"Kommer något asiatiskt språk med?"

skickad 18 mars 2013 02:15 av Hedvig Skirgård   [ uppdaterad 11 mars 2015 05:26 ]
Eller வணக்க0! (vaṇakkã) som det heter på tamil, ett annat enormt språk som talas i Asien.
Vi i Lingolympiaden fick en fråga från en deltagare som jag tänkte passa på att svara här på vår hemsida också.

Fråga: "Kommer något asiatiskt språk med?"

Svar: Nja/Ja

Lingolympiaden är en tävling som är öppen för alla gymnasieelever och vi vill inte ge någon elev försprång i form av särskilda språkkunskaper. På grund av detta är inget av problemen baserade på ett visst språk som det är troligt att vissa kan ha tillskansat sig men andra inte. Problemen är istället baserade på fenomen i språk generellt och sedan demonstreras detta genom ett visst språk. Om det inte ger ett försprång att kunna ett visst språk kan det kanske förekomma ett större språk, men det är ytterst ovanligt. Om du vill titta på gamla problem från den svenska tävlingen kan du ladda ner dem här.

(2013 års Lingolympiad äger rum 12 april på Lunds och Stockholms universitet, anmälan är fortfarande öppen! Den internationella tävlingen äger rum i Manchester i juli 2013.)

Det här gäller även för den internationella tävlingen, vi vill inte ge vissa deltagare försprång. I den internationella tävlingen deltar elever från över 20 länder så sannolikheten att något talar ett visst språk ökar, men det är å andra sidan många fler som är involverade i konstruerandet av problemen.

Språk deltagarna kan kunna har förekommit

I den internationella olympiaden i lingvistik 2008 förekom det ett problem som innehöll mandarin, det var en mycket svår uppgift som löstes i lag. Men det problemet blev inte mycket lättare att lösa om man kunde mandarin eftersom det man skulle lösa var transkriptionssystemet, inte språket i sig. Ni kan ladda ner en svensk version av det problemet på länken ovan. Samma år förekom det också ett problem baserat på fornnordiska dikter, jag kan vittna om att vi svenskar hade inte ett försprång i att lösa den uppgiften.

Svenskarna tävlar på svenska i den internationella tävlingen

I den internationella tävlingen översätts alla problem till det språket som deltagarna från ett visst land vill tävla på. Det betyder att t.ex. svenskarna tävlar på svenska, ryssarna på ryska och koreanerna på engelska. Förra året när tävlingen ägde rum i Ljubljana (Slovenien) deltog elever från 26 länder och de tävlade på 15 olika språk. Sverige har deltagit sedan St Petersburg 2007 och därför finns alla problem i den internationella tävlingen på svenska sedan dess.

Problemkommittéen och juryn som konstuerar och rättar problemen hanterar alltså alla dessa språk. Det här är något vi är väldigt stolta över i den internationella tävlingen och det är unikt bland de andra vetenskapsolympiaderna. Problemen konstrueras inte först på engelska och översätts sedan till de andra språket, ibland konstrueras de på bulgariska och översätts sedan till de andra språken. Vi i den nationella tävlingen får inte reda på vem som översätter problemen. Vi har under alla år haft väldigt lite att klaga på när det kommer till översättningen till svenska eller bedömningen av våra svenska deltagares svar, faktiskt inget alls. Vi har fullt förtroende för problemkommittén och juryn och är väldigt stolta i egenskap av språkvetare över denna mångfald.

Asiatisk?
Enligt Ethnologue (katalog över världen språk) talas det 2,304 språk i det vi brukar kalla Asien (läs mer här). (Observera att Ryssland räknas till Europa, även om nationen gränsar till Japan.) Dessa språk talas av cirka 4.1 miljarder människor, cirka 66% av världens befolkning. 17 av de över 2 000 språk som talas i Asien talas av mer än 50 miljoner modersmålstalare var. Vi kommer garanterat undvika lingolympiadproblem baserade på de stora språken, men ett mindre kanske kommer slinka med. Om du vill läsa mer om språkstatistik gå hit.

Topp-10-språk i Asien enligt Ethnologue 2013
 SpråkFrämsta land
 Antal länder
 Miljoner modersmålstalare
 Språkfamilj
Mandarin Kina 13 848  Sino-tibetanska
Hindi
Indien 4 260 Indo-europeiska
Bengali
Bangladesh 4 193 Indo-europeiska
Japanska
Japan 3 122  Japoniska
Javanesiska
Indonesien 3 84,3  Austronesiska
Wu
Kina 1 77,2  Sino-tibetanska
Telugu Indien 2 74  Dravidiska
Marathi Indien 1 71,8 Indo-europeiska
Tamil
Indien 6 68,8  Dravidiska
Vietnamesiska
Viet Nam 3 67,8  austro-asiatiska
Språkfamiljer i asien
Fem av de sex största språkfamiljerna talas i asien: sino-tibetanska (där vi bland annat finner mandarin), trans-nya guinea, afro-asiatiska (arabiska och hebreiska), indo-europeiska (hindi, engelska, bengali, farsi) och austronesiska (bhasa malay). Cirka 77 % av alla människor i världen talare ett språk som tillhör en av dessa fem språkfamiljer som sitt modersmål. Den sjätte språkfamiljen är niger-kongo och de språken talas nästan undantagslöst som modersmål på den afrikanska kontinenten.

Mandarin

Nuförtiden kan man studera mandarin redan på gymnasiet, det här tycker vi på Lingolympiaden såklart är jättekul! Om du inte kan gå mandarin på din skola men vill slänga dig med lita mandarinfraser kan jag rekommendera omniglots sida med användbara fraser på mandarin.

Om du är intresserad av hur språkforskare ser på mandarin kan jag rekommendera att gå in på mandarins profil på World Atlas och Language Structures (WALS). WALS är en databas där massa forskning om världens språk samlats, man kan ta reda på fakta om vissa specifika språk eller vissa specifika företeelser. Det kan också vara kul att ta en titt på mandarin på ethnologue om man vill veta i vilka 13 länder det talas som modersmål mm.

拜拜, 안녕 och hej då,


Projektledare Hedvig Skirgård
Comments