Lingolympiaden är en tävling i språk och logik för svenska elever. Gymnasieelever från hela landet är välkomna att delta på sina egna skolor, och tävlingen är självklart gratis att delta i.
Lingolympiaden är dessutom svensk uttagning till IOL (International Linguistics Olympiad), en internationell lingvistiktävling. IOL 2019 hålls i Yongin i Sydkorea.

Den individuella kvaltävlingen hålls i år den 6 december 2018.


Var sker tävlingen? 
Den individuella kvaltävlingen sker på gymnasieskolor runtom i Sverige. Gymnasielärare kan anmäla sig och ansvara för tävlingen på sin skola. 

Hur länge? 
Själva tävlingen tar tre timmar mellan 8-14. Exakt klockslag beror på skola.

Vad är det för sorts uppgifter? 
Skriftliga kluriga problem. Titta på gamla här! (Allt är skriftlig, inget muntligt.)

Lag eller individuellt? 
Kvaltävlingen 6/12-2018 är individuell.

Vilka språk handlar frågorna om?
 
Alla och inga, läs mer här.

Vem kan delta? 
Alla gymnasieelever eller ungdomar i gymnasieålder eller yngre kan delta (alla program och inriktningar). Äldre personer kan delta (om de inte studerar lingvistik), men de kan inte tävla om att representera Sverige i den internationella tävlingen. 
Lärare, universitetsstudenter och andra vuxna får gärna följa med även om de inte tar provet. För att få tävla om en finalplats måste man vara medlem i Unga Forskare Stokholm. Elever kan (kostnadsfritt) bli medlemmar i Unga Forskare Stockholm genom ett försättsblad på provskrivningen.

Vem ska anmäla sig, lärare eller elever?
Elever som vill skriva tävlingen på egen gymnasieskola behöver inte anmäla sig i förväg. Anmälningsformuläret ovan gäller endast lärare som vill hålla i tävlingen på sin skola.

Kostnad? 
Gratis!

Vad innebär det att bli medlem i Unga Forskare Stockholm?
Det är gratis att delta i Lingolympiaden, men man kan bara delta om man är medlem i Unga Forskare Stockholm (oavsett hemort). Tävlingen arrangeras av Unga Forskare Stockholm med stöd från Vitterhetsakademien. Unga Forskare Stockholm är en ideell ungdomsorganisation som uppmuntrar ungdomar att intressera sig för vetenskap och teknik. Medlemskap innebär inte annat än att du entusiastiskt deltar i aktiviteter (som t.ex. Lingolympiaden), UFS finns till för sådan här verksamhet.

När man blir medlem i en förening i Sverige så behöver den föreningen personuppgifter för medlemmen i fråga. Det är bland annat viktigt när föreningen redovisar sin verksamhet för de instanser som finansierar den. Medlemskap och deltagande i Lingolympiaden är frivilligt, ifall man inte vill delta är man välkommen att avstå och endast t.ex. bara sitta med. Vi kommer inte dela med oss av deras personuppgifter till tredje part, de är endast till för våra interna medlemsregister. 

Kan man tävla på engelska? 
På senare tid har vi fått frågor om att tävla på engelska istället för svenska. Det är tyvärr inte så enkelt, vi har skapat problemen för tävlingen på svenska och majoriteten av dom som tävlar har svenska som modersmål. Vi kan diskutera kompromisser, t.ex. om elever kan läsa frågorna på svenska men skriver lösningarna på engelska eller ha med sig en engelsk-svensk-ordbok. Kontakta oss i god tid (mer än två veckor före tävlingen) på lingo [snabel-a] lingolympiad.org så försöker vi lösa situationen.

Is it possible to compete in English?
As this is the Swedish linguistic olympiad, the problem set is created in Swedish. The majority of the contestants are native Swedish speakers and we do not create a thorough translation into English. It may be possible to find a compromise, for example a student could hand in the solutions in English but read the problems in Swedish with a dictionary. Contact us well before the contest (two weeks before at least) and we'll see what we can do.

Vem organiserar Lingolympiaden?
Lingolympiaden arrangeras av Unga Forskare Stockholm i samarbete med samt med stöd av Kungliga Vitterhetsakademien och Skolverket.

Jag har frågor, vart ska jag mejla?
Mejla oss genast på: lingo [snabel-a] lingolympiad.org