Lingolympiaden är en tävling i lingvistik och logik för gymnasieelever. Tävlingen arrangeras en gång om året på universitet i Sverige och det finns också möjlighet för skolor att arrangera kvaltävlingen. Det är Sveriges uttagningstävling till den internationella tävlingen i lingvistik. Eleverna tävlar individuellt och i lag, du kan läsa mer om nästa års tävling här.

Lingolympiaden arrangeras av Unga Forskare Stockholm i samarbete med

En lingvistikolympiad är en upptäcktsresa, där man bereds en möjlighet att klura ut logiken i språkliga företeelser, både i sitt eget språk, men framför allt i språk som man ofta inte ens hört talats om tidigare.

Lingvistikolympiader förutsätter inga särskilda språkkunskaper, inte ens att man ska vara bra på grammatik. Huvudsaken är att man gillar att lösa problem och att man är nyfiken i största allmänhet. Lingvistikolympiader har varit inkörsporten för många internationellt kända språkforskare!

Den första lingvistikolympiaden för skolelever startades 1965 i Moskva och har sedan dess pågått där nästan utan avbrott i fyra decennier. Traditionen har sedan spridit sig till andra länder.


Anmälan

Tävingen arrangeras under våren varje år. Vi väljer datum som inte krockar med nationella prov på gymnasiet. Så snart ett datum är satt kommer det kunna gå att anmäla sig på den här hemsidan. Anmälan har har nu stängt, men du kan anmäla intresse här.

Hur går tävlingen till?

Lingolympiaden innehåller två rundor: en kvaltävling och en final. Kvaltävlingen är individuell och hålls på Stockholms, Lunds, Göteborgs och Uppsalas universitet. Gymnasieelever anmäler sig individuellt på en hemsida innan och tillbringar sedan en heldag på universitetet med tävling och föreläsningar. Det går också att tävla på egen gymnasieskola - mer info om detta kommer.


De som presterar bäst i kvaltävlingen kvalificerar sig till finalrundan. De bjuds in till Stockholm och testas på flera olika sätt, både invididuellt och i olika grupper. Den andra rundan innehåller också föreläsningar och andra aktiviteter. Utifrån resultaten i finalen väljs ett lag ut som får representera Sverige i den internationella lingvistikolympiaden, IOL.


Den internationella tävlingen


Lingolympiaden är Sveriges uttagning till den internationella lingvistkolympiaden IOL (www.ioling.org). På hemsidan finns alla tidigare problem i de internationella tävlingarna.

Lingvistikolympiader för skolelever startades 1965 i Moskva och har sedan dess pågått där nästan utan avbrott i fyra decennier. Traditionen har sedan spridit sig till andra städer och andra länder. Det förekommer numera också internationella lingvistikolympiader, med deltagare från många olika länder!

2017 hålls tävlingen i Dublin, Irland. Tidigare år har varit:

2016: Mysore, Indien
2015: Blagoevgrad, Bulgarien
2014: Peking, Kina
2013 Manchester, England
2012: Ljubljana Slovenien
2011: Pittsburgh, USA
2010: Stockholm, Sverige
2009: Wroclaw, Polen
2008: Slanchev Bryag, Bulgarien
2007: St Petersburg, Ryssland
2006: Tartu, Estland
2005: Leiden, Holland
2004: Moskva, Ryssland
2003: Borovets, Bulgarien

Var uppstod idéen om att skapa en tävling i lingvistik och logik?

Idéen om att anordna en vetenskapstävling i lingvistik och logik uppstod för första gången i Ryssland på 60-talet, idéen kom sedmera till Sverige via internationella kontakter 2006. Lingvistik är en vetenskap och liksom andra vetenskaper kan man konstruera problem baserade på strukturer och fenomen i studieobjektet - språket. Vi har också turen att lingvistik är ett oerhört brett fält, det inkluderar allt från studier om hur barn tillägnar sig språk, dyslexi och afasi, till hur datorer hanterar mänskligt språk, hur de 7 000+ språk som finns skiljer sig eller är lika osv. Språk är överallt!


När startades tävlingen?

Den första tävlingen i Sverige ägde rum 2006. Den första tävlingen någonsin var i i Moskva 1965, den första internationella ägde rum 2003. För mer information om den internationella, se: http://www.ioling.org/history/


Hur går tävlingen till?

Lingolympiaden innehåller två tävlingar. I den första rundan kan man tävla antingen i en individuell tävling på svenska eller i en lagtävling på engelska. Man kan också delta i båda. Den individuella äger rum på Stockholms, Lunds, Göteborgs och Uppsalas universitet. Gymnasieelever anmäler sig individuellt på en hemsida innan och tillbringar sedan en heldag på universitetet med tävling och föreläsningar. Lagtävlingen på engelska sker online, eleverna tävlar alltså hemma på sina egna skolor under övervakning av sina lärare.


De som presterar bäst i dessa tävlingar kvalificerar sig till den andra rundan. De bjuds in till Stockholm är testas på flera olika sätt, både invididuellt, i par och i lag. Den andra rundan innehåller också föreläsningar och andra aktiviteter.


Hur blir man bra på lingvistik och logik, har ni några speciella tips?

Att studera många språk redan i gymnasiet är alltid en bra idé, och särskilt kursen “Människans Språk” och/eller Latin. Det finns jättemånga sidor på internet med radio, videokanaler, bloggar osv där man kan lära sig mer om grunderna i lingvistik på ett roligt och engagerande sätt.  När man introduceras till språkvetenskap i skolan är det ofta genom att lära sig krångliga grammatiska termer och ta ut satsdelar, det kan lätt ha en avskräckande effekt och kännas frånkopplad det faktiskta språket. Ett bra tips är att kasta ut allt vad skriftspråk och tråkiga ord heter och istället försöka närma sig språket genom att studera dess funktion och hur man bäst kan beskriva den.


Vi har summerat en hel del tips här.


Vilka är är UFS?
Unga Forskare Stockholm, är en idéell distriktsorganisation för föreningar som främjar utbildning främst inom naturvetenskapliga områden. Vi håller kurser, utför expriment och hjälper till med lokaler för att främja ungdomsverksamhet i UFS anda. Lingolympiaden arrangeras tillsammans med instutitionerna för lingvistik på Stockholms universitet, Uppsala universitet och Lunds universitet med stöd från den Kungliga Vitterhetsakademien.

För att delta måste man bli medlem i Unga Forskare Stockholm (UFS). Det är gratis att vara medlem i UFS och man har inga skyldigheter. 

Vi i Unga Forskare Stockholm och på det olika lingvistikavdelningarna runtom i Sverige driver denna tävling för att sprida kunskap och entusiasm om språk och språkvetenskap. Vi är passionerat nyfikna på vad språk är, det är ett oerhört komplext system som uppvisar en stor variation världen över men samtidigt kan läras av bäbisar på väldigt, väldigt kort tid. Vi är övertygade om att språkvetenskap är ett viktigt och intressant ämne som många gymnasieelever skulle gilla om de kom i kontakt med det. Tyvärr så är det många skolor där kunskapen om språkvetenskap, eller humanistisk vetenskap överlag, är mycket liten - många tror att vetenskap bara handlar om naturvetenskap.

Samtidigt som vi vill uppmuntra till studiet av språk och språkvetenskap vill vi också uppmuntra till studier på högskolenivå överhuvudtaget. Vi vill gärna nå ut till fler gymnasieskolor där många elever inte söker sig till högskolor. Förutom att anordna tävlingen är vi också tillgängliga för skolbesök, antingen på universiteten eller ute i skolorna. Ta gärna kontakt med oss på lingo@lingolympiad.org så berättar vi mer.

Om materialet på den här sajten

Text och layout är producerad av UFS och publicerad under BSD-licensen. Det innebär att du har rätt att fritt kopiera, ändra och använda den bäst du vill. Copyrighthavarna av bilderna har däremot inte själva angett någon licens och UFS medger därmed inte kopiering utöver en skolklass behov av dem.