Tarkentaminen
 

Objektiivin koko

Heijastuksen esto

Suurennus

Kuvakenttä

Erotuskyky

Eye relief –etäisyys

Tarkentaminen

Suojaukset

Jalusta ja siihen kiinnittäminen

Kuvanvakain

Vaihtoehtoja kiikarille

Paluu alkuun

Paluu TUn aloitussivulle

Kiikarin tarkentaminen

Kiikarin oikea tarkentaminen ei ole vaikea juttu mutta ensikertalaiselle se voi olla mahdoton ilman asianmukaista opastusta. Alla kerrotulla menetelmällä saa tarkennettua minkä tahansa keskustarkentimella varustetun kiikarin, olipa sitten kyseessä lintukiikari tai tähtikiikari. Samalla säätyy silmien erilaisesta taittokyvystä johtuva diopterikorjaus kuin itsestään. Oikein säädetyllä kiikarilla katseleminen on helppoa ja miellyttävää eikä se rasita silmiä.

Kiikarin tarkentaminen. 1. Keskustarkentimen säätöpyörä, kiertäminen vaikuttaa molempiin okulaareihin. 2. Diopterisäätö, vaikuttaa vain oikeanpuoleiseen okulaariin. 3. Silmien välisen etäisyyden säätö.

 

1. Aseta tähtikiikari jalustalle, pienempien yleiskiikarien ja lintukiikarien tarkentaminen onnistuu käsivaraisestikin tuettuna.

2. Katso kiikariin ja suuntaa se etäiseen kohteeseen esimerkiksi lentoestevaloihin. Kuva näyttää epäselvältä mutta se ei haittaa tässä vaiheessa.

3. Sulje oikea silmä ja pidä vasen avoinna. Tarkenna keskustarkentimen säätöruuvia kiertämällä vasemman silmän näkymä mahdollisimman teräväksi.

4. Avaa oikea silmä ja sulje vasen silmä.

5. Kierrä oikean silmän okulaarin diopterisäätöä niin, että kuva tulee teräväksi.

6. Avaa nyt myös oikea silmä ja katso kuvaa. Sen pitäisi olla terävä ja kauttaaltaan kirkas ja katselu kokemus miellyttävää.

Ellei kuva ole terävä tai katseleminen on vaikeaa, toista edellä esitetty tarkennusmenettely. Ellei tarkentaminen onnistu toistonkaan jälkeen, kiikarissa voi olla vikaa. Näytä kiikaria asiantuntijalle, esimerkiksi kokeneelle kiikarihavaitsijalle. Hän osaa arvioida onko kiikari korjauksen tarpeessa.

7. Okulaarien välinen etäisyys voi olla väärä, joten saatat joutua säätämään sitä. Väärä etäisyys näkyy kuvassa tummina alueina, eikä katselukokemus ole kovin helppoa.

Säätö tapahtuu kiertämällä kiikarin puoliskoja joko toisiaan kohti tai pois toisistaan. Säätö on yleensä sen verran jäykkä, että kiertämiseen tarvitaan jonkin verran voimaa.

8. Kiikari on nyt havaintovalmis ja voit suunnata sen tähtitaivaalle. Säädä keskustarkentimesta tähtienkuvat mahdollisimman teräviksi (pieniksi). Tähdet ovat niin kaukana, että millä tahansa havaintovälineellä ne näkyvät vain äärimmäisen pieninä pisteinä, ei koskaan sumumaisina levyinä.

Suojaukset