home‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Juryrapport Mensa Fonds Awards

Geplaatst 15 nov. 2013 10:34 door John Eckhardt   [ 30 jun. 2014 11:43 bijgewerkt door Johan van Hagen ]
Feestelijke uitreiking Awards 2013
Op dinsdag 5 november heeft Stichting Mensa Fonds de eerste Awards uitgereikt aan mensen die het verschil maken voor hoogbegaafden. Tijdens een inspirerende bijeenkomst zijn de genomineerden en winnaars in het zonnetje gezet.

Het TOPPLAN was een van de genomineerden in de categorie onderwijs. Ze ontving helaas niet de Award, die ging naar
Bart Smoors en Tanja de Ruijter, de winnaars in de categorie Onderwijs. Bart Smoors heeft samen met Tanja de Ruijter enkele jaren geleden Talent Huizermaat (HZM) opgericht, een traject waarin hoogbegaafde scholieren passend onderwijs krijgen. Ze krijgen les in een groep van maximaal 20 scholieren. De klas is wel onderdeel van een reguliere scholengemeenschap. Het concept is inmiddels opgepikt door andere scholen.

Ondanks dat Topplan niet de winnaar van de Award was, was het juryrapport lovend:
Topplan
Topplan is een denktank die het Nederlands basisonderwijs wil aanzetten tot het bieden van passend onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Truus, Jet, John, Johan, Simone en Sylvia doen dit in hun vrije tijd en zonder winstoogmerk. Hun stappenplannen staan kant en klaar op het internet. Het concept gaat uit van lerende organisaties die op eigen kracht tot de een optimale invulling komen.
Het team achter Topplan is al meerdere keren op het ministerie van OCW gevraagd om delen van hun plannen nader toe te lichten. Ook zijn ze betrokken bij een werkgroep van het ministerie die uitdagingen rond hoogbegaafdheid aangaat.
De leden van Topplan weten een grote hoeveelheid positieve energie los te maken. Door actief de verbinding te zoeken met de politiek stimuleren ze het begeleiden van hoogbegaafde kinderen in het reguliere onderwijs zonder veel extra kosten.
De jury vindt het erg belangrijk dat er in het funderend onderwijs aandacht is voor hoogintelligente leerlingen. Topplan laat zien dat dit prima kan zonder een duur of afgezonderd traject, maar juist pragmatisch en binnen de vertrouwde leeromgeving.

Klik hier voor meer foto's van de uitreiking.
Alle informatie over de Mensa Fonds Award leest u hier.
Comments