Om skolan‎ > ‎

Biblioteket

Tråsättraskolans bibliotek
Tråsättraskolans bibliotek är inte bara ett rum där vi förvarar böcker, utan också ett rum för lärande, utforskade och möten. Vi vill att biblioteket ska vara både en plats och en verksamhet som skapar engagemang och upplevelse. Biblioteket är därför bemannat. I biblioteket finns både fysiska och digitala resurser som gör det möjligt för alla att ta del av människans kunskap, erfarenheter och berättelser. 

Regelbundna möten med huvudbiblioteket i Österåkers kommun och önskemål från elever påverkar bokinköp och satsningar. Många datorer och tillgång till NE och UR Access gör informationssökning tillgänglig.
Legimus & Inläsningstjänst
Tråsättraskolans bibliotek erbjuder elever med läs- och skrivsvårigheter egna nedladdningskonton hos Inläsningstjänst och Legimus (Myndigheten för tillgängliga medier). Med dessa konton kan också DAISY-skivor beställas om det passar bättre.

Vi kan givetvis hjälpa till med detta, med det har visat sig vara mer framgångsrikt om elever har direkt tillgång. Det leder till ökad självständighet och ökad nyfikenhet inför vilka hjälpmedel som passar. Inläsningstjänst är en heltäckande leverantör av inlästa läromedel för svenska skolor.

Inlästa läromedel och andra böcker kan laddas ned och lyssnas på via mobil (appar) dator eller chromebook.

I Legimus hittar elever med läs- och skrivsvårigheter många spännande och roliga läseböcker och mycket faktaböcker.

Appen Leg
imus använder du för att ladda ner och läsa talböcker. Du måste ha ett konto för nedladdning för att kunna logga in, kontot får du på ditt bibliotek. Appen finns för Ios och Android. 

När du loggar in ska du använda den e-postadress som är till ditt konto. Appen finns att hämta i Appstore eller Google Play. Den är gratis att ladda ner.

Läs mer på sidan Digitala verktyg 

Biblioteket samarbetar också nära med undervisande lärare för att stötta barn med läs- och skrivsvårigheter.