Hírek, írások‎ > ‎

Egy darab élet: Kiliánosok! Ki ismer magára?

Attila Balogh, 2019. jan. 24. 9:15   [ 2021. febr. 8. 6:34 frissítve ]
(Korábban az utanamsracok.blogspot.hu-n szerepelt felhívás.)


Egy darab élet. A különös címet az 1970-ben készült/bemutatott dokumentumfilm viseli, amelyet a Mafilm Népszerű Tudományos és Oktatófilm Stúdiója (NTOS) készített, nagyobbrészt Miskolcon. Rendezője György István (a város díszpolgára 2006 óta, valaha a Miskolci Rövidfilmfesztivál igazgatója volt), kérdező riportere pedig Gyenes Antal szociológus. A filmben az 1940-es, 50-es évekből láthatók a szocializmus korszakának bevezető szakaszát jellemző filmhíradós jelenetek, majd a hatvanas évek végi, hetvenes évek eleji munkástársadalom rajzát igyekszik felvázolni, s ehhez a borsodi megyeszékhelyen készített interjúk szolgálnak eszközül.
Az egyik jelenetben például a filmesek a Kilián Gimnázium (mára: Diósgyőri Gimnázium) diákjaival beszélgetnek. A fejezet címe: Tizenhétévesek.

„Magyarországon munkáshatalom van. Milyen módon gya­korolják a hatalmat a munkások. Tessék!” – teszi fel a nyitókérdést a szociológus, amire az iskolásfiúk és -lányok részben a hallott-tanult panelek, részben saját személyes tapasztalataik, benyomásaik alapján próbálnak válaszolni.

Ha a filmben látható mintegy kéttucatnyi fiatal körülbelül 1970-ben lehetett 17 éves, akkor mára az életkoruk 65 év táján járhat. Vajon kik ők? Mennyien élnek közülük – és mennyien még mindig Miskolcon? (Kérdéses, persze, hogy diákkorukban itt lakók voltak-e vagy vidékről bejárók.) Vajon meg lehet-e találni közülük néhányat, s ha igen, megszólaltathatók lesznek-e vonatkozó emlékeikről, élményeikről?
Kérjük, akik az alábbi videóról, amely az Egy darab élet című 1970-es film kapcsolódó részlete, felismeri magát, vagy ismerős arcot lát, családjából, rokonságából, ismeretségi köréből, jelezzen!


A filmről, készítéséről egy rövid személyes visszaemlékezés olvasható a Privát félmúlt Miskolcon sorozatban megjelent XVIII-as kötetbenKiss Kriszta: Vörös téglák, fehér köpenyek.

A film alkotóiról pedig a következőket találhatjuk a világhálón:

Gyenes Antal (Bp., 1946. jún. 10. – Bp., 1986. máj. 2.): szociológus, a szociológiai tudomány kandidátusa (1977). Egyetemi tanulmányait 1964-69-ben a Leningrádi Állami Egyetemen végezte. 1969-től az MTA Szociológiai Kutató Intézetében tudományos ösztöndíjas gyakornok, majd tudományos munkatárs. 1969-72-ben a műszaki fejlesztés szociológiai kérdéseivel, illetve a szovjet szociológia elméleti problémáival foglalkozott. 1972-től fő kutatási területe a szervezetszociológia, különösen a gazdasági szerveztek hierarchikus tagozódásának vizsgálata.

György István 1925-ben született. A Mafilm népszerű-tudományos stúdióját vezette a hetvenes évtizedben. A tudományos alapon készülő népszerű ismeretterjesztést tartotta fő hivatásának, két évtizeden keresztül részt vett a Nemzetközi Tudományos Filmszövetség munkájában is. Alkotói pályája sokszínűségét jelzi egyebek között A hegedű, A tánc eredete, a Krzystof Penderecki zenéjére készült Inspiratio, az Andrej Rubljov és Az agyag természete című filmje. Húsz egész estés filmje mellett kétszáz kisfilmben adta bizonyítékát felkészültségének. Balázs Béla-díjas (1968), Érdemes Művész (1975), a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével 1996-ban tüntették ki.
http://www.miskolc.hu/sites/default/files/kituntetes/csatolmany/2018-08-29/59155/1663569-1452- 2006_gyc3b6rgy_istvc3a1n.pdf


FRISSÍTÉS:

A fenti posztot (korábban az utanamsracok.blogspot.hu-ról) a Facebookon megosztva többektől értékes kiegészítések, adatok érkeztek.
Minden jel szerint a filmben szereplő diákok a Kilián Gimnázium 1972-ben érettségizett matematika-fizika szakos A osztályának (harmadikos?) tanulói.
A névsoruk:
Bán László Lajos, Czina Tivadar, Dósa István Attila, Durai Imre, Égerszegi Péter, Fiala Csaba József, Fótos Katalin, Imre Katalin Ildikó, Imri István Károly, Juhász József, Juhász László, Kaczkó Katalin, Kecskés László, Kontra Ildikó, Kővári Gábor, Kromcsik Katalin, Krotos Judit, Kuti István, Marosi Csilla, Molnár Julianna, Papp Erika, Papp Ferenc Pál, Pavlik Olga Gabriella, Rémiás Barnabás, Rivnyák László, Robinson Judit Éva, Ruszkai Zoltán, Sass Tivadar, Sándor Gyula, Szabó Árpád László, Szabó László, Szanyi László, Szentesi Edit, Sziklai Sándor, Szikra István, Takács János, Tóth Barnabás, Török Dezső

Ebbe az osztályba jártam, klassz 4 év volt, szívesen emlékszem vissza! – Kovács Lászlóné

Ez az osztály 1972-ben érettségizett. Osztályfőnök: Breznay Gyuláné, matematika-fizika szakosított, A osztály. Az 1997-es kiadású Múltunk, életünk című emlékkönyvben a 330. oldalon található. A 7. kockán: Durai Imre, a 9. kockán, lent, bal sarok: Robinson Judit, a 11. kockán: Koszta Rozália, aki ezután nemsokára átkerült a D osztályba, ahová én is jártam, Sír Lászlóné osztályába. – Kerékgyártó Erzsébet

Felismerem Fiala Csabát és még egy lányt. – Nagy Irén Erzsébet

Az Észak-Magyarország napilap 2019. január 9-i számában foglalkozott a témával:


A Népszabadság napilap 1970. április 14-i cikke:


Comments