemiddelde 9.85 aan de inzendingen honing van de Gooische imkers kunnen toekennen". Maandag 9 december hierover meer tijdens onze honingkeuringsavond. Zin om mee te proeven..., naast de honingproeverij hebben we ook een leuk avondprogramma
o o o o o o o o o o o o o

‘Weerbare honingbijen en Heidehoning-oogst’

Thema’s van de jaarlijkse honingkeuring

Maandag 9 december vanaf 20.00 uur


Fotograaf: Erica Calis
Winnaar Bep Vos beker 2018 Johan Duurland

o o o o o o o o o o o o o

Prachtige foto


Soms heb je ontzettende mazzel dat een bij er bijna voor lijkt te gaan zitten... Het heeft een prachtige foto opgeleverd. Dank je wel Jorinda Setzpfand!
o o o o o o o o o o o o o


Suiker bestellen

Graag dit jaar suiker bestellen voor 1 augustus!
Alle leden en donateurs hebben via de mail informatie gekregen van onze suikerman Ronald Assenberg om suiker te bestellen. 

Graag jouw bestelling doorgeven aan Ronald via mail of app voor 1 augustus.
Op 24 augustus kun je jouw bestelling afhalen op het Schoolpad in Laren.

Hartstikke fijn wanneer je even komt helpen!
o o o o o o o o o o o o o

Podcast: Jortcast over 'bijengif'

Hoe “Europa” het onderzoek van dr. Martina Vijver dreigt te negeren, terwijl het aantoont hoe bestrijdingsmiddelen de natuur vergiftigen. Dr Kelder praat met de eco-toxicoloog over bureaucratie en bestrijdingsmiddelen. (bron: https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-jortcast)

 o o o o o o o o o o o o o

GNR organiseert wederom
het Schaapscheerfeest in de Schaapskooi

01-06-2019 - 10:00/16:30 | Schaapskooi Blaricummerheide
Ook dit jaar organiseert het GNR weer het Schaapscheerfeest! Het inmiddels bekende jaarlijkse evenement met diverse activiteiten voor jong en oud. Iedereen is welkom op zaterdag 1 juni van 10:00 - 16:30 bij de Schaapskooi op de Blaricummerheide. 


o o o o o o o o o o o o o


Mooi bericht op World Bee Day

Er stierven deze winter minder bijenvolken dan in de vorige winters


Het gaat weer iets beter met de bij. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van de universiteit van Wageningen onder bijenhouders. Afgelopen winter stierf ongeveer 9 procent van de bijenvolken in Nederland. In de twee jaren daarvoor was dat nog rond de 15 procent.


"De mate waarin wintersterfte optreedt, is een indicatie van de gezondheid van bijenvolken", zegt Bram Cornelissen tegen Omroep Gelderland. Hij is bijenonderzoeker bij Wageningen University & Research (WUR). De oorzaak van de daling is niet onderzocht.

Volgens de onderzoeker spelen externe oorzaken zoals ziektes of gif voor gewassen een rol, maar is ook het bewustzijn toegenomen. De afgelopen jaren steeg het aantal imkers en zij worden ook steeds professioneler. "Het begint altijd met het goed houden van dieren. Dat is het belangrijkst."

Ook het bewustzijn onder de bevolking en bij gemeenten zorgt voor een beter landschap voor de bij. "Meer bloemen in de tuin, maar ook het planten van bepaalde bomen langs de weg helpt."

Niet achterover leunen

Tot 2013 was de bijensterfte nog een stuk hoger: meer dan 20 procent. Na een daling was er de laatste twee jaar opnieuw een piek te zien, die nu dus wellicht teniet is gedaan. "Bijenhouders geven zelf aan dat een sterfte onder de 10 procent acceptabel is", zegt Cornelissen. "Het is belangrijk om bijenvolken gezond te houden, ze leveren immers een belangrijke bijdrage aan de bestuiving van land- en tuinbouwgewassen en wilde planten."

Toch zijn de goede resultaten van afgelopen winter nog geen reden om achterover te leunen, vindt voorzitter Jos Lansink van de imkervereniging uit Oost-Gelre. "De monocultuur neemt nog steeds toe, en de biodiversiteit is geminimaliseerd." Hij ziet dat de sterfte van bijenvolkeren heel verschillend is per imker. "De een heeft er bijna geen last van, de ander heel veel. Het is moeilijk aan te wijzen waar het aan ligt."

De universiteit van Wageningen houdt elk jaar een enquête onder Nederlandse bijenhouders. Bijna 2000 bijenhouders met in totaal 15.900 bijenvolken vulden de vragenlijst deze keer in.

(bron: NOS https://nos.nl/artikel/2285556-er-stierven-deze-winter-minder-bijenvolken-dan-in-de-vorige-winters.html), picture afkomstig van FB - Beekeeping.


o o o o o o o o o o o o o
Noteer alvast: 11 maart ALVHou maandag 11 maart vanaf 20.00 uur vrij in je agenda voor de Algemene Leden Vergadering van VBBN Laren Blaricum.

De ALV vindt dit jaar plaats in de Blokhut van Ons genoegen, Smeekweg 104 in Laren.

In de loop van februari zullen de officiële uitnodiging, agenda en andere documenten beschikbaar zijn en toegestuurd worden via email. o o o o o o o o o o o o o 

Varroamijt parasiteert niet op bijenbloed, maar op vet

Ecologie Amerikaanse ecologen hebben ontdekt dat de varroamijt die parasiteert op honingbijen het voorzien heeft op het vet van de bij.

Al ruim 30 jaar zorgt hij in Nederland voor grootschalige sterfte onder honingbijen: Varroa destructor, de varroamijt. En al zo’n 50 jaar denken wetenschappers dat deze wereldwijd voorkomende parasiet zich voedt met het bloed van de bijen. Dat blijkt niet te kloppen. De ronde, platte mijt heeft het gemunt op het vetlichaam van de bijen, schrijven entomologen van de universiteit van Maryland in PNAS. Die nieuwe informatie kan in de toekomst wellicht leiden tot effectievere bestrijding van de mijt.

De varroamijt is verwant aan de teek en andere bloedzuigende mijten. Daarom lag het voor de hand dat hij zich zou voeden met hemolymfe, het kleurloze bloed van insecten. Maar opvallend genoeg zijn de uitwerpselen van Varroa destructor heel droog en eiwitrijk – niet zoals je zou verwachten bij vloeistofdrinkende mijten.

De Amerikanen kwamen dus met een alternatieve theorie: de dodelijke parasiet zou zich met vetlichamen voeden. Die komen bij alle insecten voor, en bevatten naast vet ook koolhydraten en aminozuren. Verder zijn ze betrokken bij de afbraak van afvalstoffen; ze zijn te vergelijken met de menselijke lever. Een honingbij met slecht functionerend vetlichaam is vatbaarder voor ziektes en pesticiden, en kan minder goed overwinteren.

Met verschillende kleurstoffen in het vetlichaam en de hemolymfe van de bij toonden de Amerikanen aan dat de mijt inderdaad van het vetlichaam at. In het lab bleek ook dat mijten zich op een dieet van vetlichaampjes succesvol voortplantten.

De Leidse hoogleraar Koos Biesmeijer: „Dit is nu topwetenschap. Stukjes bewijs kloppen niet met de hypothese dat de mijten bloed drinken, je bedenkt dus een alternatief en gebruikt de nieuwste technieken om dit uit te zoeken. Heel goed gedaan!”

(Bron: artikel NRC 18.01.2019)

o o o o o o o o o o o o o

Plezierige dagen 


Plezierige dagen en alvast een prettige jaarwisseling.
 (foto: bron FB: niet commercieel gebruik toegestaan).

o o o o o o o o o o o o o 

Voor informatie op de homepage eerder dit jaar, klik op archief homepage hieronder.

Comments