Vi älskar språk. 
Gör du också det? 

Kvaltävlingen 2017 är avgjord!
Den internationella tävlingen hålls i sommar i Dublin. 
I juli 2016 blev den svenska delegationen till International Linguistics Olympiad, "OS i språkvetenskap", det första svenska laget någonsin att ta guldmedalj i tävlingen med över 160 deltagare från hela världen. 

International Linguistics Olympiad är en årlig internationell tävling i språk och logik för gymnasieelever, och anses vara den svåraste och mest prestigefyllda i sitt slag. Varje år deltar sammanlagt tiotusentals ungdomar i sina respektiva länderns kvaltävlingar för att nå de åtråvärda OS-platserna. Årets tävling hölls i Mysore i Indien, och i hård internationell konkurrens lyckades svenskarna besegra nationer som USA, Ryssland, Sydkorea och Kina. 

Lagtävlingen var fyra timmar lång, och gick ut på att försöka förstå ljudfiler med ord på Taa-språket. Taa är ett afrikanskt språk känt för sitt ofantliga komplexa ljudsystem: det har nästan hundra olika konsonanter, och flera dussin vokaler! Deltagarna hade ingen tidigare kunskap om språket, alla problem går istället att lösa med hjälp av logik och allmän problemlösningsförmåga (i rikliga mängder).
Utöver bedriften i lagtävligen tog dessutom det svenska deltagarna tre bronsmedaljer i den sex timmar långa individuella tävlingen. 

Det svenska laget bestod av David Avellan-Hultman, Danderyds Gymnasium, Amanda Kann, Kungsholmens Gymnasium, Emil Ingelsten, Hvitfeldtska gymnasiet, och Marika Rostvall, Danderyds Gymnasium. 

Ett stort grattis!

Lingolympiaden är en vetenskapstävling för gymnasieelever i språk och logik. 

Vi vill uppmuntra ungdomar att ägna sig åt lingvistik, språk och humanistisk forskning.

Lingolympiaden arrangeras av Unga Forskare Stockholm i samarbete med
med stöd av Kungliga Vitterhetsakademien och Skolverket.

Du kan läsa om vad som pågår just nu på vår blogg eller följa oss på Facebook.

Intresserad av att veta mer om tävlingen eller lingvistik? Vill du boka skolbesök? Mejla lingo [snabel-a] lingolympiad.org eller anmäl ditt intresse här. Detta gäller lärare, elever och andra intresserade.